Натхнення

Інтриги та розслідування: 13 захопливих детективних фільмів і серіалів

Запоєм дивишся детективи та, здається, що вже переглянула їх усі? Не знаєш, чим цікавеньким зайняти дозвілля цього вечора? EVA Blog поспішає на допомогу! Ми теж шанувальники цього таємничого жанру та оригінальних сюжетних твістів, тому зібрали для тебе гідні закордонні фільми та серіали, які тобі напевно сподобаються. Про деякі з них ти точно не чула. Тож зроби собі що-небудь смачненьке (і некалорійне, якщо стежиш за фігурою 😉) і гайда вибирати кіно на вечір.

Цікаво на тему: Такий різний Шерлок: ТОП-13 фільмів і серіалів про Шерлока Холмса

Загадкові детективи в повному метрі

Почнемо ми нашу добірку зі списку повнометражних картин. Тут ти знайдеш як нові проєкти з непередбачуваною розв’язкою, так і дещо зі стрічок, які вже стали класичними представниками детективного жанру.

Рептилії / Reptile (2023)

Якщо любиш сучасні американські детективи з елементами трилера, рекомендуємо до перегляду «Рептилії» Гранта Сінгера. Картина вийшла досить цікавою, та й каст не може не привертати увагу. Головні ролі виконали Бенісіо дель Торо («Місто гріхів»), Джастін Тімберлейк («Час») і Алісія Сільверстоун («Вампірші»).

Досвідчений детектив Ніколс, переживаючи особистісну кризу, розслідує справу про вбивство агента з нерухомості Саммер. Під підозру потрапляють одразу кілька людей, проте явних доказів причетності будь-кого з них немає. Згодом слідство заходить у глухий кут, тому Ніколс продовжує пошук зачіпок, щоб вийти на вбивцю.

Убивство у «Східному Експресі» / Murder on the Orient Express (2017)

Класичні детективи Агати Крісті екранізуються із періодичністю, вартою заздрості. Спокусі зняти свою версію подій за книжками британської романістки піддався і Кеннета Брана, відомий багатьом із нас за роллю Златопуста Локонса з «Гаррі Поттера». Актор не тільки зайняв режисерське крісло, а й виконав головну роль — ексцентричного бельгійця Еркюля Пуаро. На сьогодні Брана екранізував три романи, відмінною рисою яких став прекрасний акторський склад. Так, у першому фільмі зіграли Джонні Депп («Мордекай»), Мішель Пфайфер («Малавіта»), Джуді Денч (М з бондіани), Віллем Дефо («Того») і Пенелопа Крус («Ескобар»).

Цікаво на тему: Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір

Основні події картини розгортаються у «Східному експресі». У поїзді, що зійшов з рейок унаслідок лавини, відбувається вбивство. Жертва — Едвард Ретчетт, торговець антикваріатом, який раніше звертався до Пуаро, щоб той захистив його від можливого замаху. Ізольовані в снігах, нечисленні пасажири експреса стають підозрюваними, адже вбивця точно в поїзді. Як знайти винного, якщо з доказів — лише хустка з ініціалами та йоржик для трубки?

Лютер: Полегле сонце / Luther: The Fallen Sun (2023)

Популярний британський серіал «Лютер» виходив з 2010 до 2019 року і може похвалитися високим рейтингом. А торік франшиза вшанувалася повнометражним продовженням з усе тим же Ідрісом Ельба («Темна вежа») у головній ролі. Разом із ним у картині можна побачити Синтію Еріво («Вдови») і Енді Серкіса, відомого за озвученням Голлума у «Володарі перснів».

Історія розповідає про протистояння непересічного детектива Джона Лютера і маніяка Девіда Робі. Коли проникливий детектив переходить дорогу злочинцеві, останній залучає всі можливі засоби, щоб запроторити Лютера до в’язниці та вивести з гри. Почуття справедливості штовхає детектива на втечу — він повинен зловити цього психопата за всяку ціну.

