Краса

Дерматологічний захист шкіри від сонця: чому це важливо

Літо – це, безперечно, найочікуваніша пора року. Адже що може бути кращим за можливість вирушити на пікнік у парк, на природу або пляж, щоб насолодитися теплими промінчиками сонця?

Але поки ти відпочиваєш і приймаєш сонячні ванни, твоя шкіра зазнає шкідливого впливу УФ-променів. У результаті зростає ризик фотостаріння, появи пігментації та навіть раку шкіри. Щоб уникнути цього сценарію, потрібно подбати про якісний захист шкіри. Пропонуємо поговорити про це більш докладно.

Які сонячні промені є найнебезпечнішими для шкіри

Почнімо з визначень. Ультрафіолетове випромінювання – це форма енергії, яку виробляє Сонце. Залежно від довжини хвилі, розрізняють два типи УФ-променів, які можуть негативно позначитися на стані шкірного покриву та стати причиною “переродження” родимок:

  • UVB-промені здатні досягати зовнішнього шару шкіри (епідермісу). Саме вони є дуже підступними. З одного боку, UVB-промені забезпечують шкірному покриву засмагу, а з іншого – стають причиною обгорання, появи сонячних опіків, пігментних плям і розвитку раку шкіри;
  • UVA-промені проникають у глибший внутрішній шар шкіри (дерму), спричиняють передчасне старіння шкіри, гіперчутливість, появу пігментації, можуть запустити процес розвитку меланоми, проте рідше стають винуватцями обгорання.

Також відомий ще й третій тип ультрафіолетових променів – UVC. Про них говорити не доведеться, оскільки ці промені повністю блокуються озоновим шаром і не досягають поверхні Землі.

Цікаво по темі: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

Як УФ-промені зумовлюють появу меланоми

Інтенсивний вплив ультрафіолетового випромінювання здатен спричинити рак шкіри. Це відбувається через сильне пошкодження клітин ДНК тими самими UVB- і UVA-променями, про які ми говорили раніше, внаслідок чого пошкоджена клітина починає функціонувати неправильно: вона активно ділиться, розростається і може стати злоякісною. Регулярна самодіагностика родимок може захистити тебе від небажаних наслідків. Її можна проводити й у домашніх умовах.

Дерматологи розробили дуже зручний та ефективний метод діагностики, що має цікаву назву – ABCDE. Кожна літера означає певний критерій родимки, на який варто звернути особливу увагу.

Зараз розповімо тобі трохи докладніше.

  • Asymmetry (асиметрія) – родимка з нерівним контуром і неоднорідним кольором;
  • Border (край) – нерівний край;
  • Color (колір) – неоднорідний колір: від світло-коричневого до чорного;
  • Diameter (діаметр) – розмір перевищує 6 мм (розмір гумки олівця);
  • Evolution (еволюція) – швидкі зміни в розмірах, опуклості та формі.

Відстеживши будь-які зміни родимок, одразу ж звернися по допомогу до лікаря-дерматолога. Своєчасний візит до фахівця допоможе швидко розв’язати проблему та запобігти розвитку серйозних ускладнень.

Порада: Щоб мінімізувати ризик появи всіх вищезгаданих проблем, дерматологи рекомендують перебувати на сонці з 8-ї до 11-ї години ранку та після 16:00. У цей період часу сонячна активність не досягає свого максимуму і не чинить сильного негативного впливу на шкірний покрив. Також є ще одна важлива умова: використання сонцезахисних засобів.

Дерматологічний захист шкіри від сонця: добірка найкращих SPF

EVA Blog зробив для тебе добірку з дев’яти топових санскрінів для надійного захисту від негативного впливу УФ-променів.

Для обличчя

Чудовим вибором стане легкий флюїд La Roche-Posay Anthelios UVmune 400 Invisible Fluid. Його формула посилена фільтром Mexoryl 400, що здатен забезпечити потужний захист від UVA-, UVB-променів, а також інфрачервоного випромінювання. Комплекс Antioxidant додатково захищає шкіру від вільних радикалів, що зумовлюють процеси старіння й окислювальний стрес. Флюїд ідеально підійде для чутливої шкіри.

Також не забудь про захист ніжної шкіри навколо очей. Для цього тобі знадобиться крем із цієї ж серії – La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Hydrating Cream. Він відмінно зволожує, заспокоює та захищає.

Для тіла

Збираєшся на пляж або в басейн? Обов’язково візьми з собою зволожувальний і ультрастійкий лосьйон La Roche-Posay Anthelios Hydrating Lotion. Він забезпечить високий рівень захисту від усіх видів ультрафіолетових променів, а ще надзвичайно стійкий до води та поту. Засіб швидко та повністю вбирається, добре зволожує, бездоганно підходить чутливій і сухій шкірі.

Ще один зручний формат санскріну – спрей La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray. Він має ультралегку консистенцію, швидко та легко наноситься, міцно тримається і максимально захищає твою шкіру під час перебування на сонечку.

Цікаво по темі: Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Для дітей

Важливо подбати й про наймолодших членів родини. Дитячі сонцезахисні засоби від La Roche-Posay ідеально впораються з цим завданням. Вони розроблені спеціально для ніжної та чутливої дитячої шкіри, не спричиняють подразнення та забезпечують високий захист від широкого спектра шкідливих променів. Тепер залишилося вибрати найбільш зручний формат продукту: зволожувальне молочко La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics або спрей La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Invisible Spray.

Особливий догляд

Хто сказав, що санскрін має тільки захищати від негативного впливу сонячних променів? Із цим засобом можна додатково доглядати за шкірою, закриваючи ті чи інші її потреби.

  1. Антивіковий сонцезахисний крем для обличчя La Roche-Posay Anthelios Age Correct. Він стане не лише твоїм надійним захисником від УФ-променів, а й допоможе зменшити вираженість зморщок, пігментних плям, підтримати оптимальний рівень зволоженості та забезпечити антиоксидантний захист.
  2. Санскрін для проблемної шкіри La Roche-Posay Anthelios Oil Correct допомагає налагодити роботу сальних залоз, працює з постакне, звужує пори та коригує недосконалості епідермісу. І звісно, забезпечує максимальний захист від UVA- і UVB-променів.
  3. СПФ-крем La Roche-Posay Anthelios Pigment Correct для догляду за шкірою, схильною до гіперпігментації. Засіб запобігає фотостарінню, вирівнює тон обличчя, бореться з появою пігментних плям і перешкоджає їх виникненню.

Насамкінець хочеться зазначити, що сонцезахисні засоби повинні стати невіддільною частиною твого щоденного догляду. Ними слід користуватися не тільки влітку, а й протягом року, адже сонечко зберігає свою активність (хоч і не найбільшу) постійно. Вибирай ідеальний санскрін для своєї шкіри та забезпеч їй надійний захист від негативного впливу ультрафіолетових променів.

 

Читайте також:

Останні

15 ідей, як провести дитяче свято вдома

У дитини День народження або з іншої нагоди планується сімейне свято з великою кількістю малечі?… Докладніше

Липень 5, 2024

Як видалити волосся на обличчі без подразнення

Незалежно від того, який метод використовується для видалення волосся на ніжній шкірі обличчя, поява подразнень… Докладніше

Липень 5, 2024

7 ідей садових меблів із піддонів

Хто б міг подумати, що звичайні дерев'яні піддони, які використовуються під час перевезення вантажів, стануть… Докладніше

Липень 5, 2024

Незвичайні рецепти домашнього морозива

Морозиво влітку – це самий кайф! Десерт, що дарує жадану прохолоду та насолоду, коли за… Докладніше

Липень 5, 2024

Вибираємо ліжко: на чому можна заощадити, щоби знизити ціну

Оновлення меблів — завжди удар по бюджету. Одна річ, коли покупки сплановані, і зовсім інша,… Докладніше

Липень 5, 2024

Що таке сперміциди і як ними правильно користуватися

Сьогодні існує чимало засобів контрацепції, серед яких можна вибрати найбільш підходящий і комфортний для себе… Докладніше

Липень 4, 2024