Категорії: ДітиМатеринство

Навчай граючи: як розповісти дитині про екологію та потребу захисту тварин?

Екологічна свідомість — важлива тема сьогодення і майбутнього, а виховувати в дітях дбайливе ставлення до природи та тварин так само важливо, як учитися читати або рахувати. Починати говорити про екологію потрібно якомога раніше, правильно підбираючи теми для ігор, розмов і, звісно, подаючи особистий приклад.

Коли, як, про що говорити та якими діями прищеплювати дитині любов до природи й навколишнього світу — розбираємося разом з Єва Блог і Клубом Щаслива мама.

Дбаємо про природу разом: Еко-звички, які роблять світ кращим

Як розповісти дитині, що таке екологія та захист тварин

Говорити з дитиною про навколишнє середовище можна під час прогулянки, дорогою до садка або школи, в подорожі або під час пікніка. Для цього не треба докладати багато зусиль. Головне — підкріплювати слова діями, показуючи приклад відповідальної поведінки, і враховувати вік дитини.

Малюкам до 3 років знання з екології можна давати у вигляді історій про пінгвінів на Південному полюсі, рибок у морі, сухопутних і водних черепах, попутно описуючи світ таким, яким його бачать герої-тварини. Маленькі діти миттєво поглинають будь-яку інформацію, яку подають їм дорослі, швидко запам’ятовуючи, де живуть різні тварини та які у них звички.

З дітьми 4–5 років говорити про екологію вже цікавіше. Зараз — саме час торкнутися проблеми забруднення, розповісти, як правильно сортувати сміття (папір, скло, органіка, пластик) та чому це важливо для світу тварин і людей. І, звичайно, будь готова до того, що дитина ставитиме безліч питань, на які, можливо, ти не зможеш відразу відповісти, — шукайте відповіді разом.

Вік від 6 років — найкращий час для того, щоб читати екологічні книги. Це допоможе розвивати навички читання й дізнатися багато нового про тварин, рослин, клімат і екосистеми. Також провідною діяльністю у молодших школярів лишається ігрова. Тому, крім книг, пропонуй дитині гри, котрі допоможуть більше дізнатися про навколишній світ та екологію.

Акція Океаняшки в EVA

У EVA стартувала крута акція Океаняшки, в рамках якої можна отримати знижку 50% на м’які іграшки-звірятка.

Купуючи необхідні товари в EVA або на сайті EVA.UA, збирай електронні наліпки: по 1 за кожні 50 грн у чеку. А за кожні 5 наліпок отримай знижку на 1 з 5 героїв Океаняшок:

  1. Крокодил Кріс.
  2. Морж Уоллі.
  3. Черепашка Каро.
  4. Пінгвін Піко.
  5. Рибка-клоун Немо.

Ці милі іграшки неодмінно стануть друзями твоєї дитини — тими, кого потрібно берегти та захищати. А тобі підкажуть багато ідей для розмов, ігор і творчості. На сайті Океаняшок також знайдеш цікаві історії про кожного героя і скачаєш картинки-розмальовки.

Про що треба говорити в першу чергу

З дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку не варто заглиблюватися в міркування про глобальні проблеми екології. Розпочни з розповідей про природу та про те, що всі ми — люди, тварини, риби, птахи, водойми й ліси — тісно пов’язані між собою. І на планеті немає зайвих або «поганих» жителів. Наприклад:

  • Маленький мурашка — це санітар лісу. А на городі він допомагає зробити ґрунт родючим, що в свою чергу дарує нам смачні й корисні фрукти та овочі.
  • Горобці, як і сонечка, поїдають тлю на квітах і деревах, допомагаючи зберегти їх здоровими. Вони також їдять насіння бур’янів, що допомагає зменшити їхню кількість і звільнити місце для інших рослин.
  • Білки ховають у землі жолуді й горіхи, а потім забувають, де вони це зробили. Завдяки їм у лісі виросло дуже багато дерев!
  • У свою чергу дерева в лісі очищають повітря (а спекотним літом ще й охолоджують), дають їжу та захист багатьом видам тварин. А там, де відбувається масова вирубка лісів, зменшуються запаси води.
  • Квіти дають бджолам нектар, з якого вони роблять смачний мед. А бджоли дякують їм тим, що запилюють рослини, в результаті чого вони дають великі та смачні плоди. І насіння, з якого потім виростуть нові рослини.

