Ворушіння плода під час вагітності

Перші ворушіння малюка це важливий момент для кожної вагітної жінки. З цієї миті між мамою і дитиною встановлюється особливий звʼязок. Можна відчути реакцію малюка на різні фактори й точно знати, що з ним все гаразд. Проте жінкам, які народжують вперше, бракує інформації про рухи дитини.

Час читання: 7 хвилин та склянка молока з печивом 🥛🍪

статья доступна на русском языке

Ворушіння плода під час вагітності

Цікаво по темі: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Перші ворушіння: що потрібно знати мамі

Кілька опорних пунктів:

  • Скільки тижнів має минути, щоби жінка відчувала рухи малюка?

Майже 4 місяці. Зазвичай це 15 тиждень вагітності (норма 15-20 тижнів). Насправді це доволі індивідуальний процес, який залежить від положення плаценти, ваги жінки тощо. 

  • На що це схоже?

Жінки описують ворушіння по-різному: «рибки плавають», «літають метелики», «лопаються бульки шампанського». Кожний організм особливий, тому й ваші враження теж можуть відрізнятися.

  • Що робити, коли стався перший рух?

Саме цей факт допомагає спрогнозувати, коли настануть пологи, адже такі рухи сигналізують про новий етап «дорослішання». Тому в першу чергу йдіть до лікаря. Якщо наразі немає можливості зайти на консультацію, запишіть дату й час.

  • Чим відрізняються ворушіння під час другої вагітності?

Друга вагітність уже знайома організму. Часто жінки починають відчувати малюка раніше, не плутаючи ледь відчутні поштовхи з газами чи роботою кишківника. Одначе це не є правилом, і все може початися в стандартні терміни. 

Клуб Щаслива мама инстаграм

Слід памʼятати, що інтенсивність поштовхів буває різною. Іноді це залежить від темпераменту дитини: хтось штовхається досить сильно й довго, а хтось просто спокійно «постукує». Малюк може активізуватися зранку чи ввечері, реагувати на звуки, ваші рухи й навіть їжу. Згодом ви зрозумієте систему й зможете «спілкуватися» з дитиною.

Намагайтеся фіксувати найактивніші точки. Це допоможе лікарю визначити, чи правильне положення зайняв плід. Особливо це важливо в передпологовий період, коли малюк готується для появи на світ.

Здогадатися, як розмістилася дитина у животику не складно. Якщо активні вібрувальні ворушіння відчуваються внизу живота, тоді плід перебуває у тазовому передлежанні. Коли рухи зосередженні у верхній частині животика — малюк знаходиться в головному передлежанні. 

Вчасно помітивши неправильне положення плоду, слід звернутися до лікаря. В таких випадках, як правило, призначаються спеціальні фізичні вправи, що допоможуть малюку перевернутися.

Все про перші ворушіння плода

Цікаво по темі: Вразливість зашкалює: чого не можна говорити вагітній жінці

Перші ворушіння: норма й патологія

Фактори рухової активності малюка різні. У середньому до 20 тижня їх буде до 200, а до 28 вже близько 600 на добу.

Ви не зможете відчувати усі рухи малюка в другому триместрі. У цей період у нього ще досить місця, щоб вільно рухатися й не турбувати вас. Однак вже в середині третього триместру дитина стрімко росте, й рухова активність знижується.

Існують різні способи підрахунку рухів:

Перші ворушіння плода норма й патологія таблиця

Цікаво по темі: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Памʼятайте, що рухи дитини не відбуваються цілодобово. Принаймні 3-4 години на добу малюк буде спати. Також він гостро реагує на стан мами: може дати про себе знати, якщо ви активні, або затихнути, коли засмучені. 

Дитина може «відповідати» ворушінням на ваш голос або звертання близьких. Часто малюки затихають, коли чують щось незвичне чи з ними розмовляють сторонні люди. А от мамі з татом відповідають охоче.

Ворушіння плода перед пологами стають інтенсивнішими, а їхня кількість зменшується. Проте так відбувається не завжди. Термін від 37 тижня етап підготовки до появи на світ. Малюк перевертається головою донизу, ці рухи можуть бути для матері болісними й незвичними. Нормою вважається від 6 ворушінь на добу. Якщо цей показник менший, терміново зверніться до лікаря.

Також приводом для екстреної консультації буде:

  1. Надмірна активність малюка й суттєвий дискомфорт, коли зміна положення тіла чи спортивні заняття не допомагають впоратися з болісними чи некомфортними відчуттями.
  2. Слабкі нерегулярні порухи. 
  3. Відсутність рухів понад 12 годин. 

Ці три фактори не завжди свідчать про патологію, але потребують корекції. Так, малюк може «стрибати» у животі, коли ви спите на спині. Таке положення тіла затискає вену, й дитина страждає від нестачі кисню.
Перші ворушіння дитини норма й патологія

Цікаво по темі: Вправи для вагітних: як підготувати тіло до пологів

Рухи різко припинилися: причини й дії

Все, що не перебуває в межах норми, має вас насторожити. Причиною повного припинення рухів (тобто їх зовсім немає протягом 12 годин і більше) может бути певна патологія. Наприклад, гіпоксія, яка виникає через проблеми з судинами. 

Якщо ви давно не відчували ворушінь, спробуйте активізувати малюка: зʼїжте щось, полежте прислухаючись. Діти часто заколисуються, коли жінки їздять у транспорті, гуляють чи перебувають у гамірних приміщеннях. Тож якщо ви весь день мали купу справ, то могли просто не почути дитину.

Не можна виключати й більш серйозних проблем із вагітністю. У будь-якому разі варто одразу ж звертатися до спеціалістів, які швидко встановлять причини й призначать лікування. Вагітність це приємний, особливий період, який, однак, вимагає від жінки підвищеної уваги до свого здоровʼя й відповідальності.

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Наталія

    Яко що я не відчуваю дитини рухи у 16 ,тижнів вагітності що це може бути

  2. Оля

    Друга вагітність, 11 тиждень, два дні підряд відчуваю якісь дивні відчуття в низу живота, сестра говорить що це газоутворення, мені здається що я відчуваю малюка. Незнаю чи можу на такому малому терміні відчувати його рухи?

  3. Iness

    Цікаво все про вагітність….

  4. Алена

    Ребенок резко затихает, когда Папа прикосается к животику, с чем это связано?

  5. Наталія

    Якщо сідничками вниз то слабше чути рухи?

    • Твердохлєбова Яна

      Доброго дня, Наталіє! Це залежіть від інивідуальних відчуттів матері. Якщо Вас щось турбує, радимо звернутися до Вашого лікаря. Гарного дня!

Рекомендовані статті
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Що потрібно знати про пізню вагітність
27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи