Здоров'я

Довгоочікуваний сезон: 5 рецептів ягідних джемів і конфітюрів

Попри виснажливу спеку і необхідність щодня використовувати сонцезахисні засоби, багато хто з передчуттям чекає літа, щоб від душі наїстися сезонними ягодами та фруктами. Стигла полуничка, соковита черешня, солодкий виноград, кисленький аґрус, червонобокі абрикоси й «пухнасті» персики, … Мммм… Просто рай! Шкода тільки, що вітамінний сезон триває зовсім не довго. Але його завжди можна продовжити, якщо зробити ягідні запаси на зиму.

Ні-ні, ми не пропонуємо тобі фанатично закочувати варення і компоти пачками, як це робили наші бабусі, не шкодуючи сил, коштів і цукру. Але ось парочкою баночок оригінального ягідного конфітюру або джему охазяйнуватися було б непогано. Тільки уяви, як ця смакота «залетить» прошарком у чизкейк, доповнить ранковий тост або стане кисло-солодким соусом до стейка… Особливо, якщо від солодкості не злипається місце трохи нижче спини. 😁 Загалом, якщо ти шукаєш оригінальні, але при цьому прості та смачні рецепти для сезонних заготовлянь, ти попала за адресою – EVA Blog зібрав для тебе 5 дуже гідних варіантів.

Цікаво на тему: Як правильно стерилізувати банки в духовці?

Конфітюр зі смородини з корицею та ваніллю

Якщо любиш густі ягідні джеми, то смородина — один із найкращих варіантів. У ній міститься багато пектину, завдяки чому конфітюри й варення «желюються» природним чином, забезпечуючи улюблену консистенцію. Цей рецепт буде гарний рівною мірою і для чорної, і для червоної ягоди. Щоб конфітюр вийшов трохи кислішим, рекомендуємо взяти цукру в пропорції не 1:1, а трохи менше. І навпаки — якщо хочеш солодкий джем, додай підсолоджувача більше. Ваніль пом’якшить кислинку смородини й додасть їй чогось кондитерського, а кориця — легкої пряності.

Інгредієнти:

  • смородина – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • ваніль – 2-3 стручки або 1-2 пакетики сухої;
  • кориця – 2-3 палички або 5 г меленої.

Приготування:

  1. Смородину гарненько промий і видали всі гілочки. Переклади ягоди в каструлю, засип цукром і доведи до кипіння. Дай їм прокипіти хвилин 5-10. Пінку, яка буде утворюватися зверху, видали шумівкою.
  2. Перетри ягоди блендером, щоб вийшло пюре. Потім пропусти масу через сито, щоб у майбутньому конфітюрі не залишалося кісточок.
  3. Повертай ягідне пюре в каструлю і додай до нього ваніль і корицю. Доведи до кипіння і вари до загустіння маси. Якщо використовуєш цілі спеції, то наприкінці не забудь їх видалити.
  4. Розливай по стерилізованих банках і закривай кришкою. Перевертати готовий конфітюр необов’язково. У момент розливання він може здатися рідким, але в міру охолодження буде ставати густішим.

Смородиновий конфітюр із перцем

Любиш гостреньке? Спробуй приготувати смородиновий джем із перцем. Регулюючи кількість спеції, ти можеш підібрати ідеальний баланс між солодкістю, кислинкою і гостротою.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Інгредієнти:

  • смородина – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • свіжозмелений перець (або суміш перців) – до смаку.

Приготування:

  1. Суть цього рецепта практично така сама, як і в вищеописаному. Миємо смородину, засипаємо цукром і кип’ятимо, постійно помішуючи. Після цього перебиваємо блендером і фільтруємо через сито, щоб маса була однорідною і ніжною.
  2. Перелий смородинову основу назад у каструлю, додай свіжозмелений перець до смаку (важливо, щоб спеція була свіжого помелу, бо готові не передадуть потрібний вайб), доведи до кипіння і можна розливати по ємностям.

Густий полуничний джем із лимоном

Несподіване поєднання, чи не так? Але, погодься, доволі цікаве. Якщо любиш нестандартні й при цьому швидкі рецепти, він тобі напевно сподобається.

Інгредієнти:

  • полуниця – 1 кг;
  • цукор – 300 г;
  • лимон (для соку і цедри) – 1 шт.;
  • желатин – 1 ч.л (2, якщо хочеш густіший).

Приготування:

  1. Полуницю потрібно промити та видалити хвостики. Потім перебити її блендером до стану пюре.
  2. Натри цедру з одного лимона. Відклади її поки що — вона стане в пригоді трохи пізніше. Видави з лимона весь сік за допомогою соковичавлювача або просто руками. Перелий його в каструлю, де будеш готувати джем і додай до нього желатин. Залиш у такому вигляді хвилин на 5-10, щоб желатин встиг набрякнути.
  3. Тепер додай до лимонного соку полуничне пюре і цукор. Якщо ягода кисла, то цукру можна взяти більше.
  4. Постав каструлю на вогонь і доведи до кипіння, постійно помішуючи. Якщо буде утворюватися піна, зніми її за допомогою шумівки.
  5. Вимикай вогонь і після цього додай у полуничну масу натерту цедру. Перемішай і розливай по баночках. Дочекайся охолодження і можна ховати в темне і прохолодне місце.

«Вишня в шоколаді»

Цей рецепт сподобається всім, хто в захваті від торта Шварцвальд. Гіркуватий чорний шоколад і кисло-солодка вишня — це, звісно, поєднання на мільйон. І ми можемо «закрутити» його в банки!

Цікаво на тему: Десерти без цукру для коханої людини

Інгредієнти:

  • вишня – 1 кг;
  • чорний шоколад – 100 г;
  • какао-порошок – 2-3 ст. л;
  • цукор – 400 г.

Приготування:

  1. Вишню миємо і видаляємо кісточки. Перекладаємо ягоди в каструлю, пересипаємо цукром і залишаємо хвилин на 30, щоб вони пустили сік.
  2. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння, акуратно помішуючи, щоб вишні залишилися максимально цілими. Можна для цього використовувати силіконову або дерев’яну лопатку. Прокип’яти хвилин 20, потім вимкни плиту та остуди майбутній ягідний джем. Якщо хочеш, щоб він був густішим, повтори процедуру з кип’ятінням 3-4 рази.
  3. Розчини какао-порошок в окремій ємності з додаванням невеликої кількості вишневого сиропу — так не буде грудочок. Натри шоколад на дрібній тертці.
  4. Перед останнім кип’ятінням (воно може бути другим або, скажімо, п’ятим — як ти захочеш) додай розчинений какао і подрібнений шоколад до вишні. Прокип’яти хвилин 5, не забуваючи мішати, і можна розливати по банках.

Порада: Якщо хочеш надати джему ще цікавішого смаку, наприкінці додай у нього 100 мл хорошого коньяку і перемішай. Тонка алкогольна нотка буде дуже класно поєднуватися з вишнево-шоколадною основою. Тільки не забудь, що такий джем не підійде для дитячих десертів.😁

Кисло-солодкий ягідний соус до м’яса

З ягід можна зробити не тільки солодкі заготовляння, а й класні соуси, які доповнять м’ясні страви або, наприклад, сирну тарілку. Цікавий рецепт виходить із вишні або черешні. Ці м’ясисті ягоди нададуть готовому соусу трохи густоти, тож додавати крохмаль або желатин необов’язково. Хоча за бажання завжди можна.

Цікаво на тему: Добірка «легких» (дієтичних) страв

Інгредієнти:

  • вишня або черешня – 1 кг;
  • цукор – 50-100 г;
  • часник – 6 зубчиків;
  • корінь імбиру – 5-6 см;
  • приправа «Каррі» – 10 г;
  • гвоздика – 3-4 бутони;
  • перець (чорний, червоний, білий), сіль – до смаку.

Приготування:

  1. Помий ягоди, видали хвостики та кісточки — у соусі вони нам ні до чого. Переклади їх у каструлю і перетвори на пюре за допомогою блендера.
  2. Почисть імбир і розріж на кілька великих шматочків. Із зубчиками часнику зроби те ж саме.
  3. Постав каструлю з ягідним пюре на вогонь. Додай туди підготовлений часник, імбир, гвоздику, «Каррі», перець, сіль і цукор. Якщо використовуєш солодку черешню, можна обійтися без цукру або мінімальною його кількістю, а якщо в основі у тебе кисла вишня, тоді можна взяти його більше. Те ж саме стосується і спецій — якщо хочеш отримати соус гостріше, додай більше перцю, імбиру і часнику.
  4. Доведи масу до кипіння, зменш вогонь і залиш його ще хвилин на 20 з відкритою кришкою — за цей час спеції віддадуть аромат, а рідина трохи випарується.
  5. По закінченню часу проціди майбутній соус через сито. Перелий назад у каструлю і ще раз доведи до кипіння вже однорідний і ароматний соус. Розливай по банках гарячим.

Ну як, знайшла рецептик, який обов’язково повториш цього сезону? 😉

Читай також:

Переглянути коментарі

Останні

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024

Вітання з Трійцею 2024: листівки та традиції

У 2024 році православні українські віряни відзначатимуть Трійцю у неділю, 23 червня. Цей день вважається… Докладніше

Червень 21, 2024

Листівки та привітання з Днем Конституції України 2024

Щороку 28 червня українська громадськість відзначає День Конституції – головного закону країни, якому цьогоріч виповнюється… Докладніше

Червень 21, 2024

Партнерські пологи: всі за та проти

Багато хто чомусь думає, що партнерські пологи – це присутність чоловіка поруч із дружиною безпосередньо… Докладніше

Червень 20, 2024