На прикладі Океаняшок розкажи про Червону книгу і про те, що деяких тварин на планеті залишилося дуже мало:

  1. Морж Уоллі — справжній велетень вагою до 2 000 кг! Але незважаючи на свої розміри він дуже страждає через танення льодів і забруднення океану.
  2. Через зміни клімату більше половини видів черепах, таких як Каро, знаходяться на межі зникнення. І це при тому, що вони можуть жити до 300 років!
  3. Кумедний пінгвін Піко — талановитий плавець і найвідоміший житель Антарктиди. Його родичів зустріти можна не тільки там, а й, наприклад, в Африці. Кількість пінгвінів на планеті стрімко зменшується — перш за все, через зміни клімату.
  4. Усім подобається мультик про рибу-клоуна Немо. Деяким навіть настільки, що вони вирішили завести таку рибку у себе вдома. Через це зменшилася їхня чисельність у морі.
  5. Крокодил Кріс плаває зі швидкістю до 40 км/год — майже як автомобіль у місті. Таких, як він, теж лишилося дуже мало в природі, але завдяки захисту людини деякі види були врятовані. Наприклад, алігатор в Америці — зараз у природі їх мешкає близько 1 млн.

Читайте також. Кишенькові гроші дітям: допомагаємо навчитися, як раціонально їх витрачати

Ідеї як привчати дитину дбати про природу

Одна із серйозних проблем екології — чистота планети, затишної оселі для всіх нас. Розкажіть дитині про те, що сміття, яке ми викидаємо, серйозно шкодить навколишньому середовищу — рослинам, тваринам, птахам, рибам, людям.

Що ми можемо зробити: сортувати відходи та здавати частину їх на переробку. У нашій країні переробляють папір, скло, пластик, метал, небезпечні неорганічні відходи (батарейки, лампи тощо). Паралельно можна доступною «дитячою» мовою розповісти про розумне споживання та разом поміркувати про те, як можна зменшити кількість сміття.

Вирушаючи на пікнік: не купувати пластиковий посуд; взяти з собою рукавички й пакети, щоб зібрати сміття поруч з місцем відпочинку.

На прогулянці в парку: повісити годівничку для птахів (можна зі вторсировини — пластикової пляшки або пакета з-під молока). А під час наступних прогулянок брати з собою корм, попутно розбираючись, чим правильно годувати пернатих друзів.

У дворі: посадити квіти й доглядати за ними, висадити дерево, влаштувати сімейний суботник, нагодувати бездомних тварин.

Вирушаючи за покупками: купити або пошити сумку для продуктів, обирати товари в еко-упаковках.

Вирушаючи до школи: взяти з собою скляну пляшку для води.

Вдома:

  • доглядати за кімнатними рослинами;
  • сортувати сміття;
  • економити воду й електрику;
  • поставити велику ємність і наочно показати, скільки води витікає, поки дитина чистить зуби;
  • повісити біля вмикачів знаки, що нагадують про необхідність вимикати світло, коли воно не потрібне;
  • полагодити зламану річ або дати друге життя непотрібній речі.

Усе це можна презентувати у вигляді гри й щодня здійснювати свої маленькі, але такі важливі еко-подвиги. Адже допомагаючи природі, ми допомагаємо всім її мешканцям і самим собі!

Окрім прямої турботи про тварин і знань про екологію, важливо прищеплювати дитині любов до природи:

  1. Вирощувати мікрозелень, спостерігаючи як ніжні паростки пробиваються з насіння.
  2. Слухати спів птахів, звуки лісу й моря.
  3. Спостерігати за птахами та комахами.
  4. Милуватися цвітінням рослин.
  5. Дивитися на водну гладь озера та стрімку течію річки.

Тільки полюбивши світ, у якому вона живе, дитина щиро захоче зробити його ще чистішим і чарівнішим.

 

Цікаві статті на тему екології:

Переглянути коментарі

  • Чудова стаття! Дуже багато корисного почерпнула. Змалку привчаю дітей береджно ставитися до природи, берегти її. Часто берем участь в екологічних акціях зі збереження природи рідного краю.

  • Привіт!
    Ми з сином (Влад, 4 роки) часто спілкуємось про дбайливе ставлення до тварин, до природи і всього живого взагалі.
    Мені подобається, що, не дивлячись на хлопчачу непосидючість, він все-таки прислухається до мене з цього приводу.
    Ми купуємо какао з екостаканчиків, гілки не ламаємо з дерев, а підбираємо з тих, що уже лежать на землі, прибираємо за собою, та найбільше мене вразила реакція дитини на те, коли ми в березовій рощі побачили як люди набирали березовий сік. Влад сказав:"Мамо, а деревам напевно ж боляче, коли їм дирочку роблять?! А нащо ж так роблять?! Дивись, а сік з дерева уже ж з банки і витікає, то він так і буде тікти, чи можна щось зробити, якось закрити???".
    Ми як змогли, допомогли деревам, але сумно стало після побаченого.
    В будь-якому віці корисно розповідати, що природу потрібно берегти.

  • Ми живемо біля річки.З донькою часто ходимо до неї. Сидимо на березі,любуємося її красою та розмовляємо. Про річки,озера,гори та степи. Вона семикласниця,часто розповідає мені багато цікавого про природу, а я ділюся з нею своїм досвідом і вчу її цінувати ту красу,що ми маємо

  • Любимо з дітьми в лісі слухати шелестіння дерев та спів птахів. Саме там вони привчаються берегти та цінувати природу

  • Ми завжди сортуємо сміття і привчаємо до цього дітей. Вони вже настільки до цього звикли,що їм і не потрібно нагадувати

  • Читаю дітям екологічні книги. Це допомагає дізнатися багато нового про тварин, рослин, клімат і екосистеми. Крім того,граємо з дітьми в різні ігри,де потрібно вгадати тварину чи рослини і розповісти про них

  • Я розповідаю дітям про те,як наша природа потребує людської підтримки і своїм прикладом показую,що потрібно робити. В лісі не смітимо, пластик не палимо, в магазин беремо з собою еко-торбинки

  • Мій синок дуже відповідальний в свої 6 років.Сміття не викидає в лісі,завжди акуратно все збирає в пакетик. Ми часто говоримо з ним про тваринок,я розповідаю,які і що роблять корисне,йому це цікаво

  • Наші діти люблять навколишній світ і бережуть його, ніколи не кидають навіть папірця на землю

  • Мти з дітьми полюбляємо ходити до лісу,по ягоди та гриби. Саме там їм найкраще прививати любов до природи,розповідаючи,що кожна травинка та букашка приносять свою користь і саме тому не потрібно їх кривдити

  • Моя донька-справжній грінпісовець. Навіть поломаній гілячці не дасть засохнути, принесе додому,вкорінить,а потім висаджує на вулиці. Тай взагалі любить все живе

  • Я змалечку привчаю своїх онуків піклуватися про природу. Вони ніколи не смітять в лісі і не кпивдять тварин

  • Є одна велика істина-починати потрібно з себе!:)Коли доросла людина розуміє,що потрироду вона має берегти,то і дитина змалечку це переймає і бере приклад з батьків!

  • Добрый день. Хочу поделится с вами как я учу своих детей беречь экологию и животный.
    Каждый день на прогулке мы изучаем себя и окружающий нас мир. Для моих деток все вокруг – интересное и удивительное. Что бы ребенок слушал его нужно заинтересовать. Мне посоветовали купить книгу “Як допомогти їжаку та захистити білого ведмедя”. Книга наполнена различными фактами о жизни животных. Еще там пишут о множестве креативных способов того, как помочь природе.
    Это стало большим помощником в моем деле. Всем советую!

  • Ми із сином 8років дивимося сюжети, фільми про тварин, їх життя, та вчимося знання застосовувати на практиці. Адже мало просто дивитися та знати, треба вміти використовувати свої знання. Кожного дня ми годуємо безпритульних кішек, які були викинуті людьми до лісу. Взимку приносимо в їх будиночок теплі ковдри, в які вони можуть зануритися і трохи зігрітися. Намагаємося мінімалізувати використання пластику та одноразових пакетів, замінивши їх на багаторазові. Так же сортуємо сміття і вивозимо в сортувальні центри. Хоча ця процедура мало приємна ті займає місце і час, але ми намагаємося зробити цю планету більш чистою, і ця мета надихає нас. Тварини не повинні страждати, навпаки, людина має допомогати. Я маю надію, що таке виховання дітей власним приладом дасть свої результати. Не виховуйте дітей, виховийте себе, вони все одно будуть схожі на вас

  • Чудовий конкурс, щоб нагадати про нашу природу. Та лише від нас залежить, яким світ буде завтра. Моїй донечці вже 9 років і вона вже мені розповідає, як зробити нашу планету чистішою, як вона буде рятувати нашу природу… З малечку моя дитина дізнава про світ не лише з книги та телевізора, а й в садочку, в школі цьому придають велике значення. Розповідаючи і власним прикладом у моєї дівчини закріпилося поняття про нашу природу та яке важливе значення вона має для нас. Якщо ми бережемо нашу екологію то ми зберігаємо і наше майбутнє.

  • Донечці Дарина 6 років і ми часто говоримо про те, що сміття на вулиці потрібно викидати у бак для сміття, постійно виникають питання чому люди викидають бумажки просто на вулиці, каже що потрібно розказати їхнім батькам, щоб ті їх насварили за це.

  • Добрый день. Моему сыночку Назарику 9 лет. Я с самого начала всегда ему рассказывала как важно беречь природу, животных, людей. 2 раза в год я иду с друзьями на субботник к речке и убираем территорию. Мой сын всегда ходит с нами и очень серьезно к этому подходит. В рюкзаку у него всегда перчатки, водичка и перекус. Это уж стало нашей традицией! Еще мы с ним кормим белочек в лесу и всех дворовых котов. Муж с сыном в конце осени делают кормушки и мы развешиваем их на деревья, потом целую зиму насыпаем туда семечки, сало и зерно. Я очень горжусь такими поступками и служу хорошим примером для своего ребенка!

  • Багато розповідаю дітям про навколишнє середовище, читаємо книги, намагаємося більш детально розбирати важливі питання. Сортуємо сміття, не купуємо пластикові вироби, ходимо до магазину з еко сумками, саджаємо дерева у дворі, вирощуємо квіти, доглядаємо за тваринами.

  • Мої дітки із задоволенням турбуються про довкілля, кожного дня доглядають за домашніми улюбленцями, дивимося разом тематичні відео в інтернеті.

  • Мы часто изучаем книги о природе . Я учу на природе за собой убирать .как приучим так и будет .очень хотелось бы чтобы нынешнеее поколение уважительно относилось ко всему живому

  • Важно не только читать ребенку книги по экологии, но и самому рассказывать о ее важности для нас. Открыто демонстрировать, как обычный житель города взаимодействует с окружающей средой и какие последствия это имеет. Поэтому нужно запастись не только детскими книгами по экологии, но и наглядными и видео материалами.

  • Привчаю дітей змалечку,що ми є частиною природи,тому зобов'язані піклуватися про неї як про себе.Кожний день говоримо,що красиве бачимо навколо,як правильно ставитися до рослин і тварин.

  • Мені здається, щоб розвити у своєї дитини любов до оточуючого середовища-потрібно розповідати історії про звірів і їх життя та про те,що вони роблять, яку користь приносять природі. І дитина на підсвідомому рівні буде розуміти значимість всього, що створено природою і буде намагатися зберігати це.
    Тому саме так і робимо всією сім‘єю.

  • Моему сыну 6 лет и он знает что мусорить нельзя, нужно все выбрасывать в мусорку или нести домой если нет негде мусорки. Также любит кормить животных, не ламает ветки на деревьях так как они всё чувствуют и им больно. Ещё есть дочка но она маленькая ей 10 месяцев но как подрастёт и её обязательно научу как беречь природу.

  • Моему малышу 4 месяца, но я уже рассказываю как важно беречь природу, читаю только хорошие, добрые сказки.

  • Дуже цікава стаття, читала з своїми дітками вони багато інформації почерпнули для себе, хоча ми завжди оберігаємо і дбаємо про природу.

  • Ходим с детьми в магазин с эко торбой, не покупаем пластик и полиэтилен, сортируем мусор, сдаем отработанные батарейки.

