Категорії: МатеринствоСім'я

Вербна неділя: історія та традиції, про які розповідають дітям

У шосту неділю Великого посту, коли залишається 7 днів до Великодня, християни східного обряду святкують Вхід Господній в Єрусалим. У народі його також називають Вербною неділею, а весь попередній тиждень — Вербним.

Свято не прив’язане до сучасного світського календаря, і щороку дата розраховується спеціальним чином. Якого числа у 2021 році воно святкуватиметься? Цьогоріч Вербна неділя припадає на 25 квітня, бо Великдень — на 2 травня. Католики відзначають великодні свята на тиждень раніше.

Ми зібрали максимум інформації про цей святковий день, щоби ви могли розповісти про нього дітям. 

Цікаво на тему: Чистий четвер: прибираємо якісно всією родиною

Чому неділю за тиждень до Великодня називають Вербною

Давним-давно, близько 2000 років тому, в цей день Ісус Христос в оточенні своїх учнів в’їхав в Єрусалим. Вони прибули до столиці для святкування головного іудейського свята — Пасхи.

Серед учнів був Лазар, якого Ісус напередодні воскресив з мертвих. (Тому субота перед Вербною неділею називається Лазаревою.) Чутки про це чудо швидко розлетілися і вже дісталися столиці Ізраїлю. Щасливі іудеї та гості міста вітали Ісуса як свого Царя і Месію, віддавали шану, устеляючи дорогу, по якій ступав Христос, своїм одягом і гілками пальми, співали хвалебні пісні.

Так чому ж тоді день входу Господнього в Єрусалим має назву Вербна неділя? Все просто. Коли Володимир хрестив Русь, то один з основних атрибутів цього свята — пальмові гілки — замінили на гілочки пухнастої верби. Адже навесні в наших широтах квітне і має невеликі листочки лише це дерево.

Обряди та звичаї Вербного тижня

Церковні обряди Лазаревої суботи та Вербної неділі переплелися з народними традиціями, прикметами, повір’ями й ворожбою. Ось деякі з них.

У церкві на вечірньому суботньому богослужінні під час освячення верби кропили водою не самі гілочки, а паству. Проте люди вірили, що верба, з якою вони прийшли до церкви й на яку потрапили крапельки свяченої води, протягом року захищатиме будинок від неприємностей, приноситиме удачу мешканцям.

Ця віра виявилася настільки сильною, що ось уже близько 100 років після ранкової Літургії у Вербну неділю священники кроплять вербові гілочки. Люди несуть ці обереги додому і, перш ніж заховати у затишне місце, б’ють ними дітей, родичів і навіть худобу, примовляючи: «Верба червона, б’є до сліз, щоб ти був здоровий» і «Не я б’ю, верба б’є».

У народі також вважалося, що жінці, яка хоче зачати й виносити здорову дитину, потрібно у Вербну неділю з’їсти кілька освячених вербових «котиків». А ще обірвати стільки, щоб вистачило зробити намисто, і носити його до самих пологів. Після появи дитини на світ вербове намисто спалюють.

А ось прикмети, за якими раніше стежили у Вербну неділю, але зараз вони, на жаль, не працюють на 100%:

  • сильний вітер — до вітряного літа;
  • сонячний та теплий день — до доброго врожаю фруктів;
  • вранішній мороз — до багатого врожаю озимих культур.

Ворожіння у Вербну неділю на нареченого було таким. Дівчата збиралися групами, перев’язували одну або кілька гілочок свяченої верби кольоровою стрічкою. Потім жеребом визначали «ворожку», якій зав’язували очі й віддавали вербовий букет. Після цього дівчата по черзі підходили до неї та, отримавши свій вербовий прутик, дивилися на колір стрічки. Якщо попалася біла — чоловік буде чесним і вірним; жовта — веселим; червона — красенем; зелена — богатирем; синя — багатим; фіолетова — гострим на язик базікалом; коричнева — похмурим і мовчазним; чорна — заздрісним і злим.

Ворожіння на майбутнє влаштовували й господині. Не у Вербну неділю, а ввечері в п’ятницю вони пекли булочки, додаючи у них «начинки», котрі позначали, яким буде наступний рік. Попадеться у випічці сіль — рік буде сумний; цибуля — слізливий; перець — повний неприємностей; цукор — веселий; родзинки — щедрий на подарунки та гарні події; брунька верби — щасливий. Їли такі булочки зазвичай у Лазареву суботу. А до Вербної неділі в п’ятницю готували випічку з записками на кшталт китайського печива з побажаннями.

У Вербну неділю ворожать й молодята. Їм треба встати на березі річки, з’єднати 2 гілочки свяченої верби й разом кинути їх у воду. Приб’ються обидві до берега — жити парі в батьківському домі. Якщо її гілка попливе до берега, а його — за течією, то можливе розставання через різні життєві цілі. Якщо обидві попливуть поруч, то все буде добре. Але якщо почнуть розходитися, то дивляться — чий прутик відпливає наліво, той зустрінеться зі спокусником(цею). Щоб ворожіння не збулося, потрібно сполоснути обличчя водою, 3 рази перехреститися та йти до самого дому не розмовляючи.

Цікаво на тему: Як відсвяткувати Великдень. Надихаємося Великодніми традиціями різних країн

Що не можна робити у Вербну неділю

За традиціями у Лазареву суботу та Вербну неділю вірянам заборонено:

  • вчитися, працювати, зокрема шити, прибирати й готувати;
  • ходити у гості та відвідувати клуби, кафе, концерти;
  • сваритися, лаятися, лихословити;
  • відмовляти тим, хто просить;
  • влаштовувати гучні застілля;
  • займатися сексом.

Одна з традицій, що ще не можна робити у Вербну неділю, в наш час здається дивною. У цей день заміжні жінки й дівчата ходили у хустках, адже було заборонено розчісувати волосся, інакше будуть неприємності. Найімовірніше заборона «залишилася і прижилася» з язичницьких звичаїв.

Дозволені страви

Уранці у Вербну неділю віряни йдуть до храму. Після служби заведено влаштовувати два сімейних застілля — обід і вечерю. Великий піст триває, але на святковий стіл дозволяється поставити:

  • рибні страви;
  • пісні салати й овочеві рагу;
  • каші;
  • гречані млинці;
  • здобу, солодощі;
  • фрукти, компоти, невелику кількість червоного або білого вина.

Категорично заборонені молочні продукти та міцний алкоголь. Готувати їжу треба в п’ятницю ввечері й вранці в Лазареву суботу, в яку, до речі, за традицією їдять риб’ячу ікру. У саму ж Вербну неділю готувати не можна, їжу зазвичай подають на стіл розігрітою або взагалі холодною.

Вербна неділя є своєрідним перепочинком у Великий піст, перед труднощами й випробуваннями Страсного тижня, який неодмінно закінчиться дивом Господнім — воскресінням Ісуса Христа.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024