Еко-звички, які роблять світ краще

В останні роки з’являється все більше фондів захисту дикої природи, досліджень на тему екології, експедицій, конференцій і тематичних форумів. Така активність вчених та активістів свідчить про те, що загроза глобального потепління і зникнення природних ресурсів висуває на перший план необхідність змін в мисленні й звичках кожного, хто живе на планеті. Від цього залежить і якість нашого життя, і, якщо дивитися глобально, майбутнє цивілізації. Турбота про екологію починається з кожного з нас, і сьогодні я пропоную аудиторії EVA Blog розібратися, які еко-звички можна впровадити вже зараз.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

1) Мінімум поліетилену в побуті

Поліетиленові пакети і пластмаса проникли в усі сфери життя людини, що викликає сильну стурбованість екологів по всьому світові. Через особливості течій в океанах формуються величезні острови зі сміття. Дослідник і захисник океану Філіп Кусто повідомляє, що в найбільший такий «острів» дрейфує в Тихому океані, його розміри прирівнюються до площі Франції. Пластик стає причиною загибелі птахів і морських мешканців, які приймають його за їжу, а при його розкладанні виділяються токсини, що отруюють ґрунт і воду, тому деякі країни вводять заборони і обмеження на використання поліетиленових пакетів.

Які ж можуть бути альтернативи пластику і поліетилену?

  • багаторазові пляшки для води зі скла або з нержавіючої сталі замість пластикових з супермаркету;
  • стаціонарний фільтр для води на кухні замість кулерів;
  • термокружки для кави і чаю замість одноразових стаканчиків, якщо ви часто купуєте ці напої в кафе на виніс (бонус: кав’ярні все частіше пропонують знижку для напоїв в свій посуд);
  • текстильні сумки і авоськи для покупок замість поліетиленових пакетів;
  • сіточки для фруктів і овочів замість одноразових пакетов-«майок»;

  • тканинні мішечки для покупки солодощів і вагових сипучих продуктів;
  • вощені серветки для зберігання продуктів замість пластикових боксів і харчової плівки;
  • ланчбокси замість одноразових пластикових коробочок;
  • біорозкладні мішки для сміття замість звичайних;
  • бамбукові або дерев’яні палички для чистки вух замість пластикових;
  • зубні щітки з бамбуковою ручкою;
  • класичний сталевий станок для гоління замість одноразових або електробритва;
  • великі упаковки рідких засобів для гігієни та догляду і скляні або багаторазові пластикові дозатори замість маленьких пластикових упаковок, які швидко витрачаються і опиняються в сміттєвому відрі;
  • мило в брусочках та паперовій упаковці, твердий шампунь і інші косметичні засоби в скляних коробочках або флаконах.

Цікаво по темі: Найкрутіші еко-тренди для вашої оселі

2) Здача сміття в пункти прийому вторсировини і відходів

У багатьох дворах з’являються баки для сортування сміття, але сортувати відходи можна і вдома, а потім відвозити туди, звідки їх забиратимуть на переробку. Моя подруга виділила для цього балкон, де в різні коробки складає папір, пластик і скло. Органічні відходи викидає, а те, що вдалося розсортувати, раз на два-три тижні відвозить на сортувальну станцію «No Waste Ukraine», роблячи це разом з подругою, яка не має автомобіля, але теж сортує сміття. І ні, вони — не безтурботні студентки з вагоном часу для миття пляшок з-під молока, а звичайні заміжні жінки з дітьми, роботами та іншими турботами.

3) Друге життя речей

Одяг та взуття, які ви більше не будете носити, предмети, якими ви не збираєтеся користуватися, не повинні лежати в шафі — напевно є люди, яким знадобляться і ваші старі черевики, і ваза, подарована далекими родичами, яка вам не подобається, і речі, з яких виросли діти. Пошукайте спільноти в соціальних мережах, де можна запропонувати забрати речі тим, кому вони потрібні, або спробуйте продати на сайтах на кшталт OLX або «Шафа».

4) Розумне споживання

Коли тримаєте в руках плаття на розпродажі, подумайте: чи є вже подібна річ у вашому гардеробі? Ви її носите? Чи не стала знижка в 50% єдиним мотивом для покупки? Те ж саме стосується придбання будь-яких предметів. Візьміть за правило при покупці однієї речі відразу вирішувати, яку їй подібну ви віддасте або продасте. Таким чином ви зумієте вийти з гонки споживання і розумно розпоряджатися своїм майном.

5) Вивчення складу побутової хімії та косметики

Якщо вірити дослідженням норвезьких учених, то миючі засоби і засоби для чистки, які ми використовуємо під час прибирання, здатні викликати серйозні погіршення легень. Декоративна косметика і засоби по догляду теж можуть містити шкідливі для здоров’я компоненти, тому важливо навчитися читати склад баночок і флаконів і вибирати ті, у складі яких немає шкідливих інгредієнтів. В інтернеті багато детальних інструкцій з перерахуванням позначень на упаковках і переліками «поганих» компонентів. У деяких магазинах еко-товари виносять в особливий розділ, щоб полегшити покупцям вибір і скоротити час на вивчення етикеток.

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

6) Економія побутових ресурсів

Приймайте душ замість ванни, вимикайте воду, коли чистите зуби, замініть галогенові лампочки і лампи розжарювання енергозберігаючими, закривайте штори на ніч, щоб уникнути втрати тепла, вимикайте світло, виходячи з кімнати. Ці прості дії до того ж допоможуть вам зменшити витрати на комунальні послуги.

7) Посадка дерев

Вислів про те, що дерева — легені планети, ми пам’ятаємо зі школи. І, ставши дорослими, можемо самостійно збільшувати кількість дерев, а, значить, сприяти виробленню кисню. Можна затіяти спільний з сусідами проєкт з озеленення двору чи вулиці поруч з місцем, де ви живете, а можна посадити дерево в пам’ятному для вас місці. Можна влаштувати флешмоб, придумати назву і хештег, і запропонувати друзям в соціальних мережах приєднатися і подбати про природу разом.

Може здатися, що все перераховане вище — велика праця. Якщо спробувати зробити все і відразу, можна швидко втратити ентузіазм і опустити руки. Почніть з чогось одного — найменш складного, того, що вимагає менше часу і зусиль, а потім, при бажанні, потихеньку розширюйте список звичок, які допоможуть вам зробити свій внесок у збереження ресурсів планети. Ви можете робити це заради себе, заради онуків або заради навколишнього середовища і черепах Тихого океану, головне, пам’ятайте, для чого ви це робите — тоді все точно вийде. Так, можливо, дії однієї людини не врятують планету від глобального потепління, але я вірю, що своїми діями ми можемо уповільнити цей процес і хоча б не робити гірше.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Дуже чудова стаття!!!
    Уже давно живу цими принципами і пропагую)
    Раніше не здогадувалась, що цьому є назва)
    Дуже приємно, що є свідомі люди, бажання лиш одне, щоб їх ставало ше більше!!!))

Останні

Як вибрати першу секс-іграшку?

Перша інтимна іграшка знаходить жінок в різному віці. Ти однаково успішно можеш як розпочати шлях… Докладніше

Травень 21, 2024

Що потрібно знати про очищення шкіри обличчя влітку

Усі ми з нетерпінням чекаємо на літо, щоб сповна насолодитися теплою погодою, промінчиками сонця і… Докладніше

Травень 21, 2024

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024