Ножі наголо / Knives Out (2019)

Якщо любиш класику в стилі того ж Пуаро, тобі безумовно сподобається фільм-містерія Раяна Джонсона. Вечірка на честь 85-річчя глави заможного сімейства Тромбі, яка збирає її членів в особняку, закінчується катастрофою — вранці ювіляра знаходять мертвим. Поліція впевнена, що це суїцид, проте дехто наймає приватного детектива Бенуа Бланка, щоб він розібрався в подіях. Слідчий, своєю чергою, не має сумнівів, що в будинку сталося вбивство. І під підозру потрапляють абсолютно всі члени сім’ї, оскільки мотив є у кожного.

Приваблює картина не тільки своєю ностальгічною шаблонністю, адже кінематограф знає безліч подібних фільмів, а й кастом. У головній ролі знявся «агент 007» Деніел Крейг, а разом з ним у кадрі можна побачити Джеймі Лі Кертіс («Гелловін», «Правдива брехня»), Кріса Еванса («Месники»), Майкла Шеннона («Людина зі сталі») та Ану Де Армас («Не час помирати»). Історія має сиквел «Дістати ножі: Скляна цибулина» (і подейкують, що 2024 року вийде і третя частина), однак на думку багатьох глядачів перша частина була вдалішою.

Пам’ятай / Memento (2000)

Мабуть, одні з головних фішок Крістофера Нолана, який зняв культову трилогію про Бетмена, а ще «Оппенгеймера» та «Інтерстеллар», полягають у небанальних сюжетах (часто — з несподіваним кінцем), чудовій добірці акторів та використанні трюку з розповіддю «навпаки», у зворотній хронології. Нерідко «рваний» перебіг подій збиває з пантелику навіть найуважнішого глядача, але що ближче фінальні титри, то картина стає дедалі зрозумілішою і захопливішою. До таких фірмових сюжетів-перевертнів і належить психологічний детектив «Пам’ятай» з Гаєм Пірсом у головній ролі. До слова, на думку ресурсу IMDb, стрічка входить до рейтингу 250 найкращих фільмів в історії кінематографа.

Цікаво на тему: 7 цікавих фільмів, заснованих на реальних подіях

У центрі сюжету — Леонард Шелбі, слідчий страхової компанії, який страждає від антероградної амнезії. Ця недуга, набута внаслідок сильної травми голови, не дозволяє йому запам’ятовувати інформацію довше ніж 5 хвилин. Він змушений всюди залишати собі нагадування, записки та навіть робити татуювання, адже його мета — знайти вбивцю своєї дружини.

Сімь / Se7en (1995)

Ще один рейтинговий трилер-детектив у нашому ТОПі, який можна назвати класикою неонуару — «Сім» Девіда Фінчера («Зодіак», «Бійцівський клуб»). Історія про серійного вбивцю, який обирає своїх жертв за сімома біблійними гріхами та дуже витончено підходить до їхнього умертвіння, приводить у жах. За справу беруться двоє поліціянтів — «ветеран» Вільям Сомерсет і молодий амбітний коп Девід Міллз. Їм ще невтямки, що, розпочавши розслідування, вони потраплять у хитросплетені тенета, уготовані для них маніяком.

Це безперечно непростий для перегляду, але дуже атмосферний і навіть дещо містичний фільм, який IMDb поставив на 20 місце у списку найкращих картин усіх часів. Він тримає в напрузі всі 127 хвилин і дивує досить несподіваною кінцівкою. Варто зазначити, що й акторський склад стрічки шикарний — на передньому плані тут Морган Фрімен («Крихітка на мільйон»), Бред Пітт («Одного разу в Голлівуді»), Кевін Спейсі («Картковий будиночок») і Гвінет Пелтроу («Залізна людина»).

Всевидяче око / The Pale Blue Eye (2022)

У Військовій академії США знаходять одного з кадетів повішеним. Попри те, що трагедія інсценована, як суїцид, слідство встановлює, що до цього причетний хтось іще. Тим паче, що пізніше в морзі у повішеного вирізали серце. Пошуком убивці займається детектив у відставці Огастас Лендор. Розуміючи, що йому ніяк не розговорити студентів академії, він заручається підтримкою одного з кадетів — Едгара Алана По.

Знято містичний детектив Скоттом Купером, який працював над такими проєктами, як «Недруги» і «Чорна меса», а виконавцями головних ролей стали Крістіан Бейл («Бетмен»), Гаррі Меллінг («Гаррі Поттер») і Джилліан Андерсон («Секретні матеріали»). Фільм вийшов досить атмосферним, загадковим і цікавим, а кінцівка однозначно сподобається любителям несподіваних поворотів.

Детективні серіали, від яких складно відірватися

Любиш детективні багатосерійні проєкти, задоволення від яких можна розтягнути на всі вихідні? На щастя, гідних серіалів у цьому жанрі знімають більш ніж достатньо. Ми постаралися підібрати різні шоу з хвацько закрученим сюжетом і приємним кастом.

Повільні коні / Slow Horses (2022)

Шанувальникам шпигунських трилерів присвячується. «Slow Horses» — відділ для списаних з рахунків шпигунів і оперативників, яких відправляють сюди як покарання за провали на службі. Звільнити їх шкода, а заслати в нудне бюрократичне місце — будь ласка. Тут охоронці закону, що провинилися, займаються монотонною паперовою тяганиною і похмурими завданнями. Керує цим «табуном» колишній агент Джексон Лемб, який давно змирився з тим, що його кар’єра досягла дна. Усе змінюється, коли найнудніший відділ Лондона виявляється втягнутим у кримінальну авантюру разом із МІ5.

Цікаво на тему: 10 найкращих трилерів сучасності

Прикрасою серіалу став дует Гері Олдмена («Траса 60») і Крістін Скотт Томас («Ще одна з роду Болейн»). За цим талановитим тандемом ми вже із задоволенням спостерігали в картині «Темні часи», яка принесла Олдмену довгоочікуваний «Оскар».

Чому жінки вбивають / Why Women Kill (2019)

Це не зовсім детектив у прямому його значенні — тут не буде заплутаних розслідувань, переслідування вбивць, пошуку доказів і всього притаманного цьому жанру. Однак у глядача є можливість поміркувати, що може довести жінку «до ручки». У проєкту існує два сезони, але, як це нерідко буває, найцікавішим став саме перший. Це безперечно стильний серіал, що чіпляє, в якому творці дуже постаралися передати дух різних епох.

Історія розповідає про трьох жінок, які проживали в одному будинку в Пасадені в різний час — у 60-х, 80-х і наприкінці 2010-х. А об’єднує їх стара, як світ, проблема подружніх зрад. Бет Енн, домогосподарка з 1963 року, яка здається щасливою, дізнається, що її чоловік закрутив інтрижку з молоденькою офіціанткою. Симоні Гроув, яка живе в цьому будинку в 1984-му, стає відомо, що її сім’я — це лише вистава, яка затягнулася на роки. Вона дізналася, що її чоловік — гей, та й сама Симона не є зразковою дружиною, завівши молодого коханця. Нарешті, у 2019-му цей особняк стає свідком перевірки на міцність шлюбу, де дружина намагається врятувати свою пасію від її бойфренда, привівши її до свого будинку.

Алієніст / The Alienist (2018)

Нью-Йорк, 1986 рік. У місті відбувається низка жорстоких убивств хлопчиків-підлітків, які надають інтимні послуги. Безумовно це справа рук якогось психопата. Розслідуванням займаються талановитий психолог-алієніст Ласло Крайцлер, перша жінка-поліціянтка Сара Говард і репортер Джон Мур.

