Здоров'я

Склянка води натщесерце: навіщо п’ють і як це впливає на організм

Очищення і детоксикація організму, прискорення метаболізму, поліпшення кровообігу та імунітету, позитивний вплив на здоров’я шкіри, зміцнення здоров’я кишківника… При великому бажанні можна продовжувати цей список дуже й дуже довго, адже йдеться про воду, критично важливу речовину для нашого життя. Але чи дійсно звичайна склянка води вранці натщесерце настільки корисна? Нумо розбиратися.

Хто придумав, що вода натщесерце неймовірно корисна?

Знайти справжнє першоджерело вкрай складно, та нам з тобою цього й не потрібно. Я тобі зараз розповім про два явища, які розкрутили цю ідею до світових масштабів. Саме з них почалося виривання фраз із контексту в стилі “вода натщесерце сприяє швидкому схудненню” або “пийте вранці воду натщесерце, щоб очистити ШКТ”

Отже, про кого або про що йдеться:

  1. В Японії існує традиція пити воду натщесерце для гарного здоров’я. Вважається, що японська водна терапія лікує багато захворювань, від звичайного запору, до діабету 2 типу та навіть раку.
  2. В аюрведі (стародавня індійська альтернативна/народна медицина) описано безліч позитивних властивостей для організму від вживання склянки води вранці натщесерце.

Хм, ну а, наприклад, на Гаїті існує традиція їсти коржі з бруду/глини під час вагітності та годувати ними дітей. Такі грязьові печенюшки вважаються дуже корисною харчовою добавкою. Коли ми говоримо про щось альтернативне, що виходить за рамки науки та медицини як такої, завжди потрібно бути готовим до підводних каменів. Нумо трохи заглибимося в японську традицію пити воду й трохи поговоримо про аюрведу.

Цікаво на тему: Очищена вода – міфи та реальність

Що таке японська водна терапія

Ця практика передбачає вживання теплої води натщесерце (відразу після пробудження). Робиться це для того, щоб очистити травну систему, а також відрегулювати здоров’я кишківника, що сприяє, своєю чергою, лікуванню від великої кількості захворювань. У мене виникає пара запитань. Це що ж таке потрібно щодня їсти, щоб була гостра потреба в щоденному очищенні травної системи? І з чого раптом японська водна терапія вирішила, що наш кишківник потребує щоденного регулювання?

Але суть навіть не в цьому. Прихильники цієї терапії стверджують, що холодна вода вкрай шкідлива для нас, оскільки вона призводить до затвердіння олій і жирів, що містяться в їжі. Ну, й в підсумку метаболізм сповільнюється, продукти не перетравлюються, у шлунку утворюються токсини, що призводить до захворювань, аж до новоутворень у шлунково-кишковому тракті. Тому тільки тепла вода й тільки натщесерце врятує ситуацію. Давай по пунктах:

  • жодне з наявних наукових досліджень не підтверджує, що японська водна терапія очищає кишківник і якось істотно впливає на його здоров’я в позитивному форматі.
  • немає наукових доказів того, що вживання холодної води під час або після їжі сприяє затвердінню жирів і олій з усіма наслідками, що з цього випливають. А з огляду на той факт, що цей вид терапії передбачає вживання води натщесерце, то взагалі незрозуміло, про затвердіння чого йдеться?

Цікаво по темі: Повільний метаболізм і схуднення. Як прискорити метаболізм?

Якщо вже зачіпати температуру питної води, то в цьому контексті вона відіграє роль для людей з певними захворюваннями, наприклад, з такою рідкісною недугою, як ахалазія кардії.

Аюрведа та склянка води натщесерце

І тут нас знову зустрічає твердження, що потрібно пити тільки теплу воду й звісно ж натщесерце. Однак у цьому разі замість затвердіння харчових олій і жирів наводяться інші “факти”. Вважається, що холодна вода уповільнює метаболізм, перешкоджає всмоктуванню корисних речовин із продуктів і згубно впливає на травлення. Адже температура в ШКТ знижується, мікробіом порушується і починають відбуватися якісь страшні речі. Знову те саме запитання – про яку їжу, погане засвоєння речовин та інше йдеться, якщо воду п’ють натщесерце? А враховуючи той факт, що наш організм постійно підтримує потрібну ЙОМУ температуру тіла, то відбувається ось що:

  1. Ти випиваєш склянку холодної води на порожній шлунок і на короткий час температурний режим у ШКТ опускається.
  2. Наш організм починає запускати окремі процеси, щоб подолати цю зміну температури, адже він її не потребує.
  3. Необхідні запущені процеси призводять до вивільнення додаткової енергії, підвищуючи тим самим температуру й вирівнюючи її по всьому тілу до оптимальних значень.

Все це відбувається досить швидко та навіть якщо припустити, що ти випила склянку холодної води, посмажила яєчню і сіла снідати, то в шлунково-кишковому тракті температура й мікрофлора вже давно перебувають у своєму звичайному робочому стані.

Як ти, напевно, вже встигла здогадатися, з тверджень вище представлених альтернативних видів медицини створився цілий світ, у якому вода натщесерце (і обов’язково тепла) – це мастхев. То що, виходить від такого вживання цілющої вологи немає жодної користі? Звісно ж є, але не в таких масштабах, як це подається окремими нутриціологами та прихильниками різних харчових практик.

Цікаво на тему: 9 ознак, що ви п’єте мало… води

Навіщо пити склянку води натщесерце

Хочеш чесну відповідь? Щоб втамувати спрагу. Просто так відбувається само собою, що після пробудження організм нерідко хоче пити й ми елементарно задовольняємо його потребу. Тобі не хочеться пити після сну? Не потрібно. Це не є непорушним правилом. Головне, споживати необхідну добову норму води на день і все.

Пропоную для початку розібрати головні позитивні ефекти від вживання склянки води натщесерце й відповісти на головне питання – це правда чи міф?

Склянка води на порожній шлунок відновлює водний баланс

Річ у тім, що посилення зневоднення призводить до темного кольору сечі. І оскільки вранці сечовипускання часто супроводжується темним кольором, це подається як “ми завжди прокидаємося зневодненими”. Але насправді правди в цьому рівно 50/50 і ось чому:

  1. Темніший колір ранкової сечі може бути таким просто тому, що ти не вживала рідину на ніч. І це зовсім не обов’язково ознака зневоднення.
  2. Світлий колір сечі зовсім не означає, що організм добре гідратований. Уявімо, що тіло зневоднене й ти випиваєш певну кількість води. Під час сечовипускання її колір світлий, проте організм все ще може перебувати в зневодненому стані. Попросту вода розбавила сечу, внаслідок чого вона стала світлою або прозорою, але рівень гідратації залишився недостатнім.

Спрага – це наш головний сигналізатор дефіциту води. І процеси, що запускають відчуття спраги, ефективно працюють протягом усього дня. Саме тому твердження, що “вранці організм завжди зневоднений” залежить від маси факторів і не є 100% правдою.

Склянка води перед сніданком знижує споживання їжі протягом дня

Ну тут ідеться не про вплив води на ккал і вже тим паче немає жодної прив’язаності саме до сніданку. Це класична схема, як зменшити розмір порції, адже навіть склянка води створить у шлунку короткочасне відчуття легкого насичення і в підсумку ти з’їси менше. Ідея робоча, але тільки в тому разі, якщо ти не будеш зриватися протягом дня. Багато хто в цьому режимі харчування в підсумку влаштовує собі такі перекуси між прийманнями їжі, що всі спроби їсти менше перетворюються на набір жирової маси.

Висновок: склянка води натщесерце перед сніданком по суті ні на що не впливає в розрізі схуднення. А ось склянка води перед кожним прийманням їжі, може мати свої переваги за правильного підходу.

