Краса

Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

На красу, молодість і здоров’я шкіри впливають харчування, догляд, спосіб життя і вплив зовнішніх факторів. І навіть якщо ти серйозно ставишся до кожного з перерахованих вище аспектів життєдіяльності, рано чи пізно в клітинах починають накопичуватися вільні радикали. Вони спричиняють окислювальний стрес, що тягне за собою масу наслідків: руйнування колагену, передчасне старіння шкіри, появу пігментних плям, втрату тургору тощо. Але, як ми знаємо, безвихідних ситуацій не буває. Достатньо додати до свого щоденного догляду косметичні засоби зі спеціальними активними компонентами, здатними протистояти вільним радикалам на клітинному рівні.

Вільні радикали – що це

Допомогти розібратися в тонкощах антиоксидантного догляду та його нагальній потребі EVA Blog допоможе фахівчиня з тестування шкіри Лінії магазинів EVA Явуз Валерія.

Почнемо з того, що вільні радикали не потрапляють в організм ззовні, вони вже в ньому перебувають і це цілком нормально. Але коли їх стає багато, в клітинах починається хаос.

Отже, почнімо з основи. Молекули складаються з атомів, навколо яких обертаються електрони в парній кількості. Своєю чергою вільні радикали мають непарну кількість електронів, що робить їх нестабільними. Щоб компенсувати свою «неідеальність», вони змушені відбирати (у прямому сенсі слова) електрони у здорових клітин. Що ми маємо в кінцевому підсумку – збій у роботі раніше здорових клітин, який призводить до неправильного їхнього функціонування і руйнування. Цей процес називається окислювальним стресом.

Звести до мінімуму наслідки такої внутрішньоклітинної боротьби допоможуть антиоксиданти. Вони теж нестабільні та мають непарну кількість електронів. Але на відміну від вільних радикалів антиоксиданти не є молекулярними лиходіями. Вони забирають той самотній електрон у вільних радикалів, чим запобігають розвитку окислювального стресу. І на цьому етапі настає справжня ідилія всередині організму.

Цікаво на тему: Що таке цераміди та навіщо вони потрібні в косметиці

Чому влітку особливо важливо додавати до догляду антиоксиданти

Навесні та влітку сонячне випромінювання стає активнішим, під дією UVA і UVB променів утворюються вільні радикали, які здатні пошкоджувати ДНК клітин. Як уже говорили, антиоксиданти нейтралізують вільні радикали. Крім того, варто зазначити, що сонцезахисний крем навіть із найвищим ступенем SPF не захищає нашу шкіру на всі 100%, і ось тут антиоксиданти доповнюють дію сонцезахисних фільтрів, підвищують рівень захисту.

Найпопулярніші антиоксиданти в косметичних засобах

Вітамін С (аскорбінова кислота) – крім антиоксидантної дії, він стимулює вироблення колагену й еластину для відновлення пружності шкіри, сприяє освітленню пігментних плям, а також зміцнює стінки кровоносних судин, у такий спосіб протидіє розвитку куперозу.

Цікаво на тему: 24 найкращі засоби від гіперпігментації

Вітамін Е (токоферол) – потужний антиоксидант, який захищає клітинні мембрани. Під час нейтралізації вільних радикалів втрачає свою потужність, тому в парі з вітаміном С працює ефективніше.

Вітамін В3 (ніацинамід) – окрім антиоксидантної дії добре регулює роботу сальних залоз, звужує пори, висвітлює наявну пігментацію (особливо в парі з вітаміном С і арбутином).

Вітамін А (ретинол) – унікальний актив, який має великий спектр дії (антиоксидантна, стимулювання вироблення еластину і колагену, освітлення пігментації, боротьба з акне), діє дуже потужно та ефективно. Ретинол добре працює в парі з ніацинамідом і токоферолом. Введення ретинолу в щоденну рутину догляду потребує індивідуального підходу, тому краще перед використанням звернутися до фахівця. Наноситься тільки ввечері, вранці обов’язково необхідно використовувати засоби з SPF. Протипоказанням до використання є вагітність і грудне вигодовування.

Цікаво на тему: Що таке бакучіол і чи може він замінити ретинол?

Ферулова кислота – антиоксидант рослинного походження, добувається з висівок рису. Крім антиоксидантної дії, ферулова кислота добре зволожує шкіру і працює на освітлення.

Коензим Q10 – ще називають коензимом молодості, який сприяє відновленню клітин, а також стимулює вироблення еластину і колагену. Він є поживною речовиною, яка міститься в нашому організмі. Проте з віком її кількість зменшується, тому додатковий коензим Q10 ніколи не завадить нашій шкірі, особливо в антивіковому догляді.

Вітамін К – є незамінним активом у боротьбі з куперозом, адже має властивість зміцнювати стінки кровоносних судин. Тому якщо ти маєш схильність до куперозу, то це 100% твій антиоксидант разом із вітаміном С.

Рослинні екстракти – надають антиоксидантну дію за рахунок вмісту перерахованих вище речовин, тому в складі може не вказуватися конкретний актив. Як правило, на упаковці написана безпосередньо назва рослинного екстракту (зелений чай, центелла азіатська, червоні фрукти і ягоди тощо).

Цікаво на тему: Літні активи: 28 засобів для догляду за шкірою та волоссям

З чого має складатися літній антиоксидантний догляд влітку

Будь-який догляд у весняно-літній період має включати сонцезахисні засоби з рівнем захисту, бажано, не менше 50. Якщо всі засоби для догляду матимуть у складі антиоксиданти, то це тільки посилить дію санскріну, відповідно шкіра буде більш захищеною від сонця.

Важливо пам’ятати, що ультрафіолетові промені викликають не тільки окислювальний стрес, а й можуть спровокувати розвиток раку шкіри!

Цікаво на тему: Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Як правильно вибрати косметику з антиоксидантами в складі?

При виборі догляду за шкірою найважливіше орієнтуватися на тип шкіри, щоб дати достатнє зволоження і при цьому не забити пори. Крім того, варто враховувати стан шкіри (зневоднена, чутлива) і наявні проблеми (акне, купероз, розацеа тощо).

Відповідно, наприклад, антиоксидантний догляд для шкіри з акне, може включати:

  • ніацинамід, який працюватиме з порами та надмірною жирністю;
  • вітамін С для освітлення постакне;
  • ретинол (вітамін А), який чинитиме також антивікову дію.

Для шкіри, схильної до куперозу, варто використовувати засоби з вітаміном С і вітаміном K, оскільки ці активи зміцнять стінки судин.

Шкірі з віковими змінами добре підійдуть вітамін А (ретинол), вітамін Е, коензим Q10, вітамін С.

Якщо у тебе сухий і чутливий епідерміс, віддавай перевагу рослинним антиоксидантам, також чудово підійде догляд на основі вітамінів Е і С (під час використання аскорбінової кислоти важливо дивитися на її концентрацію і форму, щоб не викликати подразнення на шкірі).

Цікаво на тему: Що таке антистрес-косметика і для чого вона потрібна

ТОП засобів для догляду за шкірою з антиоксидантною дією

Для щоденної рутини можна звернути увагу на такі продукти:

Очищення. Відмінно підійде пінка для обличчя Revitalift Vitamin C + Salicylic Acid Cleanser від бренду L’Oreal Paris. Основними компонентами виступає вітамін С і саліцилова кислота. Пінка має не тільки виражений антиоксидантний ефект, але також надає шкірі природного сяйва, звужує пори та вирівнює тон обличчя.

Тонізація. Рекомендуємо звернути увагу на лосьйон-тонік для обличчя BABE Laboratorios з антиоксидантною дією. Склад просто приголомшливий: стабільний вітамін С, глюконолактон, ніацинамід, пантенол, гіалуронова кислота зволожують, а пробіотичний лізат відновлює мікрофлору. Зволоження, підвищення захисних властивостей епідермісу, ніжне відлущування, антиоксидантний захист і зменшення запальних елементів на обличчі – ефект, який подарує тонік від BABE Laboratorios.

Актив. Тут без сироватки не обійтися. Знову ж таки, нас цікавлять антиоксидантні властивості продукту, тому відмінно доповнить твою рутину сироватка-антиоксидант La Roche-Posay Pure Vitamin C10. Вона підтримує фізіологічний рівень pH, покращує текстуру шкіри, нейтралізує вільні радикали, зволожує, зменшує вираженість зморшок, дарує сяйво, підвищує тонус і освіжає. Основними компонентами продукту виступають вітамін С, саліцилова кислота, нейросенсин і термальна вода.

Зволоження. Для цього етапу ми підготували два продукти, які дуже добре себе зарекомендували:

  1. Зволожувальний крем-гель для обличчя Avene Hydrance Aqua-Gel. Містить термальну воду, антиоксидантний комплекс з декстран сульфатом і пре-токоферилом, а також комплекс Cohederm для інтенсивного зволоження, виведення токсинів, для додання шкірі м’якості, пружності та еластичності.
  2. Регенерувальна емульсія для обличчя ABOUT face з Вітаміном C. Це справжній антиоксидантний коктейль з високою концентрацією вітаміну С, який до того ж доповнений ніацинамідом і екстрактом плодів юноса для більш потужного захисту. Емульсія добре зволожує, живить епідерміс, дарує йому шовковистість і еластичність, вирівнює тон і зменшує кількість зморшок.

Також обов’язково слід доповнити свій догляд надійним сонцезахисним засобом. А як ми пам’ятаємо, санскрін у парі з антиоксидантами працює на п’ять із плюсом. Ця парочка стоятиме на захисті краси, молодості та здоров’я твоєї шкіри дуже впевнено. Але ми не могли залишити тебе без добірки перевірених SPF-кремів з антиоксидантами в складі, серед яких ти точно знайдеш відповідний для себе варіант.

Цікаво на тему: Не санскріном єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Найкращі сонцезахисні засоби на кожен день з антиоксидантами

Назва Властивості Антиоксиданти в складі Ступінь захисту
Bioderma Sensibio AR BB Cream зволоження;

захист від сонця;

пом’якшення;

заспокоєння;

усунення почервоніння.

токоферол (вітамін Е) SPF 30
Christina Illustrious Step 7 Day Cream відновлення;

захист від сонця;

від ознак старіння;

проти пігментних плям.

токоферол (вітамін Е) SPF 50
Avene Solaire Cleance Sunskreen захист від сонця;

пом’якшення;

усунення подразнень;

регуляція роботи сальних залоз.

токоферол (вітамін Е) SPF 50
Loreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid антивіковий;

захист від сонця;

проти пігментних плям;

зволоження.

Вітамін С SPF 50
Dr. Jart+ Every Sun Day Moisturising Sun зволоження;

живлення;

захист від сонця;

регенерація;

проти пігментних плям.

антиоксиданти рослинного походження SPF 50
Garnier Skin Naturals Vitamin C Daily UV Glow захист від сонця;

вирівнювання тону обличчя.

Вітамін С SPF 50
Vichy Liftactiv B3 Anti-Dark spots Cream антивіковий;

захист від сонця;

від зморшок;

проти пігментних плям.

Ніацинамід SPF 50

Bioderma Sensibio AR BB Cream

Якщо ти шукаєш для себе класний BB крем, який глибоко зволожуватиме, пом’якшуватиме і до того ж захищатиме від УФ-променів, у такому разі крем Bioderma Sensibio AR BB Cream тобі точно сподобається. До складу входять запатентовані комплекси Rosactiv® і D.A.F, спрямовані на заспокоєння та усунення почервоніння на поверхні епідермісу. Захист від окислювального стресу забезпечує токоферол. Засіб активізує процеси регенерації та підвищує захисні функції шкіри.

Відтінок крему відмінно адаптується під колір шкіри та вирівнює тон обличчя.

Christina Illustrious Step 7 Day Cream

Цей крем підійде всім типам шкіри. Він добре бореться з гіперпігментацією і перешкоджає її появі, зменшує видимість зморшок, надає шкірі сяйво і наповнює її енергією. Завдяки оновленій технології сонцезахисних чинників крем Christina Illustrious Step 7 Day Cream нейтралізує вплив широкого спектра випромінювання UVA+UVB. Гіалуронова кислота, лакриця і зволожувальні активи, що входять до складу, підтримують необхідний рівень гідратації, а вітамін E, що входить до складу, захищає від вільних радикалів.

Avene Solaire Cleance Sunskreen

Знайти класний санскрін для жирної шкіри – та ще задачка. Але ми знаємо, що тобі порекомендувати – крем Avene Solaire Cleance Sunskreen. Він був розроблений спеціально для жирної та схильної до висипань шкіри. Засіб має легку текстуру, швидко вбирається, матує, регулює роботу сальних залоз, забезпечує тривалий і потужний захист від впливу ультрафіолету. А антиоксидант Pre-Tocopheryl, що входить до складу, оберігає шкіру від вільних радикалів і запобігає передчасному старінню шкіри.

Loreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid

Легка, зовсім невагома текстура засобу, глибоке зволоження, потужний захист від ультрафіолетових променів і вільних радикалів – саме так можна охарактеризувати флюїд Loreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid. Він не залишає після себе білу плівку і липкий шар на шкірі. Флюїд швидко вбирається, запобігає появі пігментних плям і зморшок, вирівнює тон обличчя і загалом покращує текстуру шкіри. Чудове рішення для тих, хто шукає для себе якісний санскрін і антиоксидантний догляд в одному засобі.

Dr. Jart+ Every Sun Day Moisturising Sun

Про корейський бренд Dr. Jart+ багато розповідати не доведеться, оскільки його популярність і висока якість косметичних засобів говорять самі за себе. І якщо мова заходить про сонцезахисні креми з антиоксидантними властивостями, тоді вибір варто зупинити на продукті Every Sun Day Moisturising Sun. Крем нейтралізує 98 % UVA- і UVB-променів, активно наповнює шкіру вологою, живить, заспокоює, стимулює процеси регенерації, покращує мікрорельєф і колір обличчя. Однозначно рекомендуємо!

Garnier Skin Naturals Vitamin C Daily UV Glow

Ще один сонцезахисний флюїд, який можна сміливо радити – Garnier Skin Naturals Vitamin C Daily UV Glow. Основним компонентом засобу є вітамін С, який підвищує ефективність роботи санскріну і нейтралізує вільні радикали. Мінеральні компоненти, що входять до складу, запобігають появі пігментації, вирівнюють тон шкіри та надають їй природного сяйва. Флюїд некомедогенний, має легку консистенцію, швидко вбирається і не залишає після себе відчуття липкості.

Vichy Liftactiv B3 Anti-Dark spots Cream

Власникам зрілої шкіри ідеально підійде крем Vichy Liftactiv B3 Anti-Dark spots Cream. Він не тільки блокує негативний вплив УФ-променів, але також допомагає позбутися пігментних плям, зменшити видимість зморшок, наповнити шкіру вологою і підвищити її тонус. Засіб забезпечує надійний захист від фотостаріння, захищає від окислювального стресу і покращує стан шкіри.

Сподіваємося, що в цій статті тобі вдалося знайти відповіді на всі запитання, що стосуються антиоксидантного догляду. Обов’язково поділися з нами в коментарях, чи використовуєш ти у своїй щоденній рутині засоби з антиоксидантами у складі та наскільки змінилася твоя шкіра після їх застосування.

Читайте також:

Переглянути коментарі

Останні

6+ найкращих книг та серіалів про секс

Сучасний фікшн і стримінгові сервіси на повну крутять тему сексу. Еротичний контент зустрічається в будь-якому… Докладніше

Червень 14, 2024

Що таке купероз та як його прибрати у домашніх умовах?

Помітила на носі або щоках маленькі червоні сіточки судин? Є вірогідність, що це ознака початкової… Докладніше

Червень 14, 2024

3 божевільні ідеї макіяжу з яскравими підводками

Яскраві стрілки стали головним трендом літнього макіяжу. Вони виглядають настільки ефектно і сміливо, що так… Докладніше

Червень 14, 2024

Манікюр за знаком Зодіаку 2024: ідеї дизайну нігтів

Зовсім скоро запис до майстрині з манікюру, а ти досі не визначилась, який дизайн нігтів… Докладніше

Червень 13, 2024

Непереносність лактози: що це таке та як із цим жити

ЛактОза, лактАза, непереносність, недостатність... Люди дуже часто поєднують ці чотири слова між собою як хочуть… Докладніше

Червень 13, 2024

Довгоочікуваний сезон: 5 рецептів ягідних джемів і конфітюрів

Попри виснажливу спеку і необхідність щодня використовувати сонцезахисні засоби, багато хто з передчуттям чекає літа,… Докладніше

Червень 13, 2024