“Перший сорт, другий сорт, однорідні ікринки, супер акція на натуральну ікру – купи 2 банки та отримай третю в подарунок…” 😖 Я, звісно, не ікряний гурман, але перепробувала чимало цього делікатесу у вигляді імітації та оригіналу. Загалом, мені є що тобі розповісти😉
Є теорія, а є практика. 99% порад в інтернеті – це перший випадок і я щиро не розумію, як така інформація в реальності може допомогти людям під час вибору ікри. “Ікринки мають бути однорідними та пружними. При відкритті банки ніякого різкого, неприємного рибного аромату бути не повинно. Зерна натуральної ікри не прилипають до зубів, легко лопаються з подальшим витіканням вмісту ікринки”.
Зрозуміло…🧐 Тільки є проблемка. Я вже заплатила за ікру та всі ці поради застосовні лише після відкриття банки й зняття проби продукту. Якщо йти таким шляхом, то простіше один раз купити по банці імітації та оригіналу, все гарненько розглянути, спробувати й чітко для себе зрозуміти ту саму різницю. А вона величезна, повір. Пропоную розвіяти кілька міфів про імітовану ікру, попутно дізнавшись про неї найважливіше.
Є три твердження, які давно вже не актуальні:
І ще, запах і смак імітованої ікри часто не взаємопов’язані. Погано пахне, але смачненька. Дуже приємний аромат, проте їсти неможливо. Нестерпно смердить і несмачна або, навпаки, смак і запах цілком прийнятні. З імітованою ікрою будь-який із цих варіантів цілком реальний.
Цікаво на тему: 6 порад, як вибрати гарне вино
Можна просто вивчити склад і все стане на свої місця. У складі натуральної ікри мають бути вказані тільки ікра, сіль і консерванти. Наявність у списку альгінату натрію, желатину, карагенану, барвників, ароматизаторів вказує на імітований продукт. Але все не так просто.
Купуй ікру виключно в супермаркетах або спеціалізованих магазинах
Виробників зобов’язують вказувати на упаковці, що продукт не натуральний. Це може бути “ікорний виріб”, “ікорно-рибний продукт”, “ікра імітована” тощо. Якщо ми говоримо про платформи з онлайн оголошеннями, де ти просто купуєш продукцію “з рук” під чесне слово продавця, гарантій жодних немає. Купити скляні, жерстяні банки, роздрукувати етикетку з потрібною інформацією і продавати рибні кульки під виглядом лососевої ікри по супер акції – звичайна історія обману. А найприкріше, коли ти купуєш таку ікру за ціною натуральної.
Інформація на етикетці про ненатуральність ікри нерідко прихована
Так, є виробники, які, приміром, великими літерами пишуть “ІКРА ЛОСОСЕВА”, а слово “імітована” не тільки дрібним шрифтом, а й у такому місці на банці, що одразу й не помітиш. І найцікавіше, що на ціннику інформація подається так само. Уважно вивчай етикетку.
Навіть за величезних знижок натуральна ікра не коштуватиме надто дешево
500 грамів червоної ікри за 10-15$ – це 99% імітація! Єдиний варіант, за якого така ціна може бути реальною, – другий сорт ікри від посереднього виробника з термінами зберігання, що добігають кінця.
Якщо ікра в жерстяній банці, то все ускладнюється. А ось із прозорою тарою… Просто уважно оглянь ікринки, а точніше зазирни в їхнє “нутро”. Там має бути темна точка, яка є зародком рибки. Щоправда, в чорній ікрі це зробити дуже складно.
Насправді, якщо ти хоча б раз у житті їла натуральну ікру, то одразу зрозумієш на смак, що перед тобою імітація. А ось за виглядом буде визначити вкрай складно. Всі ці розповіді про форму ікринок не особливо працюють, коли перед тобою імітована ікра нормальної якості. Та й самі виробники ніби заплуталися в показаннях😆 То у них натуральна ікра з ідеально круглими ікринками, то навпаки, імітована має бездоганно круглі зерна, а в природі такого не буває. Загалом “тільки у нас найкраща ікра”, як то кажуть. Мені здається чи ти мені хочеш сказати: “Просто потрібно залити пів чайної ложки ікринок окропом – вода побіліла, значить натуральна”. Зараз тебе трохи здивую😊
Цікаво на тему: 7 рецептів алкогольних коктейлів із фільмів і серіалів
Не будемо занадто заглиблюватися в те, що ікра за своєю структурою дуже схожа зі звичайними яйцями птахів. Нас у цьому питанні цікавить білок, адже саме він “забарвлює” окріп, оскільки згортається під впливом температури. Так ось сама структура натуральної ікри дає змогу піддавати її процесу щадної пастеризації в діапазоні 63-65℃.
По-перше, це вбиває мікрофлору на поверхні ікринок, подовжуючи термін зберігання в правильних умовах і відповідній упаковці. А по-друге, дає змогу домогтися щільнішої та менш слизової консистенції без змін оригінального смаку й аромату. Так ось, якщо таку ікру залити окропом, то нічого не побіліє, оскільки білок уже зварився в процесі пастеризації😉 Ікра на 100% натуральна, така сама корисна, але нібито перевірка водою з високою температурою прямо кричить “ПІДРОБНЕ!”. Але це не так.
