Які фільми та серіали рекомендують автори EVA Blog

У нашому блозі ти часто бачиш різні тематичні добірки кіно — детективи, комедії, трилери, для мотивації чи для натхнення. Цього разу ми підготували для тебе дещо більш оригінальне — улюблені серіали та фільми від авторів EVA Blog. Обрати свій ТОП-5 серед сотень класних проєктів — завдання не з однією зірочкою. Але ми впоралися.😄 У наших рекомендаціях можна знайти найрізноманітніші жанри — від новинок і культових картин зі стопкою «Оскарів» до більш нішевих фільмів і серіалів на будь-який смак і настрій. Але за якість кожного з них ми ручаємося на 100%!

01 Які фільми та серіали рекомендують автори EVA Blog

Цікаво на тему: Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір

Трилери, спортивна драма та слешер від Світлани

Володарка чорного пояса з червоних помад, трендів у соціальних мережах, пікантних питань і самовираження за допомогою одягу.

Мої фаворити досить мінливі. Жанри, актори, кіностудії — всі можуть легко втратити місце на п’єдесталі. При виборі фільмів мені важливі декілька моментів: 

  • захопливий сюжет, повороти якого не вдається вгадати;
  • гарна візуальна картинка;
  • саундтрек, який хочеться поставити на повтор;
  • ідея, яка підкидає багато думок для роздумів. 

Тож для цієї добірки я спробувала кілька різнопланових прикладів. Сподіваюсь, тебе вони теж надихнуть! 

Instagram_02_Blog

Хто я? / Who Am I (2014)

Жанр: трилер

1-Кто-я-(2014)

Я люблю фільми про розумників з винятковими особливостями. Якщо приправити це класною детективною історією з раптовими поворотами — то взагалі кайф. Але на цей німецький фільм мене вивів зовсім інший запит. Після «Відпадного препода» (Fack ju Gohte, 2013) мою увагу привернув актор Еліас М’Барек (до речі, якщо шукаєш класну комедію, рекомендую). Саме через його фільмографію я потрапила на «Хто я?»

Хакери, соціальна інженерія, любовна лінія, харизматичний контраст головних героїв — всі деталі пазла складаються в приємну для перегляду картину. Але пам’ятай: «Кожен бачить те, що хоче бачити». Саме тому жодна система не являється безпечною. 😈

Якщо сподобається, також рекомендую подивитися:

  • Розумник Вілл Гантінґ / Good Will Hunting (1997)
  • Двадцять одне / 21 (2008)
  • Розплата / The Accountant (2016)

Перспективна дівчина  / Promising Young Woman (2020)

Жанр: драма, трилер, чорна комедія

2-Девушка,-подающая-надежды-(2020)

Коли після «Солтберна» подивилась перелік фільмів його режисерки Еміралд Фіннелл і знайшла в ньому «Перспективну дівчину», чий трейлер вже певний час висів у збережених, зрозуміла, що час дивитись! Гарні візуальні кадри доповнені влучним саундтреком. Але основне, чим зачепив фільм, — непахане поле питань, які зазвичай заведено «замітати під килим».

На перший погляд, головна героїня впевнена у собі та дещо схиблена на покаранні так званих хороших хлопців, які не проти скористатися моментом. Але впродовж перегляду поступово розумієш, скільки внутрішніх сил треба, щоб залишатись на вибраному шляху. І яку високу ціну часом доводиться за це платити. 

Фільм невблаганно підводить до того, що багато поганих, злих вчинків стають можливими, бо з виду хороші, милі люди просто стоять і спостерігають за цим. Хлопець з позитивною характеристикою, весь такий уважний та щирий, грає в першу чергу за себе. Жінки підтримують думку «Сама винна», але рівно до того моменту, коли це починає стосуватися близьких чи їх самих. 

Рекомендую цей фільм тим, хто любить самостійних, цілеспрямованих героїнь, які не просто декларують певні цінності, а й на ділі вміють їх відстоювати. Буде незручно, часом неприємно, часом дуже сумно — але завжди чесно.

Якщо сподобається, також рекомендую подивитися:

  • Повернути відправнику / Return to Sender (2015)
  • Атомна блондинка / Atomic Blonde (2017)
  • Кравчиня / The Dressmaker (2015)
  • Проста послуга / A Simple Favor (2018)

Пеле: народження легенди / Pelé: Birth of a Legend (2016)

Жанр: біографія, спортивна драма

3-Пеле_-Рождение-легенды-(2016)

Я дуже люблю жанр спортивної драми, бо там зазвичай багато наполегливості та вміння досягати цілей. Головні герої не просто живуть мрією, а й активно діють, щоб її досягнути. Такі картини завжди про характер та яскравий шлях. 

