Дитина й мистецтво: Перше знайомство

Сучасна людина повинна бути не просто освіченою, але й мати широкий кругозір, вміти творчо мислити й нестандартно підходити до вирішення задач. Починаючи вже з дошкільного віку ми навчаємо дітей читання, письма, рахування — за всі ці дії відповідає ліва півкуля мозку.

А от права півкуля працює на творче та образне мислення. Саме для розвитку цих здібностей потрібно займатися з дитиною малюванням й розмальовуванням, ліпленням, оригамі, танцями, музикою. Тож як познайомити дитину з мистецтвом? Про це читайте в нашій новій статті.

Вплив творчого мислення на розвиток дитини

За допомогою творчості й мистецтва людина ділиться своїми думками, емоціями та враженнями — ця властивість притаманна лише людям. Тож навіщо дітям потрібні творчі заняття?

  • Допомагають висловити свої почуття, емоції та мрії.
  • Розвивають праву півкулю мозку, а разом з нею й інтелект загалом.
  • Розширюють кругозір.
  • Розвивають мовлення, увагу, пам’ять, аналітичні здібності, здатність до співпереживання.
  • Допомагають у вирішенні деяких психологічних проблем, а також допомагають батькам легше зрозуміти дитину.
  • Навчають бачити світ не лише на власні очі, але й очима іншої людини.
  • Формують всебічно розвинену особистість.

Більш того, декоративно-прикладне мистецтво, яким ви займаєтеся з дитиною, розвиває дрібну моторику рук дитини, уважність та акуратність. Певно, не треба вже й казати, що дитина, яка всебічно розвивається, буде легше та краще навчатися, а в дорослому житті буде більш успішною та щасливою.

Як познайомитись з мистецтвом

Розвивайте любов до прекрасного з самого малечку: разом слухайте різну музику, танцюйте, давайте малюкові пальчикові фарби, безпечний дитячий пластилін. Обираючи ці іграшки, обов’язково зважайте на їхню якість та пересвідчитеся в тому, що пластилін чи фарби є безпечними для здоров’я при випадковому попаданні в рот.

Запишіть на кружок: трохи пізніше, коли дитина підросте, звертайте увагу на те, що їй більше подобається і пропонуйте різні заняття. Нічого страшного, якщо малюк два тижні походить на малювання, ще два — на танці, а потім захоче піти в театральний кружок. Дайте дитині можливість визначити, що їй подобається більше.

Відвідуйте театр, музичні концерти, художні виставки. Окрім того, що це корисно для культурного та творчого розвитку дитини, подібні заходи також зближують і дають нові свіжі теми для розмов та дискусій.

Прививайте любов до читання: про користь читання чимало сказано й написано, тож тут без коментарів. Скажемо лише: якщо бажаєте привити дитині любов до читання, пропонуйте їй дійсно цікаві книжки. Добре, що сьогодні є широкий вибір якісної літератури для малюків різного віку.

Ідеї домашніх творчих занять

Гратаж, або воскографія

Ця техніка малювання неодмінно сподобається не лише дітям, але й дорослим. Зробіть для дитини кілька основ для малювання в цій техніці й займайтеся творчістю разом. Що для цього потрібно?

  • кольорові олівці
  • щільний папір або ватман
  • гуаш, пензель або губка
  • воскова або парафінова свічка
  • заточені дерев’яні палички (можна взяти зубочистки, ручку, що не пише, або інший безпечний матеріал)

фото: risovat-legko.com
  1. Розріжте аркуш паперу на невеликі шматочки. Для першого разу краще взяти невеликий аркуш — ¼ листа А4 — 10х15 см.
  2. Заштрихуйте поверхню аркуша кольоровими олівцями. Як завгодно комбінуйте різні кольори й напрями штрихів.
  3. Добре натріть поверхню аркуша восковою або парафіновою свічкою.
  4. Зверху на віск нанесіть щільний шар чорної гуаші. Це можна робити пензлем або губкою.
  5. Дайте гуаші повністю висохнути.
  6. Візьміть дерев’яну паличку й гострим краєм починайте малювати. На цьому етапі можна використовувати трафарет або інший малюнок, що сподобався, а можна зробити власний шедевр.

Сюжетні кубики

Цікава та корисна гра, яку можна виготовити своїми руками. Суть цієї гри полягає в тому, щоб кидати кубики і з використанням тих малюнків, що випали, скласти історію. Для цього потрібно підготувати кілька груп кубиків:

  • персонажі
  • місця
  • предмети
  • дії
  • їжа
  • числа
  • тварини та інші

фото:terengganudaily.com

Склавши перелік груп, до кожної з них придумайте по 6 зображень. Наприклад, для групи місця — дім, ліс, замок, вулиця, школа, магазин; їжа — яблуко, салат, молоко, капуста, яйця, тістечко; персонажі — котик, зайчик, хлопчик, дівчинка, ведмідь, вовк; погода — сонце, дощ, хмари, сніг, туман, мороз і т.д.

Ну, і в самому кінці нанесіть ці зображення на кубики — по одному на кожну грань. Для цього можна використовувати кольорові ручки, олівці, наліпки. А от маркери краще не брати, оскільки вони дають надто товсту лінію.

Як грати сюжетними кубиками? Просто по черзі кидайте їх і з тих зображень персонажів, місць, часу, предметів, що вам випадатимуть, складайте веселі історії. Таку іграшку зручно взяти з собою в дорогу, щоб розважити малечу. А ще кубики, виготовлені своїми руками, — це чудовий подарунок для друга.

І ще дещо: не намагайтеся підігнати творчість дитини під загальноприйняті правила. Нехай на її малюнках сонце буде блакитним, а квітка — зеленою. Адже мистецтво — це не точне зображення оточуючого світу, а те, яким його бачить митець. Тож дозвольте своїй дитині розкрити свій творчий потенціал і відчути себе митцем!

Останні

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024