Материнство

Навіщо потрібен дитячий аспіратор і як його вибрати

Є п’ять медичних приладів, які обов’язково мають бути в аптечці для новонародженого, – це градусник, зонд (газовідвідна трубка), спринцівка, піпетка й назальний аспіратор. І ось з останнім виробом все неоднозначно. EVA Blog зараз тобі максимально просто та доступно розповість про те, чи потрібен аспіратор, який кращий і чи правда, що це пристосування шкодить слизовій оболонці носа малюка.

Що таке назальний аспіратор (соплевідсмоктувач)

Ускладнене носове дихання у крихітки може бути пов’язане не тільки з нежитю (найпоширеніший симптом під час ГРВІ у новонароджених). Наприклад, під час зригування дитяче харчування нерідко тікає з носика карапуза. Або в носі просто засихає слиз через те, що в приміщенні спекотно й занадто сухе повітря. У будь-якому разі малюк ніяк не може допомогти собі сам з однієї простої причини – маленькі діти не розуміють, не вміють і, в принципі, фізично ще не схильні до самостійного висмаркування соплів, засохлих кірочок.

Як швидко й безпечно очистити ніс малюкові? Скористайся назальним аспіратором. Це просте, недороге та вкрай ефективне пристосування призначене для видалення слизу та інших виділень з носа дитини. Але попри те, що соплевідсмоктувач належить до домашніх медичних приладів першої потреби, й педіатри настійно рекомендують його купувати всім молодим батькам, є противники такого методу прочищення носика у немовлят. У чому ж полягає побоювання використання аспіраторів:

  1. Є ймовірність пошкодити слизову оболонку носа. Це один з головних аргументів молодих батьків, які вважають за краще використовувати ті ж джгутики з вати для чищення носа малюка. Найпопулярніші механічні моделі аспіраторів працюють коштом сили всмоктування, яку створюють батьки ротовою порожниною. У теорії можна завдати шкоди слизовій носа дитини, якщо цілеспрямовано робити сильні, інтенсивні, тривалі всмоктувальні рухи. Але на практиці матусі й татусі, звичайно ж, не використовують аспіратори в такому режимі. Відкинь всі переживання з цього приводу, соплевідсмоктувач для немовляти абсолютно безпечний.
  2. Аспіратор – це гроші на вітер, оскільки він справляється тільки з рідкою консистенцією слизу. Безперечно, цей медичний прилад не працюватиме за надто густої рідини й тим паче не зможе видалити засохлі скоринки. Однак ця проблема легко вирішується за допомогою звичайного сольового розчину. Закапала ним носик малюкові, почекала 15-20 секунд і після цього аспіратор миттю подарує крихітці вільне дихання.

Вдома, на прогулянці, в гостях – соплевідсмоктувач завжди має бути під рукою, бо це дійсно потрібний прилад.

Цікаво на тему: Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Як вибрати аспіратор

Все максимально легко й просто. Наразі є три типи цього приладу, і розрізняються вони між собою не тільки ціною, а й зручністю експлуатації, а також ефективністю. Розгляньмо кожну модель більш детально.

Назальний аспіратор “груша”

Це найбюджетніша механічна версія приладу. До плюсів можна віднести ціну та простоту використання:

  • видави повітря з груші;
  • акуратно введи кінчик приладу в ніздрю дитини;
  • плавно відпускай (розтискай) аспіратор і слиз, соплі будуть висмоктуватися всередину ємності.

З усіх чотирьох різновидів дитячий соплевідсмоктувач “груша” є найменш ефективним. Ні, це не означає, що він не працює, просто так уже склалося, що інші моделі елементарно кращі. Попри це, такий назальний аспіратор для малюків має чималий попит через свою дуже низьку ціну.

Рекомендовані товари:

Цікаво на тему: Як вибрати ванночку для купання дитини

Аспіратор для новонароджених із трубочкою

Такі моделі є по-справжньому народними. Ціна-якість вище всяких похвал і вони максимально прості у використанні. Саме такі соплевідсмоктувачі для дітей викликають переживання у деяких батьків з приводу можливості пошкодження слизової носа крихітки. Але, як я тобі вже пояснила вище, – турбуватися нема про що. Принцип роботи аспіраторів із трубочкою такий:

  • одну частину приладу акуратно введи в ніздрю малюка;
  • другу частину помісти собі в рот;
  • втягуй повітря і висмоктуй виділення з носа крихітки.

Конструктивно передбачено захист від потрапляння слизових виділень у твою ротову порожнину. Він може бути реалізований у вигляді фільтрів або додаткової трубки всередині ємності для рідини. У будь-якому разі соплі або слиз ніяк не потраплять до тебе в рот. Чому деякі матусі все ж вважають за краще купувати аспіратори “груші”, а не соплевідсмоктувачі з трубочкою? По-перше, не дивлячись на наявність захисту, вони переживають, що рідина все ж якимось чином потрапить до них у рот. А по-друге, якщо малюк хворіє, то за такого методу чищення носа матуся вдихає в себе вірусну інфекцію, і за слабкого імунітету ризик теж захворіти зростає до 99%.

Рекомендовані товари:

Цікаво на тему: Як правильно вибрати соску-пустушку для новонародженого

Електронний назальний аспіратор

Безсумнівно, це найкращий медичний прилад із цієї категорії. Безшумна робота, кілька режимів всмоктування, батьки не втягують у себе вірусну інфекцію, як у разі використання соплевідсмоктувача з трубочкою, а ефективність вища, ніж в обох попередніх варіацій. Єдина причина, через яку електронний аспіратор для носа не надто популярний, – висока ціна. Хоча насправді вартість цього приладу здається немаленькою лише порівняно з механічними моделями. А якщо розглядати пристрій, як самостійний виріб, то, правду кажучи, він зовсім недорогий.

І наостанок відповім тобі на два найчастіших запитання про аспіратори для новонароджених:

  1. З якого віку можна використовувати соплевідсмоктувач? З перших днів життя карапуза.
  2. Як часто протягом дня можна застосовувати аспіратор? Стільки, скільки потрібно – ніяких обмежень немає.

Сподіваюся, ці поради допоможуть тобі вибрати найкращий аспіратор для свого малюка. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

Переглянути коментарі

  • Це для мене зараз дуже актуально, дякую що у статті вдповіли на всі мої страхи))

Останні

Кімнатні рослини, які люблять тінь

З одного боку, ця тема дуже популярна й навряд чи колись втратить актуальність. Але з… Докладніше

Червень 25, 2024

Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

За ідеально красивою та здоровою шкірою стоїть якісний домашній догляд і…, звичайно ж, твій косметолог.… Докладніше

Червень 25, 2024

Гороскоп на липень 2024 року для всіх знаків Зодіаку

Липень на горизонті, а це означає, що настав час дізнатися, які сюрпризи підготували зірки в… Докладніше

Червень 25, 2024

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024