Категорії: Краса

З любов’ю до себе: Що таке бодіпозитив?

В останні роки жінки досягли успіху у відстоюванні своїх прав на освіту, повноцінну працю, політичну діяльність, можливість вибору у питаннях планування родини. Певно, ніколи раніше жінка не була настільки незалежною, як сьогодні. Та чи насправді ми відчуваємо себе вільними? Згідно з опитуваннями, більш як 33 тис. американок мріють лише про те, щоб схуднути на 10–15 кг, у світі стрімко розвивається індустрія естетичної хірургії, а кількість випадків порушень харчової поведінки росте з кожним днем.

На жаль, в нашій країні подібних опитувань не проводилось, утім, можна припустити, що цифри будуть приблизно такі ж. А якщо задуматися, то виявляється, що не дивлячись на всі отримані свободи, сьогодні ми є заручницями нав’язаних нам ідеалів та стандартів краси. Тож саме до 8 березня — Міжнародного дня прав жінок, ми підготували для вас цікаву статтю про бодіпозитив: про те як полюбити себе та прийняти такими, якими ми є.

Що таке бодіпозитив

The Body Positive — рух, заснований жінками в 1996 році, який не втратив своєї актуальності й сьогодні. В розумінні суспільства та мас-медіа жінка повинна відповідати цілій низці критеріїв краси: мати тонку талію, великі груди, ідеальну шкіру та волосся, бути стрункою і т.д. Окрім того, що це несправедливо стосовно тих жінок, що не відповідають цим критеріям, у більшості випадків це ще й неможливо.

● Сприйняття себе

Бодіпозитив пропагує сприйняття себе такими, якими ми є: без жодних ярликів та призм, без порівняння з уявними ідеалами, без нездорових дієт та намагання стати схожими на когось іншого. А недоліки зовнішності — це така ж норма, як існування різних кольорів волосся та очей — їх потрібно просто прийняти. Кожна людина — це унікальний світ, і вона не має бути ні на кого схожою.

@bodyposipanda раніше страждала від анорексії, але зуміла побороти її й полюбити себе

● Право на свободу

Кожна людина, незалежно від своєї зовнішності, має право на любов та свободу самовираження, може не слухати на свою адресу незаслуженої критики та непроханих порад. А ідеальні моделі з обкладинок глянсових журналів — результат не лише купи обмежень, але і велика кількість косметики та фотошопу. Недарма у Франції минулого року зобов’язали додавати спеціальний підпис на будь-які комерційні фото, на яких використовувалася ретуш. Мета цього закону — попередити нездоровий спосіб життя серед моделей та дівчат, які бажають бути на них схожими.

● Здоров’я — перш за все

Головне у бодіпозитиві — бути здоровим, а не ганятися за ідеалами краси. Тобто якщо людина відчуває себе комфортно у своїй вазі, значить, їй не треба позбавлятися її, якщо вона сама цього не захоче. І якщо тістечко сьогодні зробить вас трішки щасливішими, і вам все одно, який розмір сукні ви завтра купуватимете, навіщо себе картати? Здорове тіло — найкрасивіше тіло, навіть якщо воно не вписується в чиїсь уявлення про красу.

@notoriouslydapper аж ніяк не комплексує з приводу зайвих сантиметрів на талії

Бодіпозитив на кожен день

● Якщо ви маєте певні особливості зовнішності, знайдіть в мережі відомих людей чи блогерів, схожих на вас, і підписуйтесь на них.

@bodyposipanda — мила й позитивна жінка, що раніше страждала від анорексії, але зуміла побороти її й полюбити себе.

@bishamberdas — відома британська модель плюс-сайз.

@bishamberdas — відома британська модель плюс-сайз

@notoriouslydapper — темношкірий чоловік-модель, який аж ніяк не комплексує з приводу зайвих сантиметрів на талії.

@abearnamedtroy — ще один чоловік-блогер, який вважає, що відрізнятися від інших — це не значить бути гіршим за інших.

@stephenthompsonofficial — хлопець-альбінос, який став моделлю і ще раз довів, що бути несхожим на інших — це круто.

@stephenthompsonofficial — модель-альбінос

@salemmitchell — інша відома модель з нестандартною зовнішністю: темну шкіру обличчя Салем вкриває густе ластовиння. І спробуйте сказати, що це некрасиво!

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

@scarlettcostello — модель, фішкою якої стали… суцільні брови! Тепер однокласникам Скарлетт, які дражнили її в школі, лишається тільки позаздрити її успішній кар’єрі в модельному бізнесі.

@scarlettcostello — модель, фішкою якої стали… суцільні брови

@therealashsmith — ця дівчина не лише не переймається з приводу своєї щербинки між зубами, але й зізнається, що їй дуже подобається те, коли дизайнери цінують саме її, а не параметри її зовнішності. До слова, Ешлі — відома модель, що знімалась для Glamour і Vogue.

@winnieharlow — перша модель із вітіліго — порушенням пігментації шкіри. Популярність дівчини росте з кожним днем. Зокрема зараз вона є офіційним обличчям марки Desigual.

@winnieharlow — перша модель із вітіліго

Діліться фото себе справжньої в Instagram — це допоможе побороти комплекси. А ще це стало справжнім трендом: сьогодні хлопці й дівчата по всьому світу викладають фото неідеальних себе: зі шрамами, розтяжками, ластовинням, родимками та обмінюються сердечками.

● Напишіть на стікерах бодіпозитивні вислови («Ти чарівна/неймовірна/вишукана/надзвичайна») та приклейте їх на дзеркало, в яке дивитеся на себе.

@abearnamedtroy вважає, що відрізнятися від інших — це не значить бути гіршим за інших

● Наступного разу, коли відчуєте потребу в бодіпозитивних емоціях, вмикайте улюблену пісню гучніше й танцюйте, відчувайте своє тіло й насолоджуйтесь ним.

Відмовтеся від джерел інформації, які засипають вас рекламою та штучними ідеалами краси.

Частіше виходьте на вулицю, щоб просто погуляти: не сходити в магазин та не вигуляти собаку, а просто пройтися, отримати порцію свіжого повітря й гарного настрою від побачення з самими собою.

Темну шкіру @salemmitchell вкриває густе ластовиння

● Якщо бажаєте щось у собі змінити — змінюйте на здоров’я: робіть тату, пірсинг, міняйте колір волосся та форму брів, але робіть це тільки тому, що самі цього хочете, а не тому, що ви комусь щось винні.

● Займайтесь спортом не для того, щоб схуднути до весни/літа/відпустки. А просто так, тому що бажаєте бути здоровими, любите своє тіло і себе в ньому. І обов’язково обирайте для цього дійсно зручний одяг.

Харчуйтеся в цілому правильно, отримуйте задоволення від їжі й нарешті забудьте про нудні дієти. Обмеження викликають тільки ще більше бажання з’їсти зайвий шматок ковбаси. А от свідоме ставлення до їжі допоможе вам зрозуміти, чи дійсно ви хочете його з’їсти.

@therealashsmith не переймається з приводу своєї щербинки між зубами

І найголовніше: ми такі, якими бачимо себе самі. Не більше й не менше: услід за нашим власним уявленням про себе підтягуються й обставини. Тож перестаньте думати про себе як про некрасиву, нерозумну або недостатньо тендітну — просто насолоджуйтесь собою такою, яка ви є.

Останні

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

20 Травня, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

20 Травня, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

17 Травня, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

17 Травня, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

17 Травня, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

16 Травня, 2024