Інтерв’ю з психологом та експертом премії “Мама року” Любов’ю Лоріашвілі

EVA Blog підготував для вас, дорогі геройки, щось особливе! Наш головний редактор Світлана Проскура познайомить вас з чудовою Любов’ю Лоріашвілі – психологом, юристом, автором власних тренінгових програм, експертом премії “Мама року” в номінації “Велике серце”. Цим інтерв’ю ми почнемо серію статей, в яких Любов поділиться професійними порадами і власним досвідом, як навчитися жити в гармонії з собою і близькими.

Національна премія “Мама року” створена за підтримки Лінії магазинів EVA з метою привернути увагу до важливості ролі мами в нашому житті. Кожна з вас може поділитися історією про свою матусю на сайті проекту і надихнути інших жінок її прикладом. Історії, які наберуть найбільшу кількість голосів від експертного журі та читачів, принесуть своїм героїням перемогу в одній з 8 номінацій: “Натхнення”, “Успіх”, “Спорт”, “Велике серце”, “Сімейний затишок”, “Блогер”, “Мій будинок – моя EVA”,”Супер бабуся”.

Знайомтеся: Любов Лоріашвілі

Коротко про себе: я – юрист, психолог. Зараз працюю в Київському міському центрі соціальних служб для сім’ї та молоді. Понад двадцять років в сфері захисту дітей. Починала з роботи в притулку для дітей, потім працювала з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. Навчала фахівців, які взаємодіють з такими сім’ями, і паралельно допомагала батькам, які вирішили прийняти в сім’ю дитину. Зараз, в основному, зосереджена на роботі з сім’ями, які приймають дітей. По суботах веду школу для батьків, у яких вилучили або є ризик вилучення дітей. Або для тих батьків, які хочуть бути більш компетентними. Національний, регіональний тренер з підготовки кандидатів у сімейні форми виховання, а також готую фахівців на національному рівні до роботи з такими сім’ями і родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах. Є свої авторські програми, сертифікований тренер декількох громадських організацій.

У вас значний список досягнень. Додам до нього, що ви з самого заснування премії “Мама року” наш експерт в рубриці “Велике серце”.

Все вірно. Зазначу, що ця номінація для мам, які виховують трьох і більше дітей. І мені дуже приємно, що останнім часом в номінації стали з’являтися в тому числі історії мам, які прийняли дітей в сім’ю.

Історії, які чіпляють

Розкажіть, будь ласка, з усіх історій, що ви за ці роки прочитали, які зачепили, запам’яталися найбільше?

У тих історіях, які я вибирала як експерт, було багато про те, що мама дала, як це вплинуло на тих, хто поруч, і чим тепер людина як дорослий користується. Саме цим вони чіпляли.

Я не дуже люблю читати історії про те, що ми так любимо свою маму, вона нас трьох виховала, але нічого кращого в житті не бачила, тому повинна виграти конкурс, щоб у неї було три дні відпочити. Для мене вони, насправді, дуже сумні. Так і хочеться сказати: “Люди, вона вас виховала, вас троє-четверо, ви не в змозі скинутися їй на санаторій?”

А ось коли читаю, що “моя мама і зі мною встигала, і ще когось обігріла, прийняла, допомогла, і тепер я несу іншим те, що вона мені дала” – ось це багато говорить. Такі історії чіпляють. І мене, і читачів, які теж голосують в конкурсі. Іноді буквально п’ять балів можуть відрізняти один від одного дуже близькі історії. Складно сказати, яка саме запам’яталася найбільше. Але історії, які перемагали, були тими, що чіпляють.

Пропоную докладніше поговорити про те, що мами можуть дати, не жертвуючи собою.

Впевненість у собі. Прийняття. Розуміння, як вижити в складних ситуаціях, прожити якусь втрату. Адже насправді ми формируємось не з того, що мами говорять, а з того, що вони роблять. Роблять для нас, для інших. Я дивлюся, як мама зі мною спілкується, як спілкується з іншими, і з цього будую свій майбутній світ. Саме такі історії найкраще і чіпляють, і відображають. Бо якщо мама змогла і мені дати, і інших прийняти, то вона підготувала мене до самостійного життя. А це одна з основних задач батьківства: підготувати дитину до того, щоб вона могла сама летіти. Тобто батьки дають коріння, крила, і останній крок – навчити парити в небі. Надихають історії про те, що мама змогла показати, як пережити розлучення, якусь втрату, впоратися зі своїм захворюванням, але при цьому не ущемити дитини, не образити, а ще й показати великодушність, прийняття світу.

