Кохай, веселись, навчайся: як якісно провести час вдома

Досвід інших країн показує, що найкращий метод боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 — це самоізоляція. З 12 березня 2020 року Кабінет міністрів України ввів карантин на території всієї країни, а ЗМІ транслюють наполегливі рекомендації експертів залишатися вдома, уникати поїздок в громадському транспорті і місць з великою кількістю людей. Я сподіваюся, що пандемія спаде в найближчому майбутньому, а поки підготувала список занять, які допоможуть вам якісно провести час. Нехай тимчасове перебування вдома дозволить всім нам випасти зі звичної гонки, сповільнитися і повернутися до простих справ і забутих радощів.

Якщо ви живете не одні, важливо стежити за чистотою будинку і дотриманням порядку, оскільки багатьом як і раніше потрібно працювати. Розподіліть обов’язки на цей період, будьте готові до того, що постійне перебування один з одним в замкнутому просторі може зробити когось більш дратівливим або запальним. Важливо усвідомити і проговорити, що кожному потрібний особистий простір і можливість зайнятися своїми справами, карантин не примушує нас до постійного спілкування, і тим більше ми не повинні розважати один одного.

Але провести час якісно та й із задоволенням, відволікаючись від тривожних новин, можна як в компанії домочадців, так і поодинці. Десять дієслів для цього:

Дивимося. Сюжети National Geograpfic, запис концерту улюбленої групи або навіть балет. Фільми та серіали шукайте на Netflix, де повно світових новинок, і Megogo. Користувачі девайсів Apple можуть дивитися телебачення або платний контент на Apple TV. Всі сервіси платні, але, наприклад, Netflix дає можливість користуватися ресурсом безкоштовно цілий місяць. В інших випадках підписки на ліцензійний контент коштує близько 100-150 грн на місяць. А, якщо загуглити «кращі онлайн-трансляції екскурсій і вистав», можна знайти перелік трансляцій і послухати оперу або подивитися балет, не встаючи з дивана.

 Читаємо. Лонгріди і тексти, які зберегли «на потім», куплені і не відкриті книги, а, може, у вас буде настрій перечитати класику? Повірте, «Анна Кареніна» або «Майстер і Маргарита», яких ми читали в школі, в свідомому віці відкриваються зовсім по-іншому.

Граємо. Якщо вдома завалялася колода карт, коротати час можна за партією в бридж чи преферанс — в інтернеті є правила будь-якої карткової гри. Коробка з «Монополією» покрилася пилом? А, може, ви щасливчик, у кого є гра «Alias» ​​або «Імаджинаріум»? Діставайте і влаштовуйте з домашніми ігрові вечора, і готуйтеся до того, що від сміху може бути боляче щокам. У «Alias», до речі, можна грати за допомогою мобільного додатку і з друзями по скайпу. А мій особистий фаворит — додаток з грою в «Ерудит», граю з мамою і подругами.

Вчимося. Коли набридне дивитися серіали або виявиться, що половина списку до прочитання не варта уваги, можна зайнятися самоосвітою: повчитися чомусь новому або поглибити знання в тій сфері, яка давно цікавить.

Варіанти:

  1. Безкоштовний курс відеоблогінга, завдяки якому ви навчитеся не боятися камери і вільно говорити, робити класні відео і правильно їх оформляти, дізнаєтеся секрети успіху топових блогерів, зрозумієте правила і принципи роботи YouTube, а ще — як придумувати ідеї для роликів.
  2. Проект Coursera, який заснований професорами Стенфордського університету, з 12.03 до 31.07 відкрив безкоштовний доступ до 3800 курсів і 400 спеціалізацій.
  3. Prometheus — близько сотні онлайн-курсів.
  4. Arzamas пропонує зануритися в історію культури. На сайті вас чекають статті та подкасти про літературу, мистецтво, історію і інші гуманітарні науки.
  5. Ще про літературу, кіно, музику, журналістику, театр та історію — сайт WiseCow
  6. Ті, хто цікавляться модою, будуть у захваті від можливості повчитися у Анни Вінтур, отримати поради щодо модної фотографії від Енні Лейбовіц або дослідити побудову fashion-бренда з вуст Діани фон Фюрстенберг. Все це є на ресурсі Master Class, підписка коштує 15$ на місяць.
  7. Ну і, звичайно, маса цікавого на YouTube. У мене в планах «Лекції Кураж Базар» і онлайн курс Андрія Федорова «Brand Father», який зазвичай коштує 200$, а зараз доступний безкоштовно. І не забувайте про надихаючі виступи TED!
  8. Безкоштовно погуляти по музеях в будь-якому куточку світу і помилуватися полотнами відомих художників, відвідати Букінгемський палац або Білий Дім ви можете за допомогою сервісу Google Arts & Culture або додатку Google Expeditions. Крім того, Міністерство культури України спільно з компанією Google створили проект «Музеї під відкритим небом», завдяки чому можна побувати в семи музеях України, не виходячи з дому.

