Що таке цераміди та навіщо вони потрібні в косметиці

Продовжуючи розбиратися у формулах косметичних засобів, у цій статті розглянемо такий компонент, як цераміди. Тобі напевно траплялися продукти з таким інгредієнтом у складі, але для чого він потрібен і яку функцію для шкіри виконує? Давай разом із цим розберемося і з’ясуємо, чому цераміди є дієвим рішенням для розв’язання найрізноманітніших проблем. І, за доброю традицією, EVA Blog зібрав для тебе 14 гідних засобів, які допоможуть зробити волосся, шкіру обличчя і тіла ще більш ідеальними.

Церамиды в косметике

Цікаво на тему: 12 найкращих брендів корейської косметики

Цераміди — що це за компонент?

Цераміди (іноді їх називають керамідами — це одне й те саме, просто різна транскрипція) являють собою ліпіди (або, простіше кажучи, жири), які присутні в нашій шкірі. Вони, заповнюючи собою міжклітинний простір, входять до складу епідермального бар’єра, який виконує захисну функцію, створюючи «перепону» від бактерій, мікроорганізмів і негативних чинників навколишнього середовища, а також сприяють утриманню вологи на поверхні рогового шару. Такий собі «цемент» у нашій гідроліпідній мантії, який до того ж відіграє важливу роль у шкірному імунітеті.

Церамиды в косметике

Коли захисний бар’єр у порядку, шкіра радує нас своїм виглядом — на ній немає видимих вад, вона зволожена, гладенька і сяйниста. Висипання, лущення, підвищена чутливість і алергічні реакції здебільшого з’являються тоді, коли цілісність мантії порушується. Шкіра не здатна протистояти бактеріям і алергенам, які спричиняють запалення, прищі та інші неприємності, а також через «пробої» вона починає втрачати вологу і стає зневодненою. На ній з’являються лущення, заломи та спостерігається зниження тонусу.

Крім цього, зневоднення часто призводить до активації захисного механізму, який стимулює вироблення себума. Так епідерміс рятує себе від втрати вологи. Через це ми можемо «діагностувати» у себе жирний (або комбінований) тип шкіри й «лікувати» її засобами, що підсушують, чим лише погіршимо її стан.

Цікаво на тему: Що таке пептиди та навіщо вони потрібні в косметиці

Причин порушення гідроліпідного шару може бути безліч:

  • використання агресивних засобів для вмивання і пілінгів, які «вимивають» корисні жири з поверхні епідермісу;
  • будь-які механічні пошкодження;

Церамиды в косметике

  • ультрафіолет — один із провокаторів окислювальних процесів, які руйнують ліпіди, призводять до висушування шкіри та фотостаріння;
  • порушення гормонального фону і хронічні захворювання;
  • вікові зміни — що старшими ми стаємо, то менше ліпідів виробляє наша шкіра (саме тому anti-age косметика зазвичай має більш щільні живильні формули з оліями у складі);
  • а ще на шкірний бар’єр впливає стрес, хронічне недосипання, шкідливі звички, несприятливі кліматичні та екологічні умови.

Церамиды в косметике

Загалом, нашій шкірі непросто зберігати свою захисну функцію, її всюди чекають труднощі. Але ми можемо їй допомогти, підібравши правильні засоби для догляду (з церамідами, зокрема) і зменшивши вплив негативних факторів. І в цій статті ми сконцентруємося саме на першому пункті.

Церамиды в косметике

Цікаво на тему: 9 б’юті-обіцянок своєму тілу

Якому типу шкіри потрібна косметика з керамідами

З огляду на факт, що цераміди присутні в нашій шкірі незалежно від її типу, цей компонент у косметиці важливий для всіх. Й особливо він буде актуальним:

  • після проведення агресивних косметичних процедур на кшталт пілінгів і чисток, допомагаючи відновити ліпідний бар’єр;
  • для чутливої та реактивної шкіри — латаючи «прогалини» в захисному шарі, цераміди підвищать опірність епідермісу до впливу зовнішніх факторів;
  • у боротьбі з акне і висипаннями — ліпіди відновлюють імунітет і є перешкодою для бактерій;
  • для сухої, зрілої та шкіри, що в’яне — створюючи захисну «плівку», кераміди вберігають від втрати вологи та сприяють нормалізації гідроліпідного балансу, а також підвищують пружність і тонус;
  • для жирного та комбінованого типу — «закривають» собою необхідність шкірі виробляти себум і відновлюють захисний ліпідний шар, який зберігає рівень зволоженості.

