Материнство

Календар вагітності: 3 тиждень

Перший і другий тиждень вагітності в буквальному сенсі пролетіли непомітно. А може так і буде до кінця виношування дитини? Ніяких сюрпризів, симптомів. Третій тиждень можна вважати офіційною точкою відліку, з якої почнуться кардинальні зміни у твоєму тілі.

Що відбувається в організмі на третьому тижні вагітності?

На третьому тижні починається справжнє диво. Твоя яйцеклітина вже запліднена! Це момент, коли майбутнє життя зароджується офіційно – вітаю із зачаттям. 

Яйцеклітина, зустрівшись зі сперматозоїдом, утворює зиготу – клітину з повним набором генетичної інформації від обох батьків. 23 хромосоми від мами (з яйцеклітини) і 23 хромосоми від тата (зі сперматозоїда). Саме ці 46 хромосом визначать не тільки стать дитини, а й колір її очей, волосся, фізичні риси й, природно, частинку характеру немовля, з яким ти так чекаєш зустрічі. 

Ну, а поки що ця клітина в гордій самоті, але в прекрасному настрої мандрує фаллопієвою трубою в бік матки й активно ділиться. Так, зигота перебуває на першій ранній стадії, що веде до розвитку ембріона. До третього дня після офіційного запліднення (приблизно середина третього тижня) клітин буде вже 16, а на четвертий день – 32. Вони веселою компанією так само продовжують свій шлях у бік матки. І ось у цей момент першу стадію розвитку ембріона можна вважати завершеною, адже зигота перетворилася на щільну кулю клітин під назвою морула.

Уяви собі ягоду шовковиці – ось так і виглядає морула. Не за розміром, а візуально. Ця “ягідка” готується до другої ранньої стадії розвитку ембріона, й незабаром перетвориться в найбільш просунутий згусток клітин на цьому етапі, який має назву бластоциста.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про пізню вагітність

Самопочуття на третьому тижні вагітності

Ці сім днів можна дуже умовно, але все ж розділити на два етапи:

  1. Перша половина третього тижня. Іноді можуть відчуватися невеликі поколювання внизу живота, що нагадують відчуття перед менструацією. Це пов’язано з тим, що організм активно готується до імплантації ембріона в матку. А так нічого особливого. Гормональний фон поступово змінюється і, як у попередні два тижні, перепади настрою можуть про себе нагадувати. Але загалом, ніяких особливих внутрішніх і тим більше зовнішніх ознак вагітності не буде.
  2. Друга половина третього тижня. А тут уже все трохи інакше. Справа наближається до четвертого тижня вагітності й в тебе можуть бути кров’янисті виділення, імплантаційна кровотеча. Як зрозуміти, а чи не менструація це? Дивись, імплантаційна кровотеча проявляється легкими кров’янистими виділеннями між 7 і 14 днями після зачаття. Але оскільки ці цифри не є ідеально точними, то кінець третього тижня цілком може потрапити в цей період. Якщо побачила виділення – почекай кілька днів і зроби тест на вагітність.

А ще ближче до кінця третього тижня є ймовірність прояву легкої ранкової нудоти. Груди можуть стати більш чутливими, а соски трохи потемніти.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про секс під час вагітності

Харчування на третьому тижні вагітності

Якщо тобі раптом почали снитися стейки або бісквіт з апельсиновим джемом – це нормально й сигналізує про те, що ти десь наприкінці третього тижня вагітності. Простіше кажучи, ти вже можеш почати відчувати незрозумілий потяг до одних продуктів і досить сильну відразу до інших.

Однак ні про який набір ваги на тлі вагітності мови ще не йде. Якщо захід запланований, то ти вже напевно проконсультувалася з лікарем і склала собі збалансований раціон з різноманітною корисною їжею. Можливо навіть додала БАДи з фолієвою кислотою, залізом, кальцієм – якщо так порадив лікар. А якщо ти не планувала вагітність, то дійдеш до складання оновленого меню вже за фактом, коли твій ранг мами стане очевидним і офіційним.

Фізична активність на третьому тижні вагітності

На цьому етапі особливих суворих обмежень немає. Природно, потрібно мінімізувати, а краще зовсім виключити високоінтенсивні вправи, які безпосередньо зачіпають м’язи живота. Однак ти ж ще не знаєш про вагітність, і відредагувати свою фізичну активність можливо лише за умови серйозного підходу до планування розширення сім’ї від самого початку.

Цікаво на тему: Як позбутися пігментації під час вагітності

Як розвивається плід на третьому тижні вагітності

Майбутня дитина ще не увійшла у фазу ембріона, а являє собою щільний згусток клітин з усією необхідною генетичною інформацією. Ці клітини щосили намагаються якомога швидше дістатися до кінцевого пункту й запустити довгоочікуваний процес розвитку плода.

Який розмір плода на третьому тижні вагітності

Наприкінці третього тижня, якщо зірки зійдуться, то вже можна буде порівняти плід із піщинкою або маковим зернятком. А якщо ні, то потрібно ще зовсім трохи почекати.

Які аналізи потрібно здавати на третьому тижні вагітності

Якщо ти готувалася до цього етапу свого життя, то, напевно, загальні аналізи для оцінки стану здоров’я, такі як загальний аналіз крові, перевірка рівня заліза та вітамінів (особливо фолієвої кислоти й вітаміну D) вже були здані. А також, найімовірніше, ти здала аналіз на TORCH і гормони. Якщо ні, то саме час. Поки більшого й не потрібно, хіба що зробити тест на вагітність. На цьому етапі вже є ймовірність, що він покаже позитивний результат.

Три тижні з 40 позаду й далі на твій організм чекають колосальні зміни, адже зародження повноцінного нового життя ось-ось почнеться. Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

Останні

Що не можна робити під час менструації?

Жіночий організм отримав від природи складні налаштування. У нас все непросто: ми емоційні, чутливі та… Докладніше

Жовтень 15, 2024

10 цікавих парфумів з алкогольними нотками

Коли мова заходить про парфумерію з алкогольними акордами, одразу уявляєш собі щось бунтарське, але водночас… Докладніше

Жовтень 14, 2024

7 класних рецептів смузі для заряду вітамінами

EVA Blog разом із кулінарним каналом Кус-Кус пропонує тобі створити маленькі кулінарні шедеври у склянці.… Докладніше

Жовтень 14, 2024

Страшна краса: приклади макіяжу й образів до Геловіну

Свято під девізом «чим страшніше, тим красивіше» уже незабаром. А разом із ним і привід… Докладніше

Жовтень 14, 2024

Ремонт своїми руками: як пережити його і не з’їхати з глузду

Ремонт. Це слово у більшості з нас викликає легке посмикування ока. Хто хоча б один… Докладніше

Жовтень 11, 2024

Календар вагітності: 2 тиждень

Перший тиждень вагітності завершено, і ти перебуваєш на другому тижні. Насолоджуйся ним, адже третій вже… Докладніше

Жовтень 11, 2024