Різдво — одне з найбільш чарівних сімейних свят, на яке чекають та готуються всі. Не завжди ми святкуємо його з дотриманням усіх канонів — все частіше Різдво перетворюється на красиву й теплу сімейну вечерю, коли за одним столом збираються всі рідні та близькі. Напевно, в цьому і полягає найголовніша цінність будь-яких свят. У новій статті ми підготували для вас сучасні рецепти пісних страв до святкового столу, щоб ваша вечеря відповідала традиціям і водночас була незвичайною.
Цікаво на тему: Святвечір: Кулінарні традиції в Україні
Традиції святкування Різдва: 12 страв на Святвечір
24 грудня — Святий Вечір — символізує мир і багатство в кожній родині. На відміну від веселого Різдва це свято спокійне та сімейне: вечеряють при свічках і обов’язково лишають за столом місце для неочікуваних гостей. У цей вечір головне багатство родини — у її злагодженості та повазі один до одного.
До Святої Вечері на столі мали бути всі культури, що є в господарстві родини (окрім м’яса, яєць, молочних продуктів), щоб кожна з них принесла багатий врожай у новому році. За традицією подавали 12 пісних страв — за кількістю апостолів, що брали участь у Тайній Вечері, та кількістю місяців у році.
- Вареники.
- Пісний борщ.
- Узвар — компот із сухофруктів.
- Кутя — пшенична крупа з горіхами, медом і маком.
- Риба печена або смажена.
- Варений горох.
- Капусняк з пшоном.
- Хліб або пампушки (до борщу).
- Каша з пшона чи гречки.
- Пироги з пісною начинкою.
- Голубці пісні: з грибами, крупами, овочами.
- Соління, квашена капуста тощо.
Цікаво на тему: Пісні страви на вечерю: добірка цікавих рецептів
А от 25 грудня — Різдво — розпочиналося зі святкової служби в церкві, після якої з веселими колядками люди поверталися додому й куштували щедрий стіл зі стравами із м’яса: печенею, холодцем, сальтисоном, домашньою ковбасою тощо.
Сучасні пісні страви на Святвечір
Кутя з халвою та шоколадом
У Святвечір кутею пригощають рідних, близьких, хрещених батьків. Рецептів її приготування є багато, та оригінальний смак цієї куті неодмінно сподобається усім вашим гостям!
- горіхи волоські: ½ склянки
- зерна пшениці: ½ склянки
- мак: 100 г
- родзинки: ½ склянки
- узвар: 5 ст. л.
- мед: 5 ст. л.
- шоколад чорний: 60 г
- халва: 40 г
- Крупу замочити на 12 годин та зварити до готовності.
- Горіхи підсмажити на сковорідці.
- Родзинки помити та запарити.
- Мак запарити та розтерти.
- Шоколад і халву порізати шматочками.
- Додати усі інгредієнти до негарячої пшеничної каші, обережно перемішати.
- Залити узваром, щоб довести до необхідної консистенції.
Яблучний пиріг
- цукор: 50 г
- холодна вода: 80 г
- борошно: 250 г
- олія: 130 г
- сіль
- яблука: 3 шт.
- цукор: 100 г
- борошно: 3 ст. л.
- вершкове масло: 100 г
- кориця
- У просіяне борошно додати сіль, цукор, олію, воду. Замісити тісто.
- Поділити на дві неоднакові частини й відправити в холодильник на 1 годину.
- Велику частину тіста розкачати й перекласти у форму.
- Нарізані яблука, цукор, корицю, масло та борошно перемішати. Суміш викласти на тісто.
- Другою частиною укрити начинку. Краї защипати, залишивши невеликий отвір для пари.
- За допомогою кулінарного пензля змазати верхній шар тіста олією, потрусити корицею з цукром.
- Пекти 1 годину при температурі 180 °С.
Вінегрет з гранатовими зернами
- зерна одного гранату
- буряк: 2 шт.
- морква: 1–2 шт.
- картопля: 3 шт.
- зелений горошок
- квашена капуста, мариновані або солоні огірки — за смаком
- цибуля червона
- рослинна олія: 2 ст. л.
- натуральний винний оцет: ½ ч. л.
- гірчиця: 1 ч. л.
- сіль
- Картоплю, моркву, буряк помити, висушити, загорнути у фольгу й пекти 1 годину при температурі 200 °С.
- Усі інгредієнти нарізати кубиками, капусту нашинкувати, додати зерна гранату, горошок.
- Для заправки перемішати гірчицю, олію та оцет.
- До салату додати заправку й перемішати.
Цікаво на тему: 5 страв української кухні: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні
Голубці з грибами та рисом
- качан білокачанної капусти
- рослинна олія
- сметана: 250 г
- солодкий перець: 2 шт.