Фільм «Пеле: народження легенди» і атмосферно, і візуально досить теплий. Коли знаєш, що зрештою решт головний герой стане зіркою світового масштабу, якого будуть впізнавати навіть такі далекі від футболу дівчата як я, ще глибше переживаєш моменти, в яких доля могла звернути в іншу сторону. І розумієш, що часом мало мати здібності, важливо вчасно спіймати момент та багато працювати над собою.

Фільм подобається цікавою операторською роботою в сценах, де герої грають в м’яч. І звісно ж, після перегляду є про що подумати. Наприклад, про те, як круто, коли в тебе вірять батьки. Що часто визнання своєї ідентичності стає тією сильною стороною, яка приводить до успіху. І як важливо навчитися попри все вірити в себе. 

Якщо сподобається, також рекомендую подивитися:

  • Аутсайдери / Ford v Ferrari (2019)
  • Дорога до НБА / Hustle (2022)
  • Невидима сторона / The Blind Side (2009)
  • Крихітка на мільйон доларів / Million Dollar Baby (2004)

Небезпечна гра Слоун / Miss Sloane (2016)

Жанр: політичний трилер, драма

4-Опасная-игра-Слоун-(2016)

Я вже казала, що люблю фільми про розумників? Так от, особливу зірочку від мене отримують стрічки, де такою головною героїнею є жінка: самодостатня, яку ніхто не рятує, а вона сама виявляється розумнішою за інших. Мені здається, це класна альтернатива купі кінокартин, чиї головні жіночі персонажі попри всі класні якості залишаються в тіні чоловіка-рятівника. 

Міс Слоун теж якоюсь мірою опиняється в біді. Вона на лавці підсудних, її кар’єра під питанням, а свобода — під загрозою. Та лише після перегляду зможеш сказати, на чиїй стороні контроль.  

Раджу подивитися цю драму, якщо полюбляєш сильних жіночих персонажів. А ще, якщо хочеш отримати приклад, як навіть в програшній для себе ситуації продовжувати реалізовувати власні цілі. 

Якщо сподобається, також рекомендую подивитися:

Щасливий день смерті / Happy Death Day (2017)

Жанр: слешер, чорна комедія

5-Счастливого-дня-смерти-(2017)

Наостанок поділюся легкою науково-фантастичною стрічкою, яку можна фоново ввімкнути під час приготування вечері та трохи розвантажитись. Але при цьому в ній є і студентський вайб (моя маленька guilty pleasure), і трохи комедії, і романтична лінія, і детективна, і переосмислення себе. 

Сюжет будується довкола петлі в часі. Головна героїня кожного дня прокидається у ліжку незнайомого хлопця після того, як напередодні загадковий ворог вбиває її. Як розірвати замкнено коло та хто виявиться під маскою вбивці? І найголовніше: як змінишся внутрішньо, якщо безліч разів проживеш один і той самий день? 

Цей фільм досить легкий (якщо не маєш особистих тригерів щодо сюжету), з об’ємними персонажами, які хоч і діють за законами жанру, але присутні не лише для фону. І, що окремо радує, без занадто плаского та топорного гумору. До речі, у стрічки є й друга частина. 

Якщо сподобається, також рекомендую подивитися: 

Драми, хорор і комедійний бойовик від Юлії

Завжди в курсі останніх подій у світі літератури, порадить серіал, від якого нереально відірватися, і зробить фото на будь-яку «мильницю», гідне International Photography Awards.

Попроси мене назвати свій найулюбленіший фільм, і я просто зависну. Серйозно, для мене це найважче запитання. А якщо у мене їх десятки або ціла сотня? Можу почати перераховувати!.. Я впевнена, що кожен кіноман мене в цьому підтримає. Але одного разу все одно доводиться обирати, правда? Гаразд, тоді ось мій топ, що коштував мені кількох годин вагань і нервів. 😆

Назви мене своїм ім’ям / Call Me by Your Name (2017)

Жанр: драма, мелодрама

6-Назови-меня-своим-именем-(2017)

Це найчуттєвіший, найзворушливіший і найсвітліший фільм про кохання в моєму житті. У ньому все буквально зачаровує: заміські пейзажі Італії, пронизані легкістю літніх днів, романтичний саундтрек, що потрапляє в саме серце, і неймовірна хімія між героями Тімоті Шаламе та Армі Хаммера. Зізнаюся, фільм мені подобається навіть більше, ніж роман, тому що Гуаданьїно вміє тонко передати почуття, створити якусь особливу невловну атмосферу, притаманну виключно його картинам.

