Зовсім скоро настане світле свято Великодня, тож сьогодні саме час поговорити про паски. Випічка пасок та освячення їх у церкві — одна з найдавніших християнських традицій, що збереглася до наших днів, а деякі рецепти пасок сягають своїм корінням аж у дохристиянські часи. Певно, в кожній родині є свій рецепт паски, що передається через покоління від прабабусь до онуків. Але нічого не стоїть на місці, і сьогодні кухарі пропонують нові рецепти пасок, в яких поєдналися давні та сучасні традиції. Тож ми в EVA Blog підібрали для вас три цікавих рецепти: паски шоколадної, мафінів «Манго-маракуйя» та швидкої паски в хлібопічці.
Шоколадна паска
Для тих, хто любить шоколад в усіх його проявах
- дріжджі свіжі: 25 г
- борошно: ½ кг
- молоко: 60 мл
- яйце: 5 шт.
- цукор: 100 г
- рослинна олія: 100 г
- вершкове масло: 150 г
- родзинки: 60 г
- ванілін: 5 г
- волоський горіх: 50 г
- цукати: 75 г
- лимон: 1 шт.
- сіль: 1 г
- коньяк або ром: 50 мл
Шоколадний ганаш:
- вершки: 175 г
- шоколад: 250 г
- листовий желатин: 5 шт.
- Дріжджі розчиніть у теплому молоці (температури не вище 40 °С), додайте трохи солі та цукру.
- Цукати та ізюм залийте ромом та дайте набухнути протягом 30 хв.
- Очищені горіхи підсмажте на сухій сковорідці або в духовці.
- Коли дріжджі набухнуть, додайте борошно, цедру лимону, яйця, рослинну олію, ванілін, цукати, горіхи, родзинки, вершкове масло, підігріте до кімнатної температури, та замісіть еластичне тісто.
- Укрийте його рушником та залиште, щоб підійшло: воно має збільшитися утричі.
- Розкладіть тісто в форми, застелені пекарським папером, і ще раз поставте в тепле місце підходити.
- Випікайте при температурі 180 °С 40–45 хв.
Приготуйте шоколадний ганаш:
- Листовий желатин замочіть в холодній воді.
- На водяній бані розтопіть шоколад.
- Вершки закип’ятіть та остудіть.
- Віджатий желатин розчиніть у теплих вершках і змішайте з топленим шоколадом.
- Відправте масу в холодильник на дві години.
- Збийте міксером до однорідної маси.
Прикрасьте паску:
- Зверху паски зробіть заглиблення, схоже на гніздо.
- Наповніть шоколадним ганашем кондитерський мішок і прикрасьте ним заглиблення так, щоб воно нагадувало гніздо.
- Почекайте, доки маса застигне.
- У гніздо покладіть шоколадні або кольорові цукерки у вигляді яєць.
Мафіни «Манго-маракуйя»
Елегантні та вишукані, з легким фруктовим посмаком
- згущене молоко: 170 г
- рослинна олія: 50 г
- яйця: 2 шт.
- мигдальне борошно: 30 г
- вершкове масло: 50 г
- розпушувач для тіста: 5 г
- пюре маракуйя та манго: по 40 г
- пшеничне борошно: 50 г
- збиті вершки, цукерки у формі яєць: для прикрашання
- Згущене молоко збийте з яйцями до пишної консистенції.
- Розпушувач, мигдальне та пшеничне борошно просійте.
- Додайте до сухої суміші яйця та згущене молоко, масло, олію, фруктове пюре. Перемішайте.
- Викладіть у форми для мафінів та випікайте при температурі 160 °С протягом 20 хв.
- Мафіни остудіть, прикрасьте збитими вершками та цукерками у формі яєць.
Паска в хлібопічці
Простий та швидкий рецепт для тих, хто поспішає
- молоко: 150 мл
- вершкове масло: 40 г
- жовтки: 2 шт.
- рослинна олія: 1 ст. л.
- куркума для кольору: на кінчику ножа
- сіль: ¼ ч. л.
- ванілін: 1 пакетик
- сухі дріжджі: 1,5 ч. л.
- борошно: 300 г
- цукор: 60 г
- родзинки: 250 г
Для прикрашання:
- цукрова пудра: ½ склянки
- яєчний білок: 1 шт.
- харчовий фарбник за бажанням
- лимонний сік: 1 ч. л.
- горіхи: фундук, мигдаль, волоські
- родзинки, курага тощо
- Вершкове масло підігрійте до кімнатної температури та наріжте кубиками. Молоко підігрійте до 40 °С.
- В залежності від рекомендацій виробника закладіть усі компоненти в хлібопічку в певній послідовності. Так, одні виробники радять спочатку класти сухі інгредієнти, а потім — рідкі, інші — навпаки.
- Родзинки закладайте в спеціальний відділ, а якщо його не передбачено у вашій моделі, додайте за сигналом хлібопічки.
- Обирайте режим приготування, що найбільше вам підходить: «Випічка з ізюмом», «Солодкий хліб» або «Заміс тіста», якщо хочете випекти паски в формочках у духовці.
- Якщо модель передбачає вибір кольору корочки, обирайте світлу, оскільки солодке тісто на середньому режимі може пригоріти.
Білкова глазур:
- Білки з лимонним соком збийте міксером до утворення піни.
- Поступово введіть цукрову пудру та фарбник (за бажанням), продовжуючи збивати, доки маса не загустіє.
- Укрийте глазур’ю паску та щедро викладіть на неї горішки та сухофрукти.
І ще дещо: найголовніші компоненти для будь-якої паски — це ваша любов та душевне тепло. Не забудьте додати дрібку того й іншого до кожної страви, яку готуватимете до великоднього столу.
Бажаємо смачної паски!