Що потрібно знати про пізню вагітність

У недалекому минулому дівчата, які народжують первістка після 26 років, вважалися старонароджуючими. Але сьогодні все кардинально змінилося. Жінки все частіше замислюються про вагітність далеко після 30 років і готуються до неї більш серйозно, підходять до багатьох речей з високою відповідальністю. Але чи варто переживати про настання вагітності в зрілому віці, адже навколо всі тільки й говорять про те, що можна зіткнутися з низкою ускладнень? Думаю, варто про це поговорити більш детально.

Час читання: 5 хвилин і чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Що таке пізня вагітність

Що таке пізня вагітність

Вираз “Годинничок цокає…” вже починає втрачати свою актуальність. Сучасна медицина і загалом підхід до ведення вагітності дозволяють жінкам народжувати в будь-якому віці – і в 30, і в 40 років. Але поговорімо про все по черзі, спочатку потрібно визначитися з найголовнішим – яка вагітність вважається пізньою.

Пізня вагітність – це період виношування дитини жінкою, вік якої перевищує 35 років (вікова першовагітна). За сучасними мірками вагітність після 30 вже вважається нормою і ні в кого не викликає подиву.

Шукай EVA Blog в Instagram

Але попри всю оптимістичність картини, хочеться відзначити, що після 35 років в організмі майбутньої мами можуть відбуватися деякі зміни, що впливають на перебіг вагітності:

  • зниження тонусу м’язів і тканин;
  • гормональний дисбаланс;
  • розвиток хронічних захворювань;
  • зміни в репродуктивній системі.

Тому, готуючись до вагітності, обов’язково пройдіть обстеження організму, обговоріть усе зі своїм гінекологом, щоб період виношування малюка пройшов максимально легко.

Цікаво на тему: Скоро мама. Що потрібно знати про здорову вагітність?

Чому все частіше зустрічаються жінки з пізньою вагітністю

Чому все частіше зустрічаються жінки з пізньою вагітністю

Насправді не завжди все залежить від нас самих, існує низка причин, через які довгоочікувана вагітність настає пізніше. Сюди можна віднести соціальні, психологічні та медичні чинники, розглянемо кілька з них:

  1. Складність із зачаттям і виношуванням. Деякі пари роками працюють над підвищенням фертильності, проходять лікування і неодноразово пробують зачати дитину. Також не виключаємо ризики невиношування. На щастя, всі ці проблеми сьогодні можливо вирішити, але на це потрібен дорогоцінний час.
  2. Планування вагітності в 35 років. Для багатьох сімей дуже важливо спершу впевнено “стати на ноги”, а потім планувати дитину. Здобути освіту, побудувати кар’єру, придбати власне житло, пожити для себе, морально підготуватися – це лише частина важливих питань, які прагнуть закрити молоді пари. І це рішення цілком має право на життя.
  3. Нехтування засобами контрацепції. Незапланована вагітність – досить поширене явище. Зустрічається вона у жінок будь-якого віку, зокрема й після 35 років. Намагатися розбиратися, як і чому це відбувається ми, звісно ж, не будемо. Але той факт, що нехтування засобами контрацепції нерідко стає причиною пізньої вагітності виключати не можна.

Цікаво на тему: Топ-5 міфів про батьківство, які давно пора побороти

Чи є ризики?

Чи є ризики?

Що вищий вік майбутньої матері, то більша ймовірність постати перед труднощами. Як уже встигли згадати вище, після 35 років у жінки можуть розвиватися різні хронічні захворювання, які можуть вплинути на перебіг вагітності та пологи. Також не упускаємо той факт, що з плином років знижується якість яйцеклітин. На цьому тлі можуть виникати складнощі із зачаттям і хромосомні аномалії. А тепер пропонуємо трохи детальніше ознайомитися з найпоширенішими ризиками, пов’язаними з пізньою вагітністю:

  • викидень/мертвонародження;
  • передчасні пологи;
  • низька вага дитини при народженні;
  • генетичні порушення у плода;
  • прееклампсія (ускладнення вагітності, для якого характерні підвищення кров’яного тиску і наявність білка в сечі);
  • гестаційний діабет;
  • багатоводдя/маловоддя;
  • багатоплідність (у 35-39 років імовірність зачати близнюків зростає);
  • передчасне відшарування плаценти (після 40 років ризик відшарування плаценти зростає практично у 8 разів);
  • необхідність кесаревого розтину.

Чи є ризики

Найпоширенішою генетичною проблемою є синдром Дауна, що виникає під час пізньої вагітності. За даними Американського коледжу акушерів і гінекологів, шанси зіткнутися з цією генетичною аномалією такі:

  • 1 із 1480 у віці 20 років.
  • 1 з 940 у віці 30 років.
  • 1 із 353 у віці 35 років.
  • 1 із 85 у віці 40 років.
  • 1 із 35 у віці 45 років.

Тільки не лякайтеся! Сучасна медицина здатна знизити ймовірність виникнення ускладнень, подарувавши жінці можливість насолоджуватися вагітністю. Усе, що вам потрібно – дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і піклуватися про себе.

Як підготуватися до пізньої вагітності

Як підготуватися до пізньої вагітності

Якщо ви зважилися на вагітність після 35 років, потрібно підійти до цього питання дуже і дуже відповідально.

  1. Подружжю необхідно пройти повне обстеження організму перед зачаттям.
  2. Запишіться на консультацію до ендокринолога і генетика.
  3. Станьте на облік раніше, щоб під керівництвом гінеколога правильно підготуватися до вагітності.
  4. Відвідуйте всі допологові обстеження.
  5. Відмовтеся від шкідливих звичок, ведіть активний спосіб життя і правильно харчуйтеся.
  6. Нормалізуйте режим сну і неспання.
  7. Приймайте вітаміни, у складі яких є фолієва кислота (препарат має призначити тільки лікар).
  8. Маючи хронічні захворювання, не забувайте контролювати їх перебіг (наприклад, стежте за рівнем цукру, якщо у вас діабет).
  9. Контролюйте набір ваги.
  10. Намагайтеся не піддаватися стресу.

Цікаво на тему: Календар вагітності: на які зміни чекати в кожному триместрі

5 міфів, пов’язаних із пізньою вагітністю

Напевно, плануючи вагітність після 35 років, ви вже встигли начитатися в гуглі “страшилок”. Щоб хоч трохи вас заспокоїти, пропонуємо розглянути п’ять найпоширеніших міфів:

Міф №1: завагітніти буде складно

Міф №1: завагітніти буде складно

Не складно. Звичайно, варто враховувати, що все дуже індивідуально. Але настання вагітності після 35 років цілком собі навіть імовірне. Безперечно, фертильність поступово знижується, але це не означає, що ваші шанси дорівнюють нулю. Щоб напевно настала бажана вагітність, запишіться на прийом до лікаря, пройдіть обстеження. Почніть відстежувати овуляцію і базальну температуру, щоб значно підвищити шанси зачати дитину.

Одне з досліджень показало, що 66% жінок віком 35 років можуть завагітніти протягом року, а 84% – протягом 4 років.

До слова. Деякі жінки, які вважають, що після 35 років зачати дитину буде не так вже й просто, починають нехтувати контрацепцією. У результаті чого досить часто настає вагітність.

Міф №2: пологи будуть складними, тому доведеться робити кесарів розтин

Міф №2: пологи будуть складними, тому доведеться робити кесарів розтин

Це абсолютний міф. Так, у віці 35+ можуть бути ускладнення у вигляді слабкості родової діяльності, але тут є кілька “але”.

Еластичність і здатність тканин розтягуватися можуть бути зумовлені не тільки віком, а й способом життя і генетичними особливостями. Тому з цілковитою впевненістю стверджувати, що за пізньої вагітності потрібно робити тільки кесарів неправильно. Молоді мами теж можуть зіткнутися з цією проблемою.

Регулярне спостереження у гінеколога протягом усього періоду виношування дитини, своєчасне проходження всіх скринінгів сьогодні дають змогу жінкам народжувати самостійно навіть після 35 років.

Цікаво на тему: Вправи для вагітних: як підготувати тіло до пологів

Міф №3: підвищується ймовірність викидня

Міф №3: підвищується ймовірність викидня

Імовірність невиношування трохи вища. Дослідження показують, що у жінок віком до 30 років одна з десяти вагітностей закінчується викиднем. У жінок у віці 35-39 років цей показник злегка збільшений – до двох із десяти.

Але будемо відвертими, невиношування трапляється не так рідко у молодих і абсолютно здорових жінок. За різними даними, близько 10-20% усіх вагітностей закінчуються викиднем.

Ваше основне завдання – налаштуватися на позитивний лад і не шукати собі неіснуючих проблем. За появи хоч найменшого ризику невиношування, лікар одразу покладе вас “на збереження”.

Міф №4: буде складно відновитися після пологів

Ні! Період реабілітації становить близько 6-12 тижнів. І те, як він пройде, багато в чому залежить від організму жінки, стану здоров’я і способу життя.

Цікаво на тему: Діастаз після пологів: причини, симптоми, вправи

Міф №5: дитина може народитися з відхиленнями

Міф №5: дитина може народитися з відхиленнями

Ризик дійсно існує, але при цьому ви маєте всі шанси народити повністю здорову дитину. Для цього у сучасної медицини є всі необхідні інструменти.

На вас чекає більш серйозний контроль перебігу вагітності. Знадобиться пройти трошки більше обстежень і відвідати генетика, щоб вчасно визначити наявність патологій у плода на ранніх термінах.

Пізня вагітність не є чимось дивовижним. Сьогодні вона вже стає нормою і лікарі мають досить великий досвід її ведення. Тому сміливо плануйте свою вагітність навіть після 35, адже що може бути прекраснішим, ніж можливість подарувати життя маленькому янголятку?

Читайте також:

27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як визначити колір очей дитини
1 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи
Чи можна мастурбувати під час вагітності
29 Серпня / 2022 Вагітність та пологи