У чому різниця між сухою та зневодненою шкірою?

Коли на обличчі відчувається сухість, не поспішай шукати крем для сухої шкіри. Тому що вона може бути не сухою, а зневодненою, і це принципово різні поняття, хоча відчуття бувають схожими. Сьогодні в ЄВА Блог розберемося, в чому різниця між сухістю та зневодненням, і підкажемо відповідний догляд залежно від твоїх потреб.

Що таке суха шкіра

Її характерна особливість — недостатнє вироблення себуму (шкірного сала), через що захисний гідроліпідний шар стоншується. Зовні вона виглядає матовою та ніжною. Але через знижене саловідділення страждає захист, тому нерідко виникають лущення, подразнення. Будь-які креми вона моментально поглинає та вимагає регулярного догляду. Зате такі проблеми як прищі й запалення з’являються рідко або взагалі не турбують.

Якщо ти народилася власницею сухої шкіри, той самий тип, найімовірніше, буде не тільки на обличчі, а й на всіх ділянках тіла.

Тип шкіри (від сухого до жирного) обумовлений генетично й залишається з нами на все життя.

Що таке зневоднена шкіра

Це стан, що характеризується недостатньою кількістю вологи в клітинах епідермісу. При цьому виділення себуму може бути нормальним або навіть підвищеним. Тому зневодненою може стати шкіра будь-якого типу: не лише суха, але й жирна, змішана, нормальна.

Після вмивання на ній відчуваються стягнутість, сухість, нерідко з’являються лущення, подразнення, колір обличчя стає тьмяним. Звісно, перше, що хочеться зробити в такій ситуації, — купити крем для сухої шкіри. А якщо вона не суха, а зневоднена жирна чи змішана? Неправильно обраний догляд буде забивати пори, провокувати висипання. Ось чому так важливо знати не лише свій тип шкіри, але і її стан.

Зневоднення — це не тип шкіри, а тимчасовий стан. Він може проявлятися на сухій, нормальній, жирній і змішаній.

Як визначити тип шкіри та її стан

Зробити це можна в деяких магазинах EVA, які беруть участь у проекті Подорож до краси. За посиланням знайдеш перелік адрес та графік роботи консультанта. За допомогою спеціального апарату він визначить тип і стан твоєї шкіри, а потім дасть свої рекомендації щодо догляду та підбору косметики.

Відрізнити сухий тип від стану зневоднення можна і самостійно за такими критеріями:

1. Виділення себуму:

  • при сухому типі — виділення жиру знижене від природи, завжди і в будь-якому стані;
  • при зневодненості — нормальне або посилене.

2. Лущення (можуть бути відсутні):

  • при сухому типі — лущення дрібне;
  • при зневодненості — крупне.

3. Тонус:

  • при сухому типі — шкіра еластична та пружна (відповідно до віку);
  • при зневодненості — знижений тургор.

4. Розширені пори:

  • при сухому типі — відсутні;
  • при зневодненості — пори помітні, розширені по всьому обличчю або в Т-зоні.

5. Зморшки:

  • при сухому типі — дрібні;
  • при зневодненості — зморшки великі, довгі, глибокі.

У стані зневоднення може перебувати й суха шкіра. Тоді вона буде мати деякі ознаки зневодненої.

Причини зневоднення та сухості шкіри

Ми вже з’ясували, що сухий тип шкіри подарований нам природою й на це не можна вплинути. Потрібно лише підібрати правильний догляд з урахуванням того, що їй бракує ліпідів.

Головна причина зневоднення — нестача вологи. Такий стан може виникати як реакція на неправильний догляд:

  • жорсткий засіб для вмивання;
  • неправильне використання косметики з кислотами, ретинолом;
  • спирт у складі косметичних засобів;
  • травмуючі процедури (наприклад, скраби).

Власниці жирного типу шкіри часто прагнуть усунути блиск матуючою косметикою, глибоким очищенням, препаратами, що містять спирт. У результаті вона може стати ще більш жирною й до того ж зневодненою.

Також причинами втрати вологи можуть стати недостатнє вживання води, неправильне харчування, зловживання сонячними ваннами, пересушене повітря в приміщенні в холодну пору року.