Уявне кохання / Heartbeats (2010)

Жанр: мелодрама

7-Boображаемая-любовь-(2010)-1

«Уявне кохання» – одна з ранніх і найкращих робіт Долана. Пам’ятаю свої відчуття після того, як вперше подивилася цей фільм. Він повністю заволодів моїм розумом і почуттями, дуже надихнув мене: мені хотілося написати щось із такою самою естетикою, і я ночами безперервно писала повісті, тримаючи в голові образи з «Уявного кохання». У ньому є щось особливе, бунтарське, заборонене і неймовірно чуттєве, таке, що чіпляє з першого кадру. Авторський стиль Ксав’є наче збірний образ, і водночас він унікальний, його не сплутаєш ні з ким іншим.

Цікаво на тему: 6 серіалів, які змінять твій погляд на стосунки

Скотт Пілігрим проти всіх / Scott Pilgrim vs. The World (2010)

Жанр: комедія, бойовик

8-Скотт-Пилигрим-против-всех-(2010)

Перше знайомство з цією роботою мого тепер уже улюбленого режисера всіх часів – Едгара Райта – приблизно ось таке: що це зараз було? Думаю, Скотт Пілігрим у багатьох викликає здивування, хоча насправді, це дуже винахідливе, смішне, по-справжньому гіковське кіно. Райт створює свої фільми, приділяючи велику увагу деталям, на які необізнаний глядач не зверне увагу, натомість такий фанат, як я, вдивлятиметься в кожен кадр, кайфуватиме від саундтреку та муркотітиме від задоволення, впізнаючи, розуміючи та дивуючись винахідливості постановника.

Прибуття / Arrival (2016)

Жанр: наукова фантастика

9-Прибытие-(2016)

Сюжет картини заснований на повісті Теда Чена «Історія твого життя», і Вільнев дуже вдало передав її зміст і атмосферу, доповнивши суть першоджерела унікальним авторським поглядом. Це камерна, філософська історія про життєві цінності, показана через призму фантастичного сюжету, який слугує лише бекграундом до простих і зрозумілих кожному речей. На мою думку, це один із найкращих науково-фантастичних фільмів сучасності. PS: почитай повість, вона дуже розумна і захоплива.

28 днів потому / 28 Days Later… (2002)

Жанр: хорор, постапокаліпсис

10-28-дней-спустя-(2002)

Мені подобається, що жанр хорору еволюціонує: фільми стають дедалі інтелектуальнішими та винахідливішими, багато в чому завдяки молодому поколінню таких талановитих режисерів, як Арі Астер, Роберт Еґґерс, Бабак Анварі, Джордан Піл. Але моїм улюбленим фільмом жахів досі залишається «28 днів потому». Майстерна постановка Денні Бойла, чудовий акторський склад, в якому блиснув тоді ще маловідомий, але сьогодні вже визнаний Кілліан Мерфі, нетривіальний сюжет про зомбі-апокаліпсис – для мене це зразок незалежного хорору. До речі, дуже чекаю на сиквел із тим самим кастом і Бойлом у режисерському кріслі.

Пісня моря / Song of the Sea (2014)

Жанр: анімація, фентезі

11-Песнь-моря-(2014)

Анімаційна студія Cartoon Saloon на чолі з чудовим талановитим художником Томмом Муром знайома кожному любителю кіно циклом мультиплікаційних фільмів, заснованих на ірландській міфології. Їх відрізняє автентична анімація, намальована від руки: якщо придивитися, то в кадрах видно мазки пензля, контури олівця як у скетчах. Мене зачаровує подібна техніка, вона виглядає казково, барвисто, від неї неможливо відірвати погляд і хочеться нескінченно розглядати картинки, які ожили! 

«Пісня моря» – друга картина «ірландської трилогії», номінована на «Оскара» 2015 року як Найкращий анімаційний повнометражний фільм. У ній розказана чарівна історія про брата і сестру, які намагаються відшукати шлях додому, долаючи труднощі та приймаючи зовсім не дитячі рішення. Це моя улюблена частина, але весь цикл прекрасний, раджу подивитися його цілком: зануритися у світ дивовижного ірландського фольклору, насолодитися його естетикою, оцінити неперевершену техніку анімації та просто отримати задоволення від захопливих сюжетів.

Якісні детективи від Тетяни

Руйнівниця beauty-міфів і не тільки, знає все про останні досягнення в косметології та медицині, докопається до істини, як би далеко вона не була закопана.

Я — фанат детективів, але іноді не проти подивитися і класні комедії (особливо з Джимом Керрі). Було складно сформувати свій ТОП фільмів, адже дійсно є чим поділитися 😈 

Декстер / Dexter (2006 – 2013)

Жанр: трилер, драма, детектив

12-Декстер-(2006)

Скажу одразу, я не люблю багатосерійні серіали. У мене не завжди вистачає терпіння і часу на їх перегляд. Але «Декстер» просто позбавив мене спокою і спокійних ночей. Це детектив із драмою, де головним героєм фільму виступає серійний вбивця, який працює судмедекспертом 🙊. Не очікували? Сама в шоці була!

Я просто не могла відірватися від перегляду. На превеликий подив, усі сезони були зняті дуже класно (окрім останнього 9-го, але про це трохи пізніше). Мене важко зачепити надовго сюжетом, оскільки інтерес втрачаю дуже і дуже швидко. Але тут я співпереживала герою, нервувала, зупиняла перегляд, раділа і ненавиділа одночасно. Такий спектр емоцій у мене дуже важко викликати під час перегляду серіалу, а тут це вдалося на всі 101%. Однозначно рекомендую.

Цікаво на тему: Такий різний Шерлок: ТОП-13 фільмів і серіалів про Шерлока Холмса

Щодо останнього 9-го сезону, то це вже зовсім інший серіал, з іншим задумом. Не зачепив.

Погані хлопці / Bad Boys (1995 – …)

Жанр: кримінал, бойовик, трилер, чорна комедія

13-Плохие-парни-до-конца-(2024)

Зовсім недавно всіх фанатів цього фільму приємно здивував вихід четвертої частини. І я з нетерпінням її чекала і не просто чекала, а навіть підготувалася гарненько до перегляду. 😅 Я освіжила пам’ять, переглянувши попередні три частини фільму. Гра акторів просто на вищому рівні. Вілл Сміт і Мартін Лоуренс — обожнюю їх, напевно, ніхто б краще не зіграв, ніж вони. 

Хоч я і не розумію американського гумору (мене він більше дратує, ніж викликає сміх), але тут із цим усе чудово. Попри те, що зі сценами зі стріляниною злегка переборщили, я посміялася від душі, отримала задоволення і ще б один раз точно переглянула останню частину.

Вбивство / The Killing (2011 – 2014)

Жанр: драма, детектив

14-Убийство-(2011)

Без перебільшень усі чотири сезони заслуговують на увагу. Цей серіал від Netflix дуже порадував і теж змусив мене подивитися всі серії від початку до кінця на одному диханні. Але тут і серій не так вже й багато, тому розтягнути перегляд надовго не вийде (мені це і підійшло).

Головні герої серіалу — досвідчена детективка Сара Лінден (на початку фільму викликала багато збурень у мене) і новачок у відділі вбивств, детектив Стівен Холдер. Вони дуже доповнюють у фільмі один одного, зіграли актори свої ролі просто на п’ять із плюсом, атмосфера серіалу теж на висоті. Сюжетна лінія затягує нереально. Я від цікавості та жаги до розв’язки просто не могла відірватися від екрана. Якщо ти теж любиш детективні серіали, обов’язково подивися серіал «Вбивство».

Комедійна класика та трилери від Єви

Експертка з кулінарних експериментів і наукових досліджень, перекладачка складних термінів і процесів на «людську» мову.

Досить непоганих, класних фільмів і серіалів було переглянуто дуже багато, але в пам’яті залишилися кілька, які за можливості я із задоволенням гляну ще разок. Якщо не дивилася ці проєкти, то настійно рекомендую це зробити.

Брехун, брехун / Liar Liar (1997)

Жанр: комедія

15-Лжец,-лжец

Просто ТОП комедія для перегляду на самоті або всією сім’єю. Сюжет досить банальний. У центрі подій адвокат, який приділяє дуже мало часу своєму маленькому синові та постійно вигадує 101 причину, чому знову не виконав обіцяного. Розчарований такою поведінкою батька, син на свій день народження загадує бажання, щоб його батько хоча б один день не міг брехати… Воно, природно, збувається. Нічого загалом незвичайного, тільки роль того самого адвоката грає Джим Керрі. Крім живота, що болить від сміху, ти побачиш дуже добру історію про кохання і сімейні стосунки.

