Натхнення

7+ класних музичних фільмів, які варто подивитися

Кіно про музику і музикантів безумовно має свій шарм. Багато з них знімаються топовими режисерами, а в касті часто можна побачити найяскравіших і найталановитіших акторів. Якщо тобі подобається цей напрямок у кінематографі, EVA Blog підготував сімку гідних картин, які варто подивитися. Тут ми зібрали як найкращі касові фільми, так і цікаві новинки останніх років.

Цікаво на тему: ТОП-10 комедій для приємного вечірнього перегляду

Звук металу / Sound of Metal (2019)

  • Жанр: драма
  • Рейтинг IMDb: 7,7

Музична драма знята режисером Даріусом Мардером, і саме вона його і прославила. Картина відзначилася 6 номінаціями на «Оскар», включно з категорією «Найкращий фільм», і взяла дві статуетки — за найкращий звук і монтаж. Головна роль дісталася Різу Ахмеду («Зоряні війни: Бунтар-один»), але також у кадрі ми побачимо Олівію Кук («Дім Дракона»), Лорен Рідлофф («Вічні») і Матьє Амальрік («Квант милосердя»).

Рубен — барабанник у рок-групі, яку він заснував зі своєю дівчиною і за сумісництвом вокалісткою Лу. Музика, ритм і шалено драйвові концерти — це все його життя. Під час одного з них Рубен помічає, що його барабанна установка якось не так звучить. Це стало першим дзвіночком, що музикант втрачає слух. Його можуть врятувати коштовні імплантати, але у барабанника, який живе в трейлері, немає потрібної суми. Тоді він вирушає в комуну, де живуть люди з проблемами слуху, щоб навчитися жити по-новому.

Рей / Ray (2004)

  • Жанр: біографія, драма
  • Рейтинг IMDb: 7,7

Рей Чарльз — людина-легенда. Піаніст і соул-виконавець, хіти якого («Hit The Road Jack» і «What’d I Say») знає увесь світ, за свою кар’єру написав 70 музичних альбомів, вшанувався 17 «Ґреммі» і вписав своє ім’я не лише до зали слави рок-н-ролу, а й в історію музики. І це попри те, що він втратив зір ще в дитинстві. Однак шлях до світової слави був непростим. При чому не лише через його недугу: расова сегрегація, дитячі травми, постійні інтрижки та, як наслідок, наркозалежність постійно вибивали ґрунт з-під ніг. Але саме це зробило Рея таким, ким він став. Байопік Тейлора Гекфорда («Адвокат диявола») якраз про це.

Цікаво на тему: 12 топових фільмів і серіалів від Netflix

В основу американського фільму лягла автобіографія Чарльза «Брат Рей». Картина по-новому відкрила акторський талант Джеймі Фокса («Джанго вільний» і навіть принесла йому «Оскар». А ще одну статуетку проєкту Гекфорда забезпечила робота над звуком.

Одержимість / Whiplash (2014)

  • Жанр: психологічна драма
  • Рейтинг IMDb: 8,5

Ще одна оскароносна драма про барабанника в нашій добірці – «Одержимість». Зняв її не менш зоряний режисер Дем’єн Шазелл, який отримав золоту статуетку за «Ла-Ла Ленд» (загалом же мюзикл із Раяном Гослінгом та Еммою Стоун вшанувався 6 нагородами із 14 номінацій). Головні ролі дісталися Майлзу Теллеру («Справа хоробрих») і Дж. К. Сіммонсу («Людина-павук»).

Молодий барабанник Ендрю мріє стати великим. Але його прагнення стикається із суворим менторством Теренса Флетчера — фанатичного і деспотичного диригента, відомого жорсткими методами. Фізична та психічна витримки Ендрю випробовується до межі, коли він наважується довести свою відданість музиці. Де ж знаходяться кордони людських амбіцій, і якою буде ціна успіху?

Народження зірки / A Star Is Born (2018)

  • Жанр: драма
  • Рейтинг IMDb: 7,6

Ця історія не нова (фільм-дебют Бредлі Купера як режисера став уже третім рімейком картини 1937 року), але все одно дуже зворушлива. Картина номінувалася на «Оскар» у 8 категоріях і відзначилася статуеткою за найкращу пісню. У касті можна побачити Леді Гагу і самого Бредлі Купера, у яких вийшов дуже гідний кіношний тандем.

Колись кантрі-музикант Джексон Мейн був популярний і збирав повні зали, але зараз його кар’єра пішла на спад. Йому важко змиритися з тим, що слухач віддає перевагу молодим виконавцям, і це змушує його прикладатися до пляшки. Коли здавалося, що його музичне життя скінчилося, він зустрічає Еллі — співачку-початківця, яка подає надії. Джексон загоряється ідеєю зробити з неї справжню зірку, проте їх починає пов’язувати не тільки музика, а й взаємні почуття.

