Удові аромати: як вони пахнуть + добірка топових парфумів

У парфумерії нерідко використовують складні й часом екзотичні компоненти, які дають можливість отримувати яскраві та характерні композиції. До таких безумовно належить уд, який, до слова, є дуже цінною і дорогою сировиною. Завдяки своїй багатогранності та незвичності, він частий гість у нішевих і унісекс парфумах, які западають в душу найдосвідченішим «носам».

1-Чому-уд-такий-цінний

В уді дивовижно все — і запах, і спосіб отримання, і історія, і аромати, які виходять з його використанням. Пропонуємо познайомитися з цією дивовижною нотою ближче і розглянути її «магію» на конкретних прикладах.

Цікаво на тему: Найкращі гурманські парфуми з нотами ванілі, какао і кави

Чому уд такий цінний

2-Чому-уд-такий-цінний

Будь-яка сировина, що важко видобувається або рідко зустрічається в природі, коштує дорого. Як алмази або золото, наприклад. І уд не став винятком. На ринку парфумерних компонентів його ціна може доходити до $200 000 за 1 літр. А все тому, що добути цей «парфумерний нектар» не так-то просто.

Шукай EVA Blog в Instagram

Уд отримують з агарного дерева (його також називають райським, алойним або орлиним) роду Аквіларія, що росте на південному сході Азії — в Китаї, Бірмі, Таїланді та Камбоджі. Основним секретом цього компонента є смола, якою дерево «лікує» себе внаслідок ураження особливими грибками та бактеріями. Що ж робить уд таким дорогим? На це впливає низка чинників. По-перше, знайти уражене дерево досить важко (хоча сьогодні це намагаються нівелювати штучним підсаджуванням грибка). По-друге, виділення агаровим деревом смоли — процес доволі тривалий, а її збирання — вельми кропітка робота. А, по-третє, територія, на якій росте райське дерево, не така велика, а попит на цей компонент високий. Тому уд — практично ексклюзив.

3-Чому-уд-такий-цінний

До слова, смола агарового дерева володіє вираженими цілющими, загоювальними та антибактеріальними властивостями, через що її широко використовували в медицині та Аюрведі сотнями років. Її застосовували в їжу для лікування запалень та інфекцій, додавали у воду, з листя агарового дерева заварювали чай, а щепою обкурювали приміщення. Маючи специфічний і багатогранний аромат, уд просто не міг не знайти свого місця в парфумерії. І, хоч відомий він протягом багатьох століть, у XXI столітті він переживає новий виток популярності.

Цікаво на тему: 12 найкращих унісекс-ароматів на зиму

Чим пахне уд і кому сподобаються такі аромати

4-Чим-пахне-уд-і-кому-сподобаються-такі-аромати

Однозначної відповіді на це запитання бути не може, адже це справді складний і неординарний компонент. У ньому є і деревно-смолянисті акорди, і димно-тютюнові, і лікарські, і навіть щось анімалістичне. Іноді ж він може пахнути шкірою, сушеною травою, віддавати прянощами, солодкуватими пачулями або медом. А в обрамленні інших нот уд може грати новими тонами, даючи змогу парфумерам створювати справжні ароматичні шедеври.

5-Чим-пахне-уд-і-кому-сподобаються-такі-аромати

Уду характерна неймовірна стійкість, насиченість і щільність, завдяки чому його так люблять використовувати в східних і селективних парфумах. У ньому вловлюється щось аристократичне, розкішне, статусне, якоюсь мірою епатажне. Удові парфуми — це аромати з характером, компліментарні, з важким і тягучим профілем, які можуть бути занадто різкими для поціновувачів легких фруктово-квіткових композицій. Швидше за все, це вибір неординарної особистості, яка не боїться виділятися, збирати компліменти й крадькома кинуті в слід погляди.

Цікаво на тему: Правильне зберігання парфумів: все, що потрібно знати

Короткий екскурс у новітню історію

6-Короткий-екскурс-у-новітню-історію

Сьогодні парфумерія з нотами уда переживає справжній ренесанс. До кінця XX століття ці аромати вважалися пережитком минулого і певною мірою моветоном — вони звучали занадто голосно і дуже привертали увагу, що могли оцінити не в кожному суспільстві. І на якийсь час уд був забутий. Було зрозуміло, що колишні парфумерні рішення з цією нотою вже навряд чи стануть модними та популярними. А значить потрібно було шукати нові ольфакторні поєднання.

