Материнство

Як брати немовля на руки та чи варто «привчати до рук»

От у вашому домі з’явився новий мешканець — він тільки-но приїхав з пологового будинку. Молоді батьки, зрозуміло, бояться до нього підступитися: дитина дуже тендітна, і страшно навіть брати її на руки… Тому сьогодні розповімо, як правильно брати малюка на руки та як бути, якщо він стає дуже «ручним».

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Як правильно брати немовля на руки

Почнемо з простого: як взяти малюка з пеленального столика чи ліжечка. Найзручніше це робити, коли він лежить на спині. Підкладіть руки під голову, спину та сідниці дитини. Повільно, без різких рухів, підіймайте її вгору. Найважливіше підтримувати голівку: у малюків ще тендітна шия, тому вони не можуть тримати голову самостійно.

Другий варіант: обхопіть грудну клітку дитини обома руками. При цьому великі пальці знаходяться зверху, решта — під спиною, а вказівними потрібно підтримувати шию та голову.

Як тримати немовля на руках

А тепер EVA Blog підкаже кілька варіантів поз, як можна тримати немовля на руках.

Колиска

Класичний варіант. Батько чи мати згинає руку в лікті, на згин кладе голову та шию малюка. Долонькою другої руки підтримує попу дитини, а першою (зап’ястям і передпліччям) додатково підтримує корпус. Це найвдаліша поза для годування і заколисування.

Стовпчиком

Розташуйте малюка обличчям до себе. Його голова повинна лежати на вашому плечі чи грудях. Однією долонею ви підтримуєте спину дитини, а другою притискайте її до себе на рівні попи.

Важливо! У жодному разі не можна садити малюків до шести місяців! Це сильне вертикальне навантаження на хребет, який ще до кінця не сформувався. Також не можна постійно носити немовля в цій позі, знову ж таки через слабкість хребта. Краще чергувати «стовпчик» і «колиску».

На животі

Батько чи мати згинає руку в лікті та кладе дитину так, щоб підборіддя малюка лежало на згині ліктя. Другою рукою підтримуємо животик чи спину. За належної вправності можна розмістити малюка стійко, причому друга рука буде вільна для дрібних справ. Ще ця поза називається «тигр на гілці».

Цікаво по темі: 7 ознак того, що дитині не вистачає вашої уваги

На стегні

Так тримати немовля можна лише з шести місяців, оскільки ця поза передбачає вертикальне навантаження на хребет. Дитину садять до себе на стегно, розсуваючи її ніжки так, щоб вони були по обидва боки від стегна. Голову та спину малюка спирають на свій корпус, з боку грудей його можна притримувати долонею. Ця поза теж залишає вільною другу руку, але занадто довго в ній немовляті сидіти не можна.

Неважливо, яка поза стане улюбленою у вас і малюка, не можна залишати його надовго в одному положенні. Найкраще чергувати різні варіанти: так ви зробите вивчення світу для нової людини різноманітним і цікавим, а заразом потренуєте різні м’язи її тіла.

Як не привчати дитину до рук

Дуже просто — не брати її на руки, коли вона цього потребує. Але чи хочете ви, щоб ваше маля відчувало страх, занепокоєння, тривогу і надривалося в колисці від плачу?

Спочатку розберемося, чому дітям так потрібні ваші руки:

  1. Контакт з матір’ю після народження малюка розірваний, але він все ще потребує вашого тепла та тактильності. Ви для нього — фортеця, в якій завжди затишно і безпечно. Дитина кричить і вередує не тому, що хоче зробити вам погано. Це її базова потреба, адже в її світі мама = безпека.
  2. Під час контакту зі шкірою матері в дітей виробляється особливий гормон, який сприятливо впливає на зростання і розвиток. Також перебування на руках встановлює тісний контакт між дитиною та батьками.
  3. Дитина вимагає рук, тому що потребує їх, зокрема щоб безпечно вивчати світ навколо. Пам’ятайте, що малюки не керують своїм тілом. Особливо це стосується немовлят, які ще дуже обмежені в рухах.

