Натхнення

Емоційне вигорання: причини, симптоми та як із ним упоратися

«Я більше так не можу» — кажеш собі ти, опускаєш руки та занурюєшся на саме дно, нічого не бажаючи та не відчуваючи. У деяких випадках саме так можна описати емоційне вигорання. Цей стан ще називають емоційним виснаженням, коли з певних причин ти відчуваєш моральну і фізичну втому від усього, що тебе оточує. Виявивши в себе симптоми вигорання, ти зобов’язана діяти. Як можна допомогти собі в цьому, розповім далі.

Час читання: 2 хвилини та склянка соку 🥃

статья доступна на русском языке

Як проявляється емоційне вигорання

Синдром емоційного вигорання або скорочено СЕВ — це стан повного психоемоційного виснаження. Воно настає внаслідок різних чинників, наприклад, надто швидкого ритму життя, який тобі не підходить, але ти з останніх сил намагаєшся підтримувати його; прагнення до досконалості в усьому, що робиш, хоча це неймовірно важко навіть для найцілеспрямованіших людей; відмови від своїх бажань на користь роботи/стосунків etc. Усе це поступово накопичується і переростає в перевантаженість, дратівливість і незадоволеність життям. Коли твоя психіка не вивозить, вона починає посилати певні сигнали:

  • нервозність;
  • безпричинне занепокоєння;
  • спустошеність;
  • апатія;
  • неврівноваженість.

Дізнайся: Час для себе: профілактика емоційного вигоряння

Список можна продовжувати, але суть у тому, що подібні ознаки призводять до серйозних наслідків:

  • порушується концентрація;
  • стає важко приймати будь-які рішення;
  • порожнеча всередині витісняє всі емоції та бажання;
  • знижується продуктивність у роботі та житті загалом.

На початковій стадії все це можна списати на втому. Але якщо вчасно нічого не зробити, то далі симптоми тільки посиляться.

Емоційне вигорання vs втома

Позбутися втоми допоможе відпочинок. Щоб заповнити твій ресурс, досить узяти кілька днів відпустки, з’їздити на природу, почитати цікаву книгу або сходити на масаж. На жаль, СЕВ так просто не позбутися. Це стан постійного нервового напруження, стресу і дратівливості, що межує з депресією. Коли всередині тебе все кричить про те, що далі так тривати не може, то необхідно терміново переходити до дій.

Дізнайся: Де брати ресурс, і куди спрямувати агресію?

Хто схильний до емоційного вигорання

Вважалося, що до СЕВ найбільш схильні особистості певних сфер діяльності. Наприклад, викладачі, соціальні та медпрацівники, психологи, загалом ті, кому так чи інакше доводиться працювати з людьми. Специфіка їхньої діяльності тісно пов’язана зі стресом, емоційним напруженням і навантаженнями. Це виправдано, адже проблеми інших не можуть не відбиватися на тобі, особливо коли ти намагаєшся комусь допомогти.

У сучасному світі до емоційного вигорання схильний кожен. Особливо це актуально для жителів великих міст, де складні життєві умови та рівень стресу зашкалюють. Для нас цей синдром став звичним хронічним станом. Від нього страждають лікарі, вчителі, фахівці IT та творчі особистості, словом, усі.

Але СЕВ далеко не обов’язково пов’язаний тільки з професією. Часто психоемоційне виснаження настає у звичайному житті будь-якої людини. Для цього є безліч причин:

  • складні стосунки з батьками, які тягнуться з дитинства;
  • систематичні недосипання або нічний спосіб життя;
  • вживання алкоголю у великих кількостях;
  • інтенсивний або одноманітний спосіб життя;
  • бездіяльність;
  • свідома або вимушена ізольованість від суспільства;
  • тривожні стани та страхи.

Виходить так, що ніхто не застрахований від СЕВ, якщо на його життя діють такі чинники, як емоційна, фізична втома, напружений ритм, нудна робота або відсутність психологічних/матеріальних перспектив. Але як із цим боротися?

Дізнайся: Як боротися, якщо відчуваєш апатію від стресу?

Як запобігти емоційному вигоранню

Розроби свою стратегію, яка допоможе попередити СЕВ. Наприклад:

  1. Упорядкуй керування часом. Не тільки робочого, у звичайному житті тобі це теж знадобиться. Не затримуйся після роботи (навіть якщо не встигаєш, відклади справи до ранку, коли будеш продуктивнішою), регулярно роби перерви, висипайся і відпочивай.
  2. Користуйся соціальними зв’язками. Якщо щось напружує або не виходить, попроси про допомогу колег або близьких тобі людей.
  3. Навчися долати труднощі. Не завищуй рівень своїх очікувань і чітко окресли свої цілі, які ти об’єктивно зможеш досягти.
  4. Веди розмірений спосіб життя. Перестань гнатися за спільним ритмом, який, можливо, тобі не підходить. Намагайся будь-якими способами знімати стрес спортом, сном або масажем. Проводь дозвілля так, як тобі хочеться.
  5. Стеж за здоров’ям. Правильно харчуйся, займайся йогою або розтяжкою, спи не менше 8 годин.
  6. Аналізуй себе. Постарайся визначити свої мотиви, прагнення і бажання (запиши їх!), якщо буде потрібно, то переглянь пріоритети та керуй своїм станом, не пускаючи життя на самоплив.
  7. Навчися відмовляти іншим. Це корисна звичка, яка збереже твій ресурс.
  8. Займайся улюбленою справою. Подумай, що приносить тобі велике задоволення: подорожі, гра на гітарі, написання віршів etc. Твоє хобі стане найкращою підтримкою для тебе самої.

З емоційним вигоранням можна впоратися, якщо ґрунтовно проаналізувати своє становище і постаратися його оптимізувати. Головне, не забивати на свій стан, а залишатися уважною до себе і прислухатися до всіх сигналів, що надходять зсередини. Трохи турботи, любові до себе і поваги до власних бажань допоможуть вибратися з безвихідної ситуації.

Читай також:

Джерело всіх зображень: pexels.com

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024