Елвіс / Elvis (2022)

  • Жанр: біографія
  • Рейтинг IMDb: 7,3

Байопік База Лурмана («Великий Гетсбі») про короля рок-н-ролу став другим найкасовішим музичним фільмом, поступившись пальмою першості тільки «Богемській рапсодії» з Рамі Малеком. Зіркою картини став Остін Батлер («Дюна 2»), який номінувався на головну кінопремію за роль Елвіса, а також у ній знялися Том Генкс («Форест Гамп»), Олівія Дейонг («Візит») та Річард Роксбург («Ван Хельсинг»).

Цікаво на тему: 6 серіалів, які змінять твій погляд на стосунки

Занурюючи глядача у світ рок-н-ролу, кохання і трагедій, це картина про людину, яка стала іконою музики й змінила історію шоубізнесу. Бувши хлопчиськом, Елвіс був закоханий у ритмічну музику афроамериканців. І коли на 11-річчя йому подарували першу гітару, стає зрозуміло, що він просто не міг не пов’язати своє життя зі сценою. Але крім історії про сходження майбутнього короля, фільм розкриває непрості стосунки між Преслі та його менеджером, полковником Томом Паркером, на тлі мінливого культурного та соціального середовища в Америці.

Почати знову / Begin Again (2013)

  • Жанр: комедія, драма
  • Рейтинг IMDb: 7,4

Розбавимо драматичні картини більш невимушеним фільмом Джона Карні. Попри те, що на головну роль розглядали Адель і Скарлетт Йохансон («Чорна вдова»), дісталася вона Кірі Найтлі («Пірати Карибського моря»). А ще в кадрі можна побачити Марко Руффало («Халк») і соліста Maroon 5 Адама Левіна.

Гретта — інді-виконавиця, яка сама пише пісні. Ден — успішний продюсер у минулому, який втратив свою кар’єру. Доля зводить їх у барі, куди Ден прийшов втопити печалі, а Гретта — заспівати свою пісню. Він загоряється ідеєю записати з нею цілий альбом, щоправда, ні грошей, ні музикантів для цього у колишнього продюсера вже немає. Але хіба це зможе їх зупинити?

Флора і син / Flora and Son (2023)

  • Жанр: комедія, драма
  • Рейтинг IMDb: 7,0

А ось ще одна музична картина, знята Джоном Карні. Її представили на фестивалі «Санденс». Головні ролі дісталися Ів Г’юсон («В її очах») і Джозефу Гордон-Левітту («Початок»), який був радий нарешті зіграти в кіно музиканта, адже актор давно займається музикою.

Цікаво на тему: Інтриги та розслідування: 13 захопливих детективних фільмів і серіалів, що захоплюють

Флора сама виховує підлітка Макса і їхні стосунки дуже далекі від ідеальних. Вона змушена багато працювати, а наданий сам собі підліток вічно потрапляє в неприємності. Після чергового інциденту працівник поліції натякає Флорі, що непогано було б спрямувати енергію Макса в мирне річище і знайти йому цікаве хобі. І ним виявилася музика. Вона захопила розум не тільки самого хлопця, а й Флори. Саме музика стала тим мостом, який вибудував нові стосунки між підлітком, що відбився від рук, і розгубленою молодою матір’ю.

Що ще подивитися з музичного кіно

Фільми:

  • Богемська рапсодія / Bohemian Rhapsody (2018)
  • Тар / Tаr (2022)
  • Бек / Beck (2010)
  • Бурлеск / Burlesque (2010)
  • Сінг Стріт / Sing Street (2016)
  • Мене там немає / I’m Not There (2007)
  • Майже знамениті / Almost Famous (20009)
  • Музика нас зв’язала / You Instead (2011)
  • Одного разу / Once (2006)
  • Всередині Л’ювіна Девіса / Inside Llewyn Davis (2013)
  • Переступити межу / Walk the Line (2005)
  • Кадилак Рекордс / Cadillac Records (2008)
  • Детройт – місто року / Detroit Rock City (1999)
  • 8 миля / 8 Mile (2002)
  • Ідеальний голос / Pitch Perfect (2012)

Серіали:

  • Хор / Glee (2009–2015)
  • Дейзі Джонс та The Six / Daisy Jones & The Six (2023)

А ти вже обрала фільм на цей вечір? І не забудь написати в коментарях, які музичні картини та мюзикли підкорили твоє сердечко!

Читай також:

Джерело всіх зображень: imdb.com

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024