Бійцівський клуб / Fight Club (1999)

Жанр: кримінал, психологічний трилер

16-Бойцовский-клуб-(1999)

Дівчаток тягне до поганих хлопчиків, а офісні клерки не проти завести дружні стосунки з людьми з абсолютно іншої життєвої реальності. І ось саме другий випадок дуже круто розкривається в цьому фільмі. Самовдосконалення або саморуйнування — заради чого варто жити? Крім того, що фільм упродовж усього перегляду тримає в інтересі, в ньому присутня маса дуже крутих, несподіваних поворотів сюжету. Це одна з тих кінострічок, яка залишається в пам’яті дуже надовго. «А про що був той фільм?» – це точно не про «Бійцівський клуб». Чи захочеться його через час переглянути ще раз? 100%, і цей перегляд відкриє перед тобою дуже багато цікавих деталей, змусивши поглянути на картину зовсім під іншим кутом.

Цікаво на тему: 7 найкращих міні-серіалів, обов’язкових до перегляду

Третій зайвий/ Ted (2012, 2015)

Жанр: комедія

17-Третий-лишний-(2012)

Весело, вульгарно, кумедно — це все гарантовано забезпечить тобі на екрані милий плюшевий ведмедик. Ні, це не для перегляду з дітьми, тому що Тед — це плюшеве ведмежа, що ожило, з характером «відірви й викинь». Просто крута комедія, в якій, звичайно ж, розкривається тема справжніх дружніх стосунків та любовних драм.

Шоу Трумана / The Truman Show (1998)

Жанр: антиутопія, комедія, психологічна драма

18-Шоу-Трумана-(1998)

Ти впевнена, що твоє життя — це твоє життя? Дитячий садок, школа, інститут, шлюб… Чому все здається якимось несправжнім? Може, все навколо – декорації, оточення – звичайні актори, а ти – головний герой якогось посереднього шоу? Рекомендую до перегляду. По-перше, тут просто чудова гра Джима Керрі, а по-друге… Це дуже глибокий фільм, який також пробуджує бажання переглянути його ще раз.

Пуститися берега (Трилогія) / Breaking Bad (2008 – 2022)

Жанр: кримінальна драма, чорна комедія, трилер

19-Во-все-тяжкие

Серіал «Пуститися берега» розповідає про звичайного вчителя хімії, якого життєві обставини підштовхнули ступити на шлях криміналу. Сюжет захоплює, гострих моментів у серіалі з лишком. Ти то будеш співпереживати головним героям, то ненавидітимеш їх. Розуміти вчинені ними вчинки, а потім засуджувати, задаючи голосно питання «Та якось так?». Трилогія складається з двох серіалів («Пуститися берега» і «Краще дзвоніть Солу») та фільму («Шлях: Пуститися берега») – це переплетені між собою картини. І переглянувши їх усі, перед тобою розкриється повна історія подій. Ти отримаєш відповіді на питання, які в тебе гарантовано залишаться після перегляду серіалу «На всі тяжкі». Раджу дивитись у такому порядку:

  1. Пуститися берега / Breaking Bad.
  2. Шлях: Пуститися берега / El Camino: A Breaking Bad.
  3. Краще дзвоніть Солу / Better Call Saul.

Містика, романтика та фентезі від Вікторії

Фея технічної підтримки EVA Blog, яка залишається за лаштунками, але без неї наш проєкт був би схожий на лінивця з «Зоотрополіса».

Досить непросто виокремити кращі фільми з усіх які подобаються, але ось перелік фільмів та серіалів, які мене вразили.

Бріджертони/ Bridgerton (2020 – …)

20-Бриджертоны-(2020)

Жанр: романтика, історична драма

«Бріджертони» — це справжня кінематографічна насолода, яка буквально захоплює з перших кадрів. Уявіть собі Лондон початку XIX століття, коли бали, витончені сукні та вишукані манери були на піку моди. Серіал майстерно поєднує в собі атмосферу епохи Регенства з сучасною чуттєвістю та стилем.

Перше, що привертає увагу, — це неймовірно деталізовані костюми та декорації. Кожна сцена буквально сяє яскравими кольорами та розкішшю. Бали та світські заходи виглядають настільки реалістично і привабливо, що хочеться бути там і зануритися в цей світ. Музичний супровід, до речі, також заслуговує окремої похвали: сучасні хіти в аранжуванні для струнних інструментів додають серіалу неповторного шарму.

