Здоров'я

3 найкращі рецепти класичної запіканки

Запіканка – це та сама страва, яка практично не має обмежень у виборі продуктів. Запіканка з цвітної капусти, кабачків, з яблуками, рибна запіканка, овочева, з бананами… Продовжувати можна нескінченно. Однак серед усього цього гастрономічного розмаїття є три рецепти цієї страви, які стали безсмертною класикою – це м’ясна, сирна та картопляна запіканка. EVA Blog зараз з тобою поділиться дуже смачними та при цьому досить простими рецептами класичних запіканок.

М’ясна запіканка (вівчарський пиріг) з гарбузом і картоплею

Хто б не намагався звести вівчарський пиріг до рангу якихось особливих страв, за фактом це звичайна запіканка. Звичайно ж, з обмовкою, що вона неймовірно смачна, ситна й за потреби легко може прикрасити святковий стіл.

Вівчарський пиріг (shepherd’s pie) готується винятково з баранини, але хто нам із тобою заборонить використовувати будь-яке інше м’ясо? Абсолютно ніхто. Тому якщо тобі не подобається баранина, сміливо бери будь-яке інше м’ясо та не заморочуйся з приводу “оригінальності” страви. Також основа для такої м’ясної запіканки може бути у вигляді нарізаних шматочків м’яса або фаршу. В останньому випадку, щоб отримати по-справжньому дуже смачний вівчарський пиріг, знадобиться досить багато додаткових продуктів, деякі з яких не дешеві. Тому “фарш-версію” відкладаємо вбік і приступаємо.

Цікаво на тему: Що приготувати з гарбуза: прості та смачні страви

Інгредієнти:

  • м’ясо – 500 грамів
  • велика картопля – 2 шт.
  • невеликий шматок гарбуза (приблизно за об’ємом картоплі).
  • твердий сир – 30-40 грамів.
  • яйця – 2 шт.
  • цибуля – одна велика або 1.5 шт. середнього розміру.
  • вершки 10% – 3 столові ложки.
  • імбир – невеликий шматочок.
  • часник – 1 зубчик.
  • вершкове масло – 10 грамів.
  • рослинна олія (для смаження).
  • сіль, перець, улюблені спеції.

М’ясо ріжемо невеликими шматочками й тут є один важливий момент – нам його потрібно буде обсмажити практично до готовності, а потім буквально на 15-20 хвилин відправити в духовку. Значить, наприклад, яловича грудинка явно не підійде. Вибирай м’ясо, яке підходить для смаження. М’ясо нарізала, тепер переходимо до картоплі, гарбуза, цибулі, імбиру, часнику й сиру:

  1. Картоплю нарізай пластинами, щоб вона швидше приготувалася, а гарбуз – хаотичними невеликими шматками.
  2. Цибулю – нарізай дрібним кубиком.
  3. Імбир шинкуй спочатку смужками, а потім смужки наріж на дуже дрібний кубик.
  4. Часник – або ножем наріж дрібно та розітри, або ж пропусти через часникочавку.
  5. Сир натри на дрібній тертці.

Тепер, коли в нас усе готово, починаємо чаклувати над смакотою. Картоплю з гарбузом відправ у каструлю, налий зовсім небагато води (овочі повинні ніби пропарюватися, а не варитися) і на вогонь. Закипіло, кришкою накрила й зменшуй вогонь на мінімум. Готовність перевіряй стандартно – протикаючи ножем.

Поки наші овочі готуються, став сковорідку на вогонь, у неї налий олію, додай нарізану цибулю та м’ясо. Обсмажуй майже до готовності. Якщо ти вибрала м’ясо, яке буде пускати багато вологи, – нічого страшного. Цибуля протушкується в цьому соку, а коли волога випарується, ти досмажиш м’ясо до золотистої скоринки.

Що стосується спецій… Бери свої улюблені – кмин, коріандр, шафран тощо. Тільки не переборщи. Коли картопля з гарбузом готові, а м’ясо обсмажене, починаємо робити з них смакоту:

  1. Дай гарбузу з картоплею трохи охолонути й додавай до них нарізаний корінь імбиру, часник та гарненько розімни (виделкою або чим зручно). Далі – вершки, вершкове масло, сир, яйця, сіль, перець до смаку й перемішай так, щоб усі інгредієнти вмішалися в пюре.
  2. Поки м’ясо ще гаряче та перебуває на пательні, додавай до нього спеції, сіль, перець і там же все перемішуй.

Переходимо до складання. У форму для запікання викладай м’ясо з цибулею, а зверху розподіли гарбузово-картопляне пюре. Краще бери форму глибшу і не широку, інакше наш вівчарський пиріг вийде занадто тонким. Відправляй у заздалегідь розігріту духовку (180°C) на 20 хвилин. М’ясна запіканка з гарбузом і картоплею готова! Дай їй трохи охолонути й смачного.

Сирна запіканка з родзинками та горіхами

Варіантів сирної запіканки сотні, але цей я вважаю одним із простих у приготуванні та ДУЖЕ смачним.

Інгредієнти:

  • 600 грамів сиру.
  • три столові ложки сметани (20%).
  • 80 грамів цукру.
  • три яйця.
  • цедра апельсина (з одного великого або з пари середніх).
  • ванільний цукор 10 грамів.
  • 50 грамів манки.
  • 80 грамів родзинок.
  • 40 грамів смаженого мигдалю.
  • вершкове масло.
  • пів пачки розпушувача (5 грамів).
  • дрібка солі.

Заздалегідь замочи родзинки та можеш одразу нарізати мигдаль (один горішок на 2-3 частини). Також відокрем білки від жовтків. Білки в окремій місткості будемо збивати до піків. Отже, готуємо нашу основу. У місткість кладемо сир, сметану, цукор, жовтки, цедру, ванільний цукор і невелику дрібку солі. Усе це перебиваємо блендером. Чесно кажучи, можна ставити чайок і “наминати” це просто ложкою, але тримай себе в руках, адже наша мета – смачна сирна запіканка!

Тепер повертаємося до наших білків. Додаємо в них пів столової ложки цукру та збиваємо міксером до стійких піків. Як це? Коли вони набудуть потрібної консистенції, при перевертанні посудини догори дриґом білки залишаться на місці.

Для цього замісу чудово підійде формочка 18 см. Змащуємо її вершковим маслом і притрушуємо манкою. Просто насип трохи манки у формочку та крути її в руках, поки крупа не прилипне (не покриє) дно й борти формочки. Зайве – у сміття.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Саме час розігрівати духовку (до 180°C), адже ми на фінішній прямій. Перед тобою красується:

  1. Місткість з основним замісом.
  2. Збиті до піків білки.
  3. Родзинки.
  4. Нарізаний мигдаль.
  5. Пів пачки розпушувача.

Потрібно просто об’єднати це все та перемішати лопаткою. Мішай не інтенсивно, щоб білки зберегли свою консистенцію. Далі перевалюй смакоту у форму, зверху притруси манкою та відправляй у духовку на 40+ хвилин (усе залежить від твоєї духової шафи).

Смачна сирна запіканка з родзинками та горіхами готова! Смачного.

Картопляна запіканка на святковий стіл (гратен Дофінуа)

База для цієї французької страви – часник, сіль, свіжомелений перець, вершки, картопля, оливкова/вершкова олія, сир. Це поєднання продуктів саме по собі є безпрограшним варіантом дуже смачного гарніру до м’яса або риби. Але мені особисто автентичний гратен не дуже подобається з двох причин:

  1. Не апетитна консистенція. Поки готова страва перебуває у формі для запікання з красивою золотистою скоринкою, її шалено хочеться швидше з’їсти. Але на тарілці ти отримаєш просто жменю нарізаної слайсами картоплі у вершках. Навіть якщо їй дати охолонути (що я настійно рекомендую робити), недостатньо тонкі слайси та велика кількість вершків не дають змоги створити однорідну форму страві.
  2. Простота. Чи смачно це? Безумовно. Але з огляду на час, витрачений на приготування, хочеться все ж потішити смакові рецептори чимось цікавішим.

Тішить, що навіть на батьківщині гратена (у Франції) варіантів приготування дуже багато. Зараз я з тобою поділюся рецептом простої, але дуже смачної та цікавої в плані подачі картопляної запіканки, яка легко стане центральним гарніром на святковому столі.

Нам знадобиться:

  • картопля – 1 кг.
  • вершки 33% – 0.5 л. Раджу взяти 250 мл вершків і 220-230 мл молока (2.5-3.2% жирності). Це, по-перше, буде дешевше, а по-друге, різниця в смаку не відчутна.
  • часник – 3 зубчики.
  • сушені білі гриби (просто попередньо замочи в теплій воді).
  • мускатний горіх.
  • сир пармезан.
  • гілочка чебрецю. Якщо свіжого немає, можна використовувати сухий (перетерти пальцями буквально 3-4 невеликі щіпки). Але свіжий у цьому випадку кращий.
  • вершкове масло.
  • сіль, перець.

Картоплю нарізай однаково тонкими слайсами. Якщо товщина буде різна, то одні приготуються до стану пюре, а інші будуть сируваті. Так, ножем нарізка буде довгою, але результат у вигляді смакоти того вартий. Якщо у тебе є тертка, овочерізка або слайсер, за допомогою яких можна домогтися тонкої нарізки, звичайно ж, використовуй їх. Також натри на дрібній тертці часник.

Далі ставимо каструлю на середній вогонь, закидаємо в неї картоплю, чебрець, часник і заливаємо вершками (або вершки + молоко) й доводимо до кипіння. Закипіло? Зменшуй вогонь, сильне бурління нам ні до чого. Також помішуй картоплю, щоб вершкові продукти не пригоріли. Тут завдання не варити, а томити картоплю протягом 7-10 хвилин.

Порада: після замочування сухих білих грибів не поспішай виливати відвар. Додай його буквально 100 мл у картоплю під час томління.

Гриби нарізаємо максимально дрібно та розпочинаємо складання нашої картопляної запіканки. ВАЖЛИВО: це не лазанья й товстих шарів із грибів, сиру або інших продуктів тут не повинно бути. Змащуємо дно та борти форми (прямокутна, кругла, квадратна – немає різниці) вершковим маслом і викладаємо все шарами:

  1. Картопля. Укладай так, щоб слайси трохи перекривали один одного.
  2. Далі додаємо залишки вершкового соусу з каструлі (розраховуй так, щоб його вистачило на всі шари).
  3. Розкидаємо по картоплі трохи дрібно нарізаних білих грибів.
  4. Солимо, перчимо (без фанатизму, оскільки шарів буде багато).
  5. Додаємо мускатний горіх (якщо в тебе він у порошку, то мааааленьку ледве відчутну щіпку розподіли місцями на картопляному шарі). Він у жодному разі не повинен виділятися, а лише додавати свою нотку у смак. Якщо горіх цілий, на дрібній тертці робиш “раз-два” і також місцями розподіляєш.
  6. Дрібна крихта пармезану. Ним також не потрібно встеляти шар, просто притруси.

І в такому порядку продовжуємо укладати все далі. По завершенню візьми пергамент, поклади на запіканку та злегка придави її руками по всій площі.  Завершальний шар має бути тільки з картоплі та вершкової складової. Його ми за 10 хвилин до готовності вже від душі посиплемо пармезаном (не на товщину пальця, звісно). Також на шапку рекомендую додати й простого недорогого сиру, щоб отримати ту саму апетитну скоринку.

Ставимо наш гратен у розігріту духовку (до 170-180°C) і чекаємо 40-50 хвилин. Духовки у всіх різні й час може трохи варіюватися, але в середньому на запікання потрібно близько 1 години. І ось, коли 40-50 хвилин минуло і ти, проткнувши ножем шари картоплі переконалася, що вона майже або повністю готова, робиш сирну шапку. Духовку ставиш на максимальну температуру та чекаєш утворення золотистої сирної скоринки. Картопляна запіканка готова!

Обов’язково дай їй повністю охолонути (навіть краще, якщо страва постоїть у холодильнику кілька годин) і тільки потім нарізай. Так ти отримаєш гарну консистенцію у вигляді пирога з рівними, тонкими шарами, і все, що залишиться – просто розігріти страву. Пармезан, мускатний горіх, чебрець, білі грибочки з картоплею під вершково-часниковим соусом… Це дуже смачно.

Порада: якщо готуватимеш гратен уперше, можна замінити пармезан на звичайний недорогий сир, а також прибрати з рецепта білі гриби та мускатний горіх. Буде все одно смачно, але раптом тобі гратен здасться вельми посередньою стравою, то навіщо в такому разі переводити дорогі продукти.

До речі, можна не морочитися з шарами, а просто додати гриби, сир, сіль, перець і мускатний горіх під час томління картоплі. А далі просто висипати все у форму та розподілити. Але за такого методу гриби й особливо мускатний горіх (зі своїм яскраво вираженим смаком) можуть збиватися місцями грудками.

А яка твоя улюблена запіканка? Обов’язково поділися в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо тобі сподобалися наші рецепти.

 

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024