Чи є у нас тут фанати гостренького і пікантного? Сьогодні у нас за планом корейська кухня, а це означає, що феєрверк смаків гарантовано. Звернемося до класики: почнемо з традиційного кімчі, додамо до нього ароматний пулькогі з яловичини, а завершимо вечір найніжнішим медовим печивом якгва. Тож готуй палички (ні, не чарівні — прості магловські для їжі 😆). Врахуй, що після цих смаколиків ти ризикуєш закохатися в корейську кухню раз і назавжди!
Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok
Готуємо «символ Кореї» – кімчі
Гостра ферментована капуста, яку весь світ знає, як кімчі — це просто-таки душа традиційної корейської кухні. Цей рецепт, до речі, є одним із надбань культурної спадщини людства, що оберігається ЮНЕСКО, а ще на його честь відкривають музеї та виставкові центри. У Кореї його подають буквально до всього: до рису, м’ясних страв, локшини, супів і навіть використовують у закусках. До речі, традиція ферментації кімчі налічує кілька тисяч років, і в багатьох корейських сім’ях є свій «секретний» рецепт, який передається з покоління в покоління. Зазіхати на сімейні реліквії ми, звичайно ж, не будемо, а візьмемо за основу популярний і водночас дещо спрощений рецепт, який ти легко зможеш повторити в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 1 шт. (велика);
- морква – 1 шт.;
- дайкон або редька – 200 г (можна обійтися без них, але з ними смачніше);
- зелена цибуля — пучок;
- часник – 6 зубчиків;
- перець солодкий – 200-300 г;
- імбир свіжий — шматочок 3-4 см;
- соєвий соус – 3 ст. л.;
- рибний соус – 2 ст. л. (необов’язково, але дуже бажано);
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 4 ст. л. (3 ст. л. для засолювання + 1 ст. л. для соусу);
- вода – 300 мл;
- рисове борошно або крохмаль – 2 ст. л.;
- корейський перець гочугару – 1 ст. л. (можна замінити на суміш меленого червоного перцю і паприки).
Цікаво на тему: Вечір французької кухні: готуємо рататуй, шукрут і профітролі
Приготування:
- Розрізаємо капусту вздовж на 4 частини, а потім кожну четвертинку ще поперек на 3 частини. Поділяємо та отримуємо такі собі великі капустяні пелюстки. Гарненько промиваємо під водою, струшуємо зайву вологу, перекладаємо в суху миску і засипаємо сіллю. Залишаємо на 1-2 години — капустяне листя має пустити сік, стати м’яким і податливим.
- У невеликому ковші або каструлі розводимо рисове борошно або крохмаль у 300 мл води та, помішуючи, варимо до загустіння. Відставляємо вбік і даємо охолонути. Цей етап потрібен для того, щоб зробити основний соус густішим.
- Очищений солодкий перець, часник, імбир (краще заздалегідь натерти його на тертці), соєвий і рибний соуси, цукор, сіль і гочугару (або суміш перців) перекладаємо в чашу блендера і збиваємо до однорідності.
- Моркву, редиску та зелену цибулю нарізаємо тонкою соломкою. З’єднуємо з перцево-овочевою масою та остиглим завареним борошном, вимішуємо соус до однорідності.
- Капусту промиваємо під проточною водою і даємо стекти. Додаємо готовий соус і дуже добре перемішуємо, щоб він «огорнув» кожну капустяну пелюстку. Для ферментування кімчі має промаринуватися при кімнатній температурі 1-2 дні. Щойно з’являться бульбашки та кислинка — прибираємо в холодильник ще на 12-24 години. І готово. Насолоджуйся кімчі з будь-якою улюбленою стравою!
Пулькогі з яловичини з грушею
Якщо ти думаєш, що в Азії класичний раціон складається з риби, морепродуктів і рису (ну, в Кореї — ще й з кімчі 😅), то це не так. Страви з м’ясом тут теж у пошані й пулькогі — яскравий тому приклад. Його подають і у фешенебельних ресторанах, і в кафешках, і навіть у супермаркетах можна знайти готові набори для його приготування. По суті, це мариновані в гострому соусі (не дарма ж його називають «вогняне м’ясо») смажені шматочки свинини, курятини або яловичини, які часто їдять на вечерю. Лови простий рецепт цієї класичної страви, який ти з легкістю можеш приготувати вдома.