Дім дракона / House of the Dragon (2022 – …)

Жанр: драма, пригоди, фентезі

21-Дом-Дракона-(2022)

Серіал «Дім дракона» справив на мене величезне враження. Це серіал, який варто подивитися, якщо вам сподобалася «Гра престолів». Події розгортаються за 200 років до оригінального шоу і зосереджені на домі Таргарієнів, який править Вестеросом. Сюжет розповідає про внутрішню боротьбу за трон між спадкоємцями династії Таргарієнів. Тут є все, що ви очікуєте від такого епічного серіалу: інтриги, зради, битви та, звісно, дракони. Війна, відома як «Танець драконів», розколює королівську родину і приносить багато драми та екшену.

Цікаво на тему: 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

Серіал вражає своїми візуальними ефектами — дракони виглядають неймовірно реалістично, а сцени битв захоплюють дух. Персонажі добре прописані, і їхні взаємини та конфлікти тримають у напрузі. Особливо варто відзначити акторську гру, яка додає глибини кожному персонажу. Загалом, «Дім дракона» чудово продовжує традиції «Гри престолів», додаючи нові цікаві сюжетні лінії та зберігаючи атмосферу оригінального серіалу. Це справжня насолода для всіх фанатів світу Вестероса.

Інші / The Others (2001)

Жанр: містика, драма, трилер, хорор

22-Другие-(2001)

Це справжній шедевр серед фільмів жахів, який мене дуже вразив. Події розгортаються після Другої світової війни в старовинному будинку на острові Джерсі, де живе Грейс з двома дітьми, які страждають на рідкісну хворобу, що робить їх надзвичайно чутливими до світла. Вона намагається захистити їх, тримаючи дім у постійній темряві. Атмосфера в фільмі неймовірно напружена. Кожна сцена пронизана відчуттям тривоги та таємниці. Поступово Грейс починає помічати дивні речі: двері, що самі відчиняються і зачиняються, звуки, які ніхто не може пояснити. Це наштовхує її на думку, що в будинку можуть бути привиди.

Фільм побудований на психологічному напруженні, а не на звичайних ефектах жаху, і це робить його ще більш захватним. Ніколь Кідман в ролі Грейс демонструє неймовірну гру, передаючи страх і відчай своєї героїні так переконливо, що ти відчуваєш її емоції разом з нею. Фінал фільму — це справжній шок. Вся історія перевертається з ніг на голову, і це змушує задуматися про те, що ти щойно побачив. «Інші» — це той фільм, який хочеться подивитися ще раз, вже знаючи розв’язку, щоб помітити всі тонкі деталі, які раніше могли вислизнути.

Острів проклятих / Shutter Island (2010)

Жанр: драма, психологічний трилер, детектив

23-Остров-проклятых-(2010)

Він вразив мене своєю атмосферою і напруженням. З самого початку фільм створює відчуття страху і загадки, ніби ти сам перебуваєш на цьому відокремленому острові. Містична атмосфера та незрозумілі явища постійно тримають у напрузі. Леонардо Ді Капріо чудово передає стан внутрішнього хаосу і боротьби свого персонажа, а сюжет фільму розвивається таким чином, що постійно змушує тебе гадати, що ж насправді відбувається.

Кожна нова сцена підкидає нові деталі й змушує розмірковувати над тим, що є правдою, а що — плодом уяви. Фінал фільму — це справжній вибух розуму, який кидає нове світло на всі події, що сталися. Це фільм, який залишається в пам’яті і який хочеться переглядати знову, щоб вловити всі нюанси та деталі, які могли вислизнути під час першого перегляду.

Душа / Soul (2020)

Жанр: анімація, драма

24-Душа-(2020)

«Душа» — це глибокий і зворушливий мультфільм, який вражає своєю оригінальністю і глибиною. Ідея загробного життя і пошуків сенсу в житті представлена таким чином, що змушує замислитися про своє власне існування і мету. Візуально мультфільм просто чудовий. Анімація світу душ виконана в яскравих, фантастичних кольорах і формі, яка виглядає дуже креативно. У порівнянні з цим, сцени з реального світу більше нагадують нам про повсякденність і справжнє життя.

