Ворушіння плода під час вагітності

Перші ворушіння малюка це важливий момент для кожної вагітної жінки. З цієї миті між мамою і дитиною встановлюється особливий звʼязок. Можна відчути реакцію малюка на різні фактори й точно знати, що з ним все гаразд. Проте жінкам, які народжують вперше, бракує інформації про рухи дитини.

Час читання: 7 хвилин та склянка молока з печивом 🥛🍪

статья доступна на русском языке

Цікаво по темі: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Перші ворушіння: що потрібно знати мамі

Кілька опорних пунктів:

  • Скільки тижнів має минути, щоби жінка відчувала рухи малюка?

Майже 4 місяці. Зазвичай це 15 тиждень вагітності (норма 15-20 тижнів). Насправді це доволі індивідуальний процес, який залежить від положення плаценти, ваги жінки тощо. 

  • На що це схоже?

Жінки описують ворушіння по-різному: «рибки плавають», «літають метелики», «лопаються бульки шампанського». Кожний організм особливий, тому й ваші враження теж можуть відрізнятися.

  • Що робити, коли стався перший рух?

Саме цей факт допомагає спрогнозувати, коли настануть пологи, адже такі рухи сигналізують про новий етап «дорослішання». Тому в першу чергу йдіть до лікаря. Якщо наразі немає можливості зайти на консультацію, запишіть дату й час.

  • Чим відрізняються ворушіння під час другої вагітності?

Друга вагітність уже знайома організму. Часто жінки починають відчувати малюка раніше, не плутаючи ледь відчутні поштовхи з газами чи роботою кишківника. Одначе це не є правилом, і все може початися в стандартні терміни. 

Слід памʼятати, що інтенсивність поштовхів буває різною. Іноді це залежить від темпераменту дитини: хтось штовхається досить сильно й довго, а хтось просто спокійно «постукує». Малюк може активізуватися зранку чи ввечері, реагувати на звуки, ваші рухи й навіть їжу. Згодом ви зрозумієте систему й зможете «спілкуватися» з дитиною.

Намагайтеся фіксувати найактивніші точки. Це допоможе лікарю визначити, чи правильне положення зайняв плід. Особливо це важливо в передпологовий період, коли малюк готується для появи на світ.

Здогадатися, як розмістилася дитина у животику не складно. Якщо активні вібрувальні ворушіння відчуваються внизу живота, тоді плід перебуває у тазовому передлежанні. Коли рухи зосередженні у верхній частині животика — малюк знаходиться в головному передлежанні. 

Вчасно помітивши неправильне положення плоду, слід звернутися до лікаря. В таких випадках, як правило, призначаються спеціальні фізичні вправи, що допоможуть малюку перевернутися.

Цікаво по темі: Вразливість зашкалює: чого не можна говорити вагітній жінці

Перші ворушіння: норма й патологія

Фактори рухової активності малюка різні. У середньому до 20 тижня їх буде до 200, а до 28 вже близько 600 на добу.

Ви не зможете відчувати усі рухи малюка в другому триместрі. У цей період у нього ще досить місця, щоб вільно рухатися й не турбувати вас. Однак вже в середині третього триместру дитина стрімко росте, й рухова активність знижується.

Існують різні способи підрахунку рухів:

Цікаво по темі: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Памʼятайте, що рухи дитини не відбуваються цілодобово. Принаймні 3-4 години на добу малюк буде спати. Також він гостро реагує на стан мами: може дати про себе знати, якщо ви активні, або затихнути, коли засмучені. 

Дитина може «відповідати» ворушінням на ваш голос або звертання близьких. Часто малюки затихають, коли чують щось незвичне чи з ними розмовляють сторонні люди. А от мамі з татом відповідають охоче.

Ворушіння плода перед пологами стають інтенсивнішими, а їхня кількість зменшується. Проте так відбувається не завжди. Термін від 37 тижня етап підготовки до появи на світ. Малюк перевертається головою донизу, ці рухи можуть бути для матері болісними й незвичними. Нормою вважається від 6 ворушінь на добу. Якщо цей показник менший, терміново зверніться до лікаря.

Також приводом для екстреної консультації буде:

  1. Надмірна активність малюка й суттєвий дискомфорт, коли зміна положення тіла чи спортивні заняття не допомагають впоратися з болісними чи некомфортними відчуттями.
  2. Слабкі нерегулярні порухи.
  3. Відсутність рухів понад 12 годин.

Ці три фактори не завжди свідчать про патологію, але потребують корекції. Так, малюк може «стрибати» у животі, коли ви спите на спині. Таке положення тіла затискає вену, й дитина страждає від нестачі кисню.

Цікаво по темі: Вправи для вагітних: як підготувати тіло до пологів

Рухи різко припинилися: причини й дії

Все, що не перебуває в межах норми, має вас насторожити. Причиною повного припинення рухів (тобто їх зовсім немає протягом 12 годин і більше) может бути певна патологія. Наприклад, гіпоксія, яка виникає через проблеми з судинами. 

Якщо ви давно не відчували ворушінь, спробуйте активізувати малюка: зʼїжте щось, полежте прислухаючись. Діти часто заколисуються, коли жінки їздять у транспорті, гуляють чи перебувають у гамірних приміщеннях. Тож якщо ви весь день мали купу справ, то могли просто не почути дитину.

Не можна виключати й більш серйозних проблем із вагітністю. У будь-якому разі варто одразу ж звертатися до спеціалістів, які швидко встановлять причини й призначать лікування. Вагітність це приємний, особливий період, який, однак, вимагає від жінки підвищеної уваги до свого здоровʼя й відповідальності.

 

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Яко що я не відчуваю дитини рухи у 16 ,тижнів вагітності що це може бути

  • Друга вагітність, 11 тиждень, два дні підряд відчуваю якісь дивні відчуття в низу живота, сестра говорить що це газоутворення, мені здається що я відчуваю малюка. Незнаю чи можу на такому малому терміні відчувати його рухи?

  • Ребенок резко затихает, когда Папа прикосается к животику, с чем это связано?

    • Доброго дня, Наталіє! Це залежіть від інивідуальних відчуттів матері. Якщо Вас щось турбує, радимо звернутися до Вашого лікаря. Гарного дня!

Останні

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

Травень 4, 2024

6 помилок у макіяжі, які додають вік

Іноді буває, що провела биту годину біля туалетного столика, зробила дуже крутий макіяж, але все… Докладніше

Травень 3, 2024

Як зменшити кількість пилу у приміщенні?

Пухнастий сірий шар, який підсвічують сонячні промінчики з вікна, — зовсім не те, що хочеться… Докладніше

Травень 3, 2024

Акцентні зони на обличчі: як змінюються тренди у макіяжі

Макіяж — одна зі сфер, в якій beauty-тенденції дуже часто змінюються. Але в більшості своїй… Докладніше

Травень 2, 2024

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри… Докладніше

Травень 1, 2024

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024