Я, чесно, жодного разу не перевіряла ікру окропом, бо не було приводу. Однак я тебе одразу хочу застерегти, якщо ти побачиш пропозицію про “супер свіжу, натуральну ікру” власної розфасовки, де тобі розповідатимуть про пастеризацію, страшні консерванти в ікрі без пастеризації та інше – вмикай скептика на 100%. Щонайменше дізнайся про підприємство, на якому відбувається пастеризація, засол і погугли що це за виробництво. А як максимум – запитай сертифікати якості/відповідності. Ти ж розумієш, що це вкрай зручний спосіб продавати імітовану ікру під виглядом натуральної🙃 “У нас просто пастеризований продукт”. Не вір на слово🤓 І до речі, ніяких жирових плям і фарбування води від натуральної ікри також не буде.
І якщо вже торкнулися теми білка, то кілька слів про підробки. Таке активно практикується і не є чимось таємним. Імітовану ікру додають до натуральної в невеликій пропорції й вуаля – вода біліє, на смак нічого не визначиш, а прибуток для таких “виробників” збільшується дуже суттєво. Єдине, що ми з тобою платимо за натуральний, а отримуємо розбавлений делікатес за оверпрайс.
Підробки – це ще одна причина, через яку я не купую натуральну ікру на маркетплейсах і онлайн-майданчиках з оголошеннями й тим паче по якихось супер акціях. А тепер переходимо до більш цікавих речей🙃 Ти ж напевно чула про сорти ікри? Ось з ними, на жаль, статус “все складно” й досить часто ми платимо за сорт 1, а отримуємо за фактом сорт 2 або щось середнє. Зараз розповім детальніше.
Цікаво на тему: 5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну
Сорт ікри завжди вказано на упаковці, а означає він ось що:
І ось що я помітила. У скляних банках найчастіше все як годиться й ікра першого сорту відповідає вимогам. Та й плюс ти сама можеш перед покупкою все уважно оглянути. А ось із жерстяною тарою 50/50. Якщо бути відверто чесною, то лише кілька разів купуючи ікру першого ґатунку в “бляшанці” там був продукт відмінної якості. А в інших випадках – це на 100% другий сорт. Чому так відбувається🤔 Та все до неподобства просто й банально. Ікра першого сорту може втратити якість, якщо виробник/продавець порушив базові правила:
Ну й звісно ж, використання сировини різної якості. Виробник змішує ікру першого та другого сорту для економії, але вказує на банці “вищий сорт”. Це незаконно! Але таке буває😉
Цікаво на тему: 7 рецептів закусок на новорічний стіл
Те, що виробники називають ці субстанції ікрою з підписом “імітація” – це аж ніяк не наближає продукт до натуральної ікри. Безумовно, за великого бажання можна намацати смаковими рецепторами нотки присмаку ікри, а також вловити легку присутність того самого аромату.
Але я зрозуміла, в чому полягала моя помилка й помилка багатьох людей, які купують таку “ікру” та в підсумку їхньому розчаруванню немає меж. Якщо ти в принципі любиш все, що пов’язано з рибою, то ось розглядай імітовану ікру, як рибну намазку, рибну консерву тощо. Не потрібно навіть намагатися зіставляти її з натурпродуктом і обурюватися, що “це не ікра!!!”. Так ніхто й не говорив, що це натуральна ікра, тим паче, коштує вона істотно дешевше, ніж навіть найбюджетніша ікорка посередньої якості.
За своїми спостереженнями скажу так. Чорної імітованої ікри приємної на смак набагато більше на полицях магазинів, ніж червоної. Я не знаю чому так і з чим це пов’язано, але як є. Для прикрашання страв, додавання в салат, та й просто на бутерброд із чайком – цілком нормальний варіант. Як вибрати хорошу імітовану ікру? Я знайшла єдиний спосіб – методом тику.
Тут ось яка річ, натуральна ікра може дуже сильно відрізнятися від партії до партії. І навіть якщо ти береш одного й того ж виробника, немає гарантії, що продукт завжди буде однаково високої якості. А ось у випадку з імітацією ікри – вона завжди однакова. Технологічна карта у всіх своя і кожна партія буде така ж, як попередня. Просто пробуй різних виробників і як знайдеш відповідний продукт на смак, запах – можеш сміливо купувати його на постійній основі.
А тобі подобається імітована ікра як рибна закуска? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
“- Скажіть, будь ласка, скільки годин? - Десять. - А? - ДЕСЯТЬ. - Дев'ять? -… Докладніше
«Коли я виросту й одружуся, я буду жити один!» - ця фраза з «Сам удома»… Докладніше
Напередодні новорічних свят так багато треба встигнути: прикрасити оселю, скласти меню, придбати подарунки для рідних… Докладніше
Як із новорічним настроєм? 😉 Якщо у тебе ще не повний Jingle Bells, то у… Докладніше
Кожен колір має свій характер і свій настрій. Кольори мають на всіх нас величезний вплив,… Докладніше
Подарунків багато не буває, тому ми продовжуємо тішити наших читачів класними сюрпризами! І цього разу… Докладніше