Музика в «Душі» відіграє важливу роль. Джазові композиції, створені для фільму, відмінно підходять до настрою і теми історії. Становлення персонажів і їхні стосунки дуже добре прописані. Особливо вражає те, як мультфільм сплітає складні філософські ідеї з легким і доступним для всіх стилем оповіді. Фінал фільму — це неймовірно зворушливий момент, який залишає глядачів з відчуттям надії та нових можливостей. «Душа» — це не тільки розвага, а й глибоке переживання, яке підштовхує до роздумів про життя і своє місце в ньому.

Чорно-біле кіно та супергероїка від Мар’яни

Любителька доглядових банок і макіяжних лайфхаків, парфумерний маніяк-початківець (поки що), відрізнить у кадрі Раяна Гослінга від Раяна Рейнольдса.

Не говоритиму, як складно було визначитися зі своєю п’ятіркою кінофаворитів. Думаю, це питання поставить у глухий кут будь-кого (що я, власне, і зробила, задавши його своїм знайомим і спостерігаючи за їх моментальною зміною настрою 😅). Звичайно, багато моїх улюблених проєктів до списку не потрапили, але ті, які я з тієї чи іншої причини вважаю одними з найдостойніших, «здаю» без бою.

Артист / The Artist (2010)

Жанр: драма, комедія, мелодрама

25-Артист-(2011)

Фанатам стильного кіно «Артист» Мішеля Хазанавічуса напевно має сподобатися. Ця історія розгортається наприкінці 1920-х і розповідає про Джорджа Валентайна, зірку німого кіно. У нього є все – слава, гроші, становище у суспільстві. Але його кар’єра піддається випробуванню, коли в кінематографі вперше з’являється звук, а на п’яти наступають молоді та амбітні таланти.

Успіх фільму, який привів його до 5 «Оскарів» із 10 (!) номінацій, стоїть на 3 основних стовпах. Перший – це сюжет. Такий душевний, теплий, але при цьому він змушує задуматися про багато речей. Другий – просто приголомшлива гра Жана Дюжардена та Береніс Бежо. Те, як він «смачно» впорався з роллю Валентайна, привело мене у захват. І третій — чудова передача атмосфери Голлівуду 1920-1930 років. Костюми, музика, декорації, антураж – все шикарно, і це при тому, що він знімався у 2010-му. До речі, за сюжетом «Артист» мені нагадав культову картину «Зірка народилася» – меседж дуже перегукується. Але за настроєм фільм ближчий, як на мене, до «Зеленої книги», яку я теж обожнюю і переглядаю з деякою періодичністю для гарного настрою. Рекомендую до перегляду усі 3!

Неймовірна історія Генрі Шугара / The Wonderful Story of Henry Sugar (2023)

Жанр: пригоди, драма, комедія

26-Чудесная-история-Генри-Шугара-(2023)

Коли споживаєш контент пачками, то в пам’яті залишається найчастіше щось нестандартне, оригінальне та трохи дивне. Так мені запам’яталася «Неймовірна історія Генрі Шугара» Уеса Андерсона («Готель Гранд Будапешт»). Картина складається з чотирьох окремих історій, знятих на основі оповідань Роальда Даля. Але сюжет, як на мене, вторинний. На першому місці тут знаходиться постановка, яка нагадує театральну – озвучка тексту «від автора», механічна зміна декорацій, працівники сцени, що випадково потрапили в об’єктив камери… За тим, що відбувається в кадрі, хочеться спостерігати, щоб не упустити жодної деталі!

Цікаво на тему: 10 екранізацій, які торкнуться вашого серця

Але на цьому цікавості не закінчуються. Актори, серед яких Бенедикт Камбербетч, Дев Патель, Бен Кінгслі та Рейф Файнс, кочують з історії в історію та виконують різні ролі у кожному мініфільмі. Приправимо це абсурдним, але все ж таки філософським сюжетом, іронією і воістину майстерною акторською грою, і отримаємо чудове видовище для вечірнього перегляду! Скажімо, «Оскар» у «Генрі Шугара» однозначно заслужений.

Теорія великого вибуху / The Big Bang Theory (2007 – 2019)

Жанр: ситком

27-Теория-большого-взрыва-(2007)

Для мене «ТБВ» – це, мабуть, найякісніший та найнебанальніший комедійний серіал, який зумів зберегти градус інтелектуального гумору протягом усіх 12 (!) сезонів. Я переглядала його кілька разів (так, усі 279 серій 😅), а фразочки звідти в моєму колі цитуються досі. Тут чудово все – характерні персонажі, які народилися завдяки вдалому касту та чудовій грі акторів, динаміка оповідання, відсилання до поп-культури (наприклад, кіно та коміксів), та іскрометні жарти, щедро приправлені науковими термінами. Загалом абсолютно гіковський проект.

