Здоров'я

Buon Appetito: три улюблені начинки для піци

Начинка для піци з грибами і фрикадельками

Тоненька італійська піца з м’ясними кульками — ідеальне рішення для теплого вечора. Це справжній рецепт щастя, тому що вона настільки смачна, що її можна запросто з’їсти одному і буде замало. Тому заздалегідь готуй кілька штук, особливо якщо плануються посиденьки в компанії.

Для цієї начинки тобі знадобиться:

  • 4 ст. томатного соусу;
  • 100 г печериць;
  • 180 г салямі;
  • 500 г твердого сиру;
  • 150 г пармезану;
  • кілька кульок моцарелли.

Для м’ясних кульок:

  • 450 г фаршу з яловичини;
  • 2 ст. оливкової олії;
  • 0,5 ч.л. базиліка меленого;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль та перець за смаком.

Готове тісто для піци зберігається у холодильнику до 7 днів.

Якщо ти заздалегідь підготувала тісто, то приступай до начинки:

Фрикадельки займуть деякий час, тож краще взятися за них насамперед. У глибокій ємності з’єднай фарш, дрібно нарізаний часник, базилік, сіль та перець. Ретельно перемішай, щоб спеції не скупчилися в одному місці.

Розігрій сковороду з оливковою олією на середньому вогні. Зроби з фаршу маленькі кульки та обсмаж їх до готовності. Не забувай перевертати їх, щоб скоринка вийшла рум’яною з усіх боків. Готові фрикадельки виклади остигати.

На робочій поверхні розкатай тісто і розділи на потрібну кількість частин. У моєму випадку, інгредієнти розраховані на дві невеликі піци, тому всі поділи навпіл.

Застели деко пергаментом, злегка присип борошном і виклади на нього основу. Тонко змасти її 2 ложками томатного соусу, відступаючи від країв на 1,5 см. Зверху розклади салямі, м’ясні кульки, розрізані навпіл гриби, засип все тертим сиром, пармезаном і не забудь додати кульки моцарелли. Виконай те саме з другою піцою і відправляй у духовку на 12 хвилин при 200 градусах. Коли краєчки стануть хрусткими, ти зрозумієш, що піца готова.

Начинка для класичної «4 сири»

Тепер моя улюблена quattro formaggi… Від однієї назви у мене слинки течуть. Для цієї начинки можеш брати свої улюблені сорти сирів, але класичний варіант — це моцарелла, горгонзола, пармезан і емменталь, поєднання яких утворює ніжний і пікантний смак.

Для начинки підготуй:

  • 100 мл томатного соусу;
  • 100 г моцарелли;
  • 100 г горгонзоли;
  • 100 г пармезану;
  • 100 г емменталю;
  • трави та спеції: орегано, базилік, розмарин, часник.

Сорти сирів ти можеш змінювати на власний розсуд, але завжди дотримуйся формули: «м’який – твердий – блакитний – запашний».

Далі слідуй за інструкцією:

Застели лист пергаментом, присип борошном і виклади тонко розкачене тісто.

Пармезан, емменталь і моцареллу натри на великій тертці, а горгонзолу краще поламати пальцями. Нехай вона буде нерівномірною, так навіть смачніше.

По черзі викладай сири на тісто: спочатку моцарелу, потім горгонзолу, потім емменталь і наприкінці засип усе пармезаном. Така послідовність важлива, тому що саме вона зберігає гармонію смаку і текстури.

Випікай «4 сири» протягом 15 хвилин при 200 градусах, а перед подачею не забудь прикрасити листочками базиліка. 🌿

Начинка для піци з капустою калі та соусом песто

Люблю овочеві пироги та піци. Вони здаються мені легшими, свіжішими і в них немає нічого зайвого. А піца з песто та капустою калі — це просто ideality. 💫

Давай розповім, що для неї потрібно:

  • 160 г моцарелли (або альметте/адигейський etc);
  • 1 ст. листя калі, нарізаного соломкою;
  • 1 ст. оливкової олії.

Також тобі належить зробити песто:

  • 3 ст. порізаного листя калі;
  • 0,5 ст. волоських горіхів;
  • 2 ст. соку лимона;
  • 0,5 ст. оливкової олії;
  • 1-2 зубчики часнику (за смаком);
  • сіль і перець.

Капуста калі дуже низькокалорійна, але при цьому багата білком, клітковиною і містить антиоксиданти.

Починай приготування:

Песто робиться легко: спочатку подрібни в блендері горіхи та калі, а потім додай решту інгредієнтів за списком і перебий до однорідності. Та-дам!

Підготуй противень і виклади основу для піци. Рівним шаром розподіли песто на її поверхні. В окрему ємність виклади жменьку листя калі, збризкай їх маслом, підсоли і злегка розімні руками, а потім виклади поверх песто і засип піцу тертою моцарелою.

Випікається така піца 10 хвилин за 200 градусів. Час може залежати від рецепту тіста, який ти обрала. Тут я рекомендую максимально тонке тісто, щоб хрумтіло.

Вересневий вечір, келих прохолодного вина, шматочок хрумкої піци з песто та старий фільм з Кілліаном Мерфі… о, боже, скоріше б вихідні! Цієї осені всі недоступні мені можливості я компенсую маленькими хюґе-радощами. Ти теж можеш спробувати.

Останні

Незручний момент: ТОП 5 фраз, які не варто говорити після невдалого сексу

База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше

4 Грудня, 2025

Новорічне Chic & Easy меню: фуд-тренди та рецепти 2026

Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше

4 Грудня, 2025

Soft glam: створюємо елегантний макіяж для новорічної вечірки

Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше

3 Грудня, 2025

«Темний» душ для релаксу та ментального здоров’я

У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше

3 Грудня, 2025

Манікюр на Новий рік 2026: топові відтінки та трендові дизайни

Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше

2 Грудня, 2025

Продукти з низьким глікемічним індексом

Нормальний рівень цукру в крові – це не лише питання харчування, а й основа довготривалого… Докладніше

2 Грудня, 2025