Багатьом мамам хочеться бути хорошим прикладом для своїх дітей і дати максимум, щоб вони були щасливі. Але не всі розуміють, як це зробити. В історіях, які ви згадуєте, чи можна спробувати виділити, що мами для цього роблять?

Найпростіше, насправді, це кайфувати від батьківства, кайфувати від життя. Так, буває складно. Я не закликаю надягати рожеві окуляри і стверджувати, що все лише прекрасно. Ні. Але навіть в складнощах важливо знаходити точку спокою, яка дає розвиватися.

Ось зараз карантин, ми всі опинилися замкнені вдома. Дуже багато постів пройшло про те, як складно з дітьми вдома. Виявляється, потрібно багато готувати, потрібно чимось займати дітей.

З іншого боку, я знаю мам, які знаходять плюси в ситуації, що склалася. Вони не панікують, а кажуть: “Так сталося. Карантин. Залишаючись вдома, ми піклуємося про інших. Слухайте, але це ж класний час: тепер ми можемо подивитися мультики, повалятися в ліжку, почитати книжку. Можемо робити те, до чого раніше руки ніяк не доходили. Можемо кайфувати ось від цього “побути разом”.

Мама може, змішуючи все і вся, придумати нову страву, коли в холодильнику нічого немає. Так, іноді їй хочеться сісти і поплакати. Але навіть сльози при при дітях можуть бути конструктивні. Показувати, що мені шкода, що я зараз не можу вам ось це і це дати, але я можу зробити інше. Складних життєвих моментів не уникнути, і важливо те, як ми з вами їх проживаємо.

Мою дочку звати Єва. Так звали мою улюблену бабусю з Грузії, і я точно знала, що коли народиться донька, я назву її Єва. Так символічно співпало, що я експерт премії від EVA, мою дитину звуть Єва, у них різниця в рік. Я ходжу з паличкою, але не страждаю з цього приводу. Іноді я можу сказати дочці, що у мене болять суглоби, зараз мені боляче. І вона приймає мою пропозицію зайнятися іншою діяльністю, в якій мені не треба рухатися.

Дочка бачить, як я щоранку встаю, йду на роботу, прибираю вдома, готую їсти. Так, я могла б сказати, що я дисфункціональна людина, зробіть все за мене. І є кому робити. У мене дві сестри, мама, чоловік – вони всі готові. Але я зазвичай кажу “Ні. Стоп. Я можу сама. ” Це про те, що всередині мене самої є сили. І дала їх мені моя мама, яка виростила п’ятьох дітей.

Я четверта за рахунком, третя дівчинка. У мами в житті було і легко, і складно. Траплялися моменти, коли руки опускалися, я це бачила. Але мама з цього не робила трагедію. А найважливіше – вона ніколи не сказала, що це через нас, що вона могла б жити по-іншому, якщо б нас стільки не було. Жодного разу такого не прозвучало. І, напевно, мене в ній завжди втішало, радувало, що я ніколи не була причиною того, що  її життя якось не так склалось. Ніколи.

Діти – батькам

А як підлітки або дорослі діти, які бажають донести до батьків, що не хочуть їх жертовності, що вона скоріше на шкоду, можуть зробити це акуратно? Як думаєте, в якій формі діти можуть допомогти своїм батькам вийти зі стану “все для вас”?

Найпростіше – запропонувати сходити до психолога. Прямо так і сказати: “Мені треба до психолога”. І вже розумний психолог може виступити буфером, перекладачем дитячої потреби в увазі дорослих, а не в матеріальному насиченні. І тоді психолог скаже, що проблема не у дитини, проблема у вас, у батьків. Давайте з цим розберемося.

Інший спосіб – запросити медіацію, нині є така чудова послуга, в тому числі в соціальних службах. Вона про те, що є третя людина, яка чує потреби кожного, і допомагає почути один одного.

Можна спробувати написати лист батькам. Є якась закостенілість у батьків: у нас багато страхів за дітей, нам страшно їх відпустити, страшно довіритися навколишньому світу. Нам хочеться дати якомога більше того, чого не було у нас, підстелити соломки.

Але ми забуваємо, що підлітковість має свої особливості розвитку і етапи. Нам може за замовчуванням здаватися, що діти ще маленькі і повинні нас слухати. А підлітковість говорить про те, що ні, я хочу бути на рівних, партнером, приймати рішення. Хочу знати все, що буде стосуватися мене і моєї області впливу. Тут важливо мати батьківські школи і блоги з порадами батькам, у кого підросли підлітки, як бути щасливим у своєму батьківстві.

Порад може бути багато, кожна ситуація індивідуальна. Десь батьки чують і розуміють, що дитина змінюється, а десь не можуть це прийняти.

Прийняття як головний ритуал краси

У б’юті-блозі ми не можемо залишити поза увагою тему краси. Які для вас ритуали або звички в догляді за собою є важливими і в якійсь мірі ресурсними?

Я соціальний працівник, і дуже мінімалістична. Для мене найважливіше – вимите волосся. Вони у мене середньої довжини, ні довге, ні коротке. Як каже моя сестра, чиста голова – вже зачіска.

Я абсолютно не користуюся косметикою. Але точно є ритуал догляду за собою – це душ, вранці і ввечері. Цьому я навчаю своїх дітей. Ще для мене важливе прийняття свого тіла. У мене є такий девіз: “Я – більше ніж мій розмір!”  І точно знаю, що я красива, бо моя дочка говорить мені про це весь час. Єва каже мені: “Мама, ти така гарна”. Хоча я точно розумію: у мене 160 кг при зрості 1.64 см, ходжу з паличкою. Місцями я нагадую квадрат на ніжках. Але діти – вони дивляться без призми тіла. Вони дивляться всередину. Для них людина, яка отримує задоволення від життя і може цією енергією поділитися – вона гарна. Тому наші найкращі критики – діти.

Прийняття свого тіла, себе – це теж хороший ритуал. ПРийняття це що? Про те, що я купую собі гарний одяг зараз, а не чекаю, коли міфічно схудну. Адже можу і не схуднути, у мене – гормональний дисбаланс. Я не підкреслює свої особливості і не принижую себе при дитині фразами “О боже, не буду це їсти, я така гладка”.

Не оцінюю я і тіло своєї дитини. Тому що розумію: в подальшому з цього може вирости анорексія або з’являться інші проблеми. Єві всього 4 роки. Як і всі діти, вона їсть набігами, потрохи різного і це нормально. Такий у неї зараз формат їжі. Я ніколи не підштовхувала її до думки “Не їж цього – попа виросте”. Батьки точно не повинні так робити. Вони повинні приймати тіло дитини таким, як є. І нехай стане ритуалом обійняти дитину протягом дня багато-багато разів, сказати яка вона чудова, світ просто сяє від того, що в ньому є ти. Ось це ритуал про красу. Це те, що ми робимо з донькою щодня: обіймаємось і говоримо одна одній про себе красивих.

 

Чудовий ритуал, повністю підтримую. Мені здається, це якраз те, чого багатьом не вистачає.

Обійми ще сприяють виділенню гормону окситоцину, який дає відчуття безпеки і радості. Чим частіше ви обіймаєтесь, тим більше його прибуває. І, коли ви в такому настрої, мир ваш стає райдужним.

 

У наступних статтях серії читайте про те, як залишатися в ресурсі і екологічно ділитися емоціями зі своїми близькими! Підписуйтесь на EVA Blog, щоб не пропустити оновлення!

Переглянути коментарі

  • Общение с таким человеком просто кайф.
    Знакома лично. Прошла двух годичный курс от " Единственная". Это что то. "Родник" дающий сылу, мастерство,уверенность, вдохновение.

Останні

6 помилок у макіяжі, які додають вік

Іноді буває, що провела биту годину біля туалетного столика, зробила дуже крутий макіяж, але все… Докладніше

Травень 3, 2024

Як зменшити кількість пилу у приміщенні?

Пухнастий сірий шар, який підсвічують сонячні промінчики з вікна, — зовсім не те, що хочеться… Докладніше

Травень 3, 2024

Акцентні зони на обличчі: як змінюються тренди у макіяжі

Макіяж — одна зі сфер, в якій beauty-тенденції дуже часто змінюються. Але в більшості своїй… Докладніше

Травень 2, 2024

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри… Докладніше

Травень 1, 2024

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024