- часник: 2 зубчики
- морква: 2 шт.
- відварний рис: 200 г
- шампіньйони: 300 г
- порізаний кріп: 1 ст. л.
- цибуля-порей, перець, сіль за смаком
- Капусту помити й опустити качан в окріп, варити 6–7 хв.
- Остудити й розділити на окреме листя.
- Жорсткі частини листків можна злегка відбити.
- Очищену моркву натерти на тертці.
- Порізати часник, цибулю-порей, гриби, солодкий перець.
- На рослинній олії обсмажити гриби та перекласти на тарілку.
- Обсмажити цибулю, перець, моркву, часник.
- Поєднати гриби, відварний рис, кріп, смажені овочі.
- На кожен лист капусти покласти трохи начинки, загорнути.
- Перекласти голубці на деко, залити сметаною, пекти 25 хв. за температури 180 °С.
Узвар з корицею
- сухофрукти (яблуко, груша, слива тощо): 700 г
- цукор: 250 г
- кориця: ¼ ч. л.
- Фрукти промити та покласти у каструлю.
- Додати цукор, чисту воду та зварити до готовності.
- Зняти в вогню й додати корицю.
- Подавати з фруктами.
Пісні начинки для вареників
Квасоля з грибами:
- Відварити квасолю.
- Гриби обсмажити з цибулею.
- Квасолю перетерти у пюре, додати гриби.
- Посолити, поперчити до смаку.
З сьомгою й ананасами
- Сьомгу та сирий ананас дрібно порізати.
- Додати оливкову олію, дрібку сушеного базиліку, сіль, перець.
Цікаво на тему: ТОП-5 простих та смачних закусок: оригінальні рецепти
Печений фарширований короп
- короп: 1.5 кг
- сушені білі гриби: 5 шт.
- перлова крупа: 180 г
- цибуля: 2 шт.
- борошно пшеничне: 5 ст. л.
- олія рослинна: 100 г
- вершкове масло: 100 г
- часник: 2 зубчики
- перець, сіль
- Коропа почистити.
- Часник подрібнити, посолити й натерти ним рибу. Залишити на 2 години.
- Крупу відварити.
- Відварені гриби нарізати.
- Подрібнену цибулю обсмажити.
- Змішати кашу, гриби, цибулю. Додати сіль, перець.
- Начинити рибу, перекласти на деко й пекти півгодини при температурі 200 °С.
- Масло розтопити на сковороді, додати борошно й смажити до легкого золотистого відтінку, додати грибну юшку, спеції і готувати ще 5 хв.
- Залити фаршировану рибу соусом та запікати ще 15 хв.
Пиріг-гарбузяник
- гарбуз: 450 г
- цедра апельсинова: 1 ч. л.
- волоські горіхи: ½ склянки
- сіль, перець
- готове бездріжджове тісто: 0,5 кг
- Цедру подрібнити.
- Гарбуз потерти на тертці.
- Горіхи порізати ножем. Усе перемішати.
- Розморожене тісто поділити на 4 частини й розкачати.
- Застелити деко пергаментом для випічки, викласти перший шар тіста, на нього — 1/3 частину начинки. Додати сіль, перець.
- Шари тіста й начинки повторити ще тричі.
- Останній шар начинки накрити тістом, защіпати краї.
- Випікати 40 хв. за температури 180 °С.
Рибний гювеч
- морський окунь або судак: 800 г
- солодкий перець: 6 шт.
- спаржа: 100 г
- зелений горошок: 200 г
- морква: 4 шт.
- кукурудзяна олія: 100 мл
- сухе біле вино: 100 мл
- томатний соус: 100 мл
- сіль, спеції: мелений перець, чебрець, коріандр
- Рибу почистити, помити, нарізати на стейки, посолити.
- Овочі помити, почистити, обсмажити на сковороді. Залити вином.
- У форму для запікання перекласти рибу, овочі. Додати соус, спеції, сіль.
- Пекти при температурі 180°С доки рідина випарується, а риба підрум’яниться.
Цікаво на тему: 5 ідей, що приготувати на обід
Квасолеві котлети
- квасоля: 200 г
- сода: ¼ ч. л.
- рослинна олія: 30 мл
- картопля: 2 шт.
- мелений коріандр, кумин: по ½ ч. л.
- борошно: 80 г
- гранульований часник: 1 ч. л.
- борошно для обкачування котлет
- сіль
- Квасолю на 10–12 год. замочити у воді з содою.
- Потім промити й проварити до готовності.
- Відварити картоплю.
- Цибулю зі спеціями обсмажити.
- Усе змішати та збити блендером до однорідності.
- Сформувати котлети, обкачати в борошні та смажити з обох боків до рум’яної скоринки.
Бажаємо смачної куті та веселого Різдва!
Читайте також: