Материнство

Як правильно вибрати письмовий стіл для школяра

Початок навчання дитини у школі для багатьох батьків — значне випробування. Кількість питань, які треба продумати, постійно росте. Одне з них — вибір ідеального письмового стола для школяра. Якими мають бути оптимальні розміри та освітлення робочої зони? Які ще параметри відчутно вплинуть на вибір? Полегшуй своє життя та дізнавайся прямо зараз на EVA Blog!

Ергономіка робочого місця

Якщо здається, що вибір дитячих меблів можна починати з візуального дизайну, то змушена засмутити. В пріоритеті має бути ергономіка робочого місця. Для початку важливо визначити, які саме задачі дитина виконуватиме за столом. На це сильно впливатиме її вік. Адже якщо першокласники та молодші школярі ще не прив’язані до гаджетів, то з певного класу можливість зручно розмістити на столі монітор комп’ютера або ноутбук стає must have. 

Найпоширенішими варіантами форми стола є:

  1. Прямокутні. Найпопулярніший варіант, який легко вписати в інтер’єр дитячої кімнати. Бажано, щоб були висувні ящички, верхні полиці або додаткова тумба, щоб скласти шкільне приладдя, яким у даний момент дитина не користується.
  2. Г-подібні. Зазвичай це кутові моделі. Якщо оптимально підібрати довжину кожного краю, можна отримати гарне зонування на письмову та комп’ютерну зону, що особливо актуальне для школярів більш старшого віку.

Звісно, фантазія та прагнення оригінального дизайну можуть підкидати й інші варіанти. Але для школярів саме ці дві форми є найбільш оптимальними з погляду ергономіки робочого місця. 

При оцінці безпечності конструкції стола варто звернути уваги на такі моменти:

  1. Стіл не має качатися, коли дитина на нього спирається чи накладає багато речей.
  2. Заокруглені краї стільниці є більш безпечними. Якщо початкова конструкція таких не передбачає, придбай спеціальні накладки.
  3. Висувні ящички не мають занадто вільно рухатись від найменшого доторку.

Цікаво на тему: Вибираємо ланч-бокс для школяра: підказки для батьків

Додатковими функціональними перевагами будуть: 

  • можливість регулювати нахил стільниці;
  • додаткові місця для зберігання (вбудовані ящики, настільні полиці або конструкції-трансформери);
  • спеціальні виводи, щоб приховати дроти від лампи та техніки;
  • регульована висота стола завдяки телескопічним ніжкам.

Ці особливості конструкції позитивно впливатимуть на підтримку правильної постави та організацію акуратного зберігання шкільного приладдя.  

А тепер пропоную детальніше подивитися на основні параметри при виборі ідеального письмового стола для школяра

Цікаво на тему: 10 розвивальних ігор з дітьми, які будуть цікаві дорослим

Оптимальні розміри

Висота — один з ключових параметрів при виборі, адже від нього залежить, наскільки правильною буде постава під час роботи. Недостатньо високий або занадто низький стіл призведе до того, що дитина буде змушена викривлено сидіти, що погано позначиться і на здоров’ї, і на продуктивності.  

Враховувати бажано і висоту стола, і параметри стільця. 

Базові пропорції: При зрості дитини 110-120 см необхідний стіл висотою 52 см, та стілець — 32 см.  

Далі вмикається проста схема:  якщо плюс 10 см зросту, то плюс 5 см до висоти стола та 3 см до висоти стільця.

Наприклад, якщо зріст школяра 140 см, то йому потрібен стіл висотою 62 см та стілець 38 см.  Детальніше дивись у таблиці.

ЗРІСТ ДИТИНИ, см ВИСОТА СТОЛА, см ВИСОТА СТІЛЬЦЯ, см
110-120 52 32
120-130 57 35
130-140 62 38
140-150 67 41
150-160 72 44
160-170 77 47

Цікаво на тему: Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Якщо ж ти в магазині, і під рукою немає сантиметра, от ще кілька маркерів, що допоможуть вибрати для дитини ідеальний письмовий стіл з оптимальними розмірами

  1. Попроси дитину стати поруч. Ознака того, що стіл буде зручним — лікоть школяра на 2-5 сантиметрів не дотягується до робочої поверхні.
  2. Посади дитину та поглянь, на якому рівні опиниться край стільниці. Якщо це сонячне сплетіння — ще один бал на користь цієї моделі.
  3. Далі зверни увагу на положення ніг. Їм має не лише вистачати місця розташуватись під кутом 90 градусів, а й до стільниці має залишатись мінімум 10 см вільного простору, а краще 15 см, щоб був запас.
  4. У  положенні сидячи дитина має дотягнутись до скроні кінчиком середнього пальця руки, яка спирається ліктем на стільницю.

Окрім того, важливо, щоб полиці та відділення для системника залишали під столом місце для зручного розташування ніг. Мінімально необхідний простір — 50 на 50 см. 

Далі треба оцінити площу робочої поверхні стола. Мінімальна ширина — 60 см, а краще 80 см. Мінімальна довжина — 100 см. На поверхні має бути місце для техніки (ноутбука, планшета або монітора) та зона для письма, щоб покласти зошити та підручники. 

Важливо пам’ятати, що молодший шкільний вік — це не лише час опанування нових знань, а й період активного розвитку опорно-рухового апарату. Якщо робоча поверхня занадто низька для дитини, доведеться постійно нахилятися, що з часом може спровокувати сколіоз. А якщо навпаки, письмовий стіл зависокий, м’язи спини та рук відчуватимуть підвищене навантаження, адже незручна поза з піднятими ліктями змусить постійно напружуватись. 

Цікаво на тему: Відкриті полиці: естетика і порядок

Регульована висота стола як додаткова опція

Після прочитання попереднього блоку у тебе, дуже імовірно, виникло логічне питання: так що, купувати новий стіл для дитини кожного разу, коли відбуваються стрибки зросту? Зокрема, це питання часто цікавить батьків першокласників. 

Порадую відповіддю: не обов’язково! Сучасні виробники меблів пропонують цікаві варіанти багатофункціональних моделей з регульованою висотою стола. Їх конструкція передбачає спеціальні телескопічні ніжки, завдяки яким можна скоригувати висоту відповідно до змін зросту. 

Серед зручних дитячих меблів такі моделі варто шукати не лише по запиту “письмовий стіл”, а й більш просто “парта”. Останні, до речі, часто продаються у дизайні, який передбачає можливість додатково регулювати нахил стільниці, що теж покращує ергономіку робочого місця. І ще один значний плюс — окрім регульованої висоти стола виробники пропонують набори з аналогічним функціоналом стільця для дитини. 

До речі, не лише школярам може бути корисним такий функціонал. Тренд, який з’явився серед офісних працівників та фрилансерів останнім часом, передбачає аналогічні моделі й для дорослих. Регульована висота стола дозволяє підняти їх на зручний рівень для роботи стоячи. Це гарна можливість, якщо значний час за комп’ютером погано впливає на твій кровообіг та поставу. 

Мінус таких моделей в тому, що вони зазвичай не передбачають місць для зберігання. А отже, їх треба буде продумати додатково. 

Тож тобі вирішувати, що оптимальніше: вкластися у стіл з регульованою висотою, який залишатиметься зручним впродовж багатьох років, чи час від часу купувати нову модель з оптимальними розмірами відповідно зросту. На користь останнього варіанту може говорити банальне бажання оновити простір в дитячій кімнати, коли милий першокласник, що полюбляв поліцейські машинки, перетвориться на підлітка, який прагне підлаштувати територію під нові інтереси. 

Цікаво на тему: Яке ліжко краще вибрати для дитини

Освітлення робочої зони

Після того як вибрала оптимальні розміри та ергономіку робочого місця, варто продумати правильне освітлення. Воно складатиметься з двох частин:

  • природне світло з вікна;
  • штучне освітлення лампами та іншими приладами.

Пропускати цей пункт в жодному разі не можна, адже він напряму впливає на стан зору

В ідеальному варіанті природного освітлення робочої зони світло має падати під кутом збоку. “Справа чи зліва?” — запитаєш ти. Відповідь залежатиме від того, якою рукою пише твій школяр. Джерело світла має бути з неробочої сторони:

  • пише правою — світло зліва;
  • пише лівою — світло справа.

Як легко здогадатися, варіант, коли між робочим зошитом та джерелом світла є перешкоди, не рекомендований. Тож бажано уникати варіантів освітлення з робочого боку, спереду або зі спини.

Але що робити, якщо планування кімнати змушує поставити стіл біля вікна? Спробуй трохи відсунути його, хоча б на 20 см. Тоді світло не так різко відбиватиметься від поверхні, а отже очі зможуть менше втомлюватись. Це особливо важливо для першокласників.

Цікаво на тему: Психологія кольору в інтер’єрі: створюємо комфортний простір

У питанні штучного освітлення робочої зони не варто покладатися на верхню люстру на стелі. Варто придбати настільну лампу, в якої є можливість регулювати висоту та режим м’якого світла. А от надто яскравого світла варто уникати, бо воно швидко втомлюватиме очі й може призвести до погіршення зору. 

Якщо в одній кімнаті живе двоє школярів, важливо також врахувати при розташуванні лампи, щоб її світло не падало прямо на спальне місце. Наприклад, придумати ширму або інший варіант зонування. Бо коли обоє роблять домашні завдання все може бути ок, а якщо хтось засидиться допізна, другій дитині буде складно заснути

Як зрозуміти, що організація освітлення робочої зони для першокласника або підлітка невдала? Поспостерігай за дитиною, розпитай про її відчуття. Якщо з’являться скарги на те, що очі швидко втомлюються, що вони пересихають або навіть є відчуття, що в очі піску насипали, значить треба терміново переглянути розташування столу та наявні лампи. 

Цікаво на тему: Найкращі ідеї, як заховати дроти у квартирі

Розташування

Як писала вище, найкращий варіант зручного розташування стола серед інших дитячих меблів — боком до вікна, щоб денне світло падало зі сторони неробочої руки.  Але ідеальне планування це одне, а реальні квадратні метри квартири — інше. Тож які ще варіанти можуть бути:

  1. У кутку. Такий варіант часто вибирають для невеликих приміщень. Кутові моделі, особливо ті, що можуть похвалитися не лише безпечністю конструкції, а й багатофункціональними системами зберігання, допомагають максимально ефективно використати кожен сантиметр площі. Але й прямокутні теж можна подібним чином вписати в інтер’єр, якщо знайти модель оптимальних розмірів.
  2. Біля стіни. Особливо актуальний такий варіант, коли є потреба у великій стільниці. Наприклад, якщо за столом працюють двоє, або школяр багато малює. А для першокласника це ще й можливість розмістити поруч з робочою зоною улюблені іграшки, які разом з ним теж навчатимуться. При такому розташуванні важливо продумати зручне виведення розеток для підключення додаткового освітлення робочої зони.
  3. Біля вікна. У цьому випадку світло може бути у надлишку. Тож варто потурбуватися про зменшення його інтенсивності. Наприклад, встановити на вікно ролети, римські штори, жалюзі.

Цікаво на тему: Як оформити ідеальну спальню для дівчинки-підлітка

Матеріал та дизайн

Ось я і дійшла до візуального вигляду стола, на який впливають використані матеріали та дизайн. А ще ці характеристики позначаються на безпечності конструкції та терміні служби дитячих меблів. 

Якщо у тебе майбутній першокласник або школяр молодшого віку, то варто врахувати, що дитина навряд буде дуже обережною. Через вік та  природну допитливість на фоні відсутності досвіду малеча може легко псувати меблі. І це доросла відповідальність, підібрати зручний письмовий стіл, який не лише матиме оптимальні розміри, а й стійко переноситиме і раптове спирання на нього, і подряпини від ножиць, і сліди від фарб, фломастерів та ручки. 

Якщо знаєш, що твій син чи донька влаштують столу складні будні, враховуй це при виборі матеріалів:

  1. ДСП. Містить стружку деревини та синтетичні формальдегідні смоли. Складові поєднуються гарячим пресуванням, а далі відбувається процедура ламінування або покриття пластиком. Відносно легкий, погано переносить підвищену вологість. Не надто довговічний матеріал, але досить дешевий. Проте може виділяти формальдегіди, хоч виробники й мають контролювати, щоб для дитячих меблів цей показник був близьким до нуля. Також з часом швидше, ніж в інших матеріалів, псуються місця приєднання фурнітури (петель, ручок) та окрайки.
  2. МДФ. Більш щільний, важкий та екологічно безпечніший матеріал, ніж попередній. Перемелена стружка з дерева поєднується завдяки мінеральним речовинам та пресуванню. Має кращі ніж у ДСП показники вологостійкості. Текстура матеріалу дозволяє більше експериментів з дизайном.
  3. Натуральне дерево. Екологічно безпечний, стійкий та надійний матеріал, головним мінусом якого може стати висока вартість. У розрізі вибору ідеального письмового стола варто зазначити, що на дереві, особливо таких м’яких породах як сосна, досить легко під час експлуатації залишити сліди від ножиць та циркуля.
  4. Пластик (ПВХ). Може зустрічатися у партах та деяких моделях з регульованою висотою стола. Але частіше не як самостійне покриття стільниці, а у комбінації з ДСП чи МДФ. Також часто зустрічається для малечі, яка ще навіть не готується стати першокласником, адже якісний пластик досить легко миється. Що актуально, коли дитина багато й неакуратно пише чи малює за столом.

Що стосується дизайну стола, то він має враховувати означені вище параметри ергономіки робочого місця, вписуватись у загальний інтер’єр кімнати та звісно, ж, подобатись школяру. Адже бажання проводити більше часу за робочим місцем позитивно впливатиме та дитячу ефективність. 

Цікаво на тему: Швидко і бюджетно: як пофарбувати м’які меблі

Наслідком невдалого вибору письмового столу для школяра можуть стати: 

  • проблеми з поставою та зором;
  • погане самопочуття через алергію на неякісні матеріали;
  • зниження продуктивності через погану організацію робочого місця;
  • додаткові витрати, якщо стіл швидко зіпсується та втратить функціональність.

Тож підсумую: найважливішими параметрами при виборі ідеального стола для дитини є його висота та безпечність конструкції. Дизайн, матеріал, функціональність полиць теж впливають, але як додаткові чинники. Якщо вибираєш дитячі меблі для першокласника, придивись до моделей з регульованою висотою стола. І звісно, важливо правильно продумати освітлення робочої зони, щоб тривала робота над домашніми завданнями не зіпсувала зір. Якщо ж залишились питання щодо вибору ідеального стола для школяра, залишай їх у коментарях!

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Прочитала та скинула чоловіку як інструкцію нехай вивчає 😆 Як раз підбераємо письмовий стіл а тут все що потрібно описали і навіть більше.

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024