Цікаво на тему: Next level: що таке дрон-косметика і навіщо вона потрібна

14 засобів для тіла, волосся та обличчя з церамідами в складі

Як бачиш, кераміди — компонент, який може вирішувати масу завдань і буде корисний у косметиці практично всім типам шкіри. Якими продуктами EVA Blog рекомендує поповнити свій арсенал?

Шукай EVA Blog в Instagram

Косметика для обличчя

Церамиды в косметике

Цераміди в засобах для догляду за шкірою обличчя застосовують дуже широко й особливо цей компонент поширений у корейській косметиці. Він може бути присутнім у найрізноманітніших продуктах — від пінок і гелів для вмивання до сироваток, емульсій і кремів. Найбільшу ефективність від церамідів можна отримати в незмивних засобах, тому ми зібрали 7 гідних продуктів саме з них.

Назва Тип засобу Країна Активні компоненти
FarmStay Ceramide Essential Boosting Toner Тонер-бустер Південна Корея – морський колаген;

– ніацинамід.

Dermalogica Daily Skin Health Hyaluronic Ceramide Mist Тонер-міст США – трояндова вода;

– ліпідний комплекс.

The Skin House Marine Active Emulsion Емульсія Південна Корея – гіалуронова кислота;

– екстракт водоростей.

Babor Power Serum Ampoules Ceramide Ампули Німеччина – гіалуронова кислота;

– фосфоліпіди.

Medi-Peel Herb Thermal Ceramide Cream Крем для обличчя Південна Корея – рослинні екстракти;

– термальна вода.

Elizabeth Arden Ceramide Retinol Line Erasing Eye Cream Крем для шкіри навколо очей США – ніацинамід;

– ретинол.

Coxir Ceramide Daily UV Sun Block Крем з SPF Південна Корея – алое;

– гіалуронова кислота.

FarmStay Ceramide Essential Boosting Toner

FarmStay Ceramide Essential Boosting Toner

Тонізацію, зволоження та anti-age ефект подарує шкірі FarmStay Ceramide Essential Essential Boosting Toner. У формулі тонера міститься ударна доза активних інгредієнтів — гіалуронова кислота, ніацинамід, колаген, пробіотики та пребіотики, а також безліч натуральних рослинних екстрактів (верби, коричника, кипариса). Цей потужний коктейль заспокоює і загоює шкіру, сприяє відновленню ліпідної мантії, підвищує її опірність зовнішнім факторам і уповільнює вікові зміни.

Dermalogica Daily Skin Health Hyaluronic Ceramide Mist

Dermalogica Daily Skin Health Hyaluronic Ceramide Mist

Що тепліше стає за вікном, то актуальнішими стають засоби, які допомагають освіжити шкіру протягом дня. Якщо ти якраз у пошуках подібного продукту, зверни увагу на тонер-міст Dermalogica Daily Skin Health Hyaluronic Ceramide Mist. Маючи формат спрею, продукт зручно носити з собою і розпорошувати на шкіру в будь-який момент, навіть поверх макіяжу. Крім церамідів у його складі передбачена трояндова вода, 4 типи гіалуронової кислоти та пантенол, які допомагають підтримувати зволоженість шкіри, стимулюють процеси регенерації та позбавлять відчуття стягнутості й сухості.

Цікаво на тему: Як вибрати та використовувати олії для жирної та проблемної шкіри

The Skin House Marine Active Emulsion

The Skin House Marine Active Emulsion

Морська вода, гіалуронка, екстракт водоростей і цераміди у складі The Skin House Marine Active Emulsion – ефективний тандем для сухої та шкіри, що в’яне. Емульсія багата на мінерали та компоненти, які сприяють зміцненню епідермісу, омолодженню та підвищенню тонусу. Використовуючи засіб у своїй рутині, можна зменшити видимість дрібних зморшків, поліпшити колір обличчя і відновити захисну функцію.

Babor Power Serum Ampoules Ceramide

Babor Power Serum Ampoules Ceramide

Шкіра втратила тонус, зневоднена і її стан залишає бажати кращого? Придивися до сироватки для обличчя Power Serum Ampoules Ceramide від професійного бренду Babor. Це ефективний продукт із високою концентрацією активів (ніацинамід, гіалуронова кислота, цераміди, сквалан), який допоможе шкірі впоратися з наслідком стресу, зміцнить її, підвищить природний імунітет і пружність.

Medi-Peel Herb Thermal Ceramide Cream

Medi-Peel Herb Thermal Ceramide Cream

Шукаєш легкий і дієвий крем на кожен день? Рекомендуємо Medi-Peel Herb Thermal Ceramide Cream. Створений на основі термальної води з додаванням ніацинаміду, рослинних екстрактів (лаванди, моркви, чебрецю, алое) та олій (манго, аргани та макадамії), продукт гарантує глибоке зволоження, бореться з сухістю, лущенням і запаленнями. Гелеподібна текстура швидко вбирається, не обтяжуючи шкіру, що робить його класним варіантом для всіх типів шкіри, включно з жирною.

Elizabeth Arden Ceramide Retinol Line Erasing Eye Cream

Elizabeth Arden Ceramide Retinol Line Erasing Eye Cream

Пептиди, ретинол та цераміди – ефективне тріо для омолодження шкіри навколо очей. Крім них у складі Elizabeth Arden Ceramide Retinol Line Erasing Eye Cream присутній сквалан і ніацинамід, які чинять живильну, протизапальну та освітлювальну дію. Завдяки ретельно продуманій формулі крем здатний зменшити мімічні зморшки, набряклість і пігментацію, а також зробити ніжну шкіру більш пружною і гладенькою.

Цікаво на тему: Що таке pH у косметиці та як він впливає на шкіру?

Coxir Ceramide Daily UV Sun Block

Coxir Ceramide Daily UV Sun Block

Санскрін – вишенька на рутинному «торті» всіх, хто турбується про здоров’я своєї шкіри. А якщо він не тільки вберігає від ультрафіолету, а й забезпечує доглядову дію та має легку текстуру, то це просто знахідка. Якщо потрібен саме такий продукт, зроби ставку на Coxir Ceramide Daily UV Sun Block. Маючи максимальний ступінь захисту від УФ-променів SPF 50, він може похизуватися ніжною формулою з гіалуроновою кислотою, церамідами та екстрактом алое, яка швидко поглинається, не обважнює і підтримує гідроліпідний баланс у нормі.

Засоби для тіла з керамідами

Церамиды в косметике

Нехай не так широко, як у засобах для обличчя, але цераміди зустрічаються і в косметиці для тіла. Вони особливо гарні для сухої шкіри та всіх тих, хто відчуває стягнутість після водних процедур.

Назва Тип засобу Країна Активні компоненти
Eveline 6 Ceramides Intensely Nourishing Greasing Body Emulsion Емульсія Польща – сквалан;

– олія жожоба.

Garnier SuperFood Cocoa & Ceramide Repairing Butter Баттер для тіла Німеччина – олія какао та ши.

Eveline 6 Ceramides Intensely Nourishing Greasing Body Emulsion

Eveline 6 Ceramides Intensely Nourishing Greasing Body Emulsion

Живильна емульсія 6 Ceramides Intensely Nourishing Greasing від Eveline містить 6 видів церамідів, сечовину, сквалан, олії ши та жожоба, а також молочну кислоту. Висока концентрація доглядових компонентів насичує шкіру і забезпечує глибоке зволоження, стимулює процеси регенерації, а також надає захист від негативних факторів середовища. Попри присутність олій у формулі, засіб має ніжну текстуру і швидко поглинається, не забираючи час на очікування після ранкового душу.

Цікаво на тему: 10 найкращих зволожувальних кремів для тіла

Garnier SuperFood Cocoa & Ceramide Repairing Butter

Garnier SuperFood Cocoa & Ceramide Repairing Butter

Твоя мета — поліпшити стан і захистити від зневоднення дуже суху шкіру? Тоді обирай Garnier SuperFood Cocoa & Ceramide Repairing Butter. Цей баттер для тіла збагачений церамідами, оліями ши та какао, які майстерно справляються навіть із дуже сухими ділянками (лікті, коліна, п’яти), чинять антиоксидантну дію і створюють бар’єр, що допомагає утримувати вологу на шкірі. Текстура засобу щільніша, завдяки чому забезпечує такий інтенсивний ефект, але тане при нанесенні та вбирається за лічені хвилини.

Продукти для волосся

Церамиды в косметике

Цераміди в засобах для волосся допомагають зміцнити структуру локонів, вберегти від посічених кінчиків, розгладити їх, а також підтримати водний баланс як довжини, так і шкіри голови. Якщо хочеш отримати такий ефект, зібрали 5 ефективних продуктів для відновлення і здоров’я твоїх пасом.

Назва Тип засобу Країна Активні компоненти
Simply Zen Restructure In Shampoo Шампунь Італія – олія аргани;

– екстракт лаванди;

– протеїни кіноа.

Brelil Bio Traitement Beauty Hydra Gloss Молочко Італія – рицинова і лляна олія.
ABOUT hair Diamond Silk Крем для волосся Польща – вітамін Е;

– колаген.

Lady Wow Hair Filler Ceraclinix Ampoule Філер Україна – кератин;

– протеїни шовку.

Dikson DiksoPrime Super Keratin Mask/Spray Маска-спрей Італія – кератин;

– рисові протеїни.

Simply Zen Restructure In Shampoo

Simply Zen Restructure In Shampoo

Пошкоджені та пересушені пасма потребують делікатного очищення, яке не вимиватиме природні ліпіди, а, навпаки, наживить ними. Таку дію має шампунь Simply Zen Restructure In Shampoo. Його формула містить олії оливи та аргани, екстракти алое і лаванди, протеїни кіноа і, звісно ж, цераміди. Цей комплекс здатний реструктуризувати локони, наситити їх необхідними елементами, розгладити, зробити шовковистим і надати здорового вигляду.

Brelil Bio Traitement Beauty Hydra Gloss

Brelil Bio Traitement Beauty Hydra Gloss

Догляд без обтяження забезпечить незмивне молочко Brelil Bio Traitement Beauty Hydra Gloss. У його складі — цераміди, рисові протеїни, рицинова і лляна олія. Цей коктейль здатний ущільнити локони, зробити їх більш гладкими та сильними, надати блиск і полегшити розчісування.

Цікаво на тему: 30 перевірених професійних засобів для догляду за волоссям

ABOUT hair Diamond Silk

ABOUT hair Diamond Silk

ABOUT hair Diamond Silk – крем-догляд для надання блиску та живлення пошкоджених пасом. Формула збагачена вітаміном Е, колагеном, рициновою та олією жожоба, які мають поживні, антиоксидантні та захисні властивості. А найдрібніші шимер у кремі додасть локонам справжнього діамантового сяйва.

Lady Wow Hair Filler Ceraclinix Ampoule

Lady Wow Hair Filler Ceraclinix Ampoule

Хочеш знайти засіб для швидкого відновлення волосся і побачити результат уже після першого застосування? Обирай філер Hair Filler Ceraclinix Ampoule від українського бренду Lady Wow. Кератин, цераміди, екстракт гамамелісу і протеїни шовку в його складі глибоко проникають у фолікули та реанімують пасма по всій довжині, нормалізують гідроліпідну мантію і дарують м’якість і сяйво.

Dikson DiksoPrime Super Keratin Mask/Spray

Dikson DiksoPrime Super Keratin MaskSpray

Dikson DiksoPrime Super Keratin Mask/Spray – незмивна маска у форматі спрею, яка врятує волосся навіть після хімічних процедур. Рослинні протеїни, кератин і цераміди «латають» структуру пошкоджених пасом, розгладжують її, надають еластичності пошкодженим локонам, а також дисциплінують їх і полегшують подальше укладання.

А ти вже ввела у свою рутину засоби з керамідами? Якщо так, то поділися з нами своїм досвідом у коментарях і розкажи про свої улюблені продукти.

Читай також:

27 Березня / 2024 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA