На святковому столі замість звичайних бутербродів та іншої класики хочеться бачити що-небудь незвичне, сучасне і, звичайно ж, смачне. Необов’язково оригінальні закуски мають складатися з омарів, чорної ікри та фуа-гри — навіть із простих продуктів можна зробити такі штучки, що просто пальчики оближеш, а виглядатимуть вони при цьому дуже по-новорічному.
Адже найголовніше в приготуванні святкових закусок — оригінальна подача. Лови трендові та швидкі ідеї святкових смаколиків, які готує весь Instagram!
Цікаво на тему: Різдвяна вечірка: топ ідей, як зробити її незабутньою
Фаршировані фініки в беконі
Поєднання сиру, бекону та солодкого фініка сподобається гурманам, які полюбляють оригінальність та контрасти у стравах. А готується така смакота ну дуже швидко!
Інгредієнти:
- фініки великі – 12 шт.;
- сир із пліснявою (горгонзола або Дор Блю) – 120 г;
- бекон (сирий) – 12 скибочок;
- волоські горіхи – 30 г;
- мед (для подачі) – 10 г.
Приготування:
- Видали у фініках кісточку, зробивши акуратний поздовжній розріз. Вклади всередину сухофрукту шматочок сиру і половинку волоського горіха (тут якраз зручніше, щоб горіхи були не подрібненими, а цілими). Закрий фінік і обмотай його шматочком бекону.
- Складай отримані «рулетики» на деко і відправляй у розігріту до 180° духовку буквально на 10 хвилин. Тут важливо зловити момент, щоб сир розплавився, а бекон приготувався, але не став сухим. Переклади закуску на блюдо і за бажання полий рідким медом. Пам’ятай, що фініки теж солодкі, тому не перестарайся, щоб не вийшов десерт. 😉
Рулетики з хамона з грушею
Ця інстаграмна закуска схожа на рецепт вище, але займе ще менше часу, оскільки не вимагає приготування в духовці.
Інгредієнти:
- хамон – 10 скибочок;
- груша велика – 1 шт.;
- сир Брі – 150 г;
- волоські горіхи – 30 г;
- рукола – 50 г;
- мед – 20 г;
- бальзамічний оцет — для подачі.
Приготування:
- Наріж грушу і сир довгими тонкими скибочками. На скибочку хамона виклади шматочок груші, сир, додай подрібнені волоські горіхи та кілька листочків руколи. Полий медом і згорни в рулетик.
- Виклади всю закуску на блюдо, прикрашене руколою, полий зверху бальзамічним оцтом і можна подавати.
Цікаво на тему: 13 смачних заправок для салатів
«Ялинки» із сиру Брі
Любиш м’який сир, але не знаєш, як цікаво його подати для новорічного столу? Лови цікаву ідею з Інстаграму! Роботи на 10 хвилин, а виглядає ошатніше, ніж звичайна нарізка.
Інгредієнти:
- сир Брі або Камамбер (круглий) – 1 упаковка;
- мікс горіхів (волоські, арахіс, мигдаль) – 100 г;
- соломка солона – 1 упаковка;
- мед – 30 г;
- зелень (кріп, петрушка, чебрець, розмарин) – 20 г.
Приготування:
- «Шайбу» Брі або Камамберу наріж на 8 частин, а потім розділи навпіл уздовж. У тебе повинні вийти «ялинки», де одна сторона буде з білою скоринкою, а друга — м’яка.
- За допомогою ножа нарубай горіхи та зелень і висип їх у плоску тарілку. У таку ж плоску тарілку налий рідкий мед.
- Встав у сирну пірамідку шматочок солоної соломки — це буде «стовбур». Потім тримаючись за соломку вмочи сир м’яким боком спочатку в мед, а потім — у горіхово-пряну суміш. Викладай на блюдо і смачного!
Фігурні картопляні «чипси»
А ось простий і бюджетний варіант, коли не хочеться вигадувати щось екстравагантне. Хрустка картопелька з улюбленим соусом — це смачно і подобається абсолютно всім. Головний фокус закуски — у формі самих «чипсів». Для них тобі знадобляться металеві формочки для печива в новорічній тематиці — зі сніговиками, оленями та ялинками.
Інгредієнти:
- картопля (велика) – 5-6 шт.;
- рослинна олія – 30 мл;
- сіль, спеції (перець, куркума, паприка, італійські трави) – до смаку;
- пармезан – 30 г (за бажанням).
Приготування:
- Помий і почисть картоплю, а потім наріж її тонкими слайсами. Ополосни в холодній воді, щоб змити зайвий крохмаль, а потім обсуши за допомогою паперових рушників. Формою для печива виріж зі слайсів майбутні «чипси».
- Викладай фігурні шматочки на деко, застелене пергаментом. Для надання апетитної скоринки змішай рослинну олію зі спеціями та змасти отриманою сумішшю кожну «чипсину». Відправляй у розігріту до 180-190° духовку і готуй до золотистості 20-30 хвилин (залежить від духовки).
- Виклади готову закуску на блюдо і подавай разом з улюбленим соусом. За бажання поки «чипси» теплі, їх можна посипати пармезаном, щоб сир встиг трохи підтанути.
Цікаво на тему: Добірка «легких» (дієтичних) страв
«Шапка Санти»
Навіть найпростіші інгредієнти можна перетворити на оригінальну страву на Новий рік. «Шапка Санти» наочний тому приклад. Єдиний нюанс — для цієї закуски тобі знадобиться кондитерський мішок із насадкою-зіркою.
Інгредієнти:
- салямі (краще брати з більшим діаметром) – 10 скибочок;
- вершковий сир або рікотта – 100 г;
- оливки без кісточок (зелені або чорні) – 10 шт.;
- крекер солоний – 10 шт.;
- свіжа зелень — за бажанням.
Приготування:
- Почнемо з ковбасних конусів. Візьми скибочку салямі та зроби невеликий надріз ножем або ножицями від краю до центру. Згорни салямі з розрізаного боку, щоб вийшов конус. За необхідності закріпи його крапелькою вершкового сиру. Повтори процедуру з усіма скибочками.
- У мисці вимішай вершковий сир або рікотту до однорідності. За бажанням для аромату додай рубану свіжу зелень, наприклад петрушку, базилік або кріп. Переклади суміш у кондитерський мішок із маленькою насадкою у вигляді зірки.
- На кожен крекер виклади невелику порцію вершкового сиру. У центр поклади оливку, а зверху — конус салямі.
- Додай «помпон» із сирної маси на кінчик кожного конуса. Викладай на блюдо й одразу подавай!
Лайфхак: Цей рецепт можна адаптувати й для дітей, якщо замінити салямі якісною вареною ковбасою, нарізаною тонкими слайсами. А замість оливки, яка для багатьох карапузів «Фєєє», можна використовувати половинку помідора чері або скибочку огірка.
Рулетики з куркою та помідорами
Здавалося б, ну що новорічного в рулетиках із начинкою? Глобально — нічого надприродного. Але подача й оформлення вирішує, тому пропонуємо цікавий варіант, який не забере багато часу і напевно здивує гостей.
Інгредієнти:
- лаваш або тортилья зі шпинатом – 5-6 шт.;
- вершковий сир – 250 г;
- відварна курка – 400 г;
- чедер – 200 г;
- помідори – 2 шт.;
- перець (солодкий або чилі, якщо хочеш гостріше) – 1 шт.;
- сметана – 3 ст. л.;
- зелена цибуля — пучок;
- розмарин, чері, скибочка чедеру — для прикраси;
- сіль, перець, сухий часник — до смаку.
Приготування:
- Подрібни відварену курятину, зелену цибулю, натри чедер на тертці, а помідори та перець наріж невеликим кубиком. У великій мисці змішай всі інгредієнти, додай вершковий сир і приправи та гарненько перемішай до однорідності. Начинка готова.
- На кожен лист лаваша або тортилью виклади сирно-курячу суміш, залишаючи близько 2 см по зовнішньому краю. Згорни рулетом і відправ у морозилку хоча б на 30 хвилин. Потім наріж його шматочками по 2-3 см завширшки. Намагайся робити їх однакового розміру, щоб зібрана страва мала естетичний вигляд.
- Отримані рулетики виклади на сервірувальну тацю у формі ялинки. Прикрась розрізаними навпіл помідорами чері, додай для краси кілька гілочок розмарину, а зі шматочка сиру виріж за допомогою ножа зірку — вона буде грати роль «верхівки».
Цікаво на тему: Новорічні страви для дітей
Брускети з креветками та бурратою
По суті, брускета — це просто модний бутерброд на грінці. Але якщо використовувати оригінальну начинку, то він цілком собі може доповнити святковий стіл. Ділимося з тобою цікавим рецептом.
Інгредієнти:
- великі очищені креветки – 400 г;
- сир буррата – 1 шт.;
- салат айсберг – 1 шт.;
- багет – 1 шт.;
- соус (тартар або Марі Роуз) – до смаку;
- паприка — до смаку;
- рослинна олія — для обсмажування.
