Перший триместр вагітності: розвиток плоду, аналізи, харчування

Перші місяці вагітності — складний етап для жінки. Вона поступово звикає до нового стану, потерпає від токсикозу та починає навідуватися в жіночу консультацію, як у другий дім. Зрозуміти вагітність буде легше, якщо точно розібратися, що та як відбувається в організмі.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Цікаво по темі: Вправи для вагітних: як підготувати тіло до пологів

Перші ознаки вагітності

Відразу слід наголосити на тому, що акушери вважають початком вагітності перший день останньої менструації. Тобто фактично жінка стає «вагітною» ще до запліднення. Перший місяць вагітності може минути непомітно, тому що симптоми ще недостатньо виражені.

Часто жінки плутають перші ознаки з ПМС:

  • тягне живіт;
  • набухають і болять груди;
  • слабкість;
  • біль у попереку, спині;
  • часті походи в туалет;
  • мінливий настрій.

Виділення під час вагітності на ранніх термінах теж можливі: жінки плутають їх із малокровними місячними. Першим помітним симптомом стає затримка. Нею вважають ненастання менструації більше, ніж за 5 днів від визначеного терміну.

Для перевірки слід зробити швидкий тест на вагітність.

Результат може бути як помилково позитивним, так і негативним. Аби переконатися остаточно, роблять аналіз крові на ХГЛ та УЗД

Біль внизу живота під час вагітності на ранніх термінах (1-2 тижні) повʼязаний з прикріпленням яйцеклітини до стінок матки. Водночас можуть бути незначні виділення коричневого кольору, що мажуть білизну. На 4-6 акушерському тижні з’являється нудота.

Цікаво по темі: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Аналізи в першому триместрі

Перший триместр триває до 14-го тижня. Саме в цей час закладаються основні системи органів майбутнього малюка. Зовні делікатний стан майже непомітний, але деякі жінки набирають трохи ваги, і в них починають збільшуватися груди. 

Якомога швидше після позитивного тесту слід стати на облік до жіночої консультації. Відтепер доведеться часто проходити різні дослідження та аналізи. Загалом їх називають скринінгом першого триместру:

  • аналіз на СНІД, сифіліс, гепатити, групу крові та резус-фактор;
  • загальний аналіз сечі, мазок із піхви;
  • УЗД у першому триместрі вагітності роблять за рекомендацією лікаря, дослідження допомагає точно визначити термін і кількість плодів.

Перший скринінг може доповнюватися аналізами на інфекції на кшталт токсоплазмозу чи хламідіозу. Дослідження в цей період допомагають виявити синдром Дауна, Едвардса чи патології розвитку нервової трубки.

Основний фактор, що може турбувати жінку в перші 12 тижнів, — це токсикоз. Перші тижні бувають важкими саме через постійну нудоту та блювання. Зверніться до свого лікаря: він може призначити препарати для полегшення стану.

Цікаво по темі: Вразливість зашкалює: чого не можна говорити вагітній жінці

Харчування вагітної на ранніх термінах

Загалом особливих рекомендацій немає. Варто утриматися від надмірної кількості рідини, солодкого та фаст-фуду. Не потрібно їсти за двох, добова норма становить 2700 ккал. Корисно вживати природні вітаміни, які містяться у свіжих овочах і фруктах. Натомість вітамінні комплекси в пігулках призначає тільки лікар!

Саме в першому триместрі жінка відчуває нестачу фолієвої кислоти. Тож гінекологи часто призначають її. Також лікар може порадити інші групи вітамінів, якщо в цьому виникне необхідність.

Секс і спорт у першому триместрі

Якщо ви повністю здорові, можете займатися всіма видами помірної активності. Не забороняється ранкова пробіжка, йога чи нетривалі кардіонавантаження. Також не варто відмовлятися від статевого життя: до 14-го тижня ризиків у здорових жінок майже немає. До того ж заняття спортом і сексом сприятливі для емоційного стану майбутньої мами.

Основні протипоказання — це вірусні хвороби. Якщо ви підозрюєте в себе ГРВІ або ж температура різко підскочила, не займайтеся самолікуванням. Вагітним не можна пити більшість звичайних протизастудних засобів, тому зверніться за консультацією до лікаря.

Розвиток плода за тижнями та місяцями

Календар вагітності за тижнями — корисна «довідка» для мами. Гестація, тобто вагітність, триває близько 38-40 тижнів від моменту запліднення.

1-4 тижні

1-й тиждень рахується як перші 7 днів після закінчення останньої менструації. На 3-му тижні яйцеклітина закріплюється в матці й починається розвиток ембріона. На 4-му тижні домашній тест уже може визначити вагітність, а плід досягає розміру з зерно маку.

5-й тиждень

Знаковий тим, що закладається нервова трубка — матеріал для майбутнього хребта. Також формуються три типи тканин, з яких утворюватимуться органи малюка. У цей період уже може з’явитися токсикоз.

6-й тиждень

Ембріон уже має голову, руки й ноги. 

7-й тиждень

На 7-му тижні в ембріона формується головний мозок. Розмір плода збільшується до 5 мм. 

8-й тиждень

Формуються риси обличчя, дитина починає рухатися. Саме у 2 місяці варто займатися профілактикою нестачі йоду. Проте перед цим краще проконсультуватися з лікарем.

Детальний календар вагітності можна знайти в жіночій консультації. Також усе про вагітність і пологи варто розпитати у вашого лікаря. 

Цікаво по темі: Ворушіння плода під час вагітності

9-й тиждень

Закладається репродуктивна система малюка. У 3 місяці вже чітко видно межі голови та тіла.

10-й тиждень

Зміцнюються кістки, формуються зачатки пальців. Матка жінки збільшується, пристосовуючись до активного росту малюка.

11-й тиждень

Продовжується формування органів та систем.

12-й тиждень

На 12-му тижні можна спробувати визначити стать, проте результат ще може бути неточним. На пальцях уже зʼявляються нігті.

13-й тиждень

Це останній тиждень першого триместру. Плід стає схожим на немовля в мініатюрі, утворюються зачатки молочних зубів і волосся. Зі збільшенням ваги плода значно збільшується і живіт майбутньої мами.

Цікаво по темі: Дозволені, небажані та заборонені процедури краси для вагітних

Ознаки завмерлої вагітності

На жаль, вагітність у першому триместрі може завмирати. Найчастіше це повʼязано з генетичними патологіями. Які ознаки мають насторожити: 

  • різке припинення токсикозу;
  • підвищення температури тіла без ознак застуди;
  • кровʼянисті виділення;
  • різкий біль внизу живота;
  • припинення набухання грудей.

Точно підтвердити або спростувати факт можна тільки за допомогою УЗД та аналізів. Особливо важливо відвідувати лікаря на 3-4 акушерському тижні. 

Цікаво по темі: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Перший триместр вагітності вимагає від жінки пильності та дотримання всіх рекомендацій гінеколога. Проте це не повинно заважати насолоджуватися своїм новим станом.

Читайте також:

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024