Тренуємося. Абонемент в спортзал або на танці став поки непотрібним, але це не привід не займатися. Не обов’язково присвячувати цьому годину — коротке і інтенсивне тренування, розбите на інтервали, привчає тіло до навантаження, а організм отримує порцію ендорфінів. Це, в свою чергу, піднімає настрій і тонус, підвищує самооцінку і зміцнює віру в свої сили.

Чим зайнятися:

  1. Приєднатися до Eva Woman Challenge, чиї експерти дають корисні рекомендації не тільки на тему спорту, але і правильного харчування, догляду за собою і психології.
  2. Знайти тренування на YouTube: пілатес, йогу або запальну зумбу. Я люблю канал Tone It Up, а з  тренерів добре себе зарекомендувала Анна Цукур.
  3. Спробувати будь короткі інтервальні заняття на кшталт 7 Minute Workout або The 28 Day Challengе.

Медитуємо. Карантин — відмінна можливість звернутися до медитації, щоб зберігати ясність розуму і знижувати рівень тривоги. Мобільні додатки типу «Headspace», «Calm», «Insight Timer», «Stop, breathe and think» допоможуть познайомитися з технікою і спробувати різні варіанти під час безкоштовного періоду.

В інстаграмі проходить безкоштовний марафон Happy Week від @upgradeisgreat, в якому Алла Клименко розповідає «як бути щасливим, коли все йде не так», як допомогти собі в ситуації невизначеності і як ми можемо обернути її собі на користь.

Висипаємося. Навіть якщо вдень потрібно працювати звичну кількість годин, ви економите час на макіяж і укладання з ранку, а також на дорогу в офіс і назад. У вас маленькі діти? Лягайте спати разом з ними в 9 вечора, і вдень теж. Наберіться сил, зміцните імунітет.

Направляємо енергію в свої стіни. Коли нас захоплює тривога і сильне хвилювання, краще, що можна зробити — направити енергію в прості дії, результат яких можна побачити майже відразу. Так, це саме те, про що ви подумали: прибрати квартиру, вимити вікна, розібрати дальній кут в шафі і гардероб взагалі, приготувати мотлох на викид, перемити зимове взуття, зробити ревізію аптечки і косметики, приготувати вечерю замість доставки піци, і з’їсти її в колі сім’ї або зателефонувавши комусь по скайпу — як ніби ви разом десь в кафе.

Творимо. Завжди хотіли написати книгу, але не було часу? Напишіть першу главу. Куплена в пориві емоцій акварель досі не розпакована? Беріть папір і дозвольте пензлику просто гуляти по ньому. Танцюйте. Включайте голосніше улюблені пісні і співайте в гребінець, як робили це в дитинстві. Запропонуйте друзям розважальне змагання, наприклад, хто знайде вдома більше жовтих предметів і сфотографує. Якщо у вас є дитина, запропонуйте їй вибирати для вас наряди, поєднуючи речі та взуття так, як їй подобається, і сфотографуйте всі ці образи. Знайдіть фото кількарічної давнини і спробуйте відтворити його. Фантазуйте, експериментуйте, дайте волю своєму внутрішнім творцеві!

Любимо. Тих, хто поруч і тих, хто на відстані кількох кварталів або країн. Себе. Промінчик сонця, що крадеться вранці по подушці. Дихання весни, яке доноситься в прочинене вікно. Можливість побути наодинці з собою і поруч з тими, з ким ми пов’язані кровно і вибором. І саме життя, яким складним і непередбачуваним воно б не було часом.

Окремий пункт списку — зберігаємо спокій і пам’ятаємо про відповідальність кожного з нас. Фільтруємо інформацію. Не робимо репости неперевіреної інформації. Виділяємо певний час на читання новин, і нехай це буде не ранок і не вечір. Запитаємо себе: «Що залежить від мене? Що я можу зробити?». Ми можемо не поширювати паніку, а надавати приклад. Залишаючись вдома, дотримуючись правил особистої гігієни і сподіваючись на краще.

Останні

Струменевий оргазм: 5 фактів, про які ти не знала

Я довго думала як би максимально лайтово розповісти тобі, що таке струменевий оргазм і просто… Докладніше

Травень 15, 2024

Молекулярні аромати: у чому особливість + добірка парфумів

Молекулярні аромати — відносно нове слово в парфумерії, яке, судячи з тенденцій, у трендах надовго.… Докладніше

Травень 15, 2024

10 каменів, які притягують кохання

Натуральні камені — це не лише красивий елемент прикрас у твоєму модному образі. Їх вважають… Докладніше

Травень 14, 2024

12 топових фільмів і серіалів від Netflix

Netflix — один із провідних постачальників гідного контенту в усьому світі. Щорічно під його егідою… Докладніше

Травень 14, 2024

28 ідей модних образів в стилі office core

Офісний стиль, як і офісні співробітники, покинув стіни кабінетів. Попри те, що віддалена робота дозволяє… Докладніше

Травень 13, 2024

Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Вибір санскріну – та ще задачка. Хочеться, щоб він не залишав після себе на обличчі… Докладніше

Травень 13, 2024