Цікаво на тему: 12 найкращих орієнтальних ароматів на холодну пору року

Одним з новаторів, які ризикнули повернути уд у «стрій», став Том Форд, який на початку 2000-х працював у модному домі Yves Saint Laurent. Співпрацюючи з такими парфумерами, як Альберто Морільяс і Жак Кавальє, у 2002-му бренд випустив чоловічі парфуми M7, які свого часу, на жаль, так і не «залетіли», але зараз вже вважаються легендою.

7-Короткий-екскурс-у-новітню-історію

Проте ідею повернути моду на удові аромати підхопив П’єр Монталь. У ті часи він якраз жив у Саудівській Аравії й створював композиції на замовлення для арабських шейхів. Однак для європейського ринку він переосмислив ольфакторну піраміду, надавши їй витонченості та більш стриманого звучання. І це спрацювало! Так у бренду Montale з часом з’явилася ціла лінійка удових ароматів, які стали дійсно популярними. Це довело, що будь-яка «застаріла» парфумерія може підірвати ринок, якщо її зробити більш зрозумілою, елегантною і сучасною. І вже у 2010-х хвилю підхопили й інші топові бренди, від бюджетних до нішевих, пропонуючи своє прочитання Його Величності уду.

ТОП-13 ароматів з удовим акордом

Сьогодні ринок удових парфумів балує нас найрізноманітнішими композиціями від топових брендів: жіночими, чоловічими й, звичайно ж, унісекс. Зібрали для тебе 13 гідних ароматів у різних категоріях, на які варто звернути увагу, поповнюючи свою колекцію.

8-ТОП-13-ароматів-з-удовим-акордом

Порада: Якщо тобі не доводилося стикатися з удовими ароматами, вибір наосліп може тебе розчарувати. Краще почати знайомство з ними з тестера в магазині або купівлі пробника. Обов’язково нанось парфум на шкіру, щоб зрозуміти, яка «хімія» буде між тобою і композицією, а ще чи стійкий парфум і як він може розкриватися з часом.

Удові парфуми для жінок

У жіночих ароматах уд зустрічається не часто, адже він досить «колючий» і характерний. Проте деякі парфумерні будинки змогли «приборкати» його вдачу і пропонують по-справжньому оригінальні та красиві композиції. З найкращими з них, на наш погляд, ми тебе і познайомимо.

Назва Класифікація Країна Основні ноти
Manсera Aoud Violet – квіткові;

– шипрові.

Франція – спеції;

– пачулі;

– фіалка;

– ветивер.

Missguided Babe Oud – східні. Великобританія – цитруси;

– жасмин;

– троянда;

– боби тонка.

Simimi Folie de Marguerite – деревинні;

– мускусні;

– квіткові.

Іспанія – тубероза;

– білий уд;

– ваніль;

– праліне.

Цікаво на тему: 14 найкращих шкіряних ароматів для жінок і чоловіків

Manсera Aoud Violet

01 Manсera Aoud Violet (1026)

Manсera Aoud Violet належить до жіночих ароматів, проте може здивувати дещо маскулінним стартом, що складається зі спецій, бергамоту та свіжих зелених акордів. Трохи «сівши», композиція набуває більш жіночних обрисів, які дарують ноти фіалки, уда та пачулів. У базі звучать ветивер, амбра і сирий мох, що доповнюють стильні, але сміливі й навіть дещо зухвалі парфуми для сучасних жінок.

Основні ноти: спеції, пачулі, фіалка, ветивер

Missguided Babe Oud

02 Missguided Babe Oud (1008)

Потрібно що-небудь драйвове, стійке і при цьому доступне? Обирай Missguided Babe Oud. Ця яскрава східна композиція має удовий епіцентр, навколо якого кружляють акорди цитрусів, спецій (шафран, рожевий і чорний перець), квітів (жасмин, троянда, герань), солодкуваті боби тонка і деревні ноти. Разом вони утворюють енергійний тандем, який відмінно вписується в ритм великого міста.

