Фреші у 99% людей асоціюються з неймовірною користю, натуральністю тощо. Безперечно, в цьому є величезна частка правди, адже в них безліч корисних речовин, немає доданого цукру, барвників, ароматизаторів та іншого. Однак є моменти, які тригерять. Наприклад, коли нутриціологи роблять зі свіжовичавленого соку якусь чарівну таблетку. Коли йому приписують властивості, яких НЕМАЄ і бути не може за жодних обставин. Коли починаються історії про “Ти що купила своїй дитині магазинний сік?”😱 Він же шкідливий для організму! А ось свіжовичавлений – виняткова користь!”. Я б так не була впевнена. Загалом, я хочу тобі розповісти про інший бік фрешів, про той, який завжди залишається чомусь у тіні😎
Чим тільки не намагаються очистити бідний організм. Мені здається, що якби він міг розмовляти, то під час чергової спроби новомодного детоксу… 🤬🤬🤬 Я чула про користь сокового очищення від популярних у соцмережах прихильників ПП, нутриціологів різного рангу та навіть фітнес-тренерів. Їхнє тіло – їхня справа, але ж це мчить у маси й аудиторія, та й просто довірливі люди без перебільшень знущаються з організму, дотримуючись рекомендацій.
Очищення соком передбачає вживання тільки фруктового/овочевого соку протягом 3-30 днів, а в окремих “важких” випадках і довше. Жодної іншої їжі – виключно соки. Заради чого? Супер ефективний детокс, зниження ваги, поліпшення здоров’я і роботи шлунково-кишкового тракту – все це завдяки вживанню тільки фруктового/овочевого соку. “У фруктах і овочах є все, що потрібно не тільки для якісного очищення організму від шлаків, а й підтримки здорового, міцного тіла.” Ага, все. Що все? Кілька вітамінчиків і мінералів?
До чого призведе насправді така “сокова дієта”:
Ну, й врешті-решт, де докази? Немає жодного наукового дослідження, яке підтверджувало б, що “соковий детокс” хоч на соту частку відсотка допомагає очищати організм. Усе, що ти щодня отримуєш впродовж тижнів, – це калорійний напій зі швидким цукром і нестачею великої кількості ключових нутрієнтів. Коли ми говоримо про кілька склянок свіжовичавленого соку на додачу до звичайного харчування – це користь. А сокове очищення організму – за жодних обставин не може бути корисним.
Печінка, нирки та ШКТ справляються з виведенням токсинів без зовнішньої допомоги. Ці органи працюють дуже ефективно без усяких сокотерапій, чайних детоксів, очищення організму медитаціями, енергією сонця й місяця… 😖 Якби нашому тілу справді було потрібне все це, ми б не змогли прожити й дня, потонувши в тих страшних шлаках. Якщо тобі дійсно хочеться підтримати своє здоров’я за допомогою продуктів, то просто харчуйся збалансовано та різноманітно.
Цікаво на тему: Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях
“Свіжовичавлений сік – це неймовірна користь. Скляночка соку щоранку та заряд вітамінами, мінералами, енергією забезпечений на цілий день”. Ну, звичайно краще пити фреш, ніж не пити – факт. Тільки тут питання ось у чому. Якщо людина цілеспрямовано закуповується фруктами або овочами, щоб робити з них сік, то користі вона отримає більше, якщо просто буде їх їсти.
Вичавлюючи сік, по-перше, втрачається більша частина клітковини, яка необхідна для здоров’я травної системи та відіграє свою роль у регулюванні апетиту. А по-друге, оскільки клітковина витягується з плодів, важливі поживні речовини, пов’язані з нею, втрачаються. Ну, і як я вже говорила, клітковина в цільних, не вичавлених фруктах, овочах допомагає оптимізувати засвоєння цукру.
Щодо загального вмісту фітонутрієнтів і мікроелементів у цільних продуктах і соку, то вони приблизно на однакових рівнях. За винятком, звісно ж, клітковини, а вона в цьому разі дуже важливий компонент. І до речі, ще один момент, про який рідко говорять: печінка переробляє надлишок простих цукрів у жир. Якщо випити літр того ж свіжовичавленого апельсинового соку, то організм отримає стільки ж цукру, скільки міститься в літрі солодкої газованої води. І, як наслідок, за високого споживання простих цукрів може збільшитися ризик неалкогольної жирової хвороби печінки. “Знову свою кока-колу п’єш? Он я купила стільки грейпфрутів і апельсинів, краще б кілька склянок соку випила”. Хоча другий варіант і корисніший, але все ж таки доволі спірний, адже кількість цукру на однаковому рівні😉
Цікаво на тему: Жувальна гумка – жуємо із задоволенням, а що зі здоров’ям?
“Фреші, вітаміни, користь, екологічно, заряд бадьорості, вітаміни, вітаміни, користь”. Скільки не повторюй цю мантру – реальність вона не змінить. А вона така, що FDA (управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів) давно чітко позначили потенційну небезпеку вживання свіжовичавлених соків. Якщо сік не був пастеризований або іншим чином оброблений для знищення будь-яких шкідливих бактерій, то він може містити патогенну мікрофлору. Яка пастеризація в домашніх умовах? Правильно, ніяка. Навпаки, всі прагнуть якнайшвидше випити фреш, щоб жоден корисний нутрієнт не встиг випаруватися під час контакту з киснем. Розберімо на прикладі з апельсином або тим же ківі. Коли ти чистиш цілісний продукт для споживання, то шанси побачити початок процесу гниття або розвитку плісняви всередині набагато вищі, ніж коли ти пускаєш усе це в сокочавницю.
Спалахи захворювань харчового походження (харчові отруєння), причиною яких було вживання фруктових і овочевих соків, що не пройшли обробку для знищення шкідливих бактерій – це класика жанру. Так, тут необхідно зробити ремарку, що імунна система більшої частини людей зазвичай здатна боротися з наслідками харчових захворювань. У зоні ризику перебувають діти, люди похилого віку, вагітні жінки та люди з ослабленою імунною системою (наприклад, пацієнти, які перенесли трансплантацію, і люди з ВІЛ/СНІДом, раком або діабетом). Ось ми й дійшли до питання, про “фу, магазинні соки дитині чи для своєї вагітної дружини? Тільки свіжовичавлений!” Так-так, звісно.
Безумовно, не потрібно робити з цього якусь страшилку, але для загального розуміння важливо усвідомлювати, що фреші можуть як принести користь, так і в якийсь момент забезпечити блювоту, рідкі випорожнення, а інколи й важчі наслідки.
Цікаво на тему: Червона та чорна ікра: натуральна vs імітована – як вибрати?
Зваживши всі “за та проти”, я дійшла ось до якого висновку:
Ну, й третє місце надається фрешам. Як бачимо, за фактом виходить хоч вони й в трійці лідерів, але все ж на останньому місці. І можна зі 100% упевненістю сказати, що весь хайп навколо безмежної користі свіжовичавленого соку неабияк перебільшений.
А ти часто п’єш свіжовичавлені соки? Або тобі більше смакують смузі, фруктова або овочева тарілка? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
Збираєшся в подорож і з легким жахом прикидаєш, як впихнути купу баночок у валізу, щоб… Докладніше
Уже кілька років на ринку існує принципово новий засіб для догляду за волоссям – ламелярна… Докладніше
Пам'ятаєш, як маленька наминала за обидві щоки горішки зі згущеним молоком або пухкі оладки з… Докладніше
Коли я поставила собі питання про білки в косметиці, а точніше їхню користь, то 90%… Докладніше
Коли застуда нарешті відступила, здається, що можна видихнути й забути про неї, як про неприємний… Докладніше
Тільки-но ми сяк-так вивчили й запам'ятали значення слів аб'юз, газлайтинг, бодішеймінг, як на обрій виплив… Докладніше