Тягуча і гнітюча атмосфера серіалу прекрасно доповнена акторською грою Даніеля Брюля («Колонія Дігнідад»), Люка Еванса («Гоббіт») і Дакоти Феннінг («Вісім подруг Оушена»). Шоу знято на основі книги американського письменника Калеба Карра. У романі, так само як і в самому багатосерійнику, є відсилання до історичних персон. Так, у сюжеті з’являється молодий Теодор Рузвельт, який у цей час дійсно був шефом поліції Нью-Йорка.

Каштановий чоловічок / Kastanjemanden (2021)

Детективний міні-серіал, заснований на романі данського письменника Сорена Свейструпа, складається всього з 6 серій, що робить його чудовим варіантом для дозвілля на вихідних. У передмісті Копенгагена відбувається жорстоке вбивство. Злочинець залишив поліції лише одну зачіпку — саморобку у вигляді каштанового чоловічка з відбитками пальців дочки міністра, яка зникла рік тому.

Цікаво на тему: 10 найкращих трилерів сучасності

Головні ролі виконали Даніца Чурчич, відома за серіалами «Міст» і «Вбивство», а також Давид Денсік, який брав участь у створенні обох адаптацій (шведської та американської) «Дівчини з татуюванням дракона».

Інсайдер / Inside Man (2022)

«Інсайдер» — короткий 4-серійний британський проєкт із чудовим акторським складом, який виглядає на одному диханні. Не рекомендуємо починати перегляд пізно ввечері — тебе так може захопити сюжет, що ти не зможеш зупинитися, поки не дізнаєшся, чим усе закінчиться. 😆 Зняв серіал Пол Макгіган («Щасливе число Слевіна»), а на передньому плані тут чарівні Стенлі Туччі («Диявол носить Prada») і Девід Теннант («Доктор Хто»).

Джефферсон Гріфф у минулому був талановитим криміналістом, а зараз він, засуджений до смертної кари за жорстоке вбивство дружини, очікує на виконання вироку у в’язниці. Знаючи про його неабиякі аналітичні здібності, до нього звертаються найрізноманітніші люди, щоб розв’язати свої проблеми. Керуючись моральними принципами, він ретельно відбирає справи, за які візьметься. Одного разу до нього по допомогу приходить журналістка, яка хоче знайти свою зниклу подругу. Чи зможуть вони разом її знайти?

Вбивство на краю світу / A Murder at the End of the World (2023)

Дарбі Гарт називають Шерлоком Холмсом покоління Z. Їй 24 роки, вона на ти з сучасними технологіями, а ще є детективом-аматором. Вона навіть написала книжку про те, як їй вдалося вирахувати серійного вбивцю ще бувши тінейджером. Здібностями Гарт зацікавився багатий самітник Енді Ронсон. Він запрошує команду різних талановитих людей, включно з Біллом, колишнім Дарбі, на своєрідну конференцію у свій особняк в Ісландії. Мета зустрічі — вплив технологій на майбутнє людства. Але незабаром Білла знаходять мертвим, а потім гине і ще один гість. Під підозрою — всі присутні, і Дарбі бере розслідування у свої руки.

Шоураннером стали Зал Батманглідж і Бріт Марлінг («Я — початок»), яка також виконала в серіалі одну з ролей. Крім неї в кадрі з’явилися Емма Коррін («Пенніуорт») і Клайв Оуен («Лікарня Нікербокер»).

Звісно, включити до добірки всі гідні детективи просто неможливо. Але ми пропонуємо тобі розширити список крутих проєктів нижче в коментарях. Пиши свої улюблені серіали й фільми, які тебе вразили та змусили поморочити голову.

Читай також:

Джерело всіх зображень: imdb.com

Переглянути коментарі

  • Дуже дякую авторці статті за добірку! Вже внесла до свого списку обов'язкових до перегляду фільмів/серіалів:
    Рептилії / Reptile (2023)
    Алієніст / The Alienist (2018)
    Інсайдер / Inside Man (2022)

Останні

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024