Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з одного металу) і носити одні парфуми, в жодному разі не змішуючи їх з іншими ароматами. Але час минає і те, що колись було правилом гарного смаку, перетворюється на моветон. Сьогодні вже ніхто не комбінує аксесуари з взуттям, не заморочується з поєднанням прикрас і вже тим більше не обмежує себе лише одним парфумом.

Поговорімо про таке явище, як «perfume layering» – нашарування ароматів. Ця течія вельми популярна в країнах, де високо цінується індивідуальність (у Європі та Америці, наприклад), адже вона дає змогу експериментувати, створювати унікальні композиції, яких більше ні в кого немає. Якими правилами варто керуватися в самостійному змішуванні парфумів, щоб отримати оригінальний і гармонійний аромат? Відповіді ти знайдеш нижче.

1-Perfume-layering

Цікаво на тему: Що таке селективна парфумерія та її особливості

Як «подружити» різні аромати

Безумовно, нашарування парфумів — процес виключно творчий і залежить від твоїх уподобань. Однак якщо ти новачок у layering, ділимося з тобою деякими правилами, які допоможуть не просто відчути себе парфумером-експериментатором, а й домогтися класних результатів.

2-Як-«подружити»-різні-аромати

  1. Підглядай у професіоналів. Щоб зрозуміти основний принцип змішування нот у парфумерії, вивчай ольфакторні піраміди ароматів, які тобі подобаються. Це найпростіший спосіб зрозуміти, які акорди добре доповнять один одного і створять гармонійну композицію. До речі, це працює й у зворотний бік. Придивися, які ноти використовуються в парфумах, що тобі не подобаються або навіть відштовхують, і намагайся уникати їх поєднання під час нашарування.
  2. Почни свої парфумерні експерименти з міксу схожих ароматів. Подивися, чи є ноти, які зустрічаються в «серці» і в базі в обраних тобою парфумів. Це може бути жасмин, троянда, фруктові акорди, пачулі, ваніль, спеції etc. Така хитрість дозволить створити гармонійне поєднання.3-Як-«подружити»-різні-аромати
  3. Не варто змішувати одночасно понад 3 ароматів. Нашаровуючи більшу кількість парфумів, складно вгадати, як саме вони звучатимуть разом. Тому в ідеалі використовуй 2 або максимум 3 композиції.
  4. Золоте правило — комбінуй або прості (моно) аромати між собою, або візьми один складний і відтіни його якимось простішим. Нашарування характерних композицій (наприклад, орієнтальних, шкіряних або удових) може піти не за планом: вони будуть «перекрикувати» одна одну.4-Як-«подружити»-різні-аромати
  5. Будь акуратна з нішевими парфумами. Досить часто в цій категорії трапляються дуже яскраві, гучні та самобутні композиції, які складно красиво доповнити новими акордами. Це не означає, що варто відмовитися від спроб заміксувати «нішу» з чимось ще. Просто будь готова до того, що класне поєднання може вийти не з першого разу.
  6. Не бійся змішувати різні концентрації. Об’єднай парфумерну воду і туалетну, наприклад, або парфуми та одеколон. Вони не тільки доповнюватимуть звучання одне одного, а й нададуть об’ємності твоєму аромату.

Цікаво на тему: У чому різниця між парфумами, парфумованою та туалетною водою

Лайфхаки та приклади цікавих поєднань

Якщо не знаєш, з чого почати свій шлях у perfume layering, поділимося з тобою парою безпрограшних «рецептів»:

5-Лайфхаки-та-приклади-цікавих-поєднань-1

  1. Цитруси — універсальний «союзник» практично для будь-якого парфуму. Легкі та життєрадісні, вони складуть хорошу компанію квітковим, східним, альдегідним, гурманським і пряним композиціям.
  2. Ще одне безпрограшне поєднання — квіти та фрукти. Не дарма вони виділені в самостійний напрямок у парфумерії. Граючись з кислуватими, соковитими або терпкими фруктовими акордами та пудровими, трав’янистими або солодкими квітковими нотами, можна отримувати багатогранні та гармонійні поєднання.6-Лайфхаки-та-приклади-цікавих-поєднань
  3. Також рекомендуємо охазяйнуватися моноароматами мускусу й амбри. Ці компоненти трапляються в більшості ароматів багатьох брендів і їхнє звучання здатне поглибити парфум, зробити його більш насиченим і яскравим.