Інгредієнти:
- яловичина (вирізка) – 500 г;
- часник – 3 зубчики;
- груша (невелика) – 1 шт.
- соєвий соус – 4 ст. л.;
- рослинна олія (в ідеалі — кунжутна) – 2 ст. л;
- рідкий мед – 1 ч. л.;
- червоний перець (пластівцями) – 0,5 ч. л.;
- імбир (свіжий) – 1 ч. л.;
- кунжут, зелена цибуля — для подачі.
Цікаво на тему: Вечір турецької кухні: готуємо бейран, кебаб і рахат-лукум
Приготування:
- Яловичину нарізаємо дуже тонкими скибочками — як для стір-фрая. Чим тонше, тим краще.
- Грушу, часник та імбир натираємо на тертці й змішуємо з соєвим соусом, медом, гострим перцем і 1 ст.л. кунжутної олії.
- Шматочки яловичини відправляємо в маринад і ретельно перемішуємо, щоб кожна скибочка була просочена сумішшю прянощів. Накриваємо плівкою і залишаємо при кімнатній температурі щонайменше на 30 хвилин (а краще на кілька годин).
- Розігріваємо сковороду з олією, що залишилася. Викладаємо м’ясо в один шар і обсмажуємо на сильному вогні 5-6 хвилин з кожного боку. Воно має добре підрум’янитися, але не стати сухим.
- Посипаємо смажене м’ясо кунжутом і нарізаною зеленою цибулею — і можна наминати! До слова, пулькогі часто їдять із рисом і з кімчі.
Медове печиво якгва
Що у нас буде на десерт? А приготуймо медове печивко якгва! Раніше цю національну випічку подавали на королівських заходах і під час буддійських церемоній, тому що солодкі частування вважалися справжньою розкішшю. Але часи змінилися, і тепер м’яке й ароматне печиво можна зустріти на корейських весіллях, святах і просто в магазинчиках у житлових кварталах. А ще його можна приготувати вдома, навіть якщо ти живеш не в Сеулі, а в затишній українській квартирі.
Інгредієнти;
- пшеничне борошно – 150 г;
- рисове вино (можна замінити білим) – 2 ст.л.;
- кунжутна олія – 2 ст.л.;
- мед (рідкий) – 3 ст. л.;
- вода – 3 ст. л.;
- кориця – 0,5 ч. л.;
- імбир (мелений) – 0,5 ч. л.;
- сіль — щіпка;
- олія для смаження — близько 300 мл;
- кунжут, подрібнені горіхи — для подачі.
Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт
Для сиропу:
- мед – 100 мл;
- вода – 50 мл;
- цукор – 2 ст. л.
Приготування:
- У глибокій мисці змішуємо борошно, корицю, сіль і мелений імбир. Вливаємо кунжутну олію і перетираємо суміш руками — вона має нагадувати вологий пісок.
- Додаємо мед, рисове вино і 3 ст. л. води, замішуючи м’яке, еластичне тісто. Загортаємо його в плівку і залишаємо на 30 хвилин.
- Розкочуємо тісто, складаємо його 3 рази. Потім розкочуємо його до товщини 1,5 см і нарізаємо ножем (класичними ромбиками або квадратами) або використовуємо будь-які фігурні вирубки для печива.
- Розігріваємо олію в глибокій сковорідці до 140° (вона має бути гарячою, але не диміти). Опускаємо печиво невеликими порціями й смажимо на середньому вогні, поки воно не стане золотистим. Готові якгва викладаємо на паперові рушники, щоб прибрати зайву олію.
- Приготуємо медовий сироп. У невеликій каструлі змішуємо мед, цукор і воду, доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини. Готове печиво перекладаємо в сироп і залишаємо на кілька годин, щоб воно добре просочилося.
- Відкидаємо просочене печиво на друшляк, щоб стікала зайва рідина. Перекладаємо його на блюдо, а зверху прикрашаємо кунжутом і подрібненими горішками. Заварюємо каву або чай і отримуємо свою порцію серотоніну.
Корейські страви — чудовий привід додати щось новеньке до свого меню та потішити смакові рецептори незвичайними поєднаннями. Лови порцію натхнення та обов’язково випробуй найкращі рецепти Азії на своїй кухні. 😉