Здоров'я

Чому з’являються жирові складки на спині та як з ними боротися

Побачити зниження ваги в цифрах на вагах – це справа нехитра. А ось позбутися живота або складок на спині – та ще пригода. Так, я поставила ці дві частини тіла в один ряд, оскільки жир у ділянці живота та спини найпідступніший. Сьогодні я розповім тобі про причини появи складок на спині, як їх позбутися і поясню, чому краще ніколи не доводити своє тіло до такого стану.

Звідки беруться жирові складки на спині

Якщо дивитися на питання глобально, то такі речі як генетика, щоденний раціон і спосіб життя загалом відіграють ключову роль у тому, куди та в яких кількостях наш організм відкладає жир. Наведу тобі кілька простих прикладів: худі люди з жирненькими колінами, при невеликій вазі й відносно пропорційному тілі великий живіт або злощасні складки жиру на спині, хоча загальна жирова маса невелика. Так, це все більше виняток із правил, а точніше сказати, генетична схильність і проблема зайвої ваги здебільшого зачіпає все тіло, особливо виділяючи конкретні зони: підборіддя, живіт, груди, стегна, спину.

Так ось, коли у людини багато зайвої ваги, складки на спині – звичайне явище. Однак вони можуть чітко проявитися навіть за легкого ступеня ожиріння і виною тому індивідуальний режим життя. Я тебе зараз здивую, але навіть твоя хода багато в чому вирішує, наскільки будуть яскраво вираженими складки жиру на спині за малої зайвої ваги, не кажучи вже про ожиріння. Якщо ти постійно сутулишся, то, найімовірніше, зіткнешся з ними, не встигнувши навіть особливо погладшати. Тіло в такому стані мало залучає м’язи спини, й навіть коли ти несеш продукти з магазину, у тебе напружені руки та передня частина тулуба (в основному груди), а спина бере участь мінімально.

Цікаво на тему: Як схуднути за 2 місяці

Тримай 5 головних причин появи жирних складок на спині або, як їх люблять називати, “задні роли (валики)”:

  1. Вік. Природний процес старіння організму, на який ми з тобою ніяк не можемо вплинути, поступово погіршує роботу центральних систем. Але тут нас цікавить метаболізм, який сповільнюється і, звісно ж, призводить до швидшого набору ваги, зокрема й до утворення жиру на спині.
  2. Гормони. Порушення гормонального фону саме по собі малоприємне явище, і в цьому випадку воно також може бути винуватцем жирових складок у ділянці спини. При цьому варто розуміти, що вік тут не відіграє особливої ролі й зіткнутися з гормональним дисбалансом можна в абсолютно будь-який період життя.
  3. Генетика. Якщо у твоїх кровних родичів жирові складки на спині проявлялися за різного індексу маси тіла, то, на жаль, це може торкнутися і тебе. Просто організм на генетичному рівні дуже любить відкладати жирок у ділянці спини.
  4. Це просто твоя природна форма тіла. Так-так, її, звісно ж, можна змінити шляхом довгої роботи над собою. Я говорю про те, що деякі люди від початку схильні до цього явища. Це як чоловіки з жіночою фігурою. Але варто їм зайнятися собою, ввести у своє життя фізичні навантаження, оптимізувати масу тіла й фігура стає не такою вже й жіночною.
  5. Спосіб життя. Раціон, фізична активність, якість сну – це все безпосередньо впливає на вагу й, звісно, на наявність або відсутність тих самих складок.

Цікаво на тему: Чому я втрачаю вагу, але не жир на животі

Де утворюються складки жиру на спині

Багато хто асоціює задні валики лише з однією зоною, а саме під бретельками бюстгальтера. Однак наш організм той ще вигадник і у нього є ціла спина, навіщо ж обмежуватися тільки вищевказаною областю? Що він, власне, й робить. Жир на спині любить з’являтися в трьох точках:

  • у верхній частині спини. Тут він зазвичай формується навколо лопаток і вздовж хребта. Так, та сама опуклість або “подушка”, яку дуже добре видно, а в сутулих людей нагадує невеликий горб.
  • у нижній частині спини. Ммм, тут жирок має гарненьку назву “коханні ручки”. Він збирається навколо попереку й проявляється у вигляді горизонтального валу жиру, який йде по задній частині талії або з боків, трохи вище стегон. Ось такі “обіймашки”.
  • у ділянці бюстгальтера. Жирок може накопичуватися між лопатками та під бретельками бюстгальтера, викликаючи дискомфорт. У більшості випадків, крім фізичних мало приємних відчуттів, з’являються і чітко видимі опуклості під час носіння обтислого одягу. Загалом, не приємно як фізично, так і морально.

Цікаво на тему: Повільний метаболізм і схуднення. Як прискорити метаболізм?

Як позбутися жирових складок на спині

Я думаю, ти здогадалася, що тут йдеться про загальну масу тіла. І так, як і у випадку з животом, щоб позбутися задніх ролів, потрібно насамперед знизити загальний відсоток жиру в тілі. Прибрати живіт просто за допомогою прокачування преса – це міф. І просто робити якісь точкові вправи на спину, щоб спалити там жир – це так не працює. 

Усе за класикою – потрібно худнути. Безумовно, коли відсоток жиру в тілі дійде до певної точки, то робити упор на зону спини на тренуванні 100% зайвим не буде. Збалансований раціон зі щоденним дефіцитом калорій, чергування кардіо та силових тренувань і, головне, величезне бажання привести тіло до ладу – це прямий шлях до позбавлення жирових складок у ділянці спини.

А тепер, як і обіцяла, я тобі розповім, чому всіма силами намагайся уникнути появи задніх ролів.

Цікаво на тему: Проблема ожиріння + 5 продуктів, які знижують апетит

Повністю позбутися жирових складок на спині за допомогою схуднення не завжди можливо

І знову згадуємо про живіт… Багато хто стикається з великою проблемою, коли намагається позбутися обвислої або випираючої нижньої частини живота, а у випадку зі складками на спині все ще складніше. Навіть після схуднення і систематичних тренувань повернути тонус шкірі іноді вкрай важко. У підсумку розтягнутий шкірний покрив має, м’яко кажучи, не дуже гарний вигляд. При цьому в ньому ж у більшості випадків залишається певний відсоток жиру, адже ця зона стає максимально малоактивною. І що робити? Правильно, вдатися до медичного втручання. 

Як не дивно, до 2021 року не існувало клінічної та анатомічної класифікації складок на спині. Хоча методи лікування різняться і безпосередньо залежать від кількості складок, ступеня жирових відкладень, рівня в’ялості шкіри. І ось 2021 року доктор медицини Mohan Thomas, магістр наук і хірургії James A. Dsilva виконали колосальну роботу. Вони вивчили деталі хірургічних втручань і понад 1800 фотографій жінок, які пройшли контурну пластику спини за останні 17 років. У результаті з’явилася перша класифікація жирових складок на спині, що дає змогу виділити чотири основні види:

  • перший ступінь. Складки на спині з’являються при опущених руках і зникають, коли руки підняті;
  • другий ступінь. Простір між складкою і спиною має одне часткове або повне заглиблення, яке зменшується під час підняття рук;
  • третій ступінь. Складка являє собою два рівні. У нижній точці є повне заглиблення між спиною і складкою, а у верхній – шкірна вм’ятина зі складкою не більше 2 см;
  • четвертий ступінь. Вигини та напливи на спині внаслідок значної втрати ваги, які мають множинні складки.

І ось якщо після схуднення, достатньої фізичної активності, оновленого налагодженого раціону тобі ніяк не вдається позбутися задніх валиків, то залишається тільки звернутися за допомогою до медицини. Багато що залежить від типу жирових складок (або, можливо, там просто потрібно працювати з обвислою шкірою), але в будь-якому разі на цей час є три ефективні методи лікування. Це ін’єкційний ліполіз у поєднанні з втратою ваги, ультразвукова ліпектомія (з підтяжкою шкіри або без неї) і пряме хірургічне висічення шкірної складки.

Тому краще не стикатися з жировими складками на спині в принципі, щоб потім не звертатися по допомогу до профільних фахівців, якщо класичні методи позбавлення від задніх ролів не допомогли.

А ти стикалася з такою проблемою? Якщо так, то обов’язково поділися з нами в коментарях, які методи тобі допомогли позбутися жирку на спині. І не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Завдяки вам я дізналась що у мене другий ступінь жирових складок😂 І дякую за поради як їх позбудитись!

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024