Здоров'я

Я надто довго сплю: що таке гіперсомнія?

Усім іноді хочеться подовше поспати або подрімати вдень. Це свідчить про те, що ми втомилися й організм потребує відпочинку. Але якщо постійно спати по п’ятнадцять годин, не висипатися, при цьому відчувати тривогу, роздратування і втому, то це може бути ознакою гіперсомнії.  Що означає тривалий сон без відпочинку, чим він небезпечний і як це вилікувати – розповім далі в статті.

Визначення гіперсомнії

Гіперсомнією називають розлад, що супроводжується надлишковим нічним сном, сонливістю в денний час, а також низкою характерних симптомів, як-от зниження фізичної та розумової активності, відсутність концентрації на будь-яких завданнях тощо. Існує два типи гіперсомнії: первинна – природний стан людини та вторинна – спричинена чимось, наприклад, перенесеним захворюванням, травмами, седативними препаратами, алкоголем і навіть недосипаннями. Цей стан негативно відбивається на соціальній взаємодії та якості життя загалом.

Жінки частіше схильні до гіперсомнії, ніж чоловіки: їхній середній вік становить від 17 до 25 років, тобто здебільшого страждають саме молоді жінки. Але такий діагноз – не вирок, з ним можна легше впоратися, при чому досить ефективно. Перш ніж перейти до методів лікування, слід чітко визначити ознаки гіперсомнії.

Дізнайся: Вікно Овертона: як змінювати своє сприйняття норми

Симптоми гіперсомнії

Гіперсомнія жодним чином не належить до людей, яких називають «совами» – любителів подовше поспати. Розлад проявляється вельми характерним чином і включає такі ознаки:

  • нічний сон, тривалістю від 10 годин і більше;
  • постійно повторювані напади сильної сонливості вдень;
  • стан «сонного сп’яніння» – це коли людині важко прокидатися вранці, при цьому вона відчуває відчутну неуважність і дратівливість;
  • денний сон абсолютно не допомагає відпочити;
  • нездатність сконцентруватися на повсякденних завданнях, низька ефективність при їх виконанні;
  • загальмованість і повільне мовлення, труднощі з вираженням думок;
  • занепокоєння, тривожність, агресія;
  • головний біль і втрата апетиту.

Потенційно причинами гіперсомнії можуть стати нейромедіатори в головному мозку та спинномозковій рідині: гістамін, дофамін, серотонін та інші. Також можливий генетичний зв’язок, але точно визначити причини більшості випадків захворювання в тієї чи іншої людини досить важко. У цій царині активно проводять дослідження і пишуть науково-популярні статті, покликані допомогти людям впоратися з різними розладами сну, не тільки гіперсомнією, а й нарколепсією або синдромом Клейне-Левіна.

Дізнайся: Як допомогти собі заснути при постійному стресі та тривозі?

Як впоратися з гіперсомнією

Є два шляхи розв’язання проблеми: ти можеш звернутися до фахівця за діагностикою та лікуванням або змінити свій спосіб життя.

У першому випадку проводиться діагностика за допомогою полісомнографії та Шкали сонливості Епворта (до слова, останню можна знайти в інтернеті та пройти самостійно), а також необхідно пройти анкету сну. Після призначається комплексне медикаментозне лікування, яке визначається залежно від тяжкості захворювання. Зазвичай прописують препарати для поліпшення якості сну, вітаміни для зміцнення імунітету, такі як вітаміни групи B, а також біодобавки, наприклад, мелатонін. У складніших випадках призначають психостимулятори.

Але якщо ти хочеш спробувати самостійно впоратися з гіперсомнією, тоді тобі необхідно змінити свій спосіб життя і звички. Щоб відчути себе краще, візьми на замітку наступні рекомендації.

Тобі слід почати з налагодження стабільного графіка сну і суворо його дотримуватися, інакше результату ти не досягнеш. Лягай і прокидайся завжди в один і той самий час, поступово скорочуючи час до норми – 7-8 годин на добу. Не порушуй режим навіть один раз як виняток, адже це має стати звичкою. Веди щоденник, щоб стежити за прогресом і якістю сну.

Дізнайся: Як налагодити режим сну: боремося з недосипанням та безсонням

Як би тобі не хотілося, не лягай спати вдень. Дозволь собі відпочинок без сну: спокійно полеж на ліжку, розслабся, але не засинай (а якщо вже зовсім собі не довіряєш – постав будильник на 20 хвилин). Тоді ти почнеш міцніше спати вночі та не виб’єшся з графіка.

Щоб удень почуватися бадьоріше, займися спортом. Зранку роби легку зарядку або, якщо подобається, ходи на пробіжки, візьми абонемент у зал, спробуй стретчинг, йогу або танці. Будь-яка фізична активність протягом дня піде на користь: ти будеш втомлюватися і, як годиться, під кінець дня хотіти спати. Але не роби жодних вправ перед сном, бо це розбурхує нервову систему.

Не пий чай і тим більше каву в другій половині дня. Пам’ятай, що кофеїн бадьорить, після нього тобі буде важко засинати. На ніч краще випити ромашковий чай або склянку води, але не пий багато, щоб часто не бігати в туалет.

Само собою, не вживай на ніч алкоголь і речовини, що містять нікотин. Вони не принесуть нічого, крім шкоди здоров’ю.

І останнє, але не менш важливе, – відповідна атмосфера в кімнаті. Роби прямо по пунктах:

  1. Провітри кімнату, щоб стало прохолодно.
  2. Вимкни освітлення або залиш нічник із неяскравим теплим світлом.
  3. Не сиди в соцмережах, а краще постав смартфон на беззвучний режим, щоб тебе не турбували небажані дзвінки та сповіщення.
  4. Почитай книжку (я часто не помічаю, як засинаю з книжкою), але сильно не зачитуйся – дотримуйся графіку.
  5. Намагайся відкинути всі думки та ні про що не думати, особливо про поточні справи (навчання, роботу etc).

Старанно дотримуючись цієї нескладної профілактики, ти зможеш полегшити симптоми гіперсомнії без лікування. Свідоме ставлення до свого здоров’я завжди на користь, тож можеш розширювати та доповнювати перелік своїх звичок чимось корисним і тим, що тобі подобається. Наприклад, прогулянками на свіжому повітрі, теплою ванною, прослуховуванням спокійної музики тощо. Якщо все ж таки самій тобі важко контролювати свій стан, то звернися до сімейного лікаря або психолога, які допоможуть розібратися з проблемами гіперсомнії.

Читай також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024