Цікаво на тему: Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Ранкова склянка води на порожній шлунок покращує роботу мозку

Так, безумовно, зневоднення організму тісно пов’язане зі зниженням концентрації та розумової працездатності загалом. Тільки, як уже з’ясували, ми не обов’язково зранку відчуваємо брак води в організмі. А навіть якщо рівень гідратації трохи нижчий за норму, від того, що ти вип’єш воду, наприклад, після сніданку, а не натщесерце, нічого не зміниться. Такий взаємозв’язок притягнутий за вуха й не більше.

Склянка води вранці – це найкращий детокс

Серйозно? Давай відверто, наші нирки є ключовим регулятором водного балансу і їм вкрай необхідна вода для видалення відходів і токсинів з кровотоку. І з цим не посперечаєшся, тільки є нюанс. Наші нирки чистять організм від тієї чи іншої речовини залежно від її кількості, а не за графіком споживаної води. Давай поясню простою мовою:

  • осмотичний діурез. Коли токсичний елемент перебуває в організмі у великій кількості, то нирки активізують процес частого й рясного сечовипускання, тим самим проводячи очищення, або багатьма улюблене слово – детоксикацію;
  • водний діурез. Коли ми випиваємо багато води, відбувається також рясне сечовипускання, щоб позбутися надлишку рідини.

Таким чином ти можеш пити хоч п’ять склянок води натщесерце, якщо виводити нічого, то відбудеться водний діурез. А якщо є що, то навіть без ранкової склянки води запуститься осмотичний діурез, зробивши детоксикацію. Так, у другому випадку без достатнього споживання рідини протягом дня, найімовірніше, настане легке зневоднення. Але суть у тому, що склянка води натщесерце та детоксикація так само далекі одна від одної, як лимонний сік і спалювання жиру.

Склянка води натщесерце покращує здоров’я шкіри

Тут усе дуже просто. Стверджується, що звичайна склянка води вранці мінімізує появу прищів. Звучить класно, тільки ось фактичних медичних і наукових підтверджень цьому немає. Достатнє споживання води протягом дня – ось що зволожує шкірний покрив і на 100% позитивно впливає на його здоров’я. Якщо ти щоранку будеш пити склянку води, але водночас споживатимеш недостатньо рідини увесь день, то ніякого “вау ефекту” гарантовано не буде.

Цікаво на тему: Чим корисна рисова вода для волосся і шкіри та як її зробити 

Який можна зробити висновок з усього цього? Від ранкової склянки води гірше точно не буде, але те, що навколо цього явища створили якийсь культ із неймовірною користю для організму, я вважаю перебором. Дивись, пропоную тобі ось що. Я тобі зараз перерахую масу переваг, але ти замість фрази “склянка води натщесерце” вставляй фразу “достатнє щоденне споживання води”. І ось це буде 100% правда:

  • склянка води натщесерце сприяє оптимальній гідратації організму;
  • склянка води натщесерце позитивно впливає на метаболізм;
  • склянка води натщесерце зміцнює здоров’я шкіри, нігтів і волосся;
  • склянка води натщесерце покращує імунну відповідь;
  • склянка води натщесерце виключно позитивно позначається на загальному стані здоров’я і функціонуванні всіх центральних систем.

А як ти вважаєш, ранковий стаканчик водички на порожній шлунок – панацея? Чи весь хайп навколо цього явища неабияк перебільшений? Обов’язково поділися своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Ніколи б не подумала... ДУже було цікаво почитати та дізнатися звідки ноги ростуть

Останні

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024

7 інструментів для нанесення тону: особливості та який вибрати

Бездоганно рівний тон обличчя — одна з першорядних цілей будь-якого макіяжу. Але домогтися його не… Докладніше

Вересень 13, 2024

Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів

Не встигла поснідати перед роботою або зголодніла посеред дня? Значить, тобі потрібен перекус. Хоча це… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке саморефлексія та навіщо вона потрібна?

Інформації, задач та справ у сучасному житті так багато, що часто не залишається можливості прислухатись… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке усвідомлений сон і як у нього потрапити

Тобі знайомий фільм “Початок”? Якщо ні, то обов'язково подивися. Якщо ж ти його вже бачила… Докладніше

Вересень 12, 2024