Говорять, що запахи пробуджують спогади. А які аромати у вас асоціюються із дитинством? У мене, наприклад, це мамине печиво 🍪. Всі діти починають свою кухарську кар’єру з пасок на дитячому майданчику, де потрібно роздобути найважливіші інгредієнти: мокрий пісок та форму. Потім ти стаєш помічником кухаря, і мама довіряє тобі шматочок тіста для створення найсмачнішого та найкрасивішого печива. 😊
Сьогодні я розповім вам про 8 рецептів дитячого печива. Кожен зможе знайти свій ідеальний варіант, який сподобається як вам, так і вашому маленькому су-шефу.
Галетне печиво
Почнемо з низькокалорійного та дієтичного галетного печива. Також це один із небагатьох безмолочних рецептів, що може бути перевагою при виборі дитячого частування 🤗.
⏰ Час приготування – 25 хв.
Складові:
- 100 мл очищеної води;
- 300 г пшеничного борошна;
- 100 мл рослинної олії;
- 3 ст. л. будь-якого насіння;
- 2 ст. л. цукру;
- 0,3 ч. л. розпушувача;
- 1 щіпка солі.
Порада: використовуйте суміш насіння (льон, кунжут, чіа, насіння сонячника тощо) – так корисніше та смачніше.
Приготування:
- Змішайте всі сипкі інгредієнти у великій мисці: борошно, насіння, цукор, сіль та розпушувач.
- Нагрійте воду та олію в мікрохвильовій печі.
- Змішайте вже нагріті рідини (масло та воду).
- Влийте їх у миску із сухими компонентами.
- Перемішайте всі інгредієнти до стану еластичного тіста.
- Розкотіть тісто квадратної форми завтовшки до 5 мм.
- Розріжте його ножем на однакові квадратики.
- Випікайте 15-20 хв при температурі 180-200 градусів, доки не стане рум’яним
Порада: випікайте печиво на аркуші пергаменту.
Вівсяне печиво без борошна та олії
Ще один рецепт у скарбничку дієтичних та нежирних різновидів печива. Це не просто печиво, а суцільні плюси: швидко, смачно та корисно 😋.
⏰ Час приготування – 30 хв.
Складові:
- 2 склянки вівсяних пластівців;
- 2 шт курячих яйця;
- ½ склянки родзинок;
- 3 ч. л. цукру;
- 1 г ваніліну або ванільного цукру.
Порада: можна додати корицю або сушені ягоди.
Приготування:
- Залийте родзинки окропом на пару хвилин, щоб вони розбухли.
- Подрібніть вівсяні пластівці в блендері або кавомолці до дрібної крихти.
- Збийте яйця, додавши в них цукор, подрібнені пластівці, родзинки та ванілін.
- Залишіть тісто хвилин на п’ять настоятися, а поки підготуйте деко і застеліть його пергаментом.
- Сформуйте за допомогою ложки на деко кругле печиво.
- Випікайте його 15-20 хвилин в заздалегідь розігрітій духовці до 180 градусів.
Цікаво по темі: Десерти без цукру
Морквяне печиво
Що може бути смачніше домашнього пісочного печива? Тільки корисне пісочне печиво із чарівним інгредієнтом – морквяним пюре. Якщо ваші діти вередують і не хочуть їсти овочі, тоді цей рецепт для вас 😉.
⏰ Час приготування – 30 хв.
Складові:
- 500 г відвареної моркви;
- 800 г борошна;
- 80 г вершкового масла;
- 2 шт курячих яйця;
- 100 г цукру;
- 50 г кунжуту;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 20 мл олії.
Приготування у 3 етапи:
1 етап – підготовка:
- Заздалегідь відварену моркву подрібнити блендером до стану пюре.
- Розтопити вершкове масло, додати до нього 1 ст л рослинного.
- Збити яйця.
2 етап – готуємо тісто:
- У велику миску просіяти 600 г борошна.
- У борошно додати цукор, розпушувач, олію, яйця та моркву.
- Замісити тісто, поступово додаючи 200 г борошна.
3 етап – формуємо кульки:
- Змастіть руки та робочу поверхню олією.
- Відриваємо від тіста маленькі кульки, розміром з абрикос, викладаємо заготовки на поверхню.
- Коли всі кульки сформовані, приступаємо до викладання на деко, заздалегідь змащене олією.
- Кожну кульку занурити 1 стороною в кунжут і трохи сплюснути.
- Випікати при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
Порада: розігрійте духовку заздалегідь до потрібної температури, так випічка ніколи не буде сухою, а тісто набере максимальної форми.
Смачні равлики
Кожна господиня має хоча б один рецепт випічки, до складу якої входить сир. Ось і наш список доповнює сирне печиво. Воно порадує як вас, так і малюка. Хрумке зовні та дуже м’яке всередині.
⏰ Час приготування – 35 хв.
Складові:
- 300 г дрібнозернистого жирного сиру;
- 100 г вершкового масла;
- 250 г борошна;
- 150 г цукру;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 10 г розпушувача;
- дрібка солі.
Порада: всі інгредієнти для тіста мають бути кімнатної температури, так воно вийде гладким.
Приготування:
- У великій мисці змішуємо сир і ванільний цукор, додаємо сіль та вершкове масло.
- Поступово до сирної маси додаємо просіяне борошно і розпушувач. Борошно додавайте потроху, оскільки його кількість може змінюватися залежно від вологості сиру.
- Готове тісто не повинне липнути до рук. Не перестарайтеся, воно має залишатися м’яким.
- Ділимо тісто навпіл, кожну частину розкочуємо в кола завтовшки до 3 мм.
- Посипаємо рівномірно кожне коло цукром і скачуємо в рулети.
- Рерізаємо рулети шматочками по 2-3 см.
- Викладаємо кожен шматочок на лист.
- Випікаємо 20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
Цікаво по темі: Солодке дітям можна! А якщо можна, то скільки?
Бананові кульки
Бананові кульки – це смакота на швидку руку. Усього пара інгредієнтів, 5 хвилин на приготування тіста, 20 хвилин на очікування біля духовки – ііі кульки з банана та кокосової стружки готові.
⏰ Час приготування – 25 хв.
Складові:
- 1 стиглий банан;
- 100 г кокосової стружки;
- 90 г борошна;
- 80 г цукру;
- 50 мл вершкового масла;
- 15 мл води.
Порада: для цього рецепту краще використовувати дуже стиглі або перестиглі банани.
Приготування:
- Подрібніть банан до пюре.
- Додайте цукор, воду та олію. Перемішайте все.
- Змішайте борошно та кокосову стружку.
- Поступово додайте до сипучих інгредієнтів бананову масу. Перемішайте до однорідної маси.
- Застеліть деко пергаментним папером.
- Розділіть тісто на невеликі кульки, помістіть на деко.
- Випікаємо 20-25 хвилин при температурі 180 градусів у заздалегідь розігрітій духовці.
Яблучне печиво
Яблучне печиво – це класика, його пам’ятають усі з дитинства. Тому не додати його до нашого списку було б помилкою. Тим більше, коли у рецепті продукти, які є на кожній кухні.
⏰ Час приготування – 20 хв.
Складові:
- 2 яблука;
- 2 шт курячих яйця;
- 100 г цукру;
- 100 г м’якого вершкового масла;
- 280 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- дрібка солі.
Приготування:
- Збити яйця, поступово додаючи в них звичайний та ванільний цукор.
- Додати до яєць м’яке вершкове масло, перемішати ще хвилину.
- Додаємо 200 г борошна та розпушувач, ретельно перемішуємо.
- Нарізаємо яблука кубиками (заздалегідь прибравши серцевину), додаємо в тісто.
- Все перемішуємо й додаємо частину борошна, що залишилася.
- Розігріваємо духовку до температури 180 градусів і змащуємо деко маслом.
- Викладаємо столовою ложкою тісто на відстані 2-3 см.
- Випікаємо 10-15 хвилин.
Гарбузове печиво
Чому гарбузове печиво асоціюється у всіх із солодощами для Хеллоуїна? Я думаю, гарбуз – це інгредієнт, який робить оригінальним будь-яку страву.
⏰ Час приготування – 30 хв.
Складові:
- 1 кг вареного гарбуза;
- 3 шт курячих яйця;
- 500 г вершкового масла;
- 1100 г борошна;
- 800 г цукру;
- 15 г меленої гвоздики (можна не додавати);
- 30 г ванільного цукру;
- 40 г розпушувача.
Порада: щоб приготувати пюре, необхідно кубики гарбуза залити водою і варити 20 хвилин, після злити воду, збити до однорідної маси.
Приготування:
- У великій мисці змішати до однорідної маси масло, звичайний і ванільний цукор, додати яйця.
- Додаємо гарбузове пюре, ретельно перемішуємо.
- Змішуємо борошно та розпушувач, додаємо до інших інгредієнтів.
- На застеленому пергаментом деко розподіляємо тісто, залишаючи 2-3 см між печивом (зручно розміщувати порції за допомогою кондитерського мішка);
- Випікаємо 20 хв. при температурі 180 градусів.
Шоколадне печиво
Шоколадне печиво – це той смаколик, яким не діляться 😉. Печивом може й ні, але рецептом – із задоволенням.
⏰ Час приготування – 1 година 30 хв.
Складові:
- 100 г вершкового масла (не менше 72%);
- 2 шт курячих яйця;
- 150 г борошна;
- 160 г цукру;
- 50 г какао;
- 10 г ванільного цукру;
- дрібка солі;
- цукрова пудра.
Приготування:
- У великій мисці змішуємо до однорідної маси олію, звичайний і ванільний цукор, додаємо сіль та какао.
- У однорідну маслянисту масу вбиваємо яйця, продовжуємо перемішувати.
- Поступово, порціями, додаємо борошно та розпушувач.
- Готове тісто відправляємо на 40 хв. – 1 годину в морозильну камеру (воно має замерзнути так, щоб добре каталися кульки).
- Дістаємо тісто, скочуємо невеликі кульки, обвалюємо їх у цукровій пудрі.
- Викладаємо кульки на деко, застелене пергаментом, залишаємо між печивом відстань 2-3 см.
- Випікаємо 15 хв. при температурі 180 градусів.
Обов’язково збережіть ці рецепти, щоб не загубити. А також не забудьте написати в коментарях, який з них вам сподобався найбільше!
Читайте також:
Переглянути коментарі
Вже побігла за бананами. Дуже хочу спробувати приготувати бананове печіво.