Приготування:
- Почнемо з приготування креветок. Якщо використовуєш заморожені морепродукти, їх краще розморозити природним способом або в мікрохвильовці. Додай у сковороду трохи будь-якої рослинної олії та обсмаж креветки на сильному вогні по 50 секунд з кожного боку.
- Викладай готові креветки на блюдо для охолодження, а на олії, що залишилася, підсмаж нарізаний скибочками багет з двох боків до золотистого відтінку.
- До остиглих креветок додай трохи улюбленого соусу (тартар або Марі Роуз), сіль і паприку і перемішай. Салат айсберг наріж спочатку вздовж, а потім поперек, щоб листя було середнього розміру.
- Починаємо складання. На блюдо викладай спочатку салат, потім буррату і креветки, а багет можна викласти навколо закуски або на окрему тарілку. За бажання можна скропити смакоту лимонним або лаймовим соком.
Закуска з крем-сиру
На приготування цієї страви у тебе піде буквально кілька хвилин, але wow-ефект на новорічній вечірці буде забезпечений.
Інгредієнти:
- крем-сир Філадельфія із зеленню – 1 упаковка;
- солоний крекер – 1 упаковка;
- зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля) – 1 пучок;
- твердий сир – 1-2 скибочки;
- зерна граната, горіхи — для прикраси.
Приготування:
- Розстели на робочій поверхні харчову плівку і виклади на неї крем-сир. Згорни його і сформуй пірамідку — це буде основою ялинки. Зелень нарубай за допомогою ножа та обваляй у ній пірамідку з м’якого сиру. Став її по центру тарілки.
- Із твердого сиру виріж зірочки, а також додай зерна граната і горіхи (арахіс або кедрові) для прикраси «ялинки». Виклади навколо закуски солоний крекер і дивуй гостей!
Цікаво на тему: Традиційні українські страви на Новий рік
Кошики з листкового тіста зі шпинатом
Смаколики з листкового тіста — доволі популярний варіант частування, адже змінюючи начинки, щоразу можна готувати щось новеньке й оригінальне. Пропонуємо тобі варіант цієї хрусткої закуски з сиром і шпинатом.
Інгредієнти:
- шпинат — свіжого 1-2 пучки або замороженого 300 г;
- вершковий сир – 1 упаковка;
- моцарела – 100 г;
- пармезан – 100 г;
- сметана – 3 ст. л.
- готове листкове тісто – 1 лист;
- яйце – 1 шт.;
- сіль, перець, спеції — до смаку.
Приготування:
- Твердий сир натри на тертці та змішай його з крем-сиром, сметаною і подрібненим шпинатом. Якщо використовуєш заморожений, то обов’язково розморозь його перед приготуванням і слей зайву воду.
- Листкове тісто розморозь і розкачай у тонкий пласт. Наріж його на невеликі квадрати за розміром своєї форми для кексів.
- Помісти квадратики тіста в мініформочки для мафінів. Всередину виклади начинку, згорни краї та змасти їх яйцем. Випікай за температури 180° протягом 15-20 хвилин. Краще подавати кошики теплими.
Бонус: оригінальна подача нарізки
Ковбасні делікатеси, сири, оливки, корнішони та помідори — часті гості на святкових столах. Але якщо тобі набридло розкладати нарізку віялом, а овочі складати в невеликі мисочки, лови кілька класних ідей, як подати їх цікавіше для новорічної вечірки.
Варіант перший — нанизуй нарізаний кубиком сир, чері, оливки та згорнуті скибочки ковбаси на шпажки. Уклади їх на велике кругле блюдо у вигляді вінка і прикрась свіжими гілочками розмарину.
Для другої ідеї тобі знадобиться основа з пінопласту у вигляді пірамідки. Обтягни її харчовою плівкою і наколюй шпажками всю смакоту, яка є у тебе в арсеналі, формуючи вбрану «ялинку». Якщо закуски лягають не щільно і видно основу, за бажанням просвіти можна заповнити зеленню.
Підготовка до новорічного застілля необов’язково повинна являти собою 2-денну «каторгу» з нарізуванням салатів, яку їдять всією сім’єю ще кілька днів. Сподіваємося, в нашій статті ти знайшла ідеї, які допоможуть за мінімуму зусиль зробити що-небудь дійсно цікавеньке й оригінальне. Бажаємо тобі затишних і веселих свят! 🥰