Чому дитині потрібні батьки, а не друзі

— А чому ти називаєш маму мамою? У неї що, немає імені? — хлопчик в зеленій футболці і звужених джинсах з подивом дивився на мою доньку, яка хвилину тому з’їхала з гірки з вигуком: «Мама, дивись, як я вмію!». — Я свою називаю Каріна.

— Мою маму звати Настя. — відповіла Поліна і розгублено озирнулася в мою сторону. Хлопчик сказав: «Зрозуміло» і піднявся сходинками, Поліна побігла до пісочниці, а я дивилася на молоду жінку на сусідній лаві. У джинсах-скінни і худі з принтом Міккі Мауса вона була більше схожа на старшу сестру цього хлопчика, який, як і Поліна, кричав тепер: «Каріна, дивись, як я з’їду!».

Читайте також: Щасливі діти: рецепти батьківської любові

Я вже чула історії про батьків, які називали себе кращими друзями своїх дітей і з гордістю говорили: «Дитина мені розповідає абсолютно все, як і я їй!». Про дітей, які називали батьків по іменах. І ніби ж класна ідея, і віє від неї свободою, розумінням і сучасністю, але глибоко всередині мене незатишно від неї.

Чому люди вибирають роль друга для своєї дитини замість ролі мами чи тата?

Ті, кого виховували в авторитарному стилі, частіше за все не отримали достатньо розуміння і тепла в свою адресу. Описуючи своє дитинство, вони часто говорять про суворість, тиск, дисципліну, про покарання і страх перед батьками. «Я пообіцяв собі ще тоді, що зі своїми дітьми я буду поводитися інакше» — їхні типові фрази. І вони дійсно дають дітям багато уваги, тепла, підтримки та розуміння, але в той же час не вміють окреслити межі і бути впливовим дорослим. Їх діти крутять ними, як хочуть, не відчуваючи авторитету батьків і рамок поведінки.

Хтось ніби відмовився ставати «нудним дорослим» і вважати свій вік визначальним будь що. Інфантильні батьки виховують дітей в надії, що рівність у стосунках стане сприятливим ґрунтом для формування сильної і волелюбної особистості. Їхні діти швидко стають самостійними і нагадують, коли в школі батьківські збори і надсилають смс на кшталт: «На вулиці дощ, візьми парасольку». При цьому вони відчувають багато тривоги і прагнуть контролювати все навколо, оскільки не звикли отримувати підтримку і турботу від батьків, їм довелося швидко подорослішати і взяти ці функції на себе.

Розстановка сил в батьківстві і в дружбі

Відносини батьків і дітей будуються на ієрархії. І головними повинні бути дорослі. Вони не тільки дбають про виживання і розвиток дітей, а й задають рамки і правила поведінки. Це відносини, в яких діти перебувають у залежному становищі, і це — нормально. Дитина отримує від батьків любов, турботу, розуміння, прийняття, а ще розуміння дозволеного. Межі потрібні не для зручності дорослих, а для формування передбачуваного і зрозумілого дитині світу. Крім того, завдання батьків — створити такий простір, що забезпечить дитині фізичну і емоційну безпеку незалежно від того, що відбувається в світі за межами рідної домівки. В ідеалі, саме батьківська сім’я повинна стати місцем, де діти навчаються розуміти себе, свої переваги, симпатії і антипатії, можливості та обмеження, не побоюючись насмішок або відторгнення. Дорослі при цьому допомагають їм рости, не критикуючи так, як можуть критикувати однолітки.

Дружба ж будується на рівності, кожен з учасників дружніх стосунків в рівній мірі залежить від іншого. Однолітки стають для дітей провідниками іншої точки зору і транслюють свій особливий — дитячий — погляд на світ. Завдяки спілкуванню і дружбі з ними у дітей виникає почуття приналежності і визнання. Вони часто розуміють і приймають одне в одному те, що буває складно прийняти батькам. Це важливо і для них самих, і для дорослих.

Мені здається, часом відбувається підміна понять. Якщо ми самі не отримали досвіду теплих і довірчих відносин з батьками, ми намагаємося вибудувати такі з дітьми і називаємо це дружбою. Дружба про інше. Про рівність, про схожі смаки та вподобання, про сміливі мрії, про те, що не розкажеш батькам, про дослідження і пізнання світу. Але перш за все — про рівність. І діти наші теж будуть нам рівні — тоді, коли виростуть. Поки ж вони малюки і школярі, ми повинні залишатися для них дорослими. Опорою, підтримкою, захистом, і тими, хто завжди «за» них.

Дітям (і всім нам) потрібні друзі. Різні. І на різних життєвих етапах ми можемо з кимось зближуватися, з кимлсь віддалятися. Але ніхто ніколи не говорить: «Мені б ще одну маму». Про що це свідчить?.. Про те, що мама і тато незамінні. Тому я відчуваю, що не хочу бути Поліні подружкою, яку вона кличе просто на ім’я, як іншу дівчинку в пісочниці. Я хочу бути мамою і чути, як дочка кричить на весь майданчик: «Мама, дивись, як я вмію!». А ви?

Переглянути коментарі

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024