Материнство

Як правильно викладати дитину на живіт

Час, проведений малюком на животику, відіграє найважливішу роль у його розвитку, допомагаючи зміцнити м’язи та розвинути рухові навички. Однак багато новоспечених батьків не знають, коли можна починати вперше укладати дитину на живіт і як правильно це робити. 

Час читання: 3 хвилин та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

У цій статті ми розглянемо кілька порад і рекомендацій, які допоможуть розібратися у всіх тонкощах цього питання. Адже дуже важливо, щоб проведення часу малюка на животі було максимально безпечним і комфортним.

Цікаво по темі: Коли дитина починає тримати голову?

Новонароджені досить багато часу проводять лежачи на спині у своєму ліжечку, візку, на руках батьків і не тільки. Зміна положення тіла дає змогу дитині розвиватися швидше, освоювати нові навички та навіть уникнути деяких проблем зі здоров’ям. Тому такі регулярні заняття дуже важливі й ось чому:

  1. Зміцнюються м’язи шиї, рук, спини та ніг, розвивається гнучкість. Також малюк вчиться контролювати свої рухи. Отримані рухові навички надалі допоможуть дитині тримати голову, перевертатися, сидіти, повзати та ходити. Деякі дослідження показують, що в немовлят, яких не викладають на животик, висока ймовірність виникнення затримки моторного розвитку.
  2. Мінімізується ймовірність деформації черепа. Якщо дитина занадто багато часу проводить на спині, у неї може розвинутися синдром плоскої голови (плагіоцефалія).
  3. Допомагає в лікуванні кривошиї. Під час лежання на животі у малюка з’являється природне бажання озирнутися, адже навколо стільки всього цікавого. А підключивши до цього всього ще й вправи, які призначить лікар, можна досягти розслаблення м’язів шиї та помітного результату в лікуванні.
  4. Пізнається навколишній світ. Лежачи на животику, дитина намагається дотягнутися до предметів, які викликають інтерес, вивчає все, що знаходиться поблизу, тренує зір і не тільки.
  5. Допомагає при коліках. У такому положенні знижується дискомфорт від кольок.

Як бачимо, це й дійсно дуже важливе і корисне заняття для вашого малюка.

З якого віку можна викладати дитину на живіт

Це найпоширеніше питання, яке хвилює всіх батьків без винятку. Педіатри стверджують, що можна починати практикуватися ще будучи в пологовому будинку або відразу ж після повернення додому. 

Новонародженого спочатку слід викладати собі на груди або на живіт. Краще це робити в напівлежачому стані на кріслі або на ліжку. І так, робити це можна навіть із прищіпкою на пуповині. Ну, а якщо ви вже дуже хвилюєтеся через неї, дочекайтеся повного загоєння пупкової ранки.

Цікаво по темі: Набір ваги та збільшення росту у дитини: що важливо знати

Як часто і як довго потрібно практикувати лежання на животику

Перше і найголовніше правило – не нашкодити. Поки м’язи немовляти не зміцніли, потрібно починати з коротких занять по 10-15 секунд кілька разів на день, поступово збільшуючи час лежання. Обмовимося відразу, не всім діткам може сподобатися ваша затія. Проявіть терпіння і постарайтеся розважити малюка іграшками або заспівати пісеньку. 

Оптимальний час для лежання на животі – перед годуванням або ж через годину після нього. 

Як викладати на живіт немовлят

Для плавної адаптації до нової пози рекомендується спочатку покласти малюка до грудей мами чи тата, можна носити на руках у позі “Тигр на гілці”, або ж, сидячи на ліжку чи на будь-якій іншій рівній поверхні, покласти дитину животиком на стегно. Обов’язково під час викладання підтримуйте голову, оскільки малюк ще не здатний її самостійно утримувати.

Новонароджений відчуватиме ваше тепло, а разом з ним і безпеку. Якщо ви викладаєте дитину на подушку або диван, не залишайте її саму без нагляду.

Як викладати на живіт дитину в 2-4 місяці

Дітки ростуть швидко і вже в даному віці лежання на животі малюку може навіть сподобатися. Дитина буде намагатися утримувати голову і повертати її в різні боки. У цей же період різні предмети, які знаходяться навколо, будуть ретельно вивчатися маленьким бешкетником. 

Викладати дитину на живіт у 2-4 місяці можна на фітбол, ліжко, на підлогу, встелену ігровим килимком. Але знову ж таки, під чуйним наглядом батьків.

Викладання на живіт у 4-6 місяців

У цьому віці проведення часу на животику стане супроводжуватися більшою активністю з боку дитини. У неї вже буде достатньо сил, щоб перевертатися зі спини на живіт, утримувати положення голови й тулуба. Саме в 4-6 місяців бажання до всього дотягнутися, все роздивитися і вивчити буде грати батькам на руку.

5 важливих правил для батьків

Останнє, на чому хотілося б зосередити увагу батьків, – це правила безпеки. Так, про деякі з них ми вже встигли згадати вище, але все ж винесемо їх в окремий розділ, отже:

  1. Завжди перебувайте поруч із дитиною, коли вона лежить на животику.
  2. Не вкладайте дитину спати на животі, оскільки це може призвести до СРДС (синдрому раптової дитячої смерті).
  3. Вправу виконуйте з дитиною на низькій і безпечній поверхні, щоб вона не впала.
  4. Запасіться терпінням і не вимагайте від малюка всього й одразу. Спочатку спроби викладання на животик можуть супроводжуватися капризами. Постарайтеся відвернути увагу дитини та розвеселити її.
  5. Починайте з малого, щоб досягти більшого. Перші сеанси лежання на животі мають бути короткими (10-15 секунд), поступово збільшуйте інтервал часу і кількість спроб.

Якщо ця стаття була для вас цікавою, не забудьте поставити лайк. А якщо хочете поділитися досвідом, у такому разі будемо раді вашим коментарям.

 

Читайте також:

Останні

Врятувати не можна обрізати: як відновити спалене волосся після фарбування

Новий колір волосся — прекрасний інструмент для швидкої зміни образу. Розмаїття трендових відтінків так і… Докладніше

29 Березня, 2024

3 найкращі рецепти класичної запіканки

Запіканка – це та сама страва, яка практично не має обмежень у виборі продуктів. Запіканка… Докладніше

28 Березня, 2024

Причини появи ранньої сивини та як попередити її появу

Сиве волосся в молодому віці насамперед погано впливає на людину в емоційному плані. У більшості… Докладніше

28 Березня, 2024

Гороскоп на квітень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Жінки ніколи не лінуються використовувати максимум доступних можливостей, щоб посилити свої шанси на удачу. Гороскоп… Докладніше

27 Березня, 2024

Що таке цераміди та навіщо вони потрібні в косметиці

Продовжуючи розбиратися у формулах косметичних засобів, у цій статті розглянемо такий компонент, як цераміди. Тобі… Докладніше

27 Березня, 2024

11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною

Батькам подобається пишатись своєю дитиною та її успіхами. І нерідко вони прагнуть дати малечі можливості,… Докладніше

26 Березня, 2024