Шукай EVA Blog в Instagram

Порада: Акватичні, озонові та мінеральні аромати, мабуть, одні з найбільш примхливих, які буває непросто «подружити» з іншими. Тому рекомендуємо почати експерименти з ними трохи пізніше, коли у тебе вже накопичиться успішний досвід нашарування парфумів.

Цікаво на тему: Хочу/можу: аромати-дюпи в стилі люкса і ніші

Кілька прикладів оригінальних поєднань:

  • солодкі аромати та трав’янисті або цитрусові акорди;
  • орієнтальні парфуми та зелені ноти;
  • солодкі фрукти та деревні акорди;7-Лайфхаки-та-приклади-цікавих-поєднань
  • шкіра і «пудра»;
  • деревні ноти та ваніль;
  • фрукти та спеції (кориця, кардамон);
  • цитруси та хвойні ноти.

8-Лайфхаки-та-приклади-цікавих-поєднань

Насправді подібних поєднань існує десятки, якщо не сотні. Перш ніж ти візьмешся за змішування ароматів, відповідай собі на запитання — якого ефекту ти хочеш досягти? Просто додати нову нотку до улюблених парфумів або надати їм абсолютно нового настрою? Якщо тобі ближче другий варіант, спробуй уявити, поєднання яких ароматів допоможуть отримати те, що ти хочеш.

Парфумерия-25.04

Наприклад, якщо хочеш надати складнішого та унісексового звучання жіночному солодкому аромату, спробуй змішати його з брутальними шкіряними або хвойними акордами. Вони приберуть солодкість і додадуть композиції характерності. Тобто, граючи на контрастах, можна отримувати нові цікаві поєднання, які ти не зустрінеш у жодного бренду.

Цікаво: Чи знаєш ти, що багато парфумерних будинків випускають аромати, спеціально призначені для змішування? Наприклад, такі рішення можна знайти в Etat Libre d’Orange, Hermetica, Bon Parfumer, Essential Parfums, Etro, Le Bouquet parfait і Jo Malone.

Як і де краще змішувати парфуми

Лови кілька ідей, як і яким чином можна комбінувати аромати:

9-Як-і-де-краще-змішувати-парфуми

  1. Парфуми можна нашаровувати на шкіру, наносячи одразу один за одним або через деякий інтервал (15-30 хвилин, наприклад). У цьому разі важливо, щоб першим використовувався складніший аромат, а той, що легший, розпилюй зверху.
  2. Також аромати можна наносити на різні місця. Наприклад, більш яскравий на шкіру, а додатковий — на одяг та/або волосся. Або ж обрати різні зони нанесення. На ключиці — один, а на зап’ястя або внутрішній бік ліктя — другий.
  3. А ще спробуй нанести після душу парфумований лосьйон для тіла і доповнити його ароматом-компаньйоном на власний смак — така комбінація може виявитися вельми цікавою.

10-Як-і-де-краще-змішувати-парфуми

Цікаво на тему: Куди і як наносити парфуми, щоб аромат тримався довше

Загалом, надихайся, експериментуй і шукай класні поєднання парфумів, які точно виділять тебе з натовпу і подарують безліч компліментів!

До речі, а ти вже пробувала себе в нашаровуванні ароматів? Поділися з нами своїми експериментами, як успішними, так і не дуже. З нетерпінням чекатимемо твоїх коментарів!

Читай також:

26 Квітня / 2024 Краса

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Суперова стаття 🥰🙌🏻💚Спасибі за цікаві рекомендації та корисні поради ,класні та цікаві поєднання 🤍🥰

VISUAL by EVA