Краса

Деревні аромати на осінь: добірка від EVA Blog

Особливе задоволення — нанести на себе улюблений аромат і відчути, як змінюється самовідчуття та настрій. Теплими літніми днями ми знаходили натхнення в квітковій ніжності та свіжості соковитих фруктів. А потім, коли прохолодні серпневі вечори нагадали про швидке настання осені, виявилося, що ми скучили за глибокими та шляхетними парфумами. Такими є деревні аромати — ідеальні супутники осені.

Час читання: 3 хвилин та чашка запашної кави ☕

статья доступна на русском языке

Особливості деревних ароматів

Деревні парфуми не такі гучні, як східні, і водночас цікавіші та об’ємніші, ніж чисто фруктові або квіткові. Для них характерні терпкість, оксамитова м’якість з бальзамними, димними, іноді солодкуватими відтінками:

  • деревини: сандалове, кашемірове, трояндове дерево, уд (агар-агар), гуаяк, кипарис, дуб, кедр, мирт та інші;
  • всього, що пов’язане з лісом: пачулі, мох, ветивер.

Цікаво по темі: Який аромат парфумів з Alchemist Collection від Fabien Marche підійде саме тобі?

З розвитком індустрії у ХХ столітті до натуральних відтінків додалися штучні, що поєднують у собі різні деревні грані: окумаль, вертенекс, акігалавуд (акілагове дерево) та інші.

Якщо побачиш у складі парфуму синтетику, не поспішай його відкладати. Штучні компоненти за красою нічим не поступаються натуральним, а в деяких випадках навіть перевершують їх. Деякі аромати не можна отримати природним шляхом, а ті, що отримані з натуральної сировини, від сезону до сезону можуть змінюватися, наприклад, у зв’язку з погодою. Штучні аналоги стабільні та дуже різноманітні, і багато хто вважає, що саме за ними стоїть майбутнє парфумерії.

Наявність в ольфакторной піраміді нот деревини ще не означає, що перед нами саме деревний парфум. Наприклад, сандал і кедр входять до багатьох східних композицій, а в деревних часто можна зустріти фіалку, орхідею, цитрусові.

Очевидно, що в деревному ароматі дерево має відігравати домінуючу роль, а не доповнювати загальну картину. Відрізнити такий запах можна за наявністю м’яких, оксамитових акцентів. У ньому немає яскравих квітів чи різкої свіжості, і він швидше вселяє спокій і впевненість, ніж бадьорість і свіжість.

Такі запахи у багатьох асоціюються з осінню: хочеться вдягти улюблений светр оверсайз, зібрати волосся в пучок і відправитися до найближчої кав’ярні пити гаряче какао. Гармонійні й затишні деревні парфуми ідеально пасують до такого осіннього настрою. Якщо хочеш подовжити гру улюбленого парфуму, дізнайся про те, як правильно наносити парфуми.

Та деревина не завжди буває теплою. Відчуття тепла створюють відтінки кедру, сандалу, моху, хвої. А якщо до кедру, наприклад, додати ладан, отримаємо освіжаючу та прохолодну композицію.

Три підгрупи деревних ароматів

Існує кілька класифікацій, у яких деревні аромати поділяють на різну кількість підгруп. Згідно зі схемою, прийнятою Французькою спільнотою парфумерів у 1999 р., деревні парфуми ділять на 8 підгруп, назва яких відображає їхній склад:

  • чисто деревні;
  • деревина, цитруси, хвоя;
  • дерево з прянощами;
  • деревина з амброю;
  • деревні ароматичні;
  • деревина, прянощі, шкіра;
  • деревно-морські;
  • дерево з фруктами.

За іншою класифікацією, яка має назву «Колесо ароматів» Майкла Еквадрса, деревні парфуми розділяються на:

  1. Чисто деревні — прості та прямолінійні ноти кедру, сандалу, ветіверу. Свіжа тирса, шліфований паркет… якщо ці запахи пробуджують твої почуття, тоді твій вибір — чисто деревний аромат.
  2. Шипрові, або моховито-деревні, — класичні парфуми з солодкими, трохи землистими нотами моху й деревини. Це аромат ранкового лісу або прогулянки в старому парку після зливи.
  3. Деревні сухі, або шкіряні, — тліюче вугілля, тютюн, кедр, нові замшеві рукавички… Якщо твій стиль визначають ці запахи, обирай сухі деревні парфуми.

Цікаво по темі: Як підібрати парфум за знаком зодіаку

Добірка деревних ароматів для жінок на осінь від EVA Blog

Деревна група ароматів тривалий час вважалася чоловічою територією, але пізніше, як це часто буває з хорошими чоловічими речами, з’явилося багато цікавих жіночих та унісекс варіацій. Якщо тобі цікаво, які жіночі парфуми подобаються чоловікам, про це можна почитати в одній з попередніх статей (деревина, до речі, далеко не на першому місці). А тут поділимося рейтингом деревних парфумів за версією EVA Blog:

1. Парфумована вода Giorgio Armani Si Passione з соковитими нотами смородини, м’якістю кедра й мускусною спокусою. Офіційно аромат належить до групи східні квіткові, але деревні й шипрові ноти в ньому відчуваються дуже чітко.

2. Туалетна вода Narciso Rodriguez Narciso Poudree. Чуттєвий парфум у вогненно-червоному флаконі — те, що потрібно для особливих моментів. Заснований на солодкому білому жасмині, загадковій флердоранжі, оксамитовій болгарській троянді. У фіналі звучать деревні переливи кедра, кумарину і ветівера, доповнені пікантними нотами пачулі.

3. Парфумована вода Montale Dark Purple. Ще один східний запах з розкішною базою з тикового дерева, мускуса та амбри. Аромат обволікає теплотою та пробуджує жіночність — відмінний варіант для вечора та прохолодної осені.

4. Парфумована вода Angel Schlesser Essential. Красивий і ненав’язливий запах на щодень, звучання якого розкривається квітковим серцем і деревним шлейфом із сандала, ветівера, кедра, мускуса.

5. Туалетна вода Versace Versense — мабуть, найбільш топовий мікс з підбадьорливих цитрусів і деревної теплоти з квітково-пряним серцем. Запах добре підходить для сонячних осінніх днів.

Сумніваєшся у виборі? Можливо, ти пропустила нашу статтю про відмінності між парфумованою водою та туалетною. У ній розповідаємо про стійкість та переваги різних видів парфумерії.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

Останні

12 вправ для красивої постави

Ти можеш багато часу проводити у тренажерному залі, займатись вдома з фітнес-резинкою або гімнастичним м’ячем,… Докладніше

Травень 9, 2024

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024