Третій триместр вагітності: в очікуванні дива

Позаду залишилися перші 6 місяців вагітності. Майбутня мама повною мірою відчуває всередині себе легкі поштовхи, а іноді й наполегливі удари малюка: «Я тут! Мені не подобається те, що ти їж чи як поводишся». Тому в очікуванні дива народження мама повинна залишатися уважною і до себе, і до дитини. Коротко розповідаємо про особливості третього триместру вагітності — як відбувається розвиток плода по тижнях, які та коли мають бути аналізи й обстеження.

7 місяць

Починається 3 триместр у 28 тижнів. У плода майже сформовані легені. Він вчиться розрізняти звуки й світло, тренується розплющувати повіки. З початком цього періоду у вагітних можуть виникати труднощі з диханням, з’являтися набряки. Рекомендується збільшити час прогулянок на свіжому повітрі, робити вправи для відтоку крові від ніг. Жінкам з I групою крові й негативним резус-фактором, які виношують плід з позитивним «резусом», роблять аналіз крові та вводять антирезусний імуноглобулін. Він допомагає запобігти жовтяниці у новонароджених.

З 29 тижня кожна окрема дитина додає у вазі індивідуально, а от жінкам потрібно намагатися набирати не більш ніж 300 г за тиждень. Це вбереже від різкого підвищення артеріального тиску і появи білка у сечі. Також через тиск збільшеної матки на нижню порожнисту вену вагітні можуть втрачати свідомість. Запаморочень не варто лякатися, але про них треба знати. Щоб уникнути подібних станів, частіше відпочивайте лежачи на боці.

У 30 тижнів виконується скринінг 3 триместру. У нього входить:

  • плановий огляд в акушера-гінеколога;
  • загальні аналізи крові та сечі;
  • біохімічний аналіз крові;
  • коагулограма (згортання крові);
  • добовий аналіз сечі на білок;
  • наявність/відсутність збудників сифілісу, вірусів герпесу, гепатиту B і С, ВІЛ;
  • мазок з піхви на флору і чутливість до антибіотиків.

На цьому тижні також закінчують оформляти декретну відпустку та обмінну карту.

31 тиждень — термін, коли на УЗД перевіряють стан плода. При косому, поперечному або тазовому передлежанні лікар може ухвалити рішення про проведення акушерського повороту. Однак робити його будуть на 34 тижні. До речі, під час цього сеансу УЗД також роблять доплерометрію й кардіотокографію. Їх розшифровка дозволяє оцінити кровотік у пуповині й плаценті, тонус матки та частоту серцебиття у плода.

На 7 місяці слід уникати перенапруження, стресів, які провокують передчасні пологи. І хоча у недоношеної дитини більшість систем і органів уже готові працювати поза материнською утробою, перші тижні життя вона проведе у кувезі, а якщо буде потрібно, то і з дихальним апаратом.

8 місяць

На 32-му тижні у плода продовжують розвиватися мозок і ендокринні залози, закінчується формування статевої системи. З цього моменту він отримує задоволення, коли мама оргазмує. Так що секс у третьому триместрі вагітності є приємним не лише для майбутніх батьків. Протипоказання до статевого акту — кров’янисті виділення, низьке прикріплення плаценти, загроза передчасних пологів.

У термін 33 тижні плід найбільш активний. У вагітної посилюється набряклість ніг, може з’явитися варикоз, болі внизу живота, поперек болить з віддачею в сідниці. Починають допікати печія та закрепи. Матка, що росте, і поштовхи плода стають причиною частого сечовипускання й епізодів нетримання сечі.

На 34 тижні робиться повторне УЗД і КТГ, вирішується питання про доцільність акушерського повороту. Планується стратегія пологів: природні, зі знеболенням чи кесарів розтин.

У 35 тиждень у плода збільшується підшкірний шар жиру, який захистить його від переохолодження після народження. Вагітній через задишку стає складно відпочивати лежачи. Під кінець 8 місяця вірогідний розвиток пізнього токсикозу.

9 місяць

36 тиждень — найважчий для вагітної жінки, оскільки матка піднялася в найвищу точку. Живіт починає рости «вперед». Щоб дитина народилася з нормальною вагою, збільшення маси тіла у жінки не повинно перевищувати 400-450 г на тиждень.

На цьому тижні виконується передостаннє УЗД. Якщо планується кесарів розтин, то уточнюються терміни — зазвичай його роблять через 2 тижні.

Цікавий факт: на 36 тижні народжується більшість близнюків.

На 37-38 тижнях закінчується розвиток плода, і вагітність вважається доношеною. При нормальному передлежанні малюка — голівкою донизу — загальне самопочуття жінки поліпшується, але кількість і сила нерегулярних переймів, які вперше з’явилися на 30 тижні, збільшуються.

На 38 тижні роблять останнє УЗД і КТГ. Тим жінкам, у яких в анамнезі є операція на матці або досвід невдалого розродження, пропонується планова госпіталізація. Іншим потрібно бути уважними. Якщо з піхви вийшла слизова пробка (субстанція, схожа на желе) і/або відійшли води, то в найближчі кілька годин розпочнуться пологи.

39-40 тижні — термін, відпущений природою на остаточне формування мозку в комфортних умовах всередині лона. Дитина повністю готова до появи на світ, де вона буде самостійно дихати, їсти, спорожнятися.

Якщо вагітна захворіла або її самопочуття різко погіршилося, то лікування в третьому триместрі вагітності проходить у лікарні. Думати про завмерлу вагітність не потрібно. Зазвичай така аномалія відбувається на ранніх термінах, а в 3 триместрі це майже неможливо.

Раціон харчування вагітної у 3 триместрі повинен бути збагачений продуктами з великим вмістом кальцію та клітковини. Перший потрібен для сформованих кісточок, які вже почали зміцнюватися. Клітковина і дотримання питного режиму допоможуть уникнути закрепів. Інші важливі мікроелементи та вітаміни для мами й дитини в третьому триместрі — йод, залізо, D і В9. Обмежте споживання кофеїну, насичених і трансжирів, солодощів, підсолоджувачів, солодких газованих напоїв. Добова норма солі — 5 г.

Диво народження

Вгадати точний день появи малюка на світ вдається тільки у 5% випадків. Зазвичай же народжують у термін +/– 2 тижні. Про пологи будуть сигналізувати перейми, які повторюватимуться кожні 10 хвилин. Час їхати до пологового будинку, взявши підготовлену на початку 3 триместру сумку. Якщо пологи не відбулися до 40 тижня, лікар призначить ще одне УЗД і на його підставі ухвалить рішення або про їхню стимуляцію, або очікування природного розродження.

Після появи на світ у немовляти буде трохи деформований череп, шкіра може бути блідою і покрита висипом, а геніталії збільшеними. Перейматися не треба — це норма.

Легкого вам третього триместру, незатяжних пологів і щасливого материнства зі здоровим малям.

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна

    Хорошая страничка.спасибо . У меня всю беременность тянет живот сейчас 27 недель. Врачи говорят всё хорошо ( Испания) плацента, количество вод, ребенок, но я всё равно переживаю

  2. Екатерина

    Мне тонус ставили во втором триместре. Гинеколог сказала, если не хочу лежать в стационаре, то должна придерживаться всех ее рекомендаций: больше отдыхать, не мыть полы и не носить тяжести, Биолектра магнезиум в обязательном порядке принимать. Это отличный препарат магния. Мне помог убрать боли в животе и сон нормализовал.

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA