Як освітлити шкіру та прибрати пігментні плями

Пігментні плями — це ділянки шкіри на тілі, обличчі або у зоні бікіні, де підвищена концентрація пігменту меланіну. Він виробляється особливими клітинами меланоцитами, і від його кольору та кількості залежить відтінок нашої шкіри. З різних причин окремі групи меланоцитів можуть виділяти надлишок меланіну, і тоді у місцях його скупчення з’являються плями.

Час читання: 2 хвилини та кавунчик 🍉

статья доступна на русском языке

Причини появи пігментних плям на обличчі, руках і тілі

Пігментні плями у смаглявих і темношкірих людей проявляються рідше, ніж у світлошкірих.

Серед причин їхньої появи:

  1. Генетика. Спадкове підвищення активності меланоцитів.
  2. Проблеми з ШКТ. Порушення в роботі печінки, селезінки, шлунку.
  3. Дія сонця. Ультрафіолет проникає вглиб шкіри й посилює вироблення меланіну. Так ми отримуємо засмагу, а якщо перестаратися з сонячними ваннами — опіки й пігментні плями.
  4. Гормональні коливання. Наприклад, під час вагітності, менопаузи, тривалого або неправильного прийому оральних контрацептивів.
  5. Травми. На місці ран або опіків, неправильно видавлених прищів.
  6. Вікові зміни, коли синтез меланіну порушується. У такому випадку потрібно дібрати хороший антиейдж крем, адже народні засоби будуть малоефективні.
  7. Неправильний догляд. Спиртові лосьйони або просто невірно підібрана косметика можуть спровокувати гіперактивність меланоцитів.
  8. Помилки в харчуванні та виборі їжі. Поширена причина проблем зі шкірою, в тому числі пігментних плям. Про це розповідає експерт EVA Blog зі здорового способу життя в статті «Продукти краси: як їсти та ставати красивішими»

Цікаво на тему: Як боротися із пігментними плямами?

Способи лікування пігментних плям

Перш ніж починати боротьбу з пігментацією, треба визначити причину її появи. Наприклад, якщо це вагітність, то недосконалості шкіри найчастіше проходять самі, коли нормалізується баланс гормонів. А якщо це пігментні плями, які проявляються тільки навесні чи влітку, тоді варто підібрати хороший крем з SPF.

Лікування хронічних хвороб

Якщо на шкірі несподівано з’явилися пігментні плями, обов’язково поговоріть про це з лікарем. Якщо це наслідок хронічної хвороби, після призначеного лікування кількість та інтенсивність пігментації зменшиться.

Лазерна шліфовка

Вважається одним з найбільш ефективних косметичних методів боротьби з пігментними плямами. Ділянки з високим вмістом меланіну поглинають лазерний промінь, водночас інша частина шкіри його не сприймає. Завдяки цьому пігмент руйнується, плями світлішають, відтінок обличчя вирівнюється.

Фототерапія

Принцип цієї процедури такий самий, як у лазерної шліфовки. За тим лише винятком, що у випадку з фототерапією знадобиться більше сеансів. Але й коштують вони зазвичай дешевше.

Цікаво на тему: Найкращі засоби від пігментації на обличчі від NIVEA

Мезотерапія

Таке освітлення може проходити двома способами:

  • введення в епідерміс чи дерму спеціальних препаратів за допомогою тонкої голки;
  • застосування апарату, який не порушує цілісності шкіри.

В обох випадках використовується коктейль з антиоксидантів, вітамінів та інших корисних речовин. Вони стимулюють оновлення клітин, нормалізують синтез меланіну. Таку процедуру завжди має призначати косметолог. Найчастіше вона підходить для боротьби з постакне, гормональними й віковими пігментними плямами.

Домашні методи відбілювання шкіри

Позбутися пігментних плям, вирівняти тон і рельєф обличчя можна і вдома за допомогою відбілювальної косметики. Звісно, ефект буде не таким швидким, зате разом з висвітленням регулярне використання цих засобів допоможе запобігти пігментації в майбутньому.

Косметичні засоби проти пігментних плям

Найчастіше до їхнього складу входять кислоти, арбутин, екстракти відбілювальних трав. Пропонуємо подивитися список популярних засобів на EVA.UA

Рекомендовані товари:

  • Відбілювальний крем для обличчя і тіла Zein Obagi Zo Skin Health Pigment Control Creme пригнічує синтез меланіну, що сприяє профілактиці усунення пігментних плям.
  • Лосьйон для обличчя і тіла Noreva Pharma Exfoliac до складу якого входять молочна, гліколева і саліцилова кислоти (AHA + BHA), освітлює та усуває пігментні плями, а також бореться з комедонами, вуграми та жирним блиском.
  • Подвійні пілінг-спонжі для обличчя Academie Derm Acte Double Sided Peel Pads з гліколевою кислотою забезпечують інтенсивніший догляд і підходять для чутливої шкіри завдяки двом робочим поверхням.
  • Пілінг-скатка для обличчя Beauty Derm Brightening Peeling Gel освітлює, вирівнює тон і делікатно відлущує.

Догляд за шкірою в будь-якому віці має бути комплексним. Тож якщо ви зіткнулися з пігментацією, перш за все, треба подбати про захист від сонця й виключити хронічні захворювання. І вже потім — переходити до освітлення у домашніх умовах.

Читайте також:

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024