Овочеві снеки й сирні чипси, запечені курячі палички й закуска з водоростей – ці смаколики не просто урізноманітнять вечір, але і стануть повноцінною частиною задоволення від перегляду. У цій добірці – рецепти, які легко готуються, апетитно виглядають, а смаком дадуть фору будь-якому магазинному конкуренту.
Цікаво на тему: Шаркутери борд – творчість і різноманітність смаку на столі
Чипси з печериць з пармезаном
Сирні снеки з печериць і пармезану – ідеальна альтернатива картопляним чипсам без підсилювачів смаку і шаленої калорійності. Звичайно, сир – далеко не найдієтичніший продукт, але якщо його небагато, і він збалансований чимось низькокалорійним, то переживати за фігуру не доведеться.
Інгредієнти:
- печериці – 250-300 г;
- пармезан тертий – 100 г;
- оливкова олія – 0,5 ст. л;
- часник сушений, чорний перець, паприка – до смаку.
Приготування:
- Печериці добре миємо й акуратно витираємо паперовими рушниками. Важливо видалити вологу по максимуму, щоб гриби хрустіли. Потім нарізаємо їх тонкими слайсами – чим тонше, тим краще.
- Складаємо грибні скибочки в миску, додаємо оливкову олію, часник, дрібку перцю і паприку. Сіль не додаємо – у нас сир солоний. Акуратно перемішуємо руками, щоб кожен шматочок був в спеціях.
- Деко застеляємо пергаментом і акуратно розкладаємо грибочки в один шар. Зверху присипаємо все рівномірним шаром тертого пармезану. Він повинен як би «скріпити» кожен шматочок печериць.
- Відправляємо в розігріту духовку на 120°C (ідеально, якщо є режим конвекції) і випікаємо 30-40 хвилин (залежить від духовки). Коли гриби приготувалися, а сирна скоринка стала золотистою, вимикаємо духовку і даємо чипсам трохи «досушитися» всередині ще хвилин 10 з відкритими дверцятами.
- Охолоджені грибний «пласт» нарізаємо зручними шматочками, подаємо на блюді, а для соусу можна змішати грецький йогурт зі спеціями й часником.
Веганський снек із цукіні та томатів
Якщо звичайні овочеві чипси не вражають, але хочеться чогось цікавого, спробуй приготувати закуску із цукіні та томатів. Снек із високим вмістом клітковини чудово вписується як у раціон правильного харчування, так і в тому випадку, якщо ти дотримуєшся веганства.
Інгредієнти (на 2–3 порції):
- картопля – 1 шт.;
- цукіні – 1 (невеликий);
- цибуля ріпчаста – 1 шт. (невелика);
- помідори – 1-2 шт.;
- борошно – 2-3 ст. л;
- оливкова або соняшникова олія – 1 ст. л;
- паприка, перець, сіль, куркума – до смаку.
Цікаво на тему: ТОП-5 простих і смачних закусок: оригінальні рецепти
Приготування:
- Всі овочі ретельно миємо та обсушуємо. Картоплю і цукіні тремо на тертці, а цибулю і томат подрібнюємо ножем якомога дрібніше. Складаємо все у велику миску.
- До овочів додаємо борошно, паприку, куркуму, сіль і перець. Все добре перемішуємо.
- Застеляємо деко пергаментом і змащуємо його олією. Викладаємо овочеву масу тонким рівномірним шаром. Зверху теж можна змастити краплею олії, щоб утворилася скоринка.
- Розігріваємо духовку до 180°C. Ставимо деко на 25-35 хвилин (залежить від товщини маси й самої духовки).
- Коли закуска підрум’янилася, охолоджуємо і нарізаємо на порційні шматочки. Їмо в такому вигляді або з улюбленим соусом.
Курячі палички в духовці
Це справжня паличка-рятівниця (у всіх сенсах 🤭) для тих, хто любить похрумтіти чимось смачним і при цьому корисним. Секрет простий: ніжний курячий фарш, ароматні спеції, без жиру і панірування – просто виймаємо палички з кондитерського мішка і запікаємо до золотистої скоринки. У підсумку отримуємо корисний, протеїновий і дуже душевний перекус з низькою калорійністю. Особливо добре поєднуються з домашнім соусом і серіалами. Поділимося простим рецептом.
Інгредієнти:
- філе куряче – 500 г;
- яйце – 1 шт.;
- часник – 1 зубчик
- сіль, паприка, перець – на свій смак;
- сушені трави (орегано, базилік) – за бажанням.
Приготування:
- Куряче філе промиваємо, обсушуємо, нарізаємо невеликими шматочками та перекладаємо в чашу блендера. Сюди ж яйце, часник і спеції.
- Перебиваємо блендером до однорідності. Маса повинна вийти не надто рідкою, щоб зручно було відсаджувати палички. Якщо рідкувато, додай трохи крохмалю, якщо «сухо» – трохи молока.
- Перекладаємо фарш у кондитерський мішок з тонкою круглою насадкою (або просто зріж кут у звичайного щільного пакета). Головне – щоб можна було видавлювати масу, як крем.
- Застеляємо деко пергаментом. Видавлюємо фарш тонкими довгими смужками, як картоплю фрі.
- Розігріваємо духовку до 200°C. Відправляємо деко з паличками на 20-25 хвилин, поки вони не стануть рум’яними й щільними.
- Даємо паличкам охолонути. Подаємо з йогуртовим соусом, натуральним кетчупом або гірчицею. А якщо хочеться чогось особливого – зроби соус із запеченого болгарського перцю та авокадо.
Кукурудзяні «тако» з шинкою
Як приготувати ситний і корисний перекус для перегляду фільмів? Легко! Беремо баночку кукурудзи, сир, додаємо овочі та шинку, і насолоджуємося такими собі мексиканськими «такос» без борошна і шкоди для талії.
Інгредієнти:
- кукурудза консервована – 1 банка;
- моцарела – 100 г;
- вершковий сир – 60 г;
- томати – 1–2 шт.;
- куряча шинка – 100-150 г;
- шпинат, рукола – за бажанням.
Цікаво на тему: Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів
Приготування:
- Висипаємо банку кукурудзи без рідини на застелений пергаментом деко. Формуємо 4 круглі «коржі» і посипаємо тертою моцарелою так, щоб вона, плавлячись, «з’єднала» кожне зернятко.
- Відправляємо в духовку при 180°C на 20 хвилин.
- Готові кукурудзяні «коржі» змащуємо тонким шаром крем-сиру. На одну половинку додаємо кільця шинки та томату, кладемо улюблену зелень і складаємо навпіл, як класичний тако. І з задоволенням смакуємо.
Альтернативна протеїнова піца
Уяви собі «піцу», яка швидко готується і при цьому допомагає закрити денну норму білка. Тільки натуральні інгредієнти без жирних соусів і довгої метушні з тістом. Ідеальний варіант не тільки для кіновечора, але і просто на вечерю для дітей і дорослих, коли хочеться швидко, ситно і смачно.
Інгредієнти:
- тортилья – 1 шт.;
- філе куряче – 350 г;
- часник – 1-2 зубчики;
- гірчиця – 2 ст. л;
- куряча шинка – 70 г;
- моцарела – 60 г;
- перець солодкий – 1 шт.;
- томат – 1 шт.;
- сіль, спеції (перець, паприка) – до смаку;
- кріп, рукола, шпинат – за бажанням.
Приготування:
- Філе миємо, сушимо, подрібнюємо невеликими шматочками й перекладаємо в чашу блендера. Додаємо спеції й часник і робимо фарш.
- На застелений пергаментом деко кладемо тортилью. Перекладаємо на неї фарш і розподіляємо по всій площі.
- Зверху намазуємо тонким шаром гірчиці (можна замінити томатним соусом або йогуртом). Кладемо нарізані скибочками перець, томати та шинку і посипаємо тертим сиром.
- Ставимо в духовку на 180°C на 20-25 хвилин (до готовності). Посипаємо зверху щедрим шаром зелені, нарізаємо на порційні шматочки, вмикаємо улюблений серіал і ділимося протеїновою смакотою з коханими.
Рол з начинкою, але без лаваша
Домашні рецепти «шаурми» сьогодні дуже популярні. Їх точно готували всі хоча б один раз. І не дивно – це швидкий і поживний варіант перекусу, до того ж завжди можна експериментувати зі смаком. А що, якщо ми тобі запропонуємо ще більш корисну його версію? Часу піде не набагато більше, але за технічними та смаковими якостями це буде просто 12 з 10.
Інгредієнти:
- сир зернистий – 200 г;
- яйце – 2 шт.;
- сіль, спеції – до смаку;
- вершковий сир – 60 г;
- томати – 1-2 шт.;
- моцарела або сулугуні – 70 г;
- шинка – 100 г;
- зелень (рукола, шпинат) – до смаку.
Цікаво на тему: Вечір французької кухні: готуємо рататуй, шукрут і профітролі
Приготування:
- У блендері збиваємо вологий зернистий сир з яйцями, сіллю і спеціями. Отримане рідке «тісто» виливаємо на застелений пергаментом деко. Не дуже тонко, щоб при скручуванні «млинець» не порвався. Ставимо в духовку 180°C на 15-20 хвилин.
- Коли «млинець» готовий, даємо йому трохи охолонути й відокремлюємо від пергаменту. Намазуємо його вершковим сиром.
- На один борт викладаємо начинку – нарізані скибочками шинку, сир і помідори, а також додаємо зелень. Скручуємо рулетиком і нарізаємо на порційні шматочки. Bon appetite!
Снеки в норі по-азійськи
Якщо любиш східну кухню, пропонуємо оригінальну ідею, що приготувати під кіно. Для цього знадобиться всього лише курятина, листи норі, соєвий соус і пів години вільного часу. Готуй палички – буде смачно!
Інгредієнти:
- норі – 1 упаковка;
- куряче філе (можна зі стегна) – 300 г;
- яйце – 1 шт.;
- сіль, спеції (паприка, часник, перець) – до смаку;
- рослинна олія – 1 ст. л;
- кунжут – для прикраси;
- соєвий соус або теріякі – для подачі.
Приготування:
- Філе миємо, обсушуємо, трохи подрібнюємо і кладемо в чашу блендера разом зі спеціями. Перебиваємо до однорідної маси.
- Окремо в мисці збиваємо ложку олії і яйце. Листи норі ділимо навпіл, а фарш перекладаємо в кондитерський мішок або шприц.
- На половинку листа водоростей уздовж довгого краю тонко викладаємо фарш. Решту площі норі змащуємо збитим яйцем – так вони будуть краще скручуватися і тримати форму. Скручуємо в трубочку. Те ж саме робимо з усіма листами водоростей.
- Коли всі листи закручені, змащуємо зверху яйцем і посипаємо кунжутом. Розділяємо на 3-4 частини, щоб було зручніше потім брати паличками. Відправляємо в духовку або в аерогриль на 180°C хвилин на 20. Остуджуємо і подаємо з улюбленим азійським соусом.
Як бачиш, побалувати себе смачненьким під улюблене кіно можна без проблем. А ще – без зайвих сантиметрів і багатогодинного марафону на кухні, після якого вже й дивитися нічого не хочеться. Надихайся й обов’язково приготуй щось з нашої «кіношної» добірки!