  • Дякую за корисну статтю. Синочку 9 місяців, поки вивчаємо назви тваринок, розглядаємо їх в книжечках, а також спостерігаємо на вулиці)
    Буду розповідати про те, що їх треба оберігати. Зараз інколи годуємо пташок)

  • Донечці,через два тижні два роки,вона наша розумничка кожну бумажку прибирає викидає у смітник,і навіть як гуляємо і немає поряд урни свої бумажки складає у рюкзак і вдома викидає у смітник..Навчаємо діток з маленького ,що потрібно берегти природу і навколишне середовища )

  • Нам 2,2 роки вивчаючи, переглядаючи книгу "Мій перший віммельбух - Улюблені тварини" в якому зображені різні групи тварин: дикі, гірські, океанічні, птахи та середовище їх проживання, порівнюємо їх з собою де їм краще в чистоті чи смітті. На прогулянці залюбки викидаємо своє сміття в урну, знаємо що під ноги викидати не можна. Хочимо щоб дитина зростала в чистому довкіллі і сама вчилась робити його чистішим.

  • Нам 2.2 роки вивчаючи, переглядаючи книгу "Мій перший віммельбух - УЛЮБЛЕНІ ТВАРИНИ" де зображені різні групи тварин: дикі, гірські, океанічні і інші, ми проговорюємо де вони живуть в якому середовищі. Порівнюємо з собою чи приємно їм жити в смітті чи чистій природі. На прогулянці полюбляємо викидати своє сміття в урну, знаємо що під ноги викидать не можна. Прививаємо любов до природи з раннього віку. Хочимо щоб дитина зростала в чистому довкіллі та сама дбала про його чистоту.

  • Двоє діток дівчинці 9 років хлопчику 6, та обоє знаю що бумажку потрібно кинути в урну або в портфелику приносити додому.
    Дітки цікавляться роздільним збором сміття, вдома сміття сортуємо. Їм цікаво сортувати, скло і пластик здаємо в спеціальних пунктах збору.
    Розповідаю про шкоду сміття на навколишнє природнє середовище. Про те як потрібно себе на природі. Вони мені розповідають про те як сортувати сміття, про наявні сміттєпереробні заводи. Як побачать сюжет про те як забруднені океани сміттям, обурено комунтують.
    Дітки знають що чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Батьки приклад для своїх дітей.

  • Нам меньше трёх лет, но : мы умеем сортировать мусор и моя дочка играет в игры с куклами где обучает их всем бытовым хитростям(у них 4 ведра, куда они розсортировуют мусор). Так же, вместе с старшими соседскими детьми, мы кормим птичек и вешаем кормушки.))

  • Розповідати дітям про чистоту навколишнього середовища потрібно, та ще і з самого дитинства. Але, як на мене, не тільки говорити, а й показувати своїм прикладом. Виховання починаємо з себе, з сім'ї.

  • Гуляючи ми побачили горобця який не міг літати. Я його зловила. Малий слізно просив щоб саме він поніс його додому. Вдома в нас тато ветлікар... То птаха швидко одужала. Малий відпускав горобчика на вулиці. Потім сльози.... І на наступний день ми змайстрували в садку годівничку,щоб пташки їли і можливо наш горобчик прилітав.
    Будте щедрими на милосердя, співчуття, розуміння та допомогу.

  • Привчаю донечку сортувати сміття та економити на упаковці товару в магазині

  • Завжди привчаю дітей не смітити, адже тварини можуть з'їсти що-небудь пластикове чи поліетиленове або заплутатись

  • Восени син 8років, виготовив годівницю. Кожен день тепер приносимо нашим пташкам поїсти. Також пояснюю дитині, що смітити погано. Відвідуємо з сином еко акції по прибиранню сміття у нашому місті.

  • Дочці 9 місяців і ми починаємо з нашої киці... Кажу доні, що треба турбуватися про кішку, не бити, гладити обережно.

  • В мене старшому синові вже 18 років, змелечку привчала його любити та поважати природу і тварин, він виріс в оточенні котиків, песиків та домашньої птиці у бабусі і тому навіть не може собі уявити як це образити тваринку, навпаки коли був маленький то треба було пильнувати щоб не заціловував вуличних песиків та котиків. Зараз це вже самостійна людина, яка дбайливо ставитися до природи і тварин, також привчила його завжди прибирати за собою сміття де б ми не відпочивали. Вважаю що коли буде жити самостійно то також перейме від мене звичку сортування сміття та використання бесфосфатних миючих засобів. Меншому синочку лише чотири місяці, але я впевнена що перші наші казки будуть про тварин і дбайливе ставлення до них, згодом будемо дбати про довкілля вже разом з ним!

  • Завжди синові розповідаю, що сміття потрібно викидати в спеціальне для цього місце, якщо викинути просто у лісі то будуть страждати тваринки, не будуть мати що їсти, що тваринок потрібно любити і оберігати

  • Доброго дня! Моєму синочку 1.7 роки,в нього любов до природи прокинулася напевно ще з народження! Він обожнює та постійно зацікавлений природніми процесами,як рослин так і тварин,ми з ним досліджуємо,вивчаємо,спостерігаємо та насолоджуємося нашим Всесвітом! Він з природою та тваринами з такою легкістю та задоволенням розмовляє,що мені здається я не настільки віддана природі,як маленький синочок. Звуки,гомін,шелест надають сили для освоєння більших знань про навколишній світ та тварин! Як гарно спостерігати за маленьким любопитом,якому все цікаво! Ціннуйте та любіть природу та тварини! Бажаємо кожному насоджуватися кожним моментом,і як я кажу синочку промінчику сонечку!!!

  • Дитина у дошкільному віці все пізнає через гру. Тому граючись(ляльковий театр,рухливі ігри, навіть у кожній рольовій грі прививається любов до природи) ми пізнаємо з донечкою світ і його значення у нашому житті. Читаємо казки і оповідання. Дуже гарно висвітлював цю тему Василь Сухомлинський, майже всі його оповідання для діток про природу і її захист і доброту. А головне не просто говорити і вчити дитину цьому, а показувати власний приклад! Бо наші діти- наше віддзеркалення.

  • Донечці 2,5 рочків. Дуже любить тварин. Придбала їй всіх тварин, які існують на світі. Вже в 1 рік не говорила ще, але вже знала показати всіх тварин. Тепер вона їх кормить, варить їм їсти.....))). Багато різних квітів маємо, теж дуже їх любить. Садити та поливати. Береже їх. Сміття теж не кидаємо ніколи. Навчила її, все мені каже, що погані люди розкидують сміття по центру міста, які незнають порядка. )))

  • Донечка ще дуже маленька,але ми вивчаємо тваринок де хто живе,і вчимось лагідно відноситись до домашніх улюбленців,дякую за статтю!)

  • Дуже хороша стаття. Завжди читаю і вивчаю з таких статей користь для себе. Дещо нове для себе відкрила і беру на замітку для навичок дітей, бо буває, що не знаєш як маленьким дітям пояснити, щоб вони розуміли, а тут все детально і зрозуміло описано. Головне розповідати і привчати до збереження природи і тварин дітей з малих літ, тоді вони розуміючи, не будуть робити шкоди і виростуть цивілізованими людьми.

  • З самого маленького віку, навчаю дитину бережливо ставитись до природи! А зараз уже сама розуміє, піклується про рослини, береже воду, і головне знає що неможна смітити

  • С раннего возраста прививаю деткам любовь к природе, вместе проявляем заботу об экологии, смотрим познавательные программы

  • Щоб пробудити у дитини почуття захисту природи, потрібно як мені здається, розповідати своїй малечі не тільки користь природи, але і те, як людина може своїми вчинками багато що руйнувати, а найчастіше те, що створено природою. І в ній прокинеться відчуття захисту всього прекрасного і такого важливого, що створений природою.

  • Завжди намагаюсь сину розповідати про навколишнє і про те, як людина своїми необдуманими діями наносить шкоду. Взагалі це дуже цікава тема

  • Мы-экосемья и не считаем это чем-то особенным. У меня двое детей 10 и 6 лет. Для них невозможно представить, что бумажку можно бросить просто на землю, что просто ради забавы можно сорвать цветок или ветку дерева. Мы сортируем мусор, утилизируем батарейки в специальных приемных пунктах, пользуемся бесфосфатными средствами. За покупками- только со складной полотняной сумкой, на природу- с мешком для сбора мусора от предыдущих отдыхающих. Существует множество советов, как быть эко, но для меня самый главный - любить и заботится о природе, и не забывать, что этот мир достанется нашим детям

  • Корисна стаття. Маємо любов до всього живого, тому в нас є 2 коти і собака!

