Здоров'я

Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Тертий пиріг входить до категорії простої випічки як з погляду на процес приготування, так і за своїми смаковими характеристиками. Пісочне тісто + начинка з варення – класичний варіант десерту. Тому якщо ти теж вирішила приготувати тертий пиріг і шукаєш класний рецепт, у такому разі цю статтю ти відкрила не дарма!

Тертий пісочний пиріг: тісто та секрети правильного замісу

З начинкою можна бавитися й фантазувати як завгодно, а ось із тістом – ні. Існує кілька популярних розкладок для цього десерту, і в кожній з них присутні різні інгредієнти, а також різняться грамівки ключових продуктів. Якщо ти готуєш тертий пиріг уперше або хочеш спробувати приготувати цю смакоту по-новому, лови два перевірені рецепти тіста:

Класичне тісто для тертого пирога:

  • борошно – 440 грамів;
  • вершкове масло – 200 грамів;
  • цукор – 100 грамів, якщо любиш нейтрально солодкі десерти; 150 грамів – помірно солоденьке; 250 грамів – для ласунів;
  • ванільний цукор – 10 грамів;
  • розпушувач – одна пачка (10 грамів);
  • яйця – 2 шт;
  • сіль – пів чайної ложки.

Тісто для тертого пісочного пирога на сметані. Беремо розкладку вище та додаємо до неї 80 грамів сметани. Раджу тобі спробувати обидва варіанти. Для когось це принциповий інгредієнт, який покращує смакові характеристики й консистенцію продукту, роблячи тісто більш еластичним і піддатливим. Але я вважаю, що сметана в пісочному тісті не відіграє якоїсь ключової ролі та не має яскраво вираженого ефекту від своєї присутності.

Кілька порад: Замість цукру краще використовувати цукрову пудру, бо вона краще вмішується та швидше розчиняється (розходиться) в тісті. Вершкове масло наріж кубиками й одразу починай місити тісто, поки масло холодне. Якщо воно підтануло, постав назад у холодильник.

Лайфках: Прибери з рецепта розпушувач і не додавай сметану – вийде чудове тісто для тарта.

А тепер переходимо до замісу тіста. Якщо є планетарний міксер, завдання значно спрощується, якщо ні – глибока посудина, вінчик і руки впораються не гірше:

  • відправляємо в місткість борошно, цукор, ванільний цукор, сіль, розпушувач (якщо є бажання, перемішай це все, щоб сухі інгредієнти більш рівномірно розподілилися, але це не принципово). Також можеш просіяти борошно, якщо сумніваєшся в його якості (щоб унеможливити потрапляння сторонніх предметів у заміс або розбити грудочки злежалого борошна). Ніяким киснем під час просіювання воно не насичується і цей процес ніяк не впливає на смак, консистенцію тіста;
  • додаємо холодне вершкове масло та починаємо все перетирати (вінчиком або руками) до отримання дрібної крихти. Мені особисто зручніше це робити руками, тому що в отвори вінчика провалюються кубики масла і їх звідти потрібно постійно витрушувати;
  • в отриману крихту додавай яйця та вимішуй тісто. Воно дуже швидко набуде необхідної текстури.

Як це робити за наявності планетарного міксера, думаю, пояснювати зайве. Тепер відокрем третину тіста і, залежно від того, який ти хочеш отримати пиріг, відправляй у морозилку великий або маленький шматок:

  • якщо хочеш тонку основу й багато крихти зверху – заморожуй більшу частину (саме вона і буде натиратися на тертці);
  • трохи крихти зверху і класична за товщиною основа – в морозилку відправляй маленький шматочок.

Цікаво на тему: 7 рецептів десертів, які можна приготувати в домашніх умовах

Для комфортнішої роботи з тістом для тертого пирога рекомендую відправити частину, яка піде в основу, в холодильник, поки наш шматочок для крихти заморожується. Після розкачуємо або рівномірно розминаємо руками тісто на дно форми, укладаємо бажану начинку, натираємо зверху заморожене тісто на великій тертці й відправляємо смаколик випікатися. Розігріта духовка до 180-190℃, режим – без конвекції, час випікання – 30-40 хвилин. Це незмінні принципи для більшості видів начинки за рідкісним винятком.

Якщо у тебе після закінчення 30-40 хвилин тісто не спеклося, можливо, духовка за фактом не прогрівається до заданої температури або ти просто взяла занадто маленьку форму, тим самим зробивши дуже товстий шар тіста.

Порада: після укладання у форму проткни тісто виделкою по всій площі з кроком між отворами 3-5 см. Завдяки цьому основа не буде вигинатися під час випікання. Якщо начинка занадто рідка – притруси основу манкою.

І ось тепер, коли ти знаєш, як приготувати чудове тісто для тертого пирога, можна вибирати начинку. Насправді варіантів безліч, але давай я з тобою поділюся трьома простими та дуже смачними начинками з ягодами. До речі, всі подальші розкладки ідеально підходять до вищезгаданої кількості тіста.

Тертий пиріг із замороженими та свіжими ягодами

Вибирай ягоди з кислинкою (вишня, смородина тощо). Вони просто створені для цього десерту. Якщо у тебе заморожений продукт, не потрібно його розморожувати, працюй з ним прямо з морозилки. Це дозволить краще зберегти форму та консистенцію ягід. Тобі знадобиться:

  • 400-500 грамів улюблених ягід;
  • 100 грамів цукру;
  • 40 мл води;
  • 30 грамів кукурудзяного крохмалю.

Ставимо каструлю на середній вогонь, висипаємо в неї ягоди й засипаємо їх цукром. Спочатку краще все постійно помішувати, щоб цукор не пригорів і рівномірно розчинився. Після виділення рідини та закипання даємо покипіти майбутній начинці 1-2 хвилини й знімаємо з плити. Добре розчиняємо крохмаль у воді та вливаємо отриману суміш до ягід, постійно перемішуючи начинку. Ставимо назад місткість на маленький вогонь і трохи проварюємо (не більше хвилини).

Вийде густий, апетитний і смачний домашній джем, який буде не такий концентрований і занадто солодкий як варення. Тертий пиріг із ягодами готовий, Bon Appetit.

Цікаво на тему: 5 простих рецептів кексів у чашці

Тертий пісочний пиріг із сиром і замороженими ягодами

Ще один простий рецепт для любителів сирних смаколиків. Нам знадобиться:

  • 200-250 грамів заморожених ягід;
  • 400 грамів сиру (не менше 5% жирності);
  • два яйця;
  • цукор – якщо хочете зберегти більше сирного смаку, додавайте 50 грамів. Більш класична сирна начинка з кислими ягодами – 100 грамів;
  • ванільний цукор – 5 грамів;
  • дрібка солі;
  • дві столові ложки (без гірки) манки;
  • одна столова ложка борошна.

У сир додаємо яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, манку та все це перебиваємо блендером – готово. Ягоди просто притрушуємо борошном й акуратно перемішуємо (на заморожених борошно не братиметься грудками та відмінно розподілиться). Сирну смакоту рівномірно намащуємо на основу пирога й розкладаємо ягоди. Притрусили крихтою з тіста – смачного апетиту.

Цікаво на тему: Рецепти смачного шоколадного торта

Тертий пиріг із меренгою та ягодами

Принцип приготування цього смачного десерту простий. Єдине, що та найулюбленіша багатьма крихта з пісочного тіста тут не зовсім доречна, адже шапкою пирога буде ніжна меренга з хрусткою скоринкою, для якої знадобляться лише два інгредієнти:

  1. Три білки.
  2. Цукор – 120 грамів. Краще використовувати цукрову пудру, оскільки великі кристали можуть не до кінця розчинитися. В результаті меренга або розтріскається, або ж цукрові кристали розтануть на поверхні та трохи підгорять.

Розпочинаємо приготування. Укладаємо тісто у форму та відправляємо в розігріту духовку на 15-20 хвилин (температура стандартна – 180-190℃). Дістали тісто й робимо меренгу. Для цього виливаємо білки в місткість і починаємо збивати міксером на невеликій швидкості до утворення піни з бульбашками. Після починаємо невеликими порціями додавати цукор і поступово збільшувати швидкість міксера. Нам потрібно збити білки до піків (коли вони перетворяться на густу однорідну масу). Залежно від потужності міксера процес збивання в середньому займає від 10 до 15 хвилин.

Цікаво на тему: Моті: смачний рецепт японського десерту

Тепер викладаємо на пиріг шар джему (ти вже знаєш, як його приготувати), але тут потрібно трохи змінити технологію приготування:

  • після того, як ягоди прокипіли з цукром 1-2 хвилини, зніми їх із плити та перебий блендером;
  • збільш кількість води та крохмалю вдвічі (потрібно 60 грамів кукурудзяного крохмалю і 80 мл води);
  • повертай ягоди на дрібний вогонь і вливай крохмальну емульсію, постійно помішуючи джем.

Розмазуємо по тісту джем і зверху шар меренги. Це та сама начинка-виняток, якій потрібен нестандартний температурний режим. Виставляємо духовку на 140-150℃ і випікаємо пиріг ще 25-30 хвилин. Щойно меренга зверху підрум’янилася – десерт готовий.

Порада: якщо ти хочеш м’яку внутрішню текстуру меренги з хрустким верхнім шаром, додай до вже готової меренги 10-12 грамів крохмалю і вмішуй його міксером на середніх обертах. Без крохмалю внутрішня текстура буде, як у безе.

А як ти готуєш тертий пиріг і які начинки любиш? Обов’язково поділися в коментарях.

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Спробувала приготувати тісто для тарта по рецепту тіста з лайфхаком. Все вийшло супер, але тіста на форму виявилося багато я рештки заморозила. І забули сказати що його потрібно охолодити бо тече в духовці

Останні

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024

♑ Козоріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козороги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

Травень 6, 2024