Дім

Як доглядати за кольє: практичні поради

Розкішні прикраси захоплюють своїми дивовижними переливами, що народжуються на золотій і срібній поверхні. Яскраве сяйво змішується з різнобарвним блиском від граней дорогоцінних каменів. І ця неповторна композиція здатна надовго полонити серце. Але з часом вона може тьмяніти й ставати менш привабливою через неправильне зберігання і дрібні пошкодження. Тож якщо у вашій колекції є улюблене кольє, то обов’язково переконайтеся, що дотримуєтеся всіх правил догляду за ним.

Основні правила догляду за кольє

В основі догляду за коштовностями лежить дбайливе ставлення. Особливо коли це дорогі золоті та срібні прикраси з розкішним оздобленням. Хоч ці благородні метали й стійкі до багатьох видів зовнішнього впливу, все ж потрібно підійти з увагою до зберігання, носіння та очищення ювелірних виробів.

Як доглядати за кольє:

  • зберігайте прикрасу в окремому мішечку з тканини або скриньці з м’якою оббивкою, щоб уберегти її від подряпин і пошкоджень;
  • уникайте контакту з хімічними речовинами, такими як побутові засоби, косметика, парфумерія, хлорована вода;
  • знімайте прикрасу перед фізичною активністю, плаванням, косметичними та гігієнічними процедурами, прибиранням, відпочинком на пляжі;
  • бережіть кольє від перепадів температур, механічного впливу, прямого сонячного світла, високої вологості;
  • обирайте для зберігання сухі та темні місця далеко від джерел тепла;
  • регулярно проводьте очищення кольє від забруднень за допомогою м’якої щітки або тканини та мильного розчину.

Також ви можете користуватися спеціальними засобами для догляду за коштовностями. Але навіть за найдбайливішого догляду в процесі носіння кольє можуть з’являтися забруднення, які складно видалити самостійно. Тому з періодичністю раз на рік рекомендується віддавати кольє на професійну чистку в ювелірний салон.

Цікаво по темі: Як самостійно почистити ювелірні вироби в домашніх умовах

Методи догляду за кольє з різних матеріалів (золото, срібло, дорогоцінне каміння)

Благородні метали чарують своєю природною красою, яка може тішити власників роками за умови правильного догляду. Найчастіше для виготовлення кольє використовують срібло 925-ї проби та золото 585-ї проби міцні та привабливі сплави з домішками стабілізуючих металів у складі. Лігатура, що становить у випадку зі сріблом 7.5%, а з золотом 41.5%, забезпечує стійкість готових виробів до пошкоджень, оскільки чистий метал занадто м’який і схильний до подряпин.

Кольє зі срібла і золота, а також моделі з дорогоцінними вставками досить прості в догляді, але все ж вимагають різного підходу залежно від матеріалу:

  1. Золото. Золоті кольє можна чистити м’якою тканиною або спеціальним розчином для чищення цього благородного металу. Не використовуйте засоби із зернистими частинками для цієї процедури, оскільки вони можуть дряпати поверхню.
  2. Срібло. Срібні прикраси з часом темніють через природний процес окислення металу. Тому їм може знадобитися більш часте чищення. Ви можете використовувати мильний розчин або спеціальні засоби для догляду за ювелірними виробами.
  3. Дорогоцінне каміння. Взагалі фахівці рекомендують не очищати самостійно вставки, щоб не пошкодити поверхню. Ви можете акуратно і без натиску протирати їх м’якою тканиною, змоченою в чистій воді. Для більш глибокого очищення слід віддати прикрасу на професійну чистку.

Цікаво по темі: Органайзери для прикрас власноруч: 10 стильних ідей

Під час професійного очищення від нальоту, плям, що важко виводяться, і потьмяніння ювелір буде використовувати спеціальні засоби та інструменти, що дбайливо видаляють забруднення. Ваше кольє обов’язково буде оглянуто перед проведенням процедури, що дасть змогу ще й вчасно виявити дрібні пошкодження, а також виправити їх. Крім того, за необхідності фахівець відполірує поверхню, усунувши подряпини.

Як правильний догляд допомагає зберегти кольє в ідеальному стані

Регулярне очищення поверхні прикраси дозволить зберегти яскравий благородний блиск і розкішний колір протягом тривалого часу. Правильний підхід до зберігання кольє стане гарантією ідеального стану, відсутності подряпин і потьмяніння. Також регулярно перевіряйте стан усіх декоративних деталей, місця кріплення вставок, застібки та інші рухомі елементи. При виявленні неправильної роботи, подряпин, відколів та інших пошкоджень зверніться до ювелірів за відновленням. 

Дотримуючись нескладних правил догляду, ви зможете насолоджуватися ексклюзивною красою ваших кольє протягом багатьох років носіння.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Спасибі за таку корисну інформацію 🙌🏻давно шукала подібну статтю.🥰🤍Чудові поради,обов’язково візьму на замітку.💚

Останні

Дерматологічний захист шкіри від сонця: чому це важливо

Літо – це, безперечно, найочікуваніша пора року. Адже що може бути кращим за можливість вирушити… Докладніше

Липень 3, 2024

ТОП-8 шампунів-скрабів для шкіри голови

Ти напевно знайома з такими засобами, як скраби для шкіри голови та, цілком можливо, що… Докладніше

Липень 3, 2024

10 лайфхаків, як попрасувати речі без праски

Якщо вважаєш прасування одягу щастям й медитативною процедурою, мені залишається лише порадіти за тебе.  Але… Докладніше

Липень 3, 2024

Все, що потрібно знати про ортопедичне взуття для дітей

Зайшовши в магазин дитячого взуття, очі мам просто розбігаються від розмаїття асортименту. Як не крути,… Докладніше

Липень 2, 2024

Як приготувати смачний домашній квас: 2 ТОП рецепти

Я б, звісно, могла зробити для тебе гайд божевільного об'єму з купою рецептів цього приголомшливо… Докладніше

Липень 2, 2024

Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Про важливість дотримання питного режиму віщають буквально з кожної праски. І це не данина моді… Докладніше

Липень 1, 2024