Здоров'я

Непереносність лактози: що це таке та як із цим жити

ЛактОза, лактАза, непереносність, недостатність… Люди дуже часто поєднують ці чотири слова між собою як хочуть і водночас плутають не тільки себе, а й тих, хто їх оточує. EVA Blog підготував для тебе коротку, але максимально інформативну статтю на тему лактози та її непереносності.

Ніякої лактозної недостатності не існує

Розберімося для початку в термінології та поставимо крапку в неймовірно частому питанні “Що робити, якщо у мене лактозна недостатність”. У молоці ссавців є молочний цукор, який називається лактоза. І тут важливо розуміти, що тут ключове слово не цукор, а його походження. Наприклад, фруктоза або сахароза – це теж цукор. Але якщо ми говоримо про сприйняття наших рецепторів солодкої складової, то сахароза (звичайний столовий цукор) у 5-6 разів солодша, ніж лактоза.

Коли лактоза разом із молочними продуктами потрапляє в шлунок, як і будь-який інший продукт, вона піддається розщепленню. Для процесу розщеплення лактози в шлунку має бути достатня кількість одного ферменту – лактази. Без нього молочний цукор просто не засвоюється.

Цікаво на тему: Як кава впливає на шкіру

Лактазна недостатність – це коли представлений фермент відсутній або його концентрація знаходиться в недостатніх кількостях. Внаслідок чого ШКТ людини не в змозі розщеплювати молочний цукор (лактозу) і він не засвоюється. Зафіксуємо:

  • якщо непереносність, то лактОзи;
  • якщо недостатність, то лактАзи.

Головні симптоми непереносності лактози

Що відбувається при дисфункції лактази? У бактерій у шлунку починається справжній бенкет при надходженні молока. Подивімося на шлях лактози за її непереносності: потрапляє до шлунку, не перетравлюється, проходить далі кишківником і потрапляє просто на стіл до бактерій, як до “хороших”, так і до “поганих”. І через невеликий проміжок часу відбувається порушення роботи травної системи:

  • газоутворення;
  • здуття;
  • нудота;
  • спазми та інші неприємні відчуття в ділянці живота.

Оскільки ми дали приголомшливе, високоякісне пальне у вигляді лактози “поганим” бактеріям, вони стають дуже активними. Разом з їхньою активністю починають виділятися токсини, розвивається інтоксикація, запалення кишківника і ці процеси вже тягнуть за собою довгий ланцюжок подій, які нерідко призводять до більш серйозних проблем зі шлунково-кишковим трактом, ніж просто бажання випустити газики.

Цікаво на тему: 9 ознак, що ви п’єте мало… води

Чим можна замінювати молочні продукти за лактазної недостатності

Я думаю, ти розумієш, що заміна коров’ячого молока на козяче або будь-якого кисломолочного продукту тваринного походження іншим молочним продуктом тваринного походження в надії, що шлунок почне розщеплювати лактозу – це утопія.

Потрібно здати аналізи, для того, щоб визначити, чи можна тобі вживати кисломолочку і якщо так, то в яких кількостях, або ж тобі доведеться повністю відмовитися від молока. Жодні форуми, поради друзів і сусідів у цьому питанні тобі не помічники – виключно висновок лікаря. І тут події можуть розвиватися по-різному:

  • незначний ступінь непереносності лактози дозволяє вживати малі кількості молока (100-150 мл на добу 1-2 рази на тиждень) або ж низьколактозні продукти;
  • за повної непереносності лактози, звісно ж, потрібно буде відмовитися від тваринного молока й віддавати перевагу безлактозному. Або тим же рослинним різновидам молока (соєве, мигдальне тощо).

У будь-якому разі все це індивідуально, і на всі запитання з приводу того, що можна, а що не можна, здатен відповісти тільки лікар. До речі, кілька слів з приводу самодіагностики.

Цікаво на тему: 5 щоденних звичок, небезпечних для здоров’я грудей

Яка буває лактазна недостатність

Є дві форми непереносності лактози: спадкова, яка називається первинною, і набута – вторинна. Занадто заглиблюватися в генетику я не буду, тому що передача генів дуже делікатний процес і це великий обсяг інформації для окремої статті. Тобі важливо знати таке: якщо у твоїх батьків були проблеми з непереносністю лактози, то є ймовірність, що вони будуть і в тебе:

  1. Гомозиготна форма передачі гена – це коли обоє батьків передали, так би мовити, “поламаний” ген дитині. Тут, найімовірніше, буде повна непереносність лактози.
  2. Гетерозиготна форма передачі гена – це коли тільки один із батьків передав “поламаний” ген. У цьому разі буде знижене засвоєння або, простіше кажучи, не повна лактазна недостатність.

Щодо вторинної форми, то вироблення лактази порушується внаслідок травми, перенесеної хвороби, операції в тонкій кишці.

Цікаво на тему: Чим відрізняються види головного болю і як його позбутися

А тепер щодо самодіагностики. Ось ти випила молока й в животі почався хаос. Ти думаєш, гаразд, буду пити безлактозне молочко і все у мене буде пучком. Але тут відбувається те ж саме й після склянки безлактозного молока тебе нудить, відбувається здуття живота і проявляються ті ж симптоми, що й при лактазній недостатності. Ти в легкому шоці, але цьому є просте пояснення. Річ у тім, що непереносність лактози та харчова білкова непереносність мають дуже схожу симптоматику. Виключити ймовірність білкової харчової непереносності та визначити, чи в тебе одна із зазначених проблем, чи одразу дві, можуть тільки аналізи.

Безлактозне молоко за лактазної недостатності можна вживати лише в разі, якщо немає непереносності білка. 

Довіряй своє здоров’я тільки профільним фахівцям. Тому що однозначної відповіді на питання “Чи лікується лактазна недостатність?” бути не може. Все залежить від безлічі факторів і до цієї проблеми потрібно підходити в індивідуальному порядку. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою.

Читай також:

Переглянути коментарі

Останні

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024

Вітання з Трійцею 2024: листівки та традиції

У 2024 році православні українські віряни відзначатимуть Трійцю у неділю, 23 червня. Цей день вважається… Докладніше

Червень 21, 2024

Листівки та привітання з Днем Конституції України 2024

Щороку 28 червня українська громадськість відзначає День Конституції – головного закону країни, якому цьогоріч виповнюється… Докладніше

Червень 21, 2024

Партнерські пологи: всі за та проти

Багато хто чомусь думає, що партнерські пологи – це присутність чоловіка поруч із дружиною безпосередньо… Докладніше

Червень 20, 2024