  • Дитині змалечку розповідали, що потрібно піклуватись про природу, про її лісових мешканців і наших маленьких друзів, адже в нашому світі кожен має свою роль і приносить користь!:)

  • Розказую доні якій 4 роки,що неможна ображати тварин,що їм теж боляче,що потрібно доглядати за тваринками та навколишнім середовищем.Сміття потрібно викидати в спеціальні місця,щоб тваринки(птахи)не поранились та не вдавались.

  • Сыночку 2 годика, я ему постоянно расказываю про животных, что их нельзя обижать, надо любить и заботиться. Дома пример собачка, котик и шиншилла.Так что прививают любовь с детства.))

  • Скоро чекаємо поповнення в нашій сім'ї дуже дякую за корисну та цікаву статтю!
    Зі своєї сторони племінникам та похресницям часто розповідаю про природу та її малих та великих жителів. Всі малята з обережністю та з розумом поводять себе по відношенню до навколишнього світу. Все починається з малого, все починається з нас самих

    • С маленького возраста приучаю ребенка убирать за собой мусор, так теперь все бумажки от конфет несём до мусорки. Ещё иногда показываю видео про животных, которые запутались в мусоре, наглядно о вреде загрязнения

  • Дитині 7 років і ми вже знаємо, що в природі всі корисні: і тварини, і рослини. Тому треба дбати про них, берегти природу. Вдома разом вирощуємо квіти, зелень, доглядаємо за песиком.

  • Дуже цікава стаття! Читали разом з донькою, їй 8 років. Потрібна інформація, багато нового)

  • Спасибо за статью. Нашла для себя много полезной информации. Обязательно ею воспользуюсь

  • На ніч я розповідаю дитині про тваринок, як про супергероїв і головних захисників лісу,а також нашої природи. Про те, що вони прикладають багато зусиль для збереження природи і наша ціль-їх захищати і ніколи не ображати!)

    Дитині дуже подобається слухати і я впевнена,що вона все це бере до уваги!:)

  • Моей дочке 3 годика, но она очень любит кормить птиц и уличных котов. Зимой мы вешали кормушки в парке и приходили проверять съели ли птицы корм. Очень любит садить и поливать цветы. Она никогда не бросает мусор ни на улице, ни в подъезде, всегда ищет урну.

  • Сину 6 років, але він дуже дбає про природу. Ніколи ніде в лісі не викине жодної смітинки,все збирає в пакетик і несе до смітника

  • Моїй дитині майже 3 роки,зовсім маленька, але вже знає, що упаковку від свого улюбленого соку потрібно викидати не в загальній смітник, а в пакет для вторинного сміття!
    Привчайте дітей змалечку!:)

    • Ми з доцею Ясею часто читаємо і дивимось книги про про навколишній світ і природу. Я поясню, що ми на планеті Земля не одні і треба бережно відноситись до ресурсів, а також тварин і до лісів. Тому з малечку я привчаю доню сортувати сміття. Закликаю кожного, вже зараз треба замислитись що лишиться нашим дітям і внукам,якщо ми будемо й далі так бездумно множити сміттєзвалища. Задумайтесь, наше покоління на смітник викидує купу речей в гонці за новішими. А можна їх віддати іншим людям, для цього є безліч груп і сайтів. Треба давати друге життя речам і предметам, таким чином ми можемо зробити маленький вклад в наше існування на планеті Земля

Останні

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024

Як вибрати дитячі ножиці для нігтів

Підстригти нігтики на крихітних пальчиках новонародженого – не найпростіше завдання, особливо якщо під рукою немає… Докладніше

Травень 16, 2024

Струменевий оргазм (сквірт): 5 фактів, про які ти не знала

Я довго думала як би максимально лайтово розповісти тобі, що таке струменевий оргазм і просто… Докладніше

Травень 15, 2024