Натхнення

Як пережити зраду і чи варто давати йому другий шанс

Найчастіше зрада одного з партнерів пояснюється тим, що почуття пішли. Звісно, це не єдина причина, бо в нашому несправедливому і жорстокому світі не може бути все настільки просто і чесно. Зраджувати можуть через злість, безвихідь або егоїстичні міркування. На думку спадають сотні приводів, але практично всі мають один результат — розставання. Логічно, адже пробачити зраду коханої людини, пережити горе і після всього зберегти стосунки здатен далеко не кожен. Чи існує спосіб пробачити та відновити довіру після зради? Спробуємо розібратися в цих непростих питаннях.

Час читання: 12 хвилин та бокал сухого Мартіні

статья доступна на русском языке

З чого все починається

Стосунки — дуже крихка річ, для якої лише пристрасті та романтики недостатньо. Вони потребують взаємної уваги, розуміння та чесності. Тільки спільна робота дасть змогу побудувати здорові та зрілі стосунки, які триватимуть багато років. Це складно. Багато хто виявляється просто неготовим до подібного і тут починаються проблеми. Тому, хто б що не думав, а у зраді зазвичай винні обидва партнери. Хоч як би не хотілося звинувачувати один одного в тому, у тому, що відбулося, стосунки все одно залишаються “командною грою”.

Причини невірності

Чому ми зраджуємо одне одного? Кожен, хто стикався з невірністю, ставить собі це запитання, намагаючись зрозуміти, що спровокувало цей вчинок. Залежно від відповіді ми ухвалюємо рішення: прийняти, пробачити та разом почати нову главу або звинуватити, піти та зануритися в тяжку самотність, зумовлену глибокою недовірою до оточуючих.

Можна виділити кілька поширених причин:

  1. Емоційна незрілість. На мій погляд, це одна з головних причин, через яку в житті відбувається безліч помилок, що стосуються не тільки зрад. Незріла людина часто має ідеалізоване уявлення про стосунки з нереально завищеними вимогами. Але, зіткнувшись із реальністю, ці уявлення, звичайно, не виправдовуються. В результаті пара починає сваритися, припиняє спілкування між собою і, зрештою, розходиться.
  2. Вигорання в коханні. Сильні почуття та емоції не можуть тривати постійно: вони спалахують і гаснуть — це природний процес. Зазвичай у зрілих, свідомих людей із чіткими життєвими пріоритетами період пристрасті з часом переходить у довірчі та стійкі стосунки. Чим надалі це закінчується у незрілих пар — читай у пункті вище.
  3. Безвідповідальність обох партнерів. Коли закоханість минає, люди повертаються до рутини, занурюються в побут і часто забувають одне про одного. У цьому стані вони недостатньо приділяють уваги своїм партнерам, перестають займатися сексом і замість конструктивного спілкування починають провокувати конфлікти. Хто в силах терпіти подібне? Хтось один точно не витримає і зірветься.

Сюди ж можна включити безліч чинників: нудьгу, неприйняття обов’язків, незацікавленість у тривалих стосунках, острах опинитися покинутим etc. Але все це вкладається в те, що люди просто не готові до спільного життя, а отже, вони ще недостатньо зрілі й не визначилися зі своїми цінностями та орієнтирами.

Дізнайся: Криза у стосунках по роках: ознаки, як пережити

Негативні наслідки

Як може почуватися людина, яку зрадили? Перша і цілком виправдана реакція — це сильний гнів, що немов щит прикриває нас від раптової атаки. Опісля приходить нерозуміння і спроби в усьому розібратися, при цьому вони не завжди можуть виявитися конструктивними. Слідом деякі відчувають біль і приниження, а більш емпатичні — почуття провини. Для психіки подібні гойдалки не проходять безслідно. Підірвана самооцінка і депресивний розлад — це тільки те, що на поверхні. Наслідки можуть бути набагато серйознішими, аж до суїциду.

Як пробачити зраду

Тут багато що залежить від самої людини: її темпераменту, цінностей і тих почуттів, які в ній живуть. Що довше зріла пара разом, то сильніше партнери прив’язуються один до одного. Просто взяти й викинути це зі свого життя неможливо. Для такої особистості існує тільки один вихід: заспокоїтися, проаналізувати ситуацію, зважити аргументи й ухвалити остаточне рішення, яке влаштує обох. Я не кажу про те, яких зусиль це коштує, бо не маю подібного досвіду, але знаю одну дуже близьку мені людину, яка через це пройшла.

Пробачити нелегко, але я вважаю, що тільки сильні духом люди, які по-справжньому вміють кохати, здатні дати іншому другий шанс. У всіх інших випадках краще нікого не мучити звинуваченнями, ревнощами та думками про помсту, а просто відпустити один одного.

Дивись: 10 найкращих мелодрам про кохання

Як запобігти зраді

Усе очевидно: розмовляти, ділитися проблемами, довіряти, піклуватися, бути самими собою і завжди залишатися чесними. Тільки коли закоханість і пристрасть вщухають, ти зможеш зрозуміти, що це справді щире кохання. Саме воно вимагає невпинної спільної роботи, від якої ви не втомлюєтеся. Навпаки, це наповнює вас сенсом і мотивує по життю.

Наостанок від себе

Є багато прекрасних показових фільмів на цю тему. Один із моїх улюблених — Last Night (2009). Я бачила його багато разів, але після кожного перегляду він залишає в мені один і той самий каламутний осад зі змішаних почуттів. Я намагаюсь сказати, що мислячі люди вчаться на помилках інших, щоб не робити їх самим. Бо навіть якщо згодом після пара прийшла до розуміння і залишилася разом, той гіркий досвід і почуття провини за зраду назавжди залишиться з ними.

Тепер почитай про що-небудь приємне:

Джерело всіх зображень: pexels.com

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024