«Ручні» діти — це абсолютна норма. Є приказка: «9 місяців носимо дитину в утробі та ще 9 — на руках». Але водночас треба зрозуміти молоду маму: як їй приділити собі час, поїсти, відпочити, якщо малюк весь час на ній?

Тут важливо знайти баланс між «привчати до рук» і підготовкою малюка до окремого існування.

  • Варіант 1: носіть дитину на руках. Парадоксально, але «ручні» малюки сплять безпробудним сном у будь-яких умовах, крім ліжечка. Що краще: налагодити режим сну чи боротися з бажанням дитини бути на ваших руках (або колінах)?
  • Варіант 2: привчайте до інших рук. Підключайте тата, родичів, старших братів і сестер. По-перше, так ви викроїте трохи вільного часу, а по-друге, дитина буде звикати до інших людей, отже, не буде настільки прив’язана саме до маминих рук.

  • Варіант 3: носіть слінг. Не хвилюйтеся, трохи часу в ньому не зашкодить малюку, зате у вас будуть вільні руки. До того ж дитина бачитиме світ навколо, вивчатиме його на 180°. Але! Садити малюка у слінг можна лише після того, як він навчився самостійно сидіти.
  • Варіант 4: після шести місяців можна використовувати ергорюкзаки. У них більш жорсткі кріплення та лямки. Це зроблено для того, щоб батькам було зручніше носити малюка, що вже підріс. Наявність ергорюкзака значно полегшує життя батьків: з дитиною можна їздити громадським транспортом, ходити в поліклініку, магазин, не тягаючи за собою коляску.

Дорослішаючи, малюк менше потребує постійного контакту. Якщо ви бачите, що він лежить у ліжечку спокійно, не беріть його на руки. Якщо під час перекладання з рук у колиску дитина лише кілька разів пхикає і заспокоюється, усе гаразд.

Цікаво по темі: Правила догляду за немовлям перших місяців життя

Прислухайтеся до потреб свого малюка. Він сам підкаже момент, коли менше потребуватиме ваших рук. Парадоксально, але мами «ручних» немовлят засмучуються, коли ті відокремлюються від батьків. Сильна прив’язаність до мами — тимчасова, і її потрібно пережити з мінімальним стресом для жінки та малюка.

Сподіваємося, ця стаття була корисною для вас. Не бійтеся надто привчити немовля до рук або, навпаки, давати йому замало. Пам’ятайте, що дитина сама підкаже вам, коли готова самостійно вивчати світ без постійного тактильного контакту.

 

Читайте також:

Останні

Наймодніші жакети 2024 та ідеї образів, як їх носити

Жакет — одна з речей, яку можна назвати базовою в жіночому гардеробі. Він чудово метчиться… Докладніше

Квітень 19, 2024

Збираємо літню косметичку: яку декоративку обрати на спекотну пору

Що нами рухає, коли ми обираємо що вдягнути, як пахнути, якими засобами доглядати за шкірою… Докладніше

Квітень 19, 2024

5 порад як забути та розлюбити людину

Рік тому ви завели собаку, а влітку провели найромантичнішу відпустку у твоєму житті, але зараз… Докладніше

Квітень 19, 2024

Як вибрати слінг для дитини та в чому його переваги

З усіх наявних видів переносок для новонароджених і старших діток саме слінги досі викликають безліч… Докладніше

Квітень 18, 2024

Базове тренування на всі групи м’язів для новачків

Повертаєшся до тренувань після тривалої перерви або вперше плануєш активно попрацювати над своїм тілом? Рекомендую… Докладніше

Квітень 18, 2024

10 звичок, які дозволять полюбити своє тіло

Я не пам’ятаю, що наштовхнуло на цю думку, але вона вже багато років зі мною.… Докладніше

Квітень 17, 2024