Як перестати відкладати життя своєї мрії: Практичні поради

Людина – створіння особливе. Ми здатні створювати нове, опрацьовувати величезні масиви даних, приміряти на себе різноманітні ролі. Але найважливіше, що робить людину тим, хто вона є, і досягати більшого – це вміння мріяти.
В кожного з нас є величезний список того, що хотілося б спробувати. Та не кожен із нас досягає своєї мети, або ж хоча вирішується спробувати.

Eva Blog пощастило мати в нашій редакції надзвичайну дівчину – блогера Анастасію Арьє. Вона знає, як йти за своєю мрією і не здаватися на половині шляху. Адже зовсім недавно дівчина разом із родиною покинула рідний Київ, щоб оселитися в живописному куточку Закарпаття та заснувати там свій власний кантрі-клуб: де можна відпочити та поспілкуватися із природою.

Сьогодні Настя розповість про те, як зрозуміти, чого саме ти хочеш, і як цього досягти.

* * *

Коли-небудь я вивчу італійську мову, навчуся пекти тістечка «макарон», буду малювати, переїду з багатоповерхівки в приватний будинок, започаткую власну справу, опублікую книгу, буду вирощувати квіти і прикрашати ними житло…

У кого з вас немає подібного списку? Списку чудових дій або Великої Мрії, яку ви плануєте неодмінно здійснити «коли-небудь»? Наприклад, коли у вас буде більше часу або грошей. Коли діти стануть дорослими. Коли буде краща робота. Коли поїдете в інше місто або країну. Коли, коли, коли… А що, якщо цей магічний час не настане? Можливо, ідеальних умов для того, щоб почати жити життям своєї мрії, не буде ніколи, так чому б не перестати відкладати його на потім?

Одного разу ми з чоловіком зважились змінити комфортне і налагоджене життя в Києві на будівництво в Карпатах – просто раптом зрозуміли, що час минає, а мрія про власний будинок і свою справу відкладається. І ось майже рік ми живемо в оточенні чудових краєвидів, завершуємо будівництво готелю і ресторану, приймаємо гостей в котеджах, і скоро в вазах будуть стояти квіти з власного саду. Пропоную план по втіленню мрії в будні – що допомогло мені зробити крок зі звичного влаштованого життя на стежку невідомості і…мрії.

1. Прислухайтесь до себе і зрозумійте, чого ви прагнете. Так-так, саме ви, а не ваша мама, подруга або колега. Ви дійсно хочете залишити офіс заради фрілансу, чи просто чужі фотографії в інстаграмі створили ілюзію, що фріланс – це купа класних справ і трохи – роботи? Ви дійсно мрієте відкрити шоурум, або хочете втерти носа колишній одногрупниці, яка має власну кав’ярню? Ідея в тому, щоб відокремити своє від чужого, і взяти курс на власне. Власну справу, власну мрію, власні цінності.

На допомогу на цьому етапі:

  • розмови по душам з кимось, кому довіряєш,
  • письмові практики (наприклад, фрірайтінг),
  • книги: Джулія Кемерон «Шлях художника» і «Золота жила», Барбара Шер «Мріяти не шкідливо» і «Давно пора!», Гретхен Рубін «Проект «Щастя».

2. Заручіться підтримкою. Поділіться тим важливим, що відшукали в собі, з подругами або з чоловіком, з батьками або з братом чи сестрою – з кимсь, хто здатний правильно почути вас. Мені неймовірно пощастило – наша спільна з чоловіком ідея знайшла сильний відгук у моєї мами і у моїх подруг. З підтримкою однодумців починати (і продовжувати розпочате!) набагато легше, ніж поодинці.

3. Знайдіть натхнення. У книгах, фільмах, інтерв’ю з успішними людьми, блогах і історіях знайомих, зайнятих тим, що їм до душі.

На допомогу на цьому етапі:

  • виступи на різні теми в рамках TED Talks,
  • статті на ресурсі «Жити Цікаво»,
  • книги: Олена Рєзанова «Ніколи-небудь», Лариса Парфентьєва «100 способів змінити життя».

4. Продумайте план. Як з точки А (ваш сьогоднішній день) дістатися в точку Б (життя вашої мрії)? Найкращий підхід до складання плану я зустрічала саме в книзі Барбари Шер «Мріяти не шкідливо». Від душі рекомендую!

5. Підстелити соломку. З моменту, як ми з чоловіком вирішили «кинути все і поїхати в село» до переїзду в Карпати пройшло півтора року. Чоловік ще більше року працював, ми урізали витрати і відкладали гроші, іншими словами – стелили соломку. Це знімало напругу перед масштабом змін, і ми знали, що у нас є фінансова подушка на непередбачений випадок.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

6. Розвивайте гнучкість. Коли виринаєш зі звичної рутини, виявляється, що багато чого піде не за планом. І витримувати етап невідомості, очікування чого-небудь дуже непросто. Важливо розвивати гнучкість, хоча б помалу: вибрати інший маршрут в магазин замість звичного, чистити зуби лівою рукою, якщо ви правша, замовити в кафе незвичне блюдо, прочитати книгу з жанру, яким ви раніше не захоплювалися. Ідея в тому, щоб потихеньку впускати в будні щось нове і несподіване.

7. Приготуйтеся до критики. Як тільки ви заявите про подальші плани (відправитися в кругосвітню подорож автостопом, злітати на Марс, врятувати людство – будь-яка ідея змін в чужих очах найчастіше виглядає саме так), відразу знайдеться хтось, хто скаже, що ви з глузду з’їхали, що це не спрацює, якщо б всі могли, всi б вже зробили і «чим тобі зараз погано». У кращому випадку просто піднімуть брову зі словами: «Ну-ну, удачі». Не дозволяйте чужим страхам і скептицизму стати на своєму шляху!

Мене в цьому дуже підтримує виступ Брене Браун на конференції Behance (Brené Brown Why Your Critics Are not The Ones Who Count) і цитата з книги Олени Рєзанової: «Філософія посередності обов’язково нагадає вам і про «гарненького потроху», і про «ти краще за всіх, чи що?». Але погляньте на людей, які це говорять. Ви б хотіли таке життя, воно вас надихає?»

8. Помічайте свій прогрес. Найкраще завести маленький стильний блокнот (якщо робити нотатки в телефоні зручніше – будь ласка!). І записувати туди великі і маленькі кроки, які ви здійснили. У моєму списку є пункти на зразок «отримали документи на землю» і «купили домен», «знялися в репортажі для ТРК Україна» і «придумали літнє меню», «вирішили з плануванням ресторану» і «посіяли траву». Все важливо. Все рахується. Помічайте свій прогрес і хваліть себе за кожен крок!

9. Будьте сміливими. Нам стільки раз сказали і написали в фейсбуці: «Які ви сміливі! Круто!». Але тільки друзі знають, як страшно було зробити крок у невідомість, і як страшно буває зараз. Але бути сміливим, в моєму розумінні, не означає не відчувати страх. Бути сміливим – це продовжувати свій шлях, незважаючи на страх.

10. Вірте в себе! І просто почніть. У гіршому випадку у вас може нічого не вийти, а в кращому ви зможете наблизити мрію на відстань витягнутої руки. Віддихаєтеся, заспокоїтеся і підійдете до неї впритул. А мрія з останніх позицій у планах на життя перекочує прямо в сьогодні. З вашою допомогою. Дерзайте!

Я не хочу писати банальності на кшталт «життя коротке», але це дійсно так. Ніхто з нас не знає, який день стане останнім, і чи встигнемо ми зробити все те, про що мріємо в глибині душі. Піднімайте мрії на поверхню! Шукайте однодумців. Намічайте шлях і – вперед! Нехай шлях до мрії подарує вам класний досвід, сильне оточення і розуміння, що немає нічого неможливого.

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024