Поради по догляду за сухою шкірою

Для зняття макіяжу підійдуть молочко, вершки, гідрофільна олія. Наприклад, Pharmea Omega 3-6-9 з вітаміном Е, комплексом Омега-3-6-9 та натуральними маслами.

Для вмивання обирай делікатні очищувальні засоби: молочко, пінку, гель, у складі яких будуть м’які ПАР (наприклад, Coco-Glucoside, Coco-Betaine та ін.). Їхнє завдання — обережно очистити й не пошкодити тонкий гідроліпідний шар. Замість скрабу спробуй м’який гомаж чи пілінг (можна з молочною кислотою). Добре, якщо до складу твоєї умивалки буде входити масло або молочні білки, як у Ziaja Козине молоко.

Крем під макіяж може бути просто зволожувальним. Нічний крем краще обрати живильний з більш насиченою структурою. Шукай у складі продуктів гіалуронову кислоту, олії, жирні кислоти, цераміди, колаген, гліцерин, антиоксиданти. Наприклад, аква-флюїд для обличчя L’Orе́al Paris Геній зволоження з соком алое та гіалуроновою кислотою.

Ще корисні поради — Як доглядати за сухою шкірою обличчя: 5 рекомендацій

Як вибрати косметику для зневодненої шкіри

Її головне завдання — відновити епідермальний бар’єр і зупинити процес випаровування вологи. Якщо твій бар’єр серйозно зруйнований, можливо, на його відновлення піде близько місяця. Здорова шкіра повністю відновлюється за 72 години.

Очищення

Умивай обличчя м’якими засобами. На перших порах можна тимчасово відмовитися від очищення водою — протирати обличчя міцелярною та умиватися трав’яним відваром. Використовуй наступне:

Зволоження

Це має бути головний етап у твоєму догляді. Використовуй зволожувальний крем, сироватку, маску за типом шкіри, в складі яких є амінокислоти, гіалуронова кислота, екстракти водоростей, алое, гліцерин, еластин, сечовина, колаген. Такі засоби притягують молекули води й не дають їм випаровуватися:

Живлення

На ніч нанось насичений крем, чергуй живильні маски зі зволожувальними. Добре працюють у їх складі жирні кислоти й ліпіди (наприклад, цераміди чи базові масла). З їх допомогою відновлюються пошкоджені ділянки гідроліпідного бар’єру:

Захист

Тимчасово відмовся від скрабу, лосьйону зі спиртом, засобів з глиною, ретинолом, саліциловою кислотою. І не варто боятися косметичних засобів, до складу яких входять силікон і парафін. Вони створюють захисну плівку, яка не дає воді випаровуватися.

Як не дивно, але, крім косметології, на поліпшення стану шкіри будь-якого типу добре працюють зволожувачі повітря (особливо в холодну пору року) і достатнє вживання води. А також додавання в раціон продуктів, багатих жирними кислотами, наприклад, лляної олії.

Очищувальна олія для обличчя Beauty Jar Natural Cleansing Oil Hydro Therapy

313.00
Купити

Аква-флюїд для обличчя L’Oreal Paris Геній зволоження

276.00
Купити

Міцеллярна вода Bielenda HYDRA CARE

241.00
Купити

Сироватка для обличчя Uriage Eau Thermale

633.00
Купити

Зволожувальна маска для обличчя Garnier SkinActive Aqua Mask

50.00
Купити

Інтенсивний крем-гель для обличчя Mixa Hydrating Hyalurogel Intensive Hydration

195.00
Купити

Вершки для обличчя Beauty Jar Hydro Therapy

255.00
Купити

Емульсія для обличчя The Skin House Natural Balancing Emulsion

448.00
Купити

Гідрофільна олія для очищення шкіри Pharmea Omega 3-6-9

177.00
Купити

Молочний гель для умивання Ziaja Козине молоко

105.00
Купити

Крем для обличчя Omi живильний

664.00
Купити
10 Червня / 2021 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як зробити правильний демакіяж обличчя
15 Червня / 2023 Догляд за обличчям
Найкращі патчі під очі
15 Серпня / 2022 Догляд за обличчям