Основні ноти: цитруси, жасмин, троянда, пачулі, боби тонка, рожевий і чорний перець

Simimi Folie de Marguerite

03 Simimi Folie de Marguerit (772)

Автором Folie de Marguerite іспанського нішевого бренду Simimi став той самий Паоло Терензі, аромати якого є на полиці (або хоча б у wish-листі) будь-якого парфумерного «маніяка». Присвячена коханню Ван Гога і Маргарити Гоше, композиція складається з безлічі нот: тут багатий букет квітів (ірис, жасмин, магнолія і тубероза), деревно-трав’янисті акорди шафрану, елемі й кедра, солодкість ванілі, праліне і пачулі, а ще мірра, амбра, насіння моркви, і, звісно ж, уд. Аромат вийшов справді неординарним — у ньому присутня певна строгість, яка зачаровує і притягує, надовго залишаючись у пам’яті.

Основні ноти: тубероза, білий уд, ваніль, мирра, праліне

Аромати з нотою уда для нього

Серед чоловічих ароматів вибір удових композицій значно більший, ніж у жіночих. Адже тут він може сильніше розкрити свій характер, не боячись бути недоречним чи надто гучним.

Назва Класифікація Країна Основні ноти
Versace Pour Homme Oud Noir – східні;

– деревинні.

Італія – неролі;

– перець;

– ладан;

– пачулі.

Nasomatto Pardon – деревинні. Італія – темний шоколад;

– кориця;

– боби тонка;

– сандал.

Franck Boclet Oud – східні;

– деревинні.

Франція – імбир;

– гвоздика;

– кедр;

– пачулі.

Alfred Dunhill Icon Absolute – пряні;

– деревинні.

Великобританія – шкіра;

– табачний лист;

– жасмін;

– чорна троянда.

Цікаво на тему: Що таке селективна парфумерія та її особливості

Versace Pour Homme Oud Noir

04 Versace Pour Homme Oud Noir (323)

Стильний, благородний, статусний — так коротко можна описати Oud Noir від Versace. Його орієнтально-деревне звучання багатьом здається більш «дорогим» і якоюсь мірою наближеним до нішевого. Ймовірно, секрет цього аромату криється в піраміді, в якій багато спецій (кардамон, чорний перець, шафран), важкий олібанум (ладан), акорди еукрифії, а також уд і пачулі, які надають стійкість і довгограйний шлейф. Однозначний must-have для особливих випадків.

Основні ноти: неролі, перець, олібанум, кардамон, пачулі

Nasomatto Pardon

05 Nasomatto Pardon (218)

Поціновувачам шоколадних і складних деревних композицій напевно припаде до смаку Nasomatto Pardon. У ньому «першу скрипку» грають квіткові акорди, до яких у середині приєднуються кориця, темний шоколад і боби тонка, а уд і сандал у базі забезпечують глибину і просто непристойну стійкість. Парфуми переливаються смолисто-деревними й солодкуватими нотами, акцентують на собі увагу, тому особливо шикарно звучатимуть прохолодного вечора.

Основні ноти: темний шоколад, кориця, боби тонка, сандал

Franck Boclet Oud

06 Franck Boclet Oud (133)

Назва аромату Oud від Franck Boclet говорить сама за себе. Головним акцентом тут став, звісно ж, уд, який у цьому випадку має досить м’яке і спокійне звучання. На додаток до нього в піраміді присутні гвоздика, імбир, пачулі та кедр, обрамляючи провідну ноту теплими пряними та деревними акордами. Це стримана й інтелігентна композиція посяде гідне місце в колекції сучасного чоловіка.

Основні ноти: імбир, гвоздика, кедр, уд, пачулі

Alfred Dunhill Icon Absolute

07 Alfred Dunhill Icon Absolute (90)

Майже так само, як і в Franck Boclet Oud, уд в Alfred Dunhill Icon Absolute більш гладкий і стриманий. У компанії чорного перцю, шкіри, тютюну, чорної троянди та жасмину, він звучить елегантно, цікаво і незвично. Дуже гідний претендент для першого знайомства з удовими ароматами.

Основні ноти: шкіра, тютюновий лист, жасмин, чорна троянда

Унісекс-парфуми

Ось вже де уд є одним з улюбленців, так це в унісекс-ароматах. Його багатосторонність і норов тут дуже доречні — вони дають змогу експериментувати та створювати дійсно яскраві мікси з деревно-смолистою нотою.

Назва Класифікація Країна Основні ноти
Montale Oud Edition – східні;

– деревинні.

Франція – сандал;

– шкіра;

– мускус;

– троянда.

Jo Malone Violet & Amber Absolu – квіткові. Великобританія – фіалка;

– амбра;

– білий мускус.

Juliette Has A Gun Another Oud – деревинні. Італія – малина;

– бергамот;

– амброксан;

– мускус.

Dolce & Gabbana Velvet Desert Oud – східні. Італія – ладан;

– амбра;

– мускус.

Maison Francis Kurkdjian Oud – східні;

– деревинні.

Франція – шафран;

– пачулі;

– кедр;

– елемі.

Kilian Musk Oud – деревинні;

– мускусні;

– квіткові.

Франція – лимон;

– ром;

– болгарська троянда;

– пачулі.

Цікаво на тему: 12 найкращих бюджетних парфумів, що пахнуть на мільйон

Montale Oud Edition

08 Montale Oud Edition (70)

Звичайно, як можна говорити про удові парфуми й не згадати Montale. У лавах французького бренду багато ароматів з цим акордом, але виділити хочеться саме Oud Edition як один з більш збалансованих і гармонійних. Зухвалість уда в ньому доповнена солодкуватою трояндою, характерними шкіряними нотами, ладаном, сандалом і мускусом. Вийшла досить неординарна і красива композиція для ефектного жіночого або чоловічого образу.

Основні ноти: сандал, шкіра, мускус, ладан, троянда

Jo Malone Violet & Amber Absolu

09 Jo Malone Violet & Amber Absolu (559)

Violet & Amber Absolu – це ода фіалці в досить незвичній інтерпретації. Тут її доповнюють квіткові акорди, уд, білий мускус і амбра, які додають глибини, характерності, а також надають їй приємної деревності та пудровості. Парфумована вода від Jo Malone підкорить любителів об’ємних і зігрівальних ароматів з багатим шлейфом.

Основні ноти: фіалка (квіти та листя), квіткові ноти, амбра, уд, білий мускус

Juliette Has A Gun Another Oud

10 Juliette Has A Gun Another Oud (60)

Чи може уд бути делікатним або навіть романтичним? Може, якщо йдеться про Juliette Has A Gun Another Oud. Легкості композиції надає свіжий бергамот і стигла малина, а мускус і амброксан тут лише поглиблюють парфуми та роблять їх більш стійкими й насиченими. Такий аромат можна носити щодня в будь-який час, хоч в офіс — він буде максимально доречним.

Основні ноти: малина, бергамот, амброксан, мускус

Dolce & Gabbana Velvet Desert Oud

11 Dolce & Gabbana Velvet Desert Oud (39)

Маючи доволі скромну ольфакторну піраміду, що складається з уда, ладану, амбри та мускусу, Dolce & Gabbana Velvet Desert Oud дивує своєю багатоликістю. У ньому вловлюються ноти шкіри, деревини, легка димність і навіть солодкість. Аромат млосний, стильний і неймовірно компліментарний. З ним повинен познайомитися кожен поціновувач яскравих і незабутніх парфумів.

Основні ноти: уд, ладан, амбра, мускус

Maison Francis Kurkdjian Oud

12 Maison Francis Kurkdjian Oud (34)

Пачулі, кедр, уд, елемі та шафран. Такий невигадливий коктейль обернено пропорційний незвичайності аромату. Франсіс Кюркджян дуже по-своєму бачить парфумерію і багато що з його творінь стають справжніми хітами. Maison Francis Kurkdjian Oud не такий популярний, як гучний Baccarat Rouge 540, але для поціновувачів робіт парфумера та уда в ароматах це, безумовно, знахідка. Атмосферна, глибока і дуже гармонійна.

Основні ноти: шафран, уд, пачулі, кедр, елемі, елемі

Kilian Musk Oud

13 Kilian Musk Oud (27)

Kilian Musk Oud – багатогранний і складний аромат, який будується навколо двох провідних нот: мускусу та уда. Утім, інші акорди тут відіграють не менш важливу роль, роблячи композицію багатшою і характернішою. На старті тут лимон з коріандром і кардамоном, у «серці» – болгарська троянда, кипарис, герань і артемізія, а в базі — ладан, пачулі, ром і, звісно ж, винуватці «урочистості». Таке розмаїття нот наділяє парфум об’ємністю і благородством, яке притаманне ароматам парфумерного дому Kilian.

Основні ноти: лимон, ром, болгарська троянда, пачулі, ладан, мускус

А як ти ставишся до парфумів з нотою уда? Вони вже підкорили твоє серце або ти ще не знайшла «той самий» аромат? Ділися з нами в коментарях своїми удовими фаворитами!

Читай також:

31 Січня / 2024 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *