Здоров'я

Як приготувати борщ: 3 смачні рецепти

Борщ із квасолею та свинячими реберцями

Цей рецепт однозначно стане твоїм улюбленим. Адже борщ український з ребрами та квасолею – це, вважай, класика національної кухні, яка подобається абсолютно всім. Для приготування нам знадобляться такі продукти:

Збережи собі

Починаємо готувати:

  1. Якщо в тебе суха квасоля, то її слід замочити заздалегідь у воді. Краще це робити на ніч, а зранку відварити до готовності. З консервованою все набагато простіше – вона вже готова відправитися в каструлю.
  2. Наріж свинячі ребра та обсмаж на сковороді з кожного боку до утворення рум’яної скоринки.
  3. Переклади ребра в каструлю, закинь лавровий лист для аромату, залий водою і став на плиту. Вари бульйон приблизно 1 годину. Обов’язково знімай пінку, щоб він був прозорим. Коли бульйон закипить, підсоли його.
  4. Поки основа страви готується, саме час зайнятися овочами. Наріж дрібно цибулю, картоплю – кубиками, натри на тертці моркву і буряк, а болгарський перець наріж соломкою. І ще, не забудь нашаткувати капусту. До речі, з її кількістю визначайся на свій смак. Якщо любиш борщ густіший – додавай більше, якщо ні – невеликої кількості вистачить із головою.
  5. Гарненько обсмаж цибулю, болгарський перець і моркву. Потім виклади все на тарілку.
  6. Закинь у сковорідку буряк і обсмажуй пару хвилин. Додай столову ложку лимонного соку або оцту (для збереження кольору), томатну пасту, сіль, перець і кілька столових ложок бульйону. Тушкуємо буряк до готовності.
  7. До бульйону додаємо картоплю. За кілька хвилин до її готовності – овочеву засмажку, квасолю і капусту (якщо капуста молода, то її краще додати за 5 хвилин до закінчення приготування борщу).
  8. Тепер можна відрегулювати рівень кислоти та цукру за смаком. За необхідності додатково посолити. І не забудь про часник – без нього нікуди. Вичави його і все перемішай.
  9. У фіналі наріж зелень і додай її до страви, зробивши страву ще ароматнішою.

Ну ось і все, смачний борщ готовий! Подавай його зі сметаною та пампушками. 

Цікаво на тему: 7 рецептів смачних і легких у приготуванні супів

Борщ із грибами та чорносливом

Це, мабуть, найнезвичайніший рецепт приготування борщу, який має оселитися у твоїй кулінарній книзі. Комбінація чорносливу, солодкого перцю та грибів тут відіграє ключову роль. Повір, буде дуже смачно і неймовірно ароматно!

Для приготування нам знадобиться:

Збережи собі

Коли всі продукти вже на столі, можна розпочинати приготування!

  1. Куряче стегно наріж і поклади в каструлю. Почисть цибулю і цілу відправ до м’яса. Додай лавровий лист і залий усе водою. Став варитися на вогонь. Не забудь посолити бульйон.
  2. Поки основа страви готується, зроби засмажку. Наріж соломкою болгарський перець, печериці, подрібни цибулю, натри моркву, буряк. Обсмаж овочі, туди ж додай томатну пасту і кілька столових ложок бульйону. Тушкуй 10 хвилин на невеликому вогні.
  3. Поки все тушкується на сковороді. Наріж картоплю і відправляй у бульйон. Нашаткуй капусту і закинь у каструлю слідом за картоплею.
  4. Засмажка готова і її можна сміливо додавати в бульйон. Почекай поки закипить і зменшуй вогонь.
  5. Наріж на невеликі часточки чорнослив і додавай у каструлю.
  6. Почисть часник і за допомогою часникодавки видави в бульйон. Усе гарненько перемішай. Наріж зелень і відправляй слідом у каструлю.
  7. Додай сіль (якщо потрібно), перець, цукор і лимонний сік або оцет за смаком.

Дуже смачний борщ із чорносливом готовий! Смачного!

Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog

Борщ у горщиках

Хочеться якось оригінально подати на стіл борщ? Пропоную приготувати його в горщиках. Це швидко, зручно і не менш смачно. 

І за традицією робимо закупівлю необхідних продуктів:

Збережи собі

Починаємо готувати нашу страву:

  1. Перше, що потрібно зробити – основу для борщу. Для цього наріж м’ясо і відправ у воду. Коли все закипить, зніми піну, додай лавровий лист, спеції та зменш вогонь.
  2. Прийшла черга овочів. Подрібни цибулю і натри на тертці моркву. Відправ на сковорідку смажитися. Натри буряк або наріж його соломкою і закидуй до овочів. За кілька хвилин обсмажування додай томатну пасту, столову ложку лимонного соку (яблучного оцту) і кілька ложок бульйону. Тушкуй до готовності.
  3. Тим часом наріж картоплю і нашаткуй капусту.
  4. Коли м’ясо приготується, дістань його з бульйону і дай охолонути.
  5. Тепер, коли у нас все готово, можна все розкласти по горщиках (попередньо обдай їх окропом).
  6. Укладай шарами продукти: на дно поклади м’ясо, потім додай засмажку, картоплю і капусту. Залий усе бульйоном. Видави трохи часнику в кожен горщик.
  7. Розігрій духовку до 180˚С, накрий горщики кришкою. Запікай 10-15 хвилин (важливо, щоб приготувалася картопля).
  8. Дістань місткості з духовки та додай у них дрібно нарізану зелень.

Борщ готовий – можна подавати красу до столу. Смачного.

Сподіваюся, рецепти борщу тобі сподобалася. Напиши в коментарях, який із варіантів страви захотілося приготувати! А ще не забудь зберегти статтю в закладки, щоб не загубити!

Останні

11 ідей як прикрасити оселю на Новий рік

Новорічний настрій неможливий без прикрас: мерехтіння гірлянд, свічок, ялинкових іграшок та іншого святкового декору. Ми… Докладніше

5 Грудня, 2025

EVA Blog дарує набір ніжних олійок для душу від бренду Tesori d’Oriente

Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше

5 Грудня, 2025

Незручний момент: ТОП 5 фраз, які не варто говорити після невдалого сексу

База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше

4 Грудня, 2025

Новорічне Chic & Easy меню: фуд-тренди та рецепти 2026

Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше

4 Грудня, 2025

Soft glam: створюємо елегантний макіяж для новорічної вечірки

Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше

3 Грудня, 2025

«Темний» душ для релаксу та ментального здоров’я

У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше

3 Грудня, 2025