Думаю, саме завдяки «Теорії» всі раптово дізналися, що таке ефект Доплера і що не так із котом Шредінгера. 😁Проект Чака Лоррі та Білла Преді настільки «залетів» у маси, що в камео тут засвітилися актори Керрі Фішер (принцеса Лея з «Зоряних війн») та Леонард Німой (Спок із «Зоряного шляху»), Білл Гейтс і навіть Стівен Гокінг. До речі, приквел «Дитинство Шелдона» у мене також у фаворитах. Якість гумору збережено, тільки він сам по собі змінився – замість «занудного» наукового став повсякденним, але не менш колким.

Дедпул та Росомаха / Deadpool & Wolverine (2024)

Жанр: комікси, бойовик, чорна комедія, наукова фантастика

28-Дэдпул-и-Россомаха-(2024)

А ще я люблю попсову супергеройську «Санта-Барбару» (ось, напевно, чому мені виявилася близька «Теорія великого вибуху»). Звичайно, це далеко не шедеври кіномистецтва, але видовищність і жирненький каст — це їхня сильна сторона. Я поважаю багато повнометражних картин Marvel (той самий «Кінематографічний всесвіт»), але прохолодно ставлюся до DC та її «дочірніх» проєктів (звичайно, трилогія Нолана про «Темного лицаря» не береться до уваги). Мучачись вибором про свого фаворита, я навмисно зупинилася на третьому «Дедпулі».

Чому? На мій погляд, це іронічний апофеоз, просто вишенька на торті у всій цій прекрасній, фантастичній та роздутій супергеройській історії. Я в контексті основних новин і подій у світі Marvel, і низка жартів викликала у мене питання: «Як це взагалі пропустили в Walt Disney?» 😂 Тут все змішалося до абсурду, в чому, мабуть, і є основний шарм. Ну, і, звичайно, приємно бачити в кадрі Х’ю Джекмана та Райана Рейнолдса, який, до речі, йшов до реалізації проєкту «Дедпул» 11 років.

Крім історії про найманця-балагура на друге і третє місце я б, мабуть, поставила перших «Вартових Галактики», яких люблю за відмінний саундтрек (і Ракету 😄), і першого «Доктора Стренджа» – за візуальні ефекти з реальністю, що «складається». Як на мене, це класні варіанти для перегляду ввечері, коли не знаєш, чим підняти собі настрій і ні про що серйозне не думати.

Перевертні / Jin-Roh (1998)

Жанр: анімація, психологічна драма, антиутопія, трилер

29-Оборотни-(1999)

Дісней — Діснеєм, але японську анімацію я люблю більше. Особливо 80-90-х – малювання «від руки» та увага до деталей створює особливий вайб. Звичайно, я обожнюю Міядзакі: «Сен і викрадена камі Тіхіро» (ті самі «Віднесені привидами») і «Замок Хаула» рекомендую для перегляду абсолютно всім! Але в топ я взяла «Перевертні» Хіроюкі Окіури – психологічну драму з несподіваним сюжетом, яка припаде до смаку шанувальникам «Привида у броні».

Дія розгортається в альтернативній післявоєнній Японії. У країні спалахують протести та теракти, які скоюють озброєні екстремісти. Щоб їх зупиняти, держава створює загін спеціального призначення – «Церберів». Навчені діяти без емоцій, це ідеальні машини для будь-яких наказів. Однак не всі бійці змогли придушити в собі почуття. Коли перед одним із «Церберів» стоятиме непростий вибір, хто візьме гору – людина чи звір?

Анімаційний трилер торкається досить філософських тем, що в принципі властиво японському кінематографу та літературі. За це я їх і люблю. Рекомендую «Перевертні» під настрій, коли хочеться поміркувати на теми, про які ми рідко замислюємося в наповненому клопотами повсякденному житті.

Що ж, найближчим часом у тебе точно не виникне питання, що подивитись увечері. Просто заходиш у нашу добірку і вибираєш те, що підходить за настроєм та жанром. Не забудь зберегти статтю в закладки та запастись попкорном! 😉

Читай також:

Джерело всіх зображень: imdb.com

21 Серпня / 2024 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Обзор книг
21 Серпня / 2022 Кіно, книги, музика